Aktív napok ötvenen túl is? Lehetséges! (x)

Az emberi szervezet idővel kopik: csökken az izmok rugalmassága, kevésbé halljuk a magas hangokat, gyengül a látásunk élessége. Azonban nagyon sokat tehetünk azért, hogy ezek a problémák minél kevésbé érintsenek minket. És a megoldás még finom is lehet!

Egészségünk szempontjából a negyvenes-ötvenes éveink meghatározó szereppel bírnak. Szervezetünk jelezni kezdi az idő múlását, és benyújtja az egészségünkkel szembeni kihágások számláját. Nő a szív- és érrendszeri problémák kockázata, gyakoribb a magas vérnyomás, fájni, sajogni kezdenek az ízületek és a látás is gyengül. Ön sem fogadja el, hogy ennek törvényszerűen így kell lennie? Ha egészségesen, aktívan és jó életminőségben szeretné tölteni napjait ötven felett is, akkor sosem késő cselekedni! Megmutatjuk, hogy már apró dolgokkal is sokat segíthet szervezetének leküzdeni a korral járó változásokat.

Régóta kutatják már, miért lépnek fel a korral egyes problémák, amelyek fiatalon szinte teljesen ismeretlenek. Bár a kérdésre még nem kaptak választ a kutatók, részeredményeik már vannak, így mutatták ki a szabad gyökök károsító szerepét több folyamatban is. A természet azonban évezredek óta szó szerint tálcán kínálja a megoldást az agresszív szabad gyökök ellen: a zöldségek és a gyümölcsök színét adó vegyületek, a flavonoidok ugyanis képesek semlegesíteni, de legalább is erőteljesen csökkenteni ezek támadásait. A sárgabarack, a paradicsom, a narancs, a sárgarépa, de még az alma vagy a cékla is tartalmaz ilyen anyagokat, melyek között a sárgás színű béta-karotin, a piros színű likopin és betain, valamint a zöld színért felelős klorofill a legismertebbek.

A kor jelei ellen: antioxidánsok

Az antioxidánsok - ilyenek a flavonoidok is - képesek semlegesíteni a szervezetben keletkező szabad gyökök, azaz erősen romboló hatású oxigénatomok hatását. Mit jelent ez a szervezetünk számára? Az antioxidánsokról számos kutatás bizonyította, hogy ésszerű mennyiségben, rendszeresen fogyasztva képesek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, erősíteni az immunrendszert, gyorsítani a fertőzések lefolyását és csökkenteni a gyulladásos folyamatokat. A béta-karotinról ráadásul azt is kimutatták, hogy fontos szerepe van a látás épségének fenntartásában, néhány vizsgálat pedig hasonló következtetésekre jutott a likopinnal kapcsolatban is. Jó tudni, hogy míg béta-karotin legnagyobb mennyiségben a sárgarépában, sütőtökben, sárgabarackban található, a likopin pedig a paradicsomban és bogyós gyümölcsökben, például áfonyában.

Tippünk: egyen sok színes zöldséget és gyümölcsöt - legalább napi 400 grammot javasolnak a táplálkozási szakértők -, hogy a kellő mennyiségű antioxidánssal segítse szervezetét. Szerencsére a boltokban már olyan gyümölcsleveket is vásárolhat, amelyek emelt mennyiségű antioxidánst, például béta-karotint tartalmaznak. A gyümölcs-zöldség kombinációk felhasználásával készült italokkal hozzájárulhat napi rostszükséglete és vitaminigénye fedezéséhez is.

Idősebb korban ugyanis felértékelődik a kiegyensúlyozott vitamin- és ásványianyag bevitel fontossága is. Egyes vitaminok, mint például az A-, C- és E-vitaminok szintén antioxidánsként viselkednek, de az ásványi anyagok között is van ilyen, például a cink és a szelén. Ezek rendszeres, megfelelő mennyiségű bevitele szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy boldog, fizikailag és szellemileg aktív napokat töltsünk családunkkal, barátainkkal.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +2 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor. A nyugatias szelet élénk széllökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra