HáziPatika.com

//www.50plusz.hu

Étrendek

Cukorbetegség

A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/73

Dietetikai összegzés

A diabétesz kezelésének nagyon fontos része a megfelelő diéta, azaz az átgondolt, szabályozott táplálkozás. Az étrendváltoztatás célja az, hogy az optimális testtömeg mellett megfelelő tápláltsági állapotot érjen el, illetve tartson meg. Természetesen az étrend segít a normálishoz legközelebb eső tartományban stabilizálni a vércukorszintet, illetve megelőzi, de legalábbis késlelteti a szövődmények kialakulását. Az étrenden belül a fehérje és zsír aránya megfelel az egészségeseknek javasoltnak, tehát az egészséges táplálkozás alapkövetelményeinek is eleget tesz. Az aktuális táplálkozástudományi ajánlásoknak megfelelően az étrendek szénhidráttartalma magas, amely azonban nem egyszerű szénhidrátokat (tészta, fehérliszt és kenyér), hanem rostos gabonatermékeket, zöldséget, főzeléket és gyümölcsöt jelent.

Készítette: Nagyné Ésik Judit

14 napos étrend

1. nap

Reggeli
- 1,5%-os tej200 ml
- tavaszi felvágott50 g
- light margarin10 g
- barna kenyér40 g
- retek100 g
397,620,81830
Tízórai
- alma150 g
- korpás keksz3 db
97--19,5
Ebéd
- 100%-os vegyes gyümölcslé150 ml
rakott zöldbab 

Hozzávalók

- zöldbab200 g
- csirkecomb150 g
- barna szárazrizs30 g
- olaj10 g
- kefir20 g
- vöröshagymaízlés szerint
- fokhagymaízlés szerint
- lecsóízlés szerint
- fűszerpaprikaízlés szerint
- petrezselyemízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A felmelegített olajon átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük a ledarált húst, és erős tűzön sóval, zúzott fokhagymával, fűszerpaprikával, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítve pirítjuk, majd lefedve, ha szükséges, kevés vizet aláöntve, megpároljuk. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a lecsót. Közben a megtisztított, 4-5 cm-es darabokra vágott zöldbabot forró sós vízben vagy gőzben (kuktafazék rácsán) előfőzzük. A barna rizst háromszoros mennyiségű, enyhén sós vízben fedő alatt, lassú tűzön megfőzzük (kb. 50-60 percig, kuktában 30-40 percig). Egy hőálló edényt vagy tepsit kiolajozunk, és az aljára elterítjük a zöldbab felét, rásimítjuk a főtt rizzsel elkevert párolt húst, majd arra a megmaradt zöldbabot. A tetejét kefirrel meglocsolva, előmelegített sütőben átsütjük, finomra vágott petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.
483,439,618,454,6
Uzsonna
- natúr joghurt150 g
- zabkorpa20 g
1678,16,518,3
Vacsora
- baromfivirsli1pár (100 g )
- barna kenyér80 g
- mustár20 g
425,427,114,841,6


összesen:

1570,495,657,7164

2. nap

Reggeli
- gyümölcstea (édesítővel) 
melegszendvics 

Hozzávalók

- sonkaszalámi30 g
- Óvári sajt30 g
- margarin10 g
- rozskenyér60 g
- savanyú káposzta50 g
 
375,519,914,933,7
Tízórai
- kefir150 g
- zabpehely20 g
1678,16,518,3
Ebéd
- erőleves150 ml
milánói makaróni 

Hozzávalók

- durum száraztészta65 g
- olaj10 g
- sertéshús30 g
- csiperke gomba50 g
- Tenkes sajt30 g

Elkészítés

A makarónit forrásban lévő, sós vízben megfőzzük, leszűrve, hideg vízzel leöblítjük. A finomra vágott vöröshagymát felmelegített olajon átfuttatjuk. Hozzátéve a vékony metéltre vágott gombát, tovább pirítjuk, majd enyhén megsózva fedő alatt megpároljuk. Közben hozzáadjuk a darált húst, a sűrített paradicsomot, a borsikafüvet és a szurokfüvet. Kevés vízzel felengedve összeforraljuk. A főtt makarónival és a reszelt sajt felével elkeverve sütőben átforrósítjuk. Tetejét a reszelt sajt másik felével megszórva tálaljuk.
416,326,518,850,3
Uzsonna
- banán80 g
- kockasajt1 db (33 g)
1646,58,220
Vacsora
- 1,5%-os tej200 ml
- gépsonka50 g
- margarin10 g
- szezámmagos zsömle1 db
- lilahagyma 
398,523,2613,540


összesen:

1521,384,2661,9162,3

3. nap

Reggeli
tejeskávé 

Hozzávalók

- 1,5%-os tej200 ml
- kávéfőzet100 ml
- édesítő
 
szendvics 

Hozzávalók

- sertésmájkrém50 g
- lenmagos kenyér40 g
- paradicsom50 g
 
319,616,811,530,2
Tízórai
- őszibarack100 g
- puffasztott rizsszelet2 db
1052,8-23
Ebéd
meggyleves 

Hozzávalók

- meggy80 g
- kefir30 g
- liszt5 g
- édesítőízlés szerint
- sóízlés szerint
- szegfűszegízlés szerint
- fahéjízlés szerint
- citromízlés szerint

Elkészítés

A kimagozott meggyet saját levével, édesítővel, és fűszerzacskóba helyezett fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal ízesített 2,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Mikor megfőtt, a fele meggyet kivéve turmixgéppel pépesítjük, majd a leveshez öntjük. kefires finom habarással sűrítjük. Sóval, citromlével utóízesítve, lehűtve, szobahőmérsékleten tálaljuk.
roston sült hekk 

Hozzávalók

- hekk150 g
- olaj5 g

Elkészítés

A megtisztított, lemosott, felszeletelt halat besózzuk, majd a fokhagymapépből, borsikafűből, kevés olajból ízesítőt készítünk, és a sózott halat az ízesítővel mindkét oldalon bekenjük. Grillsütőben vagy rostsütő rácsán mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
burgonyapüré 

Hozzávalók

- burgonya150 g
- 1,5%-os tej50 ml
- margarin5 g
 
462,936,712,946,4
Uzsonna
túróturmix 

Hozzávalók

- tehéntúró, sovány50 g
- 1,5%-os tej150 ml
- édesítőízlés szerint
 
- korpás keksz4 db
18212,12,121,4
Vacsora
- vadász felvágott30 g
- főtt tojás1 db
- light margarin10 g
- rozskenyér80 g
- zöldpaprika100 g
430,71717,540


összesen:

1500,285,444161

4. nap

Reggeli
- light almalé200 ml
- Zala felvágott50 g
- vajkrém10 g
- korpás zsemle1 db
- pritaminpaprika50 g
350,912,913,932
Tízórai
- light gyümölcsjoghurt200 ml
- zabkorpa20 g
1969,86,321,4
Ebéd
lencseleves 

Hozzávalók

- lencse50 g
- olaj5 g
- liszt5 g
- kefir30 ml
- vöröshagymaízlés szerint
- babérlevélízlés szerint
- fűszerpaprikaízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A lencsét megmossuk, és főzés előtt néhány órával célszerű beáztatni. Majd a lencsét csontlében (füstölt) feltesszük főni. Ízesítjük sóval, babérlevéllel, fokhagymával. Barna rántást készítünk, amelybe finomra vágott vöröshagymát, petrezselyem zöldjét és fűszerpaprikát teszünk. Ha a lencse megfőtt, a levest berántjuk, és jól összeforraljuk. Ecettel, édesítővel, mustárral fűszerezzük. Tálalás előtt hozzámelegítjük a kefirt, és még egyszer felforraljuk.
túrógombóc 

Hozzávalók

- tehéntúró, sovány80 g
- búzadara10 g
- búzakorpa5 g
- tojás1/2 db
- 12%-os tejföl30 ml
- búzacsíra (beleforgatni)10 g
- margarin5 g
- édesítőízlés szerint
- citromhéjízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

Az áttört túrót összedolgozzuk a búzadarával, a búzakorpával, a tojással, 10-15 percig pihentetjük, majd vizes kézzel gombócokat formálunk. Forrásban lévő, bő, sós vízben megfőzzük. Leszűrve beleforgatjuk a margarinon megpirított búzacsírába, és meglocsoljuk édesítővel elkevert tejföllel.
475,833,317,549,8
Uzsonna
- ananászkonzerv (light)170 g
90,1--20,4
Vacsora
- 1,5%-os tej150 ml
- szárnyas felvágott50 g
- light margarin10 g
- barna kenyér60 g
- sárgarépa50 g
391,420,512,941,5


összesen:

1504,276,550,6165,1

5. nap

Reggeli
- 1,5%-os tej120 ml
- diétás dzsem30 ml
- margarin (light)20 g
- magvas kenyér35 g
265,86,98,833
Tízórai
- mandarin200 g
- kockasajt1 db (30 g )
1706,99,819,6
Ebéd
sertéssült 

Hozzávalók

- sertéshús150 g
- olaj10 g

Elkészítés

A megmosott sertéshúst besózzuk, köménymaggal megszórjuk (ha pár óráig hűtőben állni hagyjuk, a só jobban átjárja), és a felmelegített olajjal leöntve előmelegített sütőben, de nem túl erős tűzön sütjük. Amikor a hús zsírjára sült, mellétesszük a félbevágott vöröshagymát, és kevés vizet öntünk alá, hogy a pecsenyezsír ne égjen le. Időnként locsolgatva és néhányszor megforgatva pirosra sütjük. Ha elkészült, kivesszük, és rostjaira merőlegesen felszeleteljük.
zöldborsófőzelék 

Hozzávalók

- zöldborsó200 g
- liszt15 g
- olaj10 g
- 1,5%-os tej80 ml
- petrezselyemízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A felmelegített olajon átfuttatjuk a zöldborsót, meghintve finomra vágott petrezselyemzöld felével s enyhén megsózva, fedő alatt saját levében pároljuk. Ha szükséges kevés vizet öntünk alá. Ha megpuhult, a levét elpárologtatjuk, meghintjük liszttel, átpirítjuk, és felengedjük vízzel. Simára elkeverve beleöntjük a tejet, utánízesítjük (só, petrezselyemzöld másik fele), és összeforraljuk.
539,15033,143,4
Uzsonna
1956,87,224,2
Vacsora
- kenőmájas60 g
- rozsos kenyér80 g
- uborka100 g
325,617,316,641,7


összesen:

1495,587,975,5161,9

6. nap

Reggeli
- narancslé 100%-os150 ml
tükörtojás 

Hozzávalók

- tojás2 db
- olaj10 g
 
- barna kenyér40 g
306,314,219,530
Tízórai
kakaó 

Hozzávalók

- 1,5%-os tej200 ml
- cukor nélküli kakaóporízlés szerint
- édesítőízlés szerint
 
- korpás kifli1/2 db
1659322
Ebéd
tyúkhúsleves 

Hozzávalók

- száraz cérnametélt10 g

Elkészítés

A megmosott tyúkhúst hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt megfűszerezzük (só, szemes bors, szerecsendió-virág, lestyán, gyömbér, fokhagyma, vöröshagyma, petrezselyemzöld). Ha a hús félig megpuhult, a levest bezöldségeljük (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó, karalábé, kelkáposzta, gomba, étkezési paprika, paradicsom). Lassú forrással főzzünk, hogy kristálytiszta maradjon. Amikor elkészült, 10-20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Jó melegen tálaljuk.
- főtt tyúkhús100 g
paradicsommártás 

Hozzávalók

- paradicsompüré30 g
- liszt10 g
- olaj10 g
- sóízlés szerint
- édesítőízlés szerint
- zellerízlés szerint
- vöröshagymaízlés szerint

Elkészítés

Olajból és lisztből világos rántást készítünk. Tűzről levéve hozzákeverjük a sűrített paradicsomot. Felengedjük vízzel, amelyben előzőleg megfőztük a vöröshagymát és a zellert. Ízesítjük (só, édesítő), és jól összeforraljuk.
főtt burgonya150 g

Elkészítés

A burgonyát kockákra vagy cikkekre vágjuk, és annyi hideg, sós vízben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Ha megfőtt (10 perc), leszűrve azonnal tálaljuk.
 
398,726,816,451,1
Uzsonna
- kivi100 g
- korpás keksz3 db
1031-20,3
Vacsora
- 1,5%-os tej200 ml
- csemege karaj50 g
- margarin20 g
- barna kenyér60 g
- retek100 g
526,421,526,540


összesen:

1499,472,565,4163,4

7. nap

Reggeli
banánturmix (vizes) 

Hozzávalók

- banán40 g
 
müzli 

Hozzávalók

- natúr gabonapelyhek30 g
 
157,84,8228,8
Tízórai
- kefir200 ml
- korpás keksz4 db
2006,87,221,2
Ebéd
gombaleves 

Hozzávalók

- csiperkegomba30 g
- sárgarépa10 g
- petrezselyem10 g
- olaj5 g
- liszt10 g
- kefir30 ml
- vöröshagymaízlés szerint
- petrezselyemízlés szerint
- fűszerpaprikaízlés szerint
- borsízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

Az apróra vágott hagymát olajon átfuttatjuk, hozzáadjuk a megtisztított, jól megmosott, vékony szeletekre vágott gombát, és megfűszerezzük (só, bors, petrezselyemzöld fele, fűszerpaprika). Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, erős tűzön lepirítjuk, majd hideg vízzel felengedjük. Ha felforrt, beletesszük az étkezési paprikát és paradicsomot, és tovább főzzük. Világos zsemleszínű rántással sűrítjük. Jól összeforralva, simára elkevert kefirrel dúsítjuk, és a frissen vágott petrezselyemzöld másik felével meghintve tálaljuk.
kelkáposzta rakottan 

Hozzávalók

- pulykahús120 g
- kelkáposzta200 g
- olaj10 g
- kefir30 ml
- búzakorpa5 g
- száraz barnarizs30 g
- lecsóízlés szerint
- vöröshagymaízlés szerint
- borsízlés szerint
- sóízlés szerint
- fűszerpaprikaízlés szerint
 
528,241,8529,146,7
Uzsonna
sült tök 

Hozzávalók

- sütőtök120 g
 
- natúr tökmag15 g
287,28,68,919,8
Vacsora
padlizsánkrém 

Hozzávalók

- padlizsán30 g
- olaj10 g
- sárgarépa5 g
- vöröshagyma5 g
- mustárízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A padlizsánt megmossuk, letörölgetjük, megszurkáljuk és berakjuk a sütőbe. Addig sütjük (40-50 perc), amíg összeesik. A sült padlizsánt félbevágjuk fa- vagy műanyag késsel (ha véletlenül nem rozsdamentes kést használunk, akkor megfeketedhet, megkeseredhet!), kikaparjuk a héjából (vagy egész egyszerűen lehúzzuk a héját) és a vöröshagymával, fokhagymával összeturmixoljuk. Egy jól záródó edénybe tesszük, hozzáadjuk az olívaolajat, a sót és a borsot. Jól összekeverjük.
- Óvári sajt40 g
- bajor kenyér80 g
- paradicsom50 g
360,518,217,341,4


összesen:

1533,780,2564,5157,9

8. nap

Reggeli
gyümölcstea 

Hozzávalók

- teafűízlés szerint
- édesítőízlés szerint
- citromízlés szerint
 
körözött 

Hozzávalók

- juhtúró10 g
- tehéntúró, félzsíros20 g
- kefir10 g
- köménymagízlés szerint
- fűszerpaprikaízlés szerint
- vöröshagymaízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A tehéntúrót és a juhtúrót szőrszitán áttörjük. Hozzáadjuk a kefirt, a lereszelt vöröshagymát, az őrölt köménymagot, a fűszerpaprikát, a sót, majd az egészet jól összekeverjük. Lehűtve tálaljuk.
- magvas kenyér60 g
- pritaminpaprika50 g
220,510,13,533
Tízórai
- joghurt200 ml
- zabkorpa20 g
1989,8821,4
Ebéd
sertésborda májjal töltve 

Hozzávalók

- sertéskaraj120 g
- olaj5 g
- csirkemáj30 g
- kefir20 g
- vöröshagymaízlés szerint
- lecsóízlés szerint
- sóízlés szerint
- borsízlés szerint
- majoránnaízlés szerint
- fűszerpaprikaízlés szerint

Elkészítés

Az olaj egyharmadán átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük a vékony csíkokra vágott baromfimájat, és erős tűzön pirítjuk, majd ízesítjük (őrölt bors, majoránna, fűszerpaprika, lecsó és végül a só). A vékonyra kivert, csont nélküli sertésbordákat megsózzuk, majd elosztjuk rajtuk a pirított májat, és feltekerjük. Hústűvel megtűzve tepsibe vagy lapos tűzálló edénybe lerakva leöntjük a megmaradt, felmelegített olajjal, s az edény fedelével vagy alufóliával letakarva előmelegített sütőben megsütjük.
petrezselymes burgonya 

Hozzávalók

- burgonya150 g
- margarin10 g
- sóízlés szerint
- petrezselyemízlés szerint

Elkészítés

A burgonyát kockákra vagy cikkekre vágjuk, és annyi hideg, sós vízben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Amikor megfőtt (10 perc), leszűrve jól lecsurgatjuk. A margarint felmelegítjük, beletesszük a finomra vágott petrezselyemzöldet, és a burgonyára ráöntve, óvatosan összerázzuk.
- kovászos uborka50 g
- diétás csokoládé30 g
641,438,3534,445,9
Uzsonna
- körte100 g
- korpás keksz3 db
117,82,4221
Vacsora
- 1,5%-os tej200 ml
- aszpikos sonka50 g
- barna kenyér60 g
- lila hagymaízlés szerint
325,823,26,540


összesen:

1503,583,8554,4161,3

9. nap

Reggeli
kukoricapehely tejjel 

Hozzávalók

- 1,5%-os tej200 ml
- natúr kukoricapehely25 g
- mandula10 g
 
256,811,48,230,7
Tízórai
almás müzli 

Hozzávalók

- alma100 g
- zabpehely10 g
- zabkorpa5 g
- kefir100 ml
- édesítőízlés szerint
- citromízlés szerint
- fahéjízlés szerint
 
152,45,54,220,9
Ebéd
zellerkrémleves 

Hozzávalók

- zellergumó80 g
- margarin10 g
- tejföl30 g
- sóízlés szerint
- borsízlés szerint
- zellerlevélízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított, megmosott zellergumót vékony szeletekre vágjuk. A margarinon átfuttatjuk, majd ízesítjük (só, bors, zellerlevél), és kevés vizet aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk (rendszeresen kevergessük, és a levet pótoljuk, hogy a zeller ne piruljon meg!). Majd csontlével vagy vízzel felengedve, turmixgéppel pépesítjük. Hozzáöntjük a simára elkevert tejfölt, s összeforraljuk. Frissen vágott zellerzölddel meghintve tálaljuk.
pulykamelltokány kukoricával 

Hozzávalók

- pulykamell120 g
- olaj10 g
- csemege kukorica200 g
- vöröshagyma10 g
- petrezselyemízlés szerint
- bazsalikomízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A felmelegített olajon átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a rostjaira merőlegesen csíkokra vágott pulykamellet, átpirítva ízesítjük (só, bazsalikom, finomra vágott petrezselyemzöld fele). Rövid párolás után hozzáadjuk a csemegekukoricát (a konzervet csak a végén tesszük bele), és kb. 2 dl vízzel vagy csontlével felengedve fedő alatt megpároljuk. A megmaradt petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
562,840,428,254
Uzsonna
- joghurt200 g
- korpás kifli1/2 db
198,59722,5
Vacsora
angolos káposztasaláta virslikarikákkal 

Hozzávalók

- fejes káposzta70 g
- sárgarépa40 g
- póréhagyma10 g
- kefir20 g
- virsli50 g
- petrezselyemízlés szerint
- almaecetízlés szerint
- sóízlés szerint
- bazsalikomízlés szerint
- lestyánízlés szerint

Elkészítés

A káposztát vékony szeletekre, a póréhagymát karikákra vágjuk, a sárgarépát apró lyukú reszelőn lereszeljük, majd az almaecettel és a sóval összekeverve addig hagyjuk állni, amíg a salátaöntetet elkészítjük. (Öntet: a kefirt ízesítjük bazsalikommal, lestyánnal és finomra vágott petrezselyemzölddel.) Hozzáadjuk a főtt virslikarikákat, majd az öntetet, s hűtőszekrényben 2-3 órán keresztül érleljük. Tálaláskor frissen vágott petrezselyemzöldet szórunk a tetejére.
- barna kenyér60 g
320,21310,639


összesen:

1490,779,358,2167,1

10. nap

Reggeli
- őszibaracklé150 ml
tojáskrém 

Hozzávalók

- tojás1 db
- margarin10 g
- kefir5 g
- vöröshagymaízlés szerint
- petrezselyemízlés szerint
- borsízlés szerint
- mustárízlés szerint
- bazsalikomízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A margarint a kefirrel, a főtt lereszelt tojással és a finomra vágott vöröshagymával habosra keverjük, majd ízesítjük (só, őrölt bors, bazsalikom, mustár, finomra vágott petrezselyemzöld). Lehűtve, szendvicskrém formájában fogyasztjuk.
- korpás zsemle3/4 db (40 g )
- paradicsom50 g
305,79,412,732,5
Tízórai
- kaukázusi kefir200 ml
- korpás extrudált kenyér2 db
1746,87,220
Ebéd
zöldbableves 

Hozzávalók

- zöldbab80 g
- sárgarépa20 g
- petrezselyemgyökér20 g
- olaj5 g
- sóízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
- vöröshagymaízlés szerint
- lecsóízlés szerint
- fűszerpaprikaízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított, megmosott, 2 cm-es darabokra vágott zöldbabot és a kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret a felmelegített olajon átfuttatjuk. Sózzuk, finomra vágott petrezselyemzölddel meghintjük, kevés natúr csontlében vagy hideg vízben, fedő alatt félig puhára pároljuk. Zsírjára pirítjuk, majd megszórjuk fűszerpaprikával, és csontlével vagy vízzel felöntjük. Ha felforrt, beletesszük a lecsót, a vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát, és készre főzzük. Frissen vágott petrezselyemzölddel tálaljuk.
grillcsirke 

Hozzávalók

- csirkecomb180 g
 
rizibizi 

Hozzávalók

- barna szárazrizs40 g
- zöldborsó60 g
- olaj5 g
- vöröshagymaízlés szerint
- petrezselyemízlés szerint
- sóízlés szerint
 
reszelt cékla nyersen 

Hozzávalók

- cékla100 g
 
566,254,211,650,8
Uzsonna
- grapefruit300 g
- Túra sajt30 g
165,69,27,321
Vacsora
- zöld tea (édesítővel)200 ml
- szardínia (olajos)40 g
- bajor kenyér80 g
- zöldpaprika100 g
331,215,88,540


összesen:

1542,795,447,3164,3

11. nap

Reggeli
tejeskávé 

Hozzávalók

- 1,5%-os tej200 ml
- kávéfőzet100 ml
- édesítőízlés szerint
 
- pulykajava50 g
- margarin10 g
- barna kenyér40 g
327,422,210,930
Tízórai
127,33,34,2521
Ebéd
afrikai harcsafilé 

Hozzávalók

- harcsafilé120 g
- olaj5 g
 
csőben sült brokkoli 

Hozzávalók

- brokkoli200 g
- margarin5 g
- liszt5 g
- tej50 ml
- kefir50 g
- Tenkes sajt20 g
- tojás1/3 db
- sóízlés szerint
- szerecsendióízlés szerint

Elkészítés

Az alaposan megmosott, rózsáira szedett brokkolit gőzben vagy sós forró vízben megfőzzük. Egészben hagyott vöröshagymával, lestyánnal ízesítjük. Majd leszűrve margarinnal kikent tűzálló edénybe terítjük, és a tetejére tojáshabbal lazított gratinmártást öntünk. A mártás úgy készül, hogy a margarint és a lisztet habzásig melegítjük, a tűzről levéve, állandó keverés közben forró tejjel felengedjük, sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és lassú tűzön továbbfőzve jól besűrítjük. Ha elkészült, kicsit hűlni hagyjuk, majd óvatosan belekeverjük a kefirrel elkevert tojássárgáját, a reszelt sajt felét, valamint a habbá vert tojásfehérjét. A mártással leöntött brokkoli tetejét a maradék reszelt sajttal meghintjük, és sütőben szép pirosra sütjük.
pogácsa (korpás) 

Hozzávalók

- liszt20 g
- búzakorpa10 g
- élesztő2g
- tojás1/3 db
- kefir15 g
- margarin5 g
- sóízlés szerint

Elkészítés

Kevés langyos vízben egy pici liszttel fölfuttatjuk az élesztőt. A lisztet és a búzakorpát elmorzsoljuk a margarinnal, majd összegyúrjuk a kefirrel, a tojással, a kovásszal és a sóval. A jól kidolgozott tésztát tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen kelni hagyjuk legalább 2 óra hosszáig. Ha térfogata kétszeresére nőtt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdosva pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tepsibe téve 10-15 percig pihentetjük, majd középmeleg sütőben pirosra sütjük.
- füge8 g
566,845,422,445,8
Uzsonna
- aludttej200 ml
- búzacsíra25 g
219,2139,220,5
Vacsora
- borjúmájkrém50 g
- Graham-kenyér80 g
- retek100 g
342,615,88,543,2


összesen:

1583,399,755,25160,5

12. nap

Reggeli
- citromos tea (édesítővel)200 ml
- füstli (füstölt virsli)100 g
- mustár20 g
- szezámmagos zsemle1 db
34923,91330
Tízórai
őszibarackturmix 

Hozzávalók

- őszibarack50 g
- 1,5%-os tej150 ml
- édesítőízlés szerint
- citromízlés szerint
 
- puffasztott rizsszelet1 db
1305,12,219
Ebéd
burgonyaleves 

Hozzávalók

- burgonya40 g
- sárgarépa20 g
- petrezselyemgyökér20 g
- olaj5 g
- liszt5 g
- kefir20 g
- lecsóízlés szerint
- vöröshagymaízlés szerint
- sóízlés szerint
- fűszerpaprikaízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint

Elkészítés

A megmosott és kisebb kockákra vágott burgonyát, a hasábokra vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, az egészben hagyott vöröshagymát hideg vízben vagy natúr csontlében feltesszük főni. Megsózzuk, hozzáadjuk a lecsót. Zsemleszínű rántást készítünk, amit finomra vágott petrezselyem zöldjével és fűszerpaprikával ízesítünk. Amikor a burgonya és a zöldség megpuhult, eltávolítjuk a vöröshagymát, és a levest berántjuk. Jól összeforraljuk, majd beletéve a kefirt, készre főzzük.
töltött tök 

Hozzávalók

- pulykahús (comb)80 g
- spárgatök200 g
- barna szárazrizs30 g
- étolaj5 g
- tojás1/2 db
- kefir30 g
- sóízlés szerint
- borsízlés szerint
- kaporízlés szerint
- vöröshagymaízlés szerint

Elkészítés

A fiatal vékony spárgatök külső héját lehámozzuk, két végét levágjuk, és belső részét kikaparjuk. A ledarált pulykahúst a félig előfőzött rizzsel, a tojással, sóval, őrölt borssal, olajon fonnyasztott, finomra vágott vöröshagymával jól összedolgozzuk. Az előkészített tököt a töltelékkel megtöltjük, olajjal kikent tepsibe rakjuk, és mellé helyezzük a tök kikapart belső részét. Kevés vizet öntünk alá, tetejét meglocsoljuk finomra vágott kaporral elkevert kefirrel, és alufóliával lefedve, sütőben puhára pároljuk.
536,326,320,849,7
Uzsonna
- főtt kukorica80 g
104,83,71,220
Vacsora
- 1,5%-os tej200 ml
- pikniksonka50 g
- light margarin10 g
- barna kenyér60 g
- paradicsom50 g
395,521,113,940


összesen:

1515,680,151,1158,7

13. nap

Reggeli
író naranccsal 

Hozzávalók

- író150 ml
- narancs50 g
 
- Kapos sonka40 g
- vajkrém10 g
- rozskenyér40 g
- uborka100 g
267,315,513,830,6
Tízórai
gyümölcssaláta 

Hozzávalók

- alma80 g
- mandarin60 g
- kefir100 g
- búzacsíra10 g
- édesítőízlés szerint
 
152,65,83,620,8
Ebéd
- diétás gyümölcslé150 ml
fasírozott római tálban 

Hozzávalók

- darált sertéscomb100 g
- tojás1 db
- fűszerpaprikaízlés szerint
- petrezselyemízlés szerint
- fokhagymaízlés szerint
- majoránnaízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A darált húst, a tojást és a fűszereket (só, fűszerpaprika, majoránna, petrezselyemzöld, fokhagyma) jól összedolgozzuk. A masszából hosszúkás cipót formázunk, s beletesszük a római tálba. Kb. 50 percig sütjük. Az utolsó 10 percben a római tál fedelét levéve hagyjuk pirosra sülni.
salátafőzelék 

Hozzávalók

- fejes saláta400 g
- olaj5 g
- liszt10 g
- 1,5%-os tej10 ml
- kaporízlés szerint
- fokhagymaízlés szerint
- ecetízlés szerint
- sóízlés szerint
- édesítőízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított salátát sós vízben puhára főzzük. Világos rántással berántjuk, apróra vágott fokhagymával, kaporral, ecettel, édesítővel ízesítjük. Végül hozzákeverjük a tejfölt, és még egyszer felforraljuk.
- korpás kifli1 db
557,137,721,348,1
Uzsonna
házi gyümölcsjoghurt 

Hozzávalók

- kivi50 g
- natúr joghurt200 ml
- zabkorpa10 g
- citromléízlés szerint
- fahéjízlés szerint
- édesítőízlés szerint
 
191,78,37,221,2
Vacsora
hamis vesevelő 

Hozzávalók

- tisztított karfiol200 g
- tojás2 db
- olaj8g
- vöröshagyma20 g
- fűszerpaprikaízlés szerint
- petrezselyemízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A felmelegített olajon a finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk. A tűzről levéve meghintjük fűszerpaprikával, s elkeverve, kevés vízzel pár percig fedő alatt pároljuk, majd zsírjára sütve hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt. A paprikás hagymában átforgatott karfiolt megsózzuk, és kevés vizet aláöntve fedő alatt - időnként megkeverve, és ha szükséges, a vizet pótolva - puhára pároljuk. A megpuhult karfiolt zsírjára sütjük, majd ráöntve a felvert, enyhén sózott tojást elkeverjük, és rántotta sűrűségűre sütjük. Frissen vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
- lenmagos kenyér60 g
42320,718,339,6


összesen:

1168,767,345,9120,7

14. nap

Reggeli
gyümölcstea 

Hozzávalók

- teafűízlés szerint
- édesítőízlés szerint
- citrom200 ml
 
párizsikrém 

Hozzávalók

- párizsi40 g
- light margarin10 g
- kefir10 g
- vöröshagymaízlés szerint
- petrezselyemízlés szerint
- mustárízlés szerint

Elkészítés

A párizsit ledaráljuk, vagy egészen apró kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a margarint, a kefirt, a lereszelt vöröshagymát, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a mustárt, és jól összekeverjük. Lehűtve, szendvicskrém formájában fogyasztjuk.
- tönkölybúzás zsemle1 db
- savanyú káposzta25 g
287,29,811,230
Tízórai
barackos túróturmix 

Hozzávalók

- sovány tehéntúró50 g
- 1,5%-os tej150 ml
- édesítőízlés szerint
- nektarin100 g
 
16312,12,120,4
Ebéd
- marhahúsleves 
- tésztával5 g
vadas marhasült 

Hozzávalók

- marhahús100 g
- olaj5 g
- vöröshagyma10 g
- sárgarépa30 g
- petrezselyemgyökér30 g
- 12%-os tejföl20 ml
- liszt5 g
- sóízlés szerint
- borsízlés szerint
- citromízlés szerint
- mustárízlés szerint
- babérlevélízlés szerint

Elkészítés

Nedves pácban 1-2 napig érlelt marhahúst sózzuk, őrölt borssal beszórjuk, és kevés olajban, lapátkanállal forgatva, minden oldalát átsütjük, majd egy mélyebb edénybe tesszük. A visszamaradt zsiradékban átfuttatjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, hozzátehetjük a páclében lévő zöldségeket is. Babérlevéllel, sóval, citromhéjjal ízesítjük, jól összepirítjuk, majd vízzel vagy a leszűrt páclével felengedve a húsra öntjük. Fedővel vagy alufóliával befedve, időnként megforgatva, 2-3 órán keresztül - sütőben - pátoljuk, és saját levével többször meglocsoljuk. Ha szükséges kevés vizet öntünk alá. Ha a hús megpuhult, kivesszük, 10-15 percig hűlni hagyjuk, majd rostjaira merőlegesen felszeleteljük. A párolt zöldségeket - a citomhéjat és a babérlevelet eltávolítva - áttörjük vagy átturmixoljuk. Ha túl sűrű, vizet vagy leszűrt páclevet adunk hozzá. A tűzre visszatéve felforraljuk, mustárral, esetleg sóval, borssal utánízesítjük, és simára elkevert tejfölös habarással sűrítve összeforraljuk. A szűrt citromlevet akkor keverjük hozzá, amikor a tűzről már levettük.
- durum spagetti55 g
573,725,330,451,1
Uzsonna
- szilva150 g
87--21
Vacsora
görög saláta 

Hozzávalók

- paradicsom150 g
- kígyóuborka50 g
- retek100 g
- juhsajt75 g
- vöröshagyma50 g
- salátaolaj5 g
- olajbogyóízlés szerint
- fokhagymaízlés szerint
- ecetízlés szerint
- borsízlés szerint
- sóízlés szerint
 
- korpás kifli1 db
420,629,912,437,2


összesen:

1531,577,156,1159,7

A(z) Cukorbetegség diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

gabonafélék, kenyér, péksütemény
csak mérve fogyaszthatók: teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka


zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült sűrített főzelékek, paraj, sóska, zöldbab, zöldpaprika, retek, karfiol, brokkoli, gomba, kelbimbó, padlizsán, karalábé, káposzta, tökfélék, uborka, paradicsom


gyümölcsök
csak mérve fogyaszthatók: friss asztali gyümölcsök, aszalt gyümölcsök (alkalmanként 3-4 dkg mennyiségben), lekvár (alkalmanként max. 2 teáskanálnyi mennyiségben), befőtt, kompót (kevés cukorral)


olajos magvak
gesztenye, pattogatott kukorica, dió, földimogyoró, kesudió, kókusz, mandula, mák, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia, tökmag (legfeljebb 2-3 dkg mennyiségben)


zsiradékok
növényi olajok (különösen ajánlott: lenmag-, kukoricacsíra-, repce-, olívaolaj), csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)


húsok, hús-készítmények, hal
szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, zsírszegényen elkészített halételek heti min. 1x


tej és tejtermékek
1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)


tojás
tojásfehérje, teljes tojás hetente max. 3 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott), ajánlható: omega 3 zsírsavban gazdag ún. okos tojás


édességek
csak mérve fogyaszthatók: diabetikus torták, csokoládék, édességek.


italok
víz, ásványvíz, tea édesítőszerrel, kávé édesítőszