Étrend-kiegészítők

Válasszon az étrend-
kiegészítők
leírásai közül:


Gingko biloba
A Ginkgoaceae családjába tartozó páfrányfenyő levelét több ezer év óta használják gyógynövényként. Lombhullató, kétlaki fa, egyszikű, a Föld leghosszabb életű fái közé tartozik.


A ginkgolevelek flavonoidokat és terpenoidokat tartalmaznak. A fő flavonoid összetevő a kvercetin és a kempferol. A terpenoidokat a ginkgolidok (diterpén laktonok) (A, B, C és J) és a bilobalidok (szeszkviterpén) képviselik.
A levélben található még ginkgolsav is, amelynek allergizáló és toxikus hatásai is lehetnek, ezért nem ajánlott teát főzni belőle. A ginkgolsavat a levélből készült kivonat már nem tartalmazza.

Hatásai

Agyi vérellátási zavar, szédülés, fülzúgás, illetve hallásgyengülés gyógyítására alkalmazzák. A gingko levelei jótékonyan hatnak a visszértágulatra, az aranyérre és a lábfekélyre. A vizsgálatok kimutatták, hogy a gingko a flavonoidok hatása miatt jó értágító, így biztosítják a bőr és az izmok jó vérellátását, és fokozzák az anyagcserét.
Kiváló antioxidáns tulajdonságú. Értágító hatású, javítja az agyi vérellátást is, így jótékonyan hat a szellemi teljesítőképességre és koncentráló készségre. Előszeretettel használják az öregkori elbutulás (demencia) ellen is.
A gingkokivonat hatóanyagai a flavonoidok és a terpének. Keringés- és légzésfokozó hatású, így elősegíti az agy, a szív és a végtagok vérellátását, anyagcseréjüket, ezáltal a teljesítményüket. Hatására később jelentkezik a fáradtságérzés.
A flavonoidok jelentős antioxidáns tulajdonságúak, ezzel növelik az immunrendszer hatékonyságát, védekezőképességét a fertőzésekkel és a különböző betegségekkel szemben. A terpének gátolják az erekben a vérrögök, trombózis kialakulását.

Mellékhatásai

Az állatkísérletekben toxikus tünetekről nem számoltak be. Mellékhatásként nagyon ritkán előfordulhat hányinger, fejfájás, alvászavar, szédülés és forróságérzet. Véralvadásgátló vegyületekkel (mint például acetilsalicilsav és warfarin) az együttes adagolását kerülni kell.

Használata

Kivonat, tabletta, tinktúra formájában használják, szívesen kombinálják más hatóanyagokkal is.

Figyelmeztetés

A levélben található ginkgolsav miatt - allergizáló és toxikus hatása is lehet -, nem ajánlott belőle teát főzni.

Étrend-kiegészítők

Kapcsolódó cikkek

Fiatalos lendülettel

A testi-szellemi frissesség hosszú távú megőrzése ma már elérhető cél. Számos súlyos betegség tüneteinek megjelenése megakadályozható illetve késleltethető a korai stádiumban végzett szűrővizsgálatok eredményei alapján megválasztott megelőző terápiával.

tovább


Szponzorált hirdetések