Étrend-kiegészítők

Válasszon az étrend-
kiegészítők
leírásai közül:


Ginzeng
A ginzeng növény (Panax ginseng) a Koreai-félsziget északi és Kína északkeleti részének (Mandzsúria) magashegyi vidékeiről származik, néhol vadon is előfordul. Magassága 40-60 cm közötti, de az 1 métert is elérheti. Egyenes szárának színe vöröses, minek csúcsán helyezkedik el az öt fordított tojás alakú levélkéből álló összetett levél. Virágzata ernyős, rózsaszín virágaiból borsó nagyságú, fényes, piros termések fejlődnek. Gyökerei elágazók, a főgyökérből vastagabb oldalhajtások és hajszálgyökerek ágaznak le. Némely gyökér formája emberalakra emlékeztető, a kínaiak embergyökérnek is nevezik. Több ezer éve ismerik és használják gyógyító illetve betegségmegelőző célokra.
3 fajtája van: az ázsiai ginzeng (Panax ginseng), az amerikai (P. quinquefolius) és az eleutheronak rövidített szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus). A 6 évesnél idősebb növény gyökerét használják gyógyászati célokra.


A növény értékes hatóanyagokat tartalmaz: szaponinok, olajok, fitoszterol, szénhidrátok, aminosav, vitaminok és peptidek.

Hatásai

A hatásért felelős vegyületek, a ginzenozidok a stressz által okozott tüneteket szüntetik meg, és növelik a szellemi, fizikai teljesítőképességet. Egyéb összetevők a panaxanok, melyek a vércukorszintet csökkentik és a poliszacharidok, melyek immunerősítő hatásúak. Egyes tanulmányok szerint a ginzeng egyes frakciói antioxidáns hatással rendelkeznek, és jelentős szerepet játszhatnak az érelmeszesedés, a máj és a szembetegségek kialakulásának megelőzésében.
A szakértők egyértelműen elismerik a ginzeng általános szervezeterősítő, tonizáns hatását.

Mellékhatásai

A ginzeng hosszú távú használata menstruációs zavarokat és emlőérzékenységét idézhet elő, esetleg álmatlanságot okozhat.

Használata

A gyökerét legtöbbször porrá őrölve, vagy a hatóanyag-tartalmát kivonva használják. (A fehér ginzenggyökeret a betakarítás után közvetlenül kén-dioxiddal fehérítik, majd ezt követően napon vagy mesterséges hőt alkalmazva szárítják. A vörös ginzenggyökeret úgy készítik, hogy a begyűjtött gyökereket szárítás előtt forró gőzzel kezelik.) Érdemes utánanézni a készítmény hatóanyagtartalmának.
A standardizált ginzeng gyökér kivonatok alkalmazása 200-500mg mennyiségben ajánlott naponta. Általában 2-3 hét folyamatos használat után egy hét szünetet kell tartani a szedésében. Szakértők szerint a felszívódás legjobb hatásfokkal a bélcsatornában történik, ezért a bélben oldódó bevonattal ellátott készítmények hasznosulnak a legjobban. A ginzengből kiváló hatású bőrápoló kozmetikai termékeket, kapszulákat is előállítanak.

Figyelmeztetés

A 10 hétnél hosszabb, kúraszerű alkalmazása nem ajánlott.
A ginzeng készítmények alkalmazását nem javasolják várandósoknak, szoptatós kismamáknak, magas vérnyomásban és szívritmuszavarban szenvedőknek.
Koffein fogyasztása a ginzeng szedése közben kerülendő, mivel emelkedhet a gyomor-bélrendszeri eltérések kialakulásának kockázata.
Az asztmás betegek szintén ne használják e készítményeket.


Szponzorált hirdetések