Fiatalos lendülettel

A testi-szellemi frissesség hosszú távú megőrzése ma már elérhető cél. Számos súlyos betegség tüneteinek megjelenése megakadályozható illetve késleltethető a korai stádiumban végzett szűrővizsgálatok eredményei alapján megválasztott megelőző terápiával.

Emlékezetjavítás: az élő kövülettől a tojássárgájáig

A páfrányfenyő (latin neve: Ginkgo biloba) levelét használják gyógyászati célokra. A levelek flavonoidokat és terpenoidokat tartalmaznak, továbbá található még bennük ginkgolsav is, melynek allergizáló és toxikus hatásai is lehetnek, ezért nem ajánlott teát főzni belőle. A ginkgolsavat a levélből készült kivonat már nem tartalmazza. A páfrányfenyő kivonat fokozza a szellemi teljesítőképességet és koncentráló készséget, javítja a memóriát és az életminőséget a kései években. Hasznos kiegészítő szer lehet egyes agyi vérellátási zavarok és az ehhez társuló szédülési epizódok kezelésében.

Számos kísérleti adat támasztja alá, hogy a páfrányfenyő hatóanyagai révén a vérkeringés fokozásán keresztül jótékony hatású a nem megfelelő vérellátású perifériás részek fájdalmainak enyhítésében, segítségével a lábak elnehezülésével járó panaszok esetében a páciensek által megtett távolságok növelése érhető el. Kiváló antioxidáns.

A páfrányfenyő leveléből készült kivonat fogyasztása nem ajánlott terhes és szoptató kismamáknak, műtét előtt állók esetében pedig a ginkgo terápia felfüggesztése szükséges a beavatkozás előtt legalább 36 órával a vérzési veszélyek elkerülése miatt. Más készítményekkel való együttalkalmazása előtt feltétlenül szükséges konzultálni a kezelőorvossal, mert például véralvadásgátlókkal, egyes vizelethajtókkal, antidepresszánsokkal történő egyidejű szedésével a gyógyszerek hatása nagymértékben módosulhat. A kezdeti kísérleti eredmények sora azt erősíti meg, hogy a páfrányfenyő levelének kivonata terápiás értékű lehet az Alzheimer-kór kezelésében.

A tojássárgájában nagy mennyiségben található lecitin kémiai megközelítésben foszfatidilkolint, hétköznapi szóhasználatban semleges és poláros zsírok természetes keverékét jelenti. Gazdag lecitinforrás a szójabab és a tojássárgája. A sok foszfatidilkolint tartalmazó lecitinnek májvédő hatása van, mérsékli az alkoholfogyasztás okozta májkárosodások súlyosságát. A lecitin jótékony hatású az érelmeszesedés megelőzésében, elősegíti a tiaminnak májba, az A-vitaminnak a belekbe történő felszívódását, és részt vesz az agyi működési folyamatok fenntartásában. A foszfatidilkolin alkalmazásának jelenleg nincs ismert ellenjavallata. Jelenleg nincs adat gyógyszerkölcsönhatásra és túladagolási tünetekre. Mellékhatásként, melyek enyhék, jelentkezhet hányinger, hasmenés, megnövekedett nyáltermelés. Felszívódási zavarok esetén kellő óvatossággal alkalmazandó, mivel az egyén a foszfatidilkolin kiegészítés hatására hasmenéses periódusokat tapasztalhat, zsírszéklete lehet.

Alfától omegáig: Az idilli állapot helyreállítása

A probiotikumok élő mikroorganizmusok (Lactobacillus fajok, Bifidobaktérium fajok), melyek jótékony hatásúak a gyomor-bélrendszeri eltérések megelőzésében és gyógyításában, az antibiotikum által előidézett hasmenésekben, laktóz-intolerancia és gyulladásos eredetű bélbetegség esetén. Számos kísérleti adat arra utal, hogy ételallergiák esetében is várhatóan sikerrel lesznek használhatóak. Egyes tudományos feltételezések szerint a probiotikumoknak koleszterinszint csökkentő hatásuk is van.

A prebiotikumok a bélben lévő, megbetegedést okozó mikroorganizmusokkal szemben védő hatást fejtenek ki, fokozhatják a kalcium és a magnézium felszívódását, így a csontritkulás kialakulásának kockázatát csökkentik. A prebiotikumok a hasznos baktériumok növekedését segítik elő a bélrendszerben.

