Étrend-kiegészítők

Válasszon az étrend-
kiegészítők
leírásai közül:


Kondroitin-nátrium-szulfát
A kondroitin-szulfát a porc egyik alkotórésze, jó vízmegkötő anyag. Az emberi szervezetben megtalálható a porcban, a csontban, a bőrben, a szem szaruhártyáján és az érfalban. A kondroitin-szulfát fokozza a proteoglikán és kollagén termelődést, az izületekben növeli a hialuronsav szintet, emeli az izületi folyadék viszkozitását, csökkenti a porcbontó enzimaktivitást, ezáltal mérsékli, illetve megakadályozza a porc kopását, alkalmazásával a porc visszanyeri korábbi mechanikus-elasztikus tulajdonságát.


Kémiai megközelítésben mintegy 15-150 D-galaktózamint és D-glükuronsavat tartalmazó alapegységből épül fel, molekulatömege 5000-50000 Dalton között változik.

Hatásai

Klinikai eredmények szerint a porcszövet szerkezetének fenntartásával az izületi fájdalmat mérsékli, az izület mozgathatóságát jelentősen javítja. Alkalmazása degeneratív izületi megbetegedések esetén javasolt. A szájon át szedett kondroitin-szulfát (főleg a kisebb molekulatömegű hatóanyag) bejut az izületekbe, és állatkísérletekben porchoz való kötődést mutat. Hatása lassan alakul ki, a kezelés kezdetétől számított 2-3 héten belül, viszont a gyógyszeres terápia befejezését követően is tovább hat.

Mellékhatásai

Enyhék, néhány esetben gyomor-bélrendszeri panasz (hányinger, székrekedés vagy hasmenés), enyhe szédülés jelentkezhet. Ritkán túlérzékenységi reakció alakulhat ki.

Használata

A kondroitin-szulfát napi kezdő adagja két héten keresztül 2-szer 800 mg, melyet a későbbi fenntartó kezelés idején napi 1-szer 800 mg-ra ajánlott csökkenteni. A hatóanyag kapható filmtabletta, kapszula és granulátum formájában.

Figyelmeztetés

A kontrollált klinikai vizsgálatok hiánya miatt terhes és szoptató kismamák esetében a készítmény használata nem javasolt. A kondroitin-szulfát terápiás hatékonyságát csak 12 év feletti betegek esetén vizsgálták, az adagolásra vonatkozó adatok csak ezen életkor felett értelmezhetőek. A megfelelő biztonsági adatok hiánya miatt fokozott elővigyázatosság szükséges a szer szedésével kapcsolatban, ha a páciens véralvadásgátlót szed vagy cukorbeteg.

Gyógyszerkölcsönhatás:
Jelenleg nem ismeretes. A kondroitin-szulfát gyakran lehetővé teszi a fájdalomcsillapítók adagjának csökkentését, az adagolási rendet ilyen esetben a kezelőorvos határozza meg. Gyakran kombinálják glükózamin származékokkal, mert így a készítmény hatékonysága tovább növelhető.

Egyéb alkalmazás:
A dinátrium-kondroitin-szulfát és a hialuronsav nátrium sója szemészeti oldatban kapható, mely szemsebészeti beavatkozásoknál, szürkehályog eltávolítás és lencse beültetés esetén a szem szöveteinek védelmét szolgálja, és az üvegtestfelszín normál helyzetét biztosítja.

Étrend-kiegészítők

Kapcsolódó cikkek

Fiatalos lendülettel

A testi-szellemi frissesség hosszú távú megőrzése ma már elérhető cél. Számos súlyos betegség tüneteinek megjelenése megakadályozható illetve késleltethető a korai stádiumban végzett szűrővizsgálatok eredményei alapján megválasztott megelőző terápiával.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések