Étrend-kiegészítők

Válasszon az étrend-
kiegészítők
leírásai közül:


Glükózamin
A rovarok páncélját alkotó kitin tulajdonképpen polimer (rendkívül sok összekapcsolódott molekula) glükózamin. A glükózamin természetes anyag, tengeri állatok kitinpáncéljából állítják elő. Kis mennyiségben a glükozamin a legtöbb táplálékban megtalálható, azonban igazán gazdag forrását a tengeri eredetű élelmiszerek jelentik, azon belül is a kagylók. A legnagyobb arányban az új-zélandi taréjos zöldkagyló tartalmazza: több mint 13 százalék a glükozamin tartalma.


A glükózamin egy amino-monoszacharid, mely megtalálható a kitinben, glikoproteinekben. A glükózamin más néven 2-amino-2-deoxiglükóz.

Hatásai

A glükózamin szerepet játszhat a szervezet ízületeiben lévő porc szerkezetének és funkciójának fenntartásában, és valószínűsíthetően gyulladást csökkentő tulajdonsággal rendelkezik. Terápiás felhasználást nyer az enyhe és középsúlyos arthrosisok gyógyításában, a csontízületi gyulladások megelőzésében és kezelésében. A külső forrásból bevitt glükózamin pótolja a szervezetbeli hiányt, elősegíti a proteoglikán szintézist, ezáltal lassítja, illetve megszünteti az arthrosisos betegek szervezetében lezajló porckárosító folyamatokat. A kórfolyamat klinikai tünetei mérséklődnek, a károsodott porcállomány fokozatosan regenerálódik és újraképződik. A gyógyszer hatásának kifejlődéséhez szükséges idő 2-3 hét, ami a gyógyszer szedésének abbahagyását követően is fennáll néhány hétig.
Segíti a súrlódásnak kitett izületi szövetek működését és a porcszövetek újraképződését.
Sportolóknál, nehéz fizikai munkát végzőknél illetve túlsúlyosoknál gyakran alakulnak ki izületi, porckárosodások, amelyek térd-, könyök-, vállfájdalmakkal járnak.
A glükozamin segít megőrizni az ízületek, porcok, inak egészségét, jó hatásfokkal segíti a porcok regenerálódását, illetve megakadályozza a további károsodást, azzal, hogy karbantartja, mintegy "kenést" biztosít számukra.
Ezt többet között egy hazai vizsgálat is igazolta, amelybe 163 térdartrózisos beteget vontak be. Akik glükozamin-szulfát-kezelésben részesültek, azoknál kilenc hónap után lényegesen enyhült a fájdalom, mellékhatás pedig nem lépett fel.

Mellékhatásai

Enyhék, gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkezhetnek (gyomorégés, hasmenés). Glükózamin-szulfát által kiváltott túlérzékenységi reakció létrejöttének kicsi a valószínűsége.

Használata

A glükózamin szokásos napi adagja felnőtteknek kúraszerű alkalmazásban 1500 mg, melyet kapszula formában 3 x 500 grammos mennyiség ajánlott bevenni az ízületi károsodások regenerálásának elősegítésére. A kutatások megállapították, hogy a glukozamin és a kondriotin-szulfát kölcsönösen erősítik egymás hatását, és a C-vitamin bevitel is segíti a hatékonyságát.

Figyelmeztetés

Csak ellenőrzött terméket fogyasszanak! Mivel a porcregeneráló hatás lassan bontakozik ki, legalább 4-6 hétig ajánlott alkalmazni. Arra való tekintettel, hogy a hatóanyaga felhalmozódhat a szervezetben, egy 3 hónapos kúra után 2 hónapos szünet tartása tanácsos. A biztonsági adatok hiánya miatt várandós (főleg az I. trimeszterben), szoptató anyukák, kisgyermekek esetén a glükózamin alkalmazása nem javasolt.
Gyógyszerkölcsönhatások: A glükózamin használata orvosi ellenőrzés alatt álló cukorbetegek esetében csak a kezelőorvos beleegyezésével, a rendszeres vércukorszint mérések alapján, a cukorbetegség kezelésére szedett szerek dózisának megfelelő módosításával történhet. A glükózamin-szulfát az egyidejűleg adott antibiotikumok (tetraciklinek, penicillinszármazékok) felszívódását a gyomor-bélcsatornából befolyásolhatja, ezért ezen gyógyszerek szedése között szünetet kell tartani.

Étrend-kiegészítők

Kapcsolódó cikkek

Fiatalos lendülettel

A testi-szellemi frissesség hosszú távú megőrzése ma már elérhető cél. Számos súlyos betegség tüneteinek megjelenése megakadályozható illetve késleltethető a korai stádiumban végzett szűrővizsgálatok eredményei alapján megválasztott megelőző terápiával.

tovább


Szponzorált hirdetések