Az anyatejjel táplált csecsemők bélflórája elegendő mennyiségben tartalmaz pre- és probiotikumokat, ezért külön pótlásra nincs szükség. A kezdő és főleg a követő csecsemőtápszerek jelentős részét pre- és probiotikummal egészítik ki így elősegítve a babák optimális bélkörülményeinek fenntartását.

Fontos, hogy a probiotikumok szedése folyamatosan történjen fenntartó adagokkal, így biztosíthatóvá válik a bélflóra egyensúlyának megtartása. A pre- és probiotikumok együtt alkalmazása a készítmény hatékonyságot kifejezetten megnöveli.

A leggyakrabban előforduló mellékhatások a készítmény szedésével kapcsolatosan gyomor-bélrendszert érintő eltérések, mint a puffadás, hasmenés vagy székrekedés. Terhes és szoptató kismamák csak akkor alkalmazzanak pro- és prebiotikum tartalmú készítményeket, ha kezelőorvosuk ezt számukra előírja.

Az omega-3-telítetlen zsírsavak (mint az EPA: eikozapentaensav és a DHA: dokosahexaensav) triglicerid-szint csökkentő hatásuk mellett a szív-koszorúér megbetegedések kialakulásának kockázatát mérséklik. Nagy mennyiségben találhatók meg az egyes halfajtákban. A véralvadásgátló mechanizmusok befolyásolásán keresztül a vérzési idő megnyúlását idézhetik elő. Az omega-3-telítetlen zsírsavakat tartalmazó étrendkiegészítők műtétek előtt nem alkalmazhatóak, szedésük csak orvosi utasításra és folyamatos kontroll alatt javasolható gyermekek, terhes és szoptató kismamák, cukorbetegek esetében. A szer bevitele során enyhe mellékhatások jelentkezhetnek (hasmenés, hányás, halszagú lehelet). A vérzési veszélyek elkerülése (súlyosabb esetben orrvérzés, véres széklet, véres vizelet előfordulása) miatt használatuk tilos vagy korlátozott véralvadásgátló gyógyszerekkel, nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel, a gyógynövények közül a fokhagymával és a páfrányfenyővel.

Könnyed léptekkel az ép csontokért és ízületekért

A csontritkulás megelőzésének alappillérei a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele és a testmozgás biztosítása. A kalcium nemcsak a csont felépítéséhez szükséges, hanem a "csontbontó" parathormon termelésének visszaszorítását is szabályozza. A kalcium tejjel, tejtermékkel, egyes zöldségfélékkel is bejuttatható a szervezetbe. Az aktív D-vitamin a kalcium felszívódását fokozni tudja, növeli a táplálékkal bevitt kalcium hasznosulását. A kalciumot és D-vitamint tartalmazó, kombinált készítmények a csonttörések elleni védelem hatásos szereinek minősülnek. Alkalmazásuk ajánlott a csontállomány csökkenésének megakadályozására és egyes csontképzési zavarok terápiájának kiegészítésére. A kalcium kezelés fennálló kalcium vesekövesség esetén ellenjavallt. Vesebetegségben, veseműködési zavarban szenvedő betegek csak a kezelőorvosuk beleegyezésével kezdhetik el a "csonterősítő" kúrát. A betegtájékoztatóban szereplő adagolási útmutatások pontos betartásával elkerülhetővé válik a túladagolás hatására bekövetkező tünetek (vesekőképződés, emelkedett vérkalcium-szint) létrejötte.

Hatékony gyógymód lehet az ízületek merevségének csökkentésére, a porc kopásának meggátlására a kondroitin-szulfáttal és a glükózaminnal történő megelőző kezelés. A kondroitin-szulfát a porc egyik alkotórésze, jó vízmegkötő anyag, klinikai eredmények szerint a porcszövet szerkezetének fenntartásával az ízületi fájdalmat mérsékli, az idült ízületi gyulladás tüneteivel járó csontbetegségek tünetei javulnak. Gyakran kombinálják glükózamin-származékokkal, mert így a készítmény hatékonysága tovább növelhető. A megfelelő biztonsági adatok hiánya miatt fokozott elővigyázatosság szükséges a szer szedésével kapcsolatban, ha a páciens terhes, szoptat, gyermek, véralvadásgátlót szed, vagy cukorbeteg.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +2 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton egy-egy zivatar is lehet. A nyugatias szelet élénk széllökések kísérhetik. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra