Étrend-kiegészítők

Válasszon az étrend-
kiegészítők
leírásai közül:


Folsav, folát
A folsav a B vitamincsaládba tartozó vegyület, melynek elsődleges szerepe van a DNS szintézis alapvető biokémiai folyamatában. Különösen várandós édesanyáknál kell odafigyelni a megfelelő mennyiségben történő bevitelére, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét (a velőcsövet) lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása. A folsavhiányos állapotok létrejöttének hátterében felszívódási, táplálkozási zavarok is meghúzódhatnak.


A folsav (pteroilglutaminsav) és származékainak legfontosabb része a pteridingyűrű, amit egy metiléncsoport kapcsol a paraamino-benzoesavhoz, melyet további amidkötés köt a glutaminsavhoz.

Hatásai

Hatásait, élettani szerepét az mutatja, hogy folsavhiányban a keringésben abnormálisan nagy vörösvértest prekurzorok (megaloblasztok) láthatóak, gyomor-bélrendszeri tünetek jelentkeznek, nyelvgyulladás lép fel. A folsav csökkenti az egyes születési defektusok (velőcső záródási rendellenességek) előfordulásának kockázatát. A szív-érrendszeri megbetegedések és a rák néhány típusának kialakulása elleni védelemben a folsav szerepe nem elhanyagolható, bár a kezdeti eredmények alapján a folsav protokollszerű használata a terápiás gyakorlatban még nem tekinthető elfogadottnak. Bizonyos pszichiátriai zavarok tüneteinek gyógyításában való szerepét még nem sikerült kellő mértékben alátámasztani.

Mellékhatásai

Igen ritkán folsav-allergia, valamint gyomor-bélrendszeri panaszok, alvászavar fordulhat elő.

Használata

Az emberi szervezet elsősorban a környezetéből származó folsavat használja fel. A folsavból a napi szükséglet egy átlagos élethelyzetben lévő, egészséges felnőtt férfi illetve nő esetében 0,2 milligramm, ezt a mennyiséget a rendszeres alkoholfogyasztás 0,25, a szoptatás 0,3 milligrammra emeli, a várandósság pedig megkétszerezi. A sportolóknak illetve idős embereknek javasolt dózis nem haladja meg az átlagos szükségletet.

Gyógyszerkölcsönhatások: Egyes görcsgátlók, nem-szteroid gyulladáscsökkentők, a kolchicin csökkenthetik a folsav-szintet. Magas dózisú folsav gyengítheti a barbiturátok, illetve erősítheti bizonyos antidepresszánsok hatását. Folsav antagonisták mint egyes daganatellenes szerek, antibiotikumok használata során folsavpótlás válhat szükségessé.
A gyógyszer kölcsönhatások kialakulása miatt más gyógyszerek szedése melletti folsavpótlásnál ki kell kérni a kezelőorvos tanácsát.

Figyelmeztetés

Figyelni kell arra, hogy ha valakinek jó a folsav ellátottsága, akkor az elfedheti a B12 vitamin hiányában kialakuló vérképzőrendszeri tüneteket, de a neurológiai panaszokat nem szünteti meg. Ez az oka annak, hogy B12 vitaminhiányos vérszegénységben B12 vitamin előzetes alkalmazása szükséges.
A folsav adása csak igazolt folsavhiányos állapotokban indokolt, megelőzés céljából is csak diagnózis felállítása után javasolható szedése. 1mg/nap vagy efölötti mennyiségű folsav bevitele orvosi felügyelet alatt történhet.
A túl nagy folsav-bevitel csökkentheti a cink felszívódását (bár ebben nem egységes a szakirodalom, megjelent egy olyan áttekintő tanulmány, ami ezen utolsó kijelentést vitatja.).

Egészség témájú olvasnivalók a weben


Szponzorált hirdetések