HáziPatika.com

//www.50plusz.hu

Étrendek

Influenza

A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/90

Dietetikai összegzés

A diéta célja a gyors regeneráció, felépülés támogatása vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag élelmiszerekkel és italokkal. A zöldség és gyümölcs alapú ételeket rövid ideig hőkezeljük, hogy minél inkább megőrizzék vitamintartalmukat. Minden étkezés tartalmazzon valamilyen zöldséget és/vagy gyümölcsöt.

Készítette: Turcsák Katalin

14 napos étrend

1. nap

Reggeli
- őszibaracklé2,5 dl
- csirkemellsonka3 vékony szelet
- margarin15 g
- kifli1 db
- paradicsom1 kisebb db
59719,5610,4585,49
Tízórai
- kefír1 pohár
995,15,46,9
Ebéd
sültpaprika-krémleves 

Hozzávalók

- pritamin paprika1 nagyobb db
- vöröshagyma1/4 kisebb db
- sárgarépa1 vékony db
- gyömbér
- fokhagyma1 kicsi gerezd
- olaj1 ek
- tejszín3 ek
- só
- petrezselyemzöld
- kömény

Elkészítés

Sütőben megsütjük a paprikát, majd lehúzzuk a héját. Olajon átfutattjuk a hagymát, répát, fokhagymát, sózzuk, a fűszerekkel ízesítjük és puhára pároljuk. Hozzáadjuk a paprikát, összeturmixoljuk, és a tejszínnel összeforraljuk.
petrezselymes hústekercs 

Hozzávalók

- csirkemell85 g
- olaj1 ek
- petrezselyemzöld

Elkészítés

A sózott csirkemelleket petrezselymes olajjal bekenjük, feltekerjük, hústűvel összetűzzük őket, és kevés vizet aláöntve megpároljuk.
zelleres burgonyasaláta 

Hozzávalók

- burgonya2 közepes db
- zeller1/4 kisebb db
- méz2 ek
- borsikafű
- zellerzöld
- citromlé
- só
- bors

Elkészítés

A héjában főtt burgonyát felkarikázzuk, a zellert gyufaszálvékonyra vágjuk és megfőzzük.A kihült zöldségeket összekeverjük. Citromlével, mézzel és fűszerekkel páclevet készítünk. A burgonyára öntjük és a hűtőszekrénybe érleljük 1-2 órát.
85130,7741,0478,18
Uzsonna
vitaminsaláta 

Hozzávalók

- retek2 közepes db
- sárgarépa1 közepes db
- paprika1/2 db
- almaecet
- só
- petrezselyemzöld

Elkészítés

A hozzávalókat összekeverjük és almaecettel ízesített páclével meglocsoljuk.
391,80,296,86
Vacsora
körözött 

Hozzávalók

- félzsíros túró3 ek
- tejföl2 ek
- vöröshagyma1/4 kisebb db

Elkészítés

A túrót összekeverjük a tejföllel és az apróra vágott hagymával, sóval ízesítjük.
- félbarna kenyér1 szelet
- paprika1 db
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
49019,067,8187,11


összesen:

209477,0865,15267,74

2. nap

Reggeli
- tej1,5 dl
- cukor3 kk
- margarin10 g
- félbarna kenyér1 szelet
- paprika1 db
- csirkemellsonka3 szelet
61922,7311,5289,5
Tízórai
- banán1 db
157,51,95-36,3
Ebéd
olasz zöldségleves 

Hozzávalók

- répa1/2 kisebb db
- gyökér1/4 db
- zeller1/4 kisebb db
- karalábé1/4 kisebb db
- olaj1 ek
- vöröshagyma1/4 kisebb db
- paradicsom1/4 kisebb db
- paprika1/2 kisebb db
- óvári sajt1 ek

Elkészítés

Az olajon átfuttatjuk a zöldségeket, ízesítjük a fűszerekkel és kevés vízet aláöntve megpároljuk. Ha megpuhult a hús, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
rántott gomba 

Hozzávalók

- gomba2 közepes fej
- tojás1 db
- liszt2 ek
- zsemlemorzsa3 ek

Elkészítés

A gombafejeket lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatva kisütjük.
sajtos-póréhagymás saláta 

Hozzávalók

- ejes saláta1 kisebb fej
- óvári sajt15 g
- póréhagyma1 vékony db
- almaecet

Elkészítés

A kenyeret kockára vágjuk és megpirítjuk. A salátát leveleire tépkedjük, a sajtot felkockázzuk, a hagymát felkarikázzuk és vízzel elkevert almaecetet öntünk rá.
- fehér kenyér1/2 szelet
47724,361169
Uzsonna
- paradicsomivólé2 dl
- cukor2 kk
- keksz5 db
2253,623,8842,18
Vacsora
diós-brokkolis tonhal 

Hozzávalók

- tonhal1 kis konzerv
- brokkoli4-5 rózsa
- fokhagyma1 gerezd
- dió10-12 szem
- olaj1,5 ek
- só

Elkészítés

A besózott tonhalat kiolajozott alufólialapra fektetjük, ráhalmozzuk a brokkolit, sózzuk, bekenjük fokhagymával, és az alufóliába csomagoljuk. 30 percig sütjük, majd durvára vágott dióval tálaljuk.
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
59422,6141,8627,41


összesen:

2072,475,2768,26264,39

3. nap

Reggeli
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
- májkrém20g
- kifli1 db
- margarin10 g
- uborka1/4 db
- paprika1 db
2979,349,1632,48
Tízórai
savanyúkáposzta-saláta 

Hozzávalók

- savanyú káposzta10 dkg
- csemege uborka1 kisebb db
- vöröshagyma1/4 db
- olaj1/2 ek

Elkészítés

Az uborkát és a hagymát felkarikázzuk, összekeverjük a káposztával, meglocsoljuk az olajjal és hűtőbe tesszük.
741,525,244,74
Ebéd
zelleres burgonykrémleves céklával 

Hozzávalók

- burgonya2 kisebb db
- zeller1/2 közepes db
- vöröshagyma1/2 db
- tejszín3-4 ek
- olaj1/2 ek
- cékla1/4 kisebb db
 
angolos zöldbab 

Hozzávalók

- zöldbab25 dkg
- olaj1/2 ek

Elkészítés

Olajon puhára pároljuk a zöldbabot.
mustáros csirkecomb 

Hozzávalók

- olaj1/2 ek
- csirkecomb1 db
- mustár
- narancslé3 dl
- cukor2 kk

Elkészítés

A mustárral bekent csirkecombot grillezzük, vagy teflontepsiben 180 fokon megsütjük.
84734,7330,4698,39
Uzsonna
hagymás sárgarépasaláta 

Hozzávalók

- sárgarépa1 db
- vöröshagyma1/2 db
- olaj1/2 ek

Elkészítés

A répát lereszeljük és összekeverjük a karikára vágott hagymával. Sóval, borssal ízesítjük, majd olajjal és egy kevés vízzel meglocsoljuk.
- barna kenyér1/2 szelet
2597,045,9744,36
Vacsora
tojáskrém 

Hozzávalók

- tojás1 db
- margarin10 g
- mustár

Elkészítés

A tojást a margarinnal és a mustárral habosra keverjük, majd sóval ízesítjük.
- barna kenyér1 szelet
- paprika1/2 db
- póréhagyma1 db
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
60622,9823,6174,36


összesen:

2052,172,9769,22261,44

4. nap

Reggeli
- narancslé3 dl
- baromfipárizsi3 vékonyabb szelet
- retek3 db
- sajtkrém1 kávéskanálnyi
- zsemle1 db
44113,2514,2259,34
Tízórai
reszelt répa almával 

Hozzávalók

- répa1 db
- alma1 közepes db
- olaj1/2 ek
- búzacsíra5 g

Elkészítés

Összekeverjük a lereszelt répát és almát, hozzáadjuk a búzacsírát és ráöntjük az olajat.
1412,935,518,6
Ebéd
karfiolleves 

Hozzávalók

- karfiol3-4 rózsa
- liszt1/2 ek
- étolaj1/2 ek
- tejföl3 ek
- só
- köménymag
- virsli1/2 db

Elkészítés

A karfiolt sós, köménymagos vízben megfőzzük, berántjuk, majd belekarikázzuk a virslit, és amikor megpuhult, akkor tejföllel dúsítjuk.
burgonyapüré 

Hozzávalók

- burgonya2 db
- tej75 ml
- margarin10 g

Elkészítés

A megfőtt burgonyát a tejjel és margarinnal leturmixoljuk.
párolt busa 

Hozzávalók

- busa1 szelet
- olaj1/2 ek
 
kompót 

Hozzávalók

- alma1/2 db
- barack1/2 db
- cukor2 kk
- szegfűszeg
- fahéj

Elkészítés

Felforralunk vizet, amibe beletesszük a fűszereket és cukrot, majd 10 perc forralás után beletesszük a gyümölcsöket és pár percig együtt főzzük.
70227,9527,4963,1
Uzsonna
őszibarackturmix 

Hozzávalók

- őszibarack1 db
- cukor2 kk
- tej1 dl

Elkészítés

Az őszibarackot a cukorral és a tejjel összeturmixoljuk.
2214,243,1641,08
Vacsora
brokkolikrémes palacsinta sajtmártással 

Hozzávalók

- tojás1 db
- graham liszt80 g
- szódavíz
- tej1 dl
- olaj1/2 ek
- liszt1 ek
- olaj1/2 ek
- tej1 dl
- köményes sajt10 g
- brokkoli3 rózsa

Elkészítés

A lisztből, olajból, tejből, tojásból, szódavízből tésztát készítünk és palacsintákat sütünk. A lisztet szárazon megpirítjuk, hozzáadjuk a margarint, felengedjük tejjel, ízesítjük szerecsendióval és mártást főzünk belőle. A gőzben megfőzött brokkolit összetörjük és annyi mártást adunk hozzá, hogy krémszerű legyen. Ezzel a krémmel megtöltjük a palacsintákat, és a maradék mártással tálaljuk.
71226,8328,8673,62


összesen:

2216,875,279,22255,74

5. nap

Reggeli
- narancslé3 dl
- virsli1 db
- mustár 
- zsemle1 db
- retek3 db
- paradicsom1 kisebb db
37414,386,0262,94
Tízórai
cékla saláta 

Hozzávalók

- cékla1/2 db
- alma1/2 db
- uborka1/2 db

Elkészítés

A felkockázott céklát, almát és uborkát összekeverjük, és almaecetes páclével leöntjük. Hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
371,380,16,88
Ebéd
tárkonyos pulykaragu leves 

Hozzávalók

- pulykamell7 dkg
- sárgarépa1/2 db
- petrezselyemgyökér1/4 kisebb db
- gomba1 kis fej
- burrgonya1 közepes db
- karalábé1/2 kisebb db
- zöldborsó1 ek
- vöröshagyma1/2 kisebb db
- étolaj1 ek
- só
- petrezselyemzöld
- tárkony
- babér

Elkészítés

Az olajon fehéredésig átfuttatjuk a húst, hozzáadjuk a zöldségeket, fűszerezzük, és készre főzzük.
zöldséges tészta fokhagymamártással 

Hozzávalók

- szarvacska tészta40 g
- brokkoli3-4 rózsa
- póréhagyma1 vékony szál
- olaj1 ek
- köményes sajt35 g
- liszt1 ek
- olaj1 ek
- tej65 ml
- fokhagyma1 gerezd

Elkészítés

A tésztát kifőzzük, és tűzálló tálba tesszük. Ráhalmozzuk a gőzben megfőzött brokkolit, az olajon megfonnyasztott hagymát, és köménnyel ízesítjük. A szárazon világosra pirított liszthez margarint adunk és tejjel engedjük fel. Fokhagymával és sóval ízesítjük. Ezt a mártást a tésztára öntjük, tetejére sajtot reszelünk és megsütjük.
82345,939,7659,8
Uzsonna
vitaminturmix 

Hozzávalók

- grapefruit1/2 db
- sárgarépalé1 dl
- joghurt1 pohár
- méz1,5 ek

Elkészítés

A grapefruit levét összekeverjük a sárgarépalével, mézzel és joghurttal. Szerencsdióval ízesítjük és lehűtjük.
2835,253,753,67
Vacsora
sonkás kukoricasaláta 

Hozzávalók

- paradicsom1 db
- kukorica2 ek
- gépsonka2 szelet
- olaj1 ek
- só
- tárkony
- rozmaring

Elkészítés

A sonkát felcsíkozzuk, összekverjük a többi zöldséggel és a fűszerekkel elkevert olajjal meglocsoljuk.
- félbarna kenyér1 szelet
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
54115,2912,8387,38


összesen:

2058,2582,262,41270,67

6. nap

Reggeli
- kefír1 pohár
- óvári sajt10 g
- gépsonka3 szelet
- félbarna kenyér1 szelet
- uborka1/4 db
33917,747,7744,87
Tízórai
pikáns almaturmix 

Hozzávalók

- alma1 db
- narancslé1,5 dl
- mazsola15-20 szem
- méz1,4 ek
- dió5-6 szem

Elkészítés

Az almát és narancslét összeturmixoljuk, mézzel ízesítjük, majd mazsola és diódarabokat dobunk a tetejére.
2632,352,8556,56
Ebéd
zabpehelygombóc-leves 

Hozzávalók

- répa1/2 db
- zeller1/4 db
- gyökér1/2 db
- olaj1 ek
- zabpehely1/2 ek
- tojás1db
- só
- petrezselyemzöld
- borsika fű

Elkészítés

A zabpelyhet összedolgozzuk a tojással és állni hagyjuk, az olajon átfuttatott zöldségeket felengedjük vízzel, fűszerezzük. Ha félig puhák beleszaggatjuk a gombócokat és készre főzzük.
kapros csirke 

Hozzávalók

- csirkemell1 szelet
- margarin1/2 ek
- liszt1 ek
- kefír3 ek
- só
- kapor

Elkészítés

A csirkemelleket olajon átfuttatjuk, ízesítjük sóval és kaporral, majd kefírrel elkevert lisztet öntük rá és összepároljuk.
vegyes köret 

Hozzávalók

- répa1 db
- gyökér1/2 db
- olaj1 ek
- kukorica30 g

Elkészítés

A zöldségeket addig pároljuk, amíg meg nem puhulnak.
61124,7533,1734,92
Uzsonna
joghurtos gabonakása 

Hozzávalók

- búza1 ek
- árpa1 ek
- zab1ek
- rozs1ek
- rizs1ek
- köles1ek
- póréhagyma1/2 db
- sárgarépa1/2 db
- joghurt1 pohár

Elkészítés

A 6-8 órára beáztatott gabonákat hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát és a sárgarépát. Addig főzzük amíg minden puha nem lesz. Ha kész a kása, akkor hozzákeverjük a joghurtot.
30810,415,5950,83
Vacsora
rakott karfiol 

Hozzávalók

- csirkemell1 szelet
- karfiol5 rózsa
- olaj2 ek
- tejföl3 ek
- vöröshagyma1/4 db
- lecsó1 ek
- fokhagyma
- fűszerpaprika
- só
- bors

Elkészítés

Gőzben megfőzzük a karfiolt. Olajon megpároljuk a darált húst, amit hagymával, lecsóval, és a többi fűszerrel beízesítünk. Egy jénai aljára halmozzuk a karfolt, rá a húst és 200 fokos sütőbe tesszük. Mielőtt elkészülne, meglocsoljuk a tetejét tejföllel és készre sütjük.
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
46820,822,4239,11


összesen:

2111,7576,0571,79253,26

7. nap

Reggeli
zöldségkrém 

Hozzávalók

- margarin15 g
- sárgarépa1/2 db
- zeller1/4 db

Elkészítés

A lereszelt sárgarépát és zellert sóval ízesítve a margarinnal habosra keverjük.
- gépsonka3 szelet
- kifli1 db
- retek5 db
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
43810,998,0162,47
Tízórai
citromos mézes répasaláta 

Hozzávalók

- répa1 db
- citromlé
- méz2 kk
- olaj1/2 ek

Elkészítés

A lereszelt sárgarépát, mézzel, olajjal és citromlével ízesítve összekeverjük.
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
2711,25,0953,03
Ebéd
húsleves 

Hozzávalók

- sertéscsont
- olaj1 ek
- sárgarépa1/4 db
- petrezselyemgyökér1/4 kisebb db
- zeller1/4 kisebb db
- karalábé1/4 kisebb db
- gomba1 kisebb fej
- vöröshagyma1/4 kisebb db
- fokhagyma
- zöldpaprika1/4 db
- paradicsom1/4 kisebb db
- bors
- lestyán
- só
- cérnametélt1 marék

Elkészítés

A csontot hideg vízben feltesszük főni, majd hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket. Ha megpuhultak, akkor a levesben megfőzzük a cérnametéltet. Ízesítjük sóval, borssal, köménnyel, lestyánnal.
óvári csirke 

Hozzávalók

- csirkemell1 szelet
- olaj1 ek
- gépsonka2 szelet
- óvári sajt15 g
- rozmaring
- só
- petrezselyemzöld

Elkészítés

A húst olajon fehéredésig sütjük, fűszerezzük és egy kevés vizet aláöntve megpároljuk. Egy jénaiba helyezzük, rátesszük a sonkát, a sajtot és addig sütjük, amíg a tetejére olvad a sajt.
zöldborsós rizs 

Hozzávalók

- rizs5 ek
- olaj1/2 ek
- vöröshagyma1/4 kisebb db
- zöldborsó30 g

Elkészítés

Az olajon átfuttatjuk a rizst, sózzul, borsozzuk. Vízzel felöntve puhára pároljuk, majd a gőzben megpárolt zöldborsót hozzákeverjük.
fejes saláta 

Hozzávalók

- saláta1/2 fej
- cukor1 ek
- ecet

Elkészítés

A salátaleveleket összetépjük, majd cukorból, vízből és ecetből készített páclevet öntünk rá. Kb. 15-20 perc alatt az ízek összeérnek.
85139,6227,28101,67
Uzsonna
márványos saláta 

Hozzávalók

- újhagyma1 db
- paprika1 db
- uborka1/2 db
- paradicsom1 db
- márványsajt25 g
- búzacsíra1/2 ek
- olaj1 ek

Elkészítés

A zöldségeket felkarikázzuk és rámorzsoljuk a sajtot. Almaecetből és olajból készített, fokhagymával ízesített öntetettel leöntjük. Tálaláskor búzacsírával szórjuk meg.
27610,5518,5711,75
Vacsora
sárgarépás omlett 

Hozzávalók

- tej2 dl
- tojás1 db
- répa1/2 db
- óvári sajt10 g

Elkészítés

Reszelt sárgarépával és reszelt sajttal ízesített omletett készítünk.
- uborka1/2 db
- félbarna kenyér1 szelet
57323,0120,3658,88


összesen:

2283,9579,2574,27277,72

8. nap

Reggeli
paradicsomsaláta 

Hozzávalók

- paradicsom4 közepes db
- csirkemellsonka3 dkg
- mozarella3 dkg
- olivaolaj1 ek
- só
- oregano

Elkészítés

A paradicsomot megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A csirkemellsonkát csíkokra szeleteljük. A mozarellát kis kockákra aprítjuk. Meglocsoljuk az olivaolajjal, ízesítjük sóval, oreganóval. Kenyérrel tálaljuk.
- Graham kenyér2 kisebb szelet
46117,7513,3664,03
Tízórai
grapefruit-kehely 

Hozzávalók

- grapefruit1 db
- kiwi2 db
- banánFél db
- méz1 ek
- hámozott, aprított mandulaPár szem
- mazsola1 ek

Elkészítés

A félbevágott grapefruit húsát kanállal kiemeljük a hártyák közül, majd a héj alján összegyűlt levet a meghámozott, felkarikázott banánra öntjük. Az így előkészített gyümölcsöket összekeverjük a meghámozott, kockára vágott kiwivel, a megmosott mazsolával és mézzel. A grapefruit héjából eltávolítjuk a megmaradt hártyát, helyére halmozzuk a gyümölcssalátát, végül megszórjuk hámozott mandulabéllel.
3214,386,5564,04
Ebéd
francia hagymaleves 

Hozzávalók

- vöröshagyma2 közepes db
- marhahúsleves kocka1/3 db
- póréhagyma1/6 db
- margarin1 ek
- reszelt eidami sajt2 ek.
- francia kenyér2 szelet
- só
- bors

Elkészítés

A margarinon fedő alatt kis lángon üvegesre pirítjuk a felkarikázott, megsózott póré- és vöröshagymát. Felengedjük fél liter vízzel, beletesszük a húsleveskockát, borssal és szükség esetén sóval ízesítjük. Jól összeforraljuk, tűzálló edénybe öntjük, tetejére pirított kenyérszeleteket teszünk. Megszórjuk reszelt sajttal forró sütőben megpirítjuk a tetején a sajtot.
natúr csiremellszelet 

Hozzávalók

- csirkemell6 dkg
- olaj1 ek.
- liszt1 ek.
- só
- bors

Elkészítés

A megtisztított, kivert csirkemellet megsózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk, felhevített olajban kisütjük.
sárgarépafőzelék 

Hozzávalók

- sárgarépa4 közepes db
- olaj1 ek.
- liszt1 ek.
- Tej (1,5% -os)1/2 dl
- só
- petrezselyemzöld

Elkészítés

A sárgarépát megtisztítjuk, ízlés szerint lereszeljük vagy kockákra vágjuk. A margarinon kissé megfuttatjuk, fűszerezzük, majd ha minden levét elfőtte, liszttel meghintjük és kicsit lepirítjuk. Felöntjük a tejjel és kevés hideg vízzel, majd sűrűre főzzük.
69629,2132,4468,17
Uzsonna
friss almalé 

Hozzávalók

- alma3 közepes db.
- citromhéjkevés
- fahéj

Elkészítés

A megmosott, cikkekre vágott almából gyümölcscentrifuga segítségével almalevet készítünk. Citromlével és fahéjjal ízesítjük, hűtve tálaljuk.
630,820,8114,6
Vacsora
melegszendvics 

Hozzávalók

- Bakonyi barna kenyér2 kisebb szelet
- kefír1 ek
- gépsonka3 dkg
- paradicsomkevés
- reszelt óvári sajt2 ek
- margarinvékonyan kenve

Elkészítés

A vékony szeletekre vágott kenyeret megkenjük margarinnal, ráfektetjük a sonkaszeleteket, megkenjük a reszelt sajttal elkevert kefírrel, sütőbe téve pirosra sütjük. Paradicsomszelettel díszítve tálaljuk.
40619,1210,8452,63


összesen:

1946,5371,2863,99262,92

9. nap

Reggeli
padlizsámkrém 

Hozzávalók

- paradicsom1 kisebb
- padlizsán1 kisebb fele
- étolaj1 tk
- vöröshagymakevés
- kefír1 ek
- só
- fokhagyma
- majoranna
- borsikafű

Elkészítés

A padlizsánt hosszában félbevágva sütőben megsütjük. Ha elkészült, hűlni hagyjuk, és a héjából kanállal kivájjuk a húsát, amelyet az étolajjal kikeverünk. Ehhez a masszához keverjük hozzá az apróra vágott, kevés olajon átfuttatott vöröshagymát, fokhagymát, fűszereket, kefírt, jól elkeverjük. Kenyérre kenve, tetejét paradicsommal díszítve tálaljuk.
- Graham kenyér1 nagy szelet
36612,316,9761,11
Tízórai
pudingbundában sült alma 

Hozzávalók

- alma3 kisebb
- kristlycukor1 ek
- pudingpor1 zacskó
- olajbőven

Elkészítés

Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, pudingporban megforgatjuk, majd bő forró olajban óvatosan kisütjük, cukorral megszórva kínáljuk.
2350,89,9933,98
Ebéd
zabpehelyleves póréval 

Hozzávalók

- zabpehely2 ek.
- póréhagymafél szál
- tejföl (12% -os)1,5 ek
- reszelt óvári sajt3 ek
- margarin1 ek
- petrezselyemzöld
- snidling

Elkészítés

Fél zöldségleveskockából és 2 dl vízből zöldséglevest készítünk. A zabpelyhet állandóan kevergetve megpirítjuk a margarinon. Hozzáadjuk a megtisztított, vékonyra felszeletelt póréhagymát és petrezselymet. Felengedjük a zöldséglével, kis lángon, forrástól számítva 10 percig főzzük, végül lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a tejfölt. Reszelt sajttal és finomra vágott metélőhagymával megszórva tálaljuk.
búbos hús 

Hozzávalók

- sertéskaraj6 dkg
- zsemle1/3 db
- tojás1/3 db
- vöröshagymakevés
- só
- lestyán

Elkészítés

A vékonyra kivert sertéskaraj szeleteket sütőlapra helyezzük, ráhalmozunk mindegyikre egy adag tölteléket, amit reszelt vöröshagymával, fűszerekkel ízesített, beáztatott, kicsavart zsemléből tojással állítottunk össze. Az így kapott búbos húst sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
csőben sült brokkoli 

Hozzávalók

- brokkoli20 dkg
- tej1 dl
- liszt1 ek
- margarin1 ek
- tojás0,3
- tejföl (12% -os)1 ek
- reszelt óvári sajt4 ek
- só
- szerecsendió

Elkészítés

A brokkolit gőzben megfőzzük, tűzálló tálba rendezzük. A margarinon a lisztet habzásig hevítjük, felengedjük a tejjel és sűrű besamelt főzünk, sóval, szerecsendióval ízesítjük. A tojássárgát tejföllel és a reszelt sajt felével összekeverjük és a mártáshoz adjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, óvatosan azt is belekeverjük, és az egészet a brokkolira öntjük. Tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, sütőben megsütjük.
78548,7138,8456,76
Uzsonna
mediterrán turmix 

Hozzávalók

- banánfél db
- alma1 közepes
- narancslé (100% -os)2 dl

Elkészítés

A meghámozott, feldarabolt gyümölcsöket narancslével összeturmixoljuk, lehűtve tálaljuk.
2261,76-52,36
Vacsora
hawaii szendvics 

Hozzávalók

- Bakonyi barna kenyér1 nagy szelet
- margarinvékonyan kenve
- gépsonka3 dkg
- ananász5 dkg
- trappista sajt2 dkg

Elkészítés

A kenyeret vékonyan megkenjük margarinnal, ráhelyezzük a gépsonkát, az ananászkarikát és a sajtot, sütőben a sajt pirulásáig sütjük.
45319,8915,257,04


összesen:

2063,983,4870,99261,24

10. nap

Reggeli
vitaminszendvics 

Hozzávalók

- Bakonyi barna kenyér2 kisebb szelet
- margarinVékonyan kenve
- fejes saláta1/4 fej
- paprika1 db
- kefír1 ek
- félzsíros túró3 dkg
- banán1/4 db
- só
- petrezselyemzöld

Elkészítés

A kenyeret megkenjük a margarinnal, a kefírrel kikevert, sóval ízesített tehéntúróval, rátesszük a megmosott salátaleveleket, a paprikaszeleteket és a banánkarikákat. Petrezselyemzölddel megszórjuk.
41215,4911,0360,93
Tízórai
narancs-kiwi saláta 

Hozzávalók

- narancs3 kisebb db
- kiwi5 db
- búzacsíra1 tk
- zabpehely1 tk
- narancslé1/2 dl

Elkészítés

A narancsot félbe vágjuk, húsát kikanalazzuk. Összekeverjük a megtisztított, kockára vágott kiwivel, leöntjük narancslével, tetejét megszórjuk zabpehellyel és búzacsírával.
2054,470,8141,87
Ebéd
magyaros burgonyaleves 

Hozzávalók

- burgonya1 közepes db
- olaj1 ek
- vöröshagymaKevés
- tejföl (12%-os)1,5 ek
- só
- bors
- fűszerpaprika
- kömény

Elkészítés

A megtisztított, kockára vágott burgonyát hideg sós vízben feltesszük főni. Ha majdnem teljesen puha, magyaros alappal gazdagítjuk: a hagymát olajon megpirítjuk, tűzről lehúzva fűszerpaprikával színezzük, kevés vízzel felöntve kicsit tovább főzzük, majd a leveshez adjuk. Tejföllel a tetején tálaljuk.
vegyes tésztasaláta 

Hozzávalók

- cérnametélt2 dkg
- tojás1 db
- ananász4 dkg
- gépsonka4 dkg
- kukorica4 dkg
- póréhagyma1/5 db
- tejföl (12%-os)1 kis pohár
- mustár2 ek

Elkészítés

A cérnametéltet sós vízben megfőzzük, egy tál aljára halmozzuk. Rátesszük a megmosott, apró karikákra vagy kockákra vágott póréhagymát. A tojást keményre főzzük, apró kockákra vágjuk, és a póréhagymára helyezzük, majd hasonlóan járunk el a gépsonkával, majd az ananásszal. A kukoricával is megszórjuk a rétegeket. A tejfölt alaposan összekeverjük a tejföllel, és a legfelső rétegre öntjük. Lehetőleg egy éjszakán át pihentetjük. Mielőtt tálalnánk, alaposan keverjük össze a salátát.
78129,8646,0758,99
Uzsonna
fekete-fehér csemege 

Hozzávalók

- banán1 db
- zabkorpa2 ek
- méz1 ek
- darált mák2 dkg
- tejszín40 ml

Elkészítés

A tejszínből habot verünk. A banánt felkarikázzuk, megszórjuk zabkorpával. A mézet összekeverjük a mákkal és a banánra szórjuk. A tetejét tejszínhabbal díszítjük.
52310,171,168,68
Vacsora
tofuhamburger 

Hozzávalók

- tofu6 dkg
- sárgarépa1 kisebb db
- vöröshagymakevés
- zsemlemorzsa1 ek
- étolaj1 ek
- póréhagyma1/6 szál
- paradicsomfél kisebb db
- fejes saláta1/4 fej
- korpás zsemle1 db
- szójaszósz1 tk
- só
- bors

Elkészítés

Az apróra vágott hagymát és a finomra reszelt sárgarépát az olaj felén megpároljuk. A tofut összetörjük villával, hozzáadjuk a sárgarépát és a hagymát. Fűszerezzük, 2 pogácsát formázunk belőle, melyeket zsemlemorzsába forgatunk, az olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. Korpás zsemlébe tesszük, póréhagymával, salátalevéllel, paradicsomkarikákkal gazdagítjuk.
3197,8310,7645,73


összesen:

2239,7567,8169,76276,19

11. nap

Reggeli
gombás melegszenvics 

Hozzávalók

- Bakonyi barna kenyér2 kisebb szelet
- margarin1 ek
- gomba7 dkg
- vöröshagymafél fej
- Eidami sajt reszelve4 ek
- só
- petrezselyemzöld
- (fokhagyma)

Elkészítés

A gombát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk. Margarinon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a gombát, fűszerezzük, készre pároljuk. A gombát a kenyérre halmozzuk, reszelt sajttal megszórjuk, sütőben a sajt pirulásáig sütjük.
41518,1512,6755,78
Tízórai
vegyes gyümölcssaláta 

Hozzávalók

- ananász7 dkg
- banánfél db
- narancs1 nagyobb db
- kiwi3 db
- őszibaracklé1 dl

Elkészítés

A gyümölcsöket szükség szerint megtisztítjuk, kockákra vágjuk. Őszibaracklével leöntjük, hűtve tálaljuk.
1882,480,5342
Ebéd
zöldborsóleves zabkorpával 

Hozzávalók

- zöldborsó8 dkg
- sárgarépa1/4 db
- petrezselyemgyökér1/4 db
- zabkorpa1 tk.
- Graham liszt1 tk.
- margarin1 tk.
- étolaj1 tk.
- tojásfehérje0,2
- só
- petrezselyemzöld

Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk, olajon megfuttatjuk. Fűszerezzük, felöntjük 2,5-3 dl vízzel, puhára főzzük. A lisztet és a zabkorpát elkeverjük a tojásfehérjével és a margarinnal, sózzuk, a forrásban lévő levesbe szaggatjuk.
csirkemell pogácsa 

Hozzávalók

- darált csirkemell8 dkg
- tojásfehérje0,3
- vöröshagymakevés
- étolaj1 kk
- só
- bazsalikom

Elkészítés

A hagymát lereszeljük, a hozzávalókat összedolgozzuk, pogácsát formázunk a masszából. A kevés olajon mindkét oldalát pirosra sütjük.
tejszínes tökfőzelék 

Hozzávalók

- gyalult főzőtök25 dkg
- liszt1 ek
- főzőtejszín30 ml
- só
- kapor

Elkészítés

A fűszerekkel és kevés vízzel puhára főzzük a tököt. Tejszínes habarással sűrítjük.
5143518,6747,99
Uzsonna
ananászos rakott babapiskóta 

Hozzávalók

- babapiskóta5 dkg
- pudingpor (főzés nélküli)1 ek
- tej (1,5% -os)Fél dl
- ananászkonzerv10 dkg
- tejszín40 ml

Elkészítés

A babapiskótát beáztatjuk az ananász levébe. A pudingport csomómentesre keverjük a tejjel. Tálba rétegezzük a babapiskóta felét, rá a pudingot, arra az ananászt, majd a másik felét a babapiskótának. A tejszínből habot verünk, ezzel díszítjük.
3967,9912,754,35
Vacsora
banános-túrós palacsinta 

Hozzávalók

- tojás0,25
- Graham-liszt2 ek
- étolaj1 tk
- tej1/4 dl
- méz1 ek
- félzsíros tehéntúró5 dkg
- mazsola1 tk
- banán1 db

Elkészítés

A Graham-lisztből, tojásból, olajból, tejből szokásos módon palacsintatésztát készítünk és kisütjük. Az áttört tehéntúrót összekeverjük a kefírrel és a mézzel, hozzáadjuk a beáztatott mazsolát és az áttört banánt. Ezzel töltjük meg a palacsintákat.
44516,1210,866,59


összesen:

2051,1279,7365,35266,7

12. nap

Reggeli
házi zöldségkrém 

Hozzávalók

- sárgarépa1/2 db
- zeller1/4 db
- petrezselyemgyökér1/4 db
- margarin3 ek
- só
- petrezselyemzöld

Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk, lereszeljük és 1 ek. Margarinon megfuttatjuk, fűszerezzük, addig pároljuk, amíg levét el nem párolja. Ha kihűlt, a maradék margarinnal kikeverjük.
- Bakonyi barna kenyér2 kisebb szelet
- tej (15% -os)1,5 dl
51714,1124,1360,26
Tízórai
fűszeres tofugolyók 

Hozzávalók

- tofu6 dkg
- földimogyoró2 ek
- póréhagymakevés
- só
- snidling
- petrezselyemgyökér
- tárkony

Elkészítés

A tofut krémesre keverjük a fele darált mogyoróval és a fűszerekkel. A masszából kis golyókat formázunk és azokat meghempergetjük a másik fél darált mogyoróban.
954,237,112,84
Ebéd
őszibarackleves 

Hozzávalók

- őszibarack10 dkg
- cukor1 ek
- liszt1 ek
- tejföl (12% -os)1,5 ek
- citrom héja és leve
- szegfűszeg
- vaníliáscukor

Elkészítés

3 dl vízet felteszünk főni a citrom levágott, kevés héjával, pár szegfűszeggel, a fele cukorral és vaníliacukorral. Összeforraljuk, kivesszük a fűszereket. A kockára vágott barackot egy kicsit forraljuk vele, majd a tejföllel és a liszttel behabarjuk, összeforraljuk. Ízlés szerint ízesítjük a citrom levével, a maradék cukorral.
sajtos hústekercs 

Hozzávalók

- darált pulykahús6 dkg
- étolaj1 tk
- reszelt óvári sajt4 ek
- vöröshagymakevés
- zsemle1/2 db
- sűrített paradicsom1 ek
- tojás0,3
- só
- bors
- petrezselyemzöld
- őrölt szerecsendió

Elkészítés

A darált húst fűszerezzük, masszát készítünk belőle az áztatott zsemle, a tojás, a reszelt hagyma segítségével. Ezt egy olajjal bekent, nagyobb darab alufóliadarabra terítjük úgy, hogy nagyjából négyzet alakot kapjunk. Megkenjük a paradicsommal és megszórjuk sajttal. Óvatosan feltekerjük az alufólia segítségével, majd be is fedjük vele. Megsütjük, majd az alufóliát levéve meg is pirítjuk a tetejét.
cékla almával párolva 

Hozzávalók

- cékla15 dkg
- alma3 kisebb darab
- margarin1 tk
- só
- őrölt kömény
- ecet
- ecetes torma

Elkészítés

A céklát és az almát megtisztítjuk és lereszeljük. A céklát megfuttatjuk a margarinon, fűszerezzük, és mindig kevés vizet aláöntve félig puhára pároljuk. Ekkor az almát is hozzáadjuk és pár percig még pároljuk.
63727,9925,2774,68
Uzsonna
narancssaláta 

Hozzávalók

- narancs2 kicsi
- banán1/4 db
- körte1 db
- alma1 db
- mazsola1 ek
- méz1 ek
- citromlé
- őrölt szegfűszeg

Elkészítés

A gyümölcsöket megtisztítjuk, és szeletekre ill. karikákra vágjuk. Meglocsoljuk citromlével. Megszórjuk a beáztatott mazsolával, őrölt szegfűszeggel. Hűtve tálaljuk.
2161,71147,96
Vacsora
kukoricás-sajtos tojáslepény 

Hozzávalók

- tej (1,5% -os)30 ml
- liszt1 ek
- kukorica5 dkg
- tojás2 db
- reszelt óvári sajt4 ek
- só
- bors
- petrezselyemzöld

Elkészítés

A tojásokat elkeverjük a liszttel és a tejszínnel, fűszerezzük, a margarinon megpárolt kukoricára öntjük. A tojás mindkét oldalát megsütjük.
- Bakonyi barna kenyér2 kisebb szelet
54329,1214,8369,1


összesen:

2007,6577,1572,34254,84

13. nap

Reggeli
szendvics 

Hozzávalók

- csemege karaj4 dkg.
- margarinVékonyan kenve
- paradicsom2 kisebb db
- Bakonyi barna kenyér2 kisebb szelet

Elkészítés

A kenyérszeleteket vékonyan megkenjük margarinnal, ráfektetjük a karajt és a paradicsomkarikákat.
37516,39,255,42
Tízórai
déligyümölcskoktél 

Hozzávalók

- narancs1 kicsi
- grapefruitfél db
- kivi3 db
- cukor1 ek

Elkészítés

A meghámozott gyümölcsöket összeturmixoljuk 1,5 dl vízzel és a cukorral, hűtve tálaljuk.
- sós keksz3 dkg
2682,77,4547,53
Ebéd
kukoricaleves 

Hozzávalók

- kukorica10 dkg
- kukoricaliszt1 ek
- póréhagyma1/5 db
- tejföl (12% -os)2,5 ek
- margarin1 ek
- só
- snidling
- petrezselyemzöld

Elkészítés

A margarinon átfuttatjuk a karikákra vágott póréhagymát, kevés vízzel felöntve hozzáadjuk a kukoricát, fűszerezzük, puhára főzzük. Liszttel és tejföllel habarjuk.
kínaikel-ragu 

Hozzávalók

- kínai kel15 dkg
- gomba4 dkg
- csirkemell5 dkg
- póréhagyma1/5 db
- sárgarépa1 nagyobb darab
- étolaj1,5 ek
- zsemle1/2 db
- só
- őrölt szegfűbors
- petrezselyemzöld
- szójaszósz

Elkészítés

A csirkemellet megtisztítjuk, kockákra vágjuk, étolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a karikákra vágott póréhagymát, majd a kockákra vágott kínai kelt, a felszeletelt gombát és a felkockázott sárgarépát. Fűszerezzük, készre pároljuk. A zsemlét kockákra vágva szárazon megpirítjuk, az egytálétel tetejére szórva tálaljuk.
61026,5930,9953,99
Uzsonna
besameles őszibarack 

Hozzávalók

- tojás1/2 db
- őszibarack10 dkg
- liszt1 ek
- tej (1,5 %-os)1 dl
- margarin1 ek
- cukor1 ek

Elkészítés

Besamelt készítünk: a margarinon a lisztet habzásig hevítjük, felengedjük a tejjel és összefőzzük. Beleforgatjuk a tojásfehérjéből és cukorból készített habot. Egy tűzálló tálba halmozzuk az őszibarackot, ráöntjük a masszát és kis lángon sütjük, amíg a hab megszilárdul.
2587,6311,3331,49
Vacsora
gombás zsemle 

Hozzávalók

- zsemle2 db
- gomba10 dkg
- tojásfehérje1 db
- tejföl (12% -os)1 ek
- étolaj1 ek
- vöröshagymakevés
- só
- petrezselyemzöld
- borsikafű
- fűszerpaprika

Elkészítés

A vöröshagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a kockákra vágott gombát, fűszerezzük, készre pároljuk. A zsemlék tetejét levágjuk, belüket kiszedjük, apróra tépkedjük, a tojásfehérjével együtt a gombához adjuk. A gombát a zsemlébe töltjük, tetejüket visszahelyezzük, tejföllel meglocsoljuk, sütőben enyhén megsütjük.
48919,961,9267,37


összesen:

2000,273,1860,89255,79

14. nap

Reggeli
körtés-túrós házi müzli 

Hozzávalók

- zabpehely3 ek
- félzsíros túró5 dkg
- körte3 db
- joghurt1 ek
- méz1 ek

Elkészítés

A körtét megtisztítjuk (meghámozni nem muszáj), felkockázzuk. A túrót áttörjük, joghurttal lazítjuk, hozzákeverjük a körtét, a zabpelyhet, a mézet.
45316,698,0474,89
Tízórai
egzotikus gümölcssaláta 

Hozzávalók

- narancs2 nagyobb darab
- datolya5 dkg
- banánfél db
- kókuszreszelék1 ek

Elkészítés

A gyümölcsöket megtisztítjuk, felkockázzuk, citromlével meglocsoljuk, kókuszreszelékkel meghintjük.
3082,894,462,1
Ebéd
darakrémleves 

Hozzávalók

- búzadara1 ek.
- sárgarépa1/2 db
- petrezselyemgyökér1/4 db
- zellerkevés
- karalábékevés
- főzőtejszín1 ek
- tej (1,5% -os)30 ml
- tojássárgája0,3
- vöröshagymakevés
- leveskocka
- petrezselyemzöld
- őrölt szerecsendió

Elkészítés

1/3 leveskockát felteszünk főni 3 dl vízzel, hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, fűszerezzük és félig puhára főzzük. A búzadarát is beletesszük és mindent puhára főzünk. A tejszínnel, tejjel és tojássárgával behabarjuk. Turmixgéppel összezúzzuk, újra felforraljuk.
natúr hekkszelet 

Hozzávalók

- hekk10 dkg
- olivaolaj1 ek
- só
- citromlé
- fűszerek ízlés szerint

Elkészítés

A halat enyhén besózzuk, fűszerezzük, 20 percet hűtőben állni hagyjuk. Felhevítjük az olajat és a halat megsütjük benne, közben mindkét oldalát kissé meghintjük citromlével.
párolt vegyesköret 

Hozzávalók

- sárgarépa2 db
- kukorica8 dkg
- zöldborsó8 dkg
- margarin2 ek
- só
- petrezselyemzöld

Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk (mirelit is lehet!),fűszerezzük, a margarinon megfuttatjuk. Egy kevés vizet aláöntve puhára pároljuk.
60333,3431,4344,38
Uzsonna
téli gyümölcsnektár 

Hozzávalók

- naracs2 kisebb darab
- grapefruit1 db
- banánfél darab
- alma1 kicsi db
- méz1 tk
- mogyorókevés

Elkészítés

50 ml vízzel összeturmixoljuk a megtisztított almát és banánt, hozzákeverjük a narancs- és grapefruit-levet, mézzel ízesítjük, őrölt mogyoróval megszórva tálaljuk.
2162,774,3539,84
Vacsora
szendvics 

Hozzávalók

- csemege karaj4 dkg
- kifli2 db
- margarinvékonyan kenve
- paprika2 db

Elkészítés

A kifliket megkenjük margarinnal, rátesszük a karajt és a paprikaszeleteket.
450,61717,555,03


összesen:

2029,772,6965,72276,24

A(z) Influenza diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

Zöldségek, gyümölcsök
burgonya, sárgarépa, brokkoli, fejes saláta, tök, patisszon, cukkíni, padlizsán, cékla, paprika, paradicsom, uborka, gomba, retek, zöldborsó, zöldbab, zeller, alma, körte, őszibarack, narancs, citrom, grapefruit, szilva, cseresznye, meggy, kajszibarack, ananász, mandarin, banán, málna, eper, ribizli, kivi, szőlő.


Gabonafélék
teljes kiőrlésű búzaliszt, barnarizs, félbarna ill. korpás kenyerek, natúr gabonapelyhek, durumtészták, korpafélék, búzacsíra.


Tej, tejtermékek
tej, probiotikus joghurt, kefir, sovány- ill. félzsíros sajtok és tehéntúró, zsírszegény tejföl, tojás.


Húsok, húskészítmények, halak
sovány húsok (csirke- és pulykamell, halak, sertéskaraj és comb, borjúcomb, marha bélszín és felsál, vadhúsok), sovány felvágottak (selyem-, pulykamell-, csirkemell-, aszpikos, gépsonka, csemege karaj).


A(z) Influenza diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

Zöldségek, gyümölcsök
száraz hüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó), olajos magvak (dió, mogyoró, mandula).


Gabonafélék
magas zsír- és cukor tartalmú finom-pékárúk (kakaós csiga, sajtos roló, búrkifli, croissant, tepertős pogácsa, lekváros táska, briós stb.)


Tej, tejtermékek
zsírdús tej, zsíros és füstölt sajtok (márvány-, ementáli, Pannónia, trappista, Karaván sajt), juhtúró, zsíros tejföl (20%-os), tejszín, vaj.


Húsok, húskészítmények, halak
zsíros húsok, füstölt húsok, belsőségek, szalonnafélék, zsíros felvágottak (szalámifélék, párizsik, kolbászok, kenőmájasok), hurkák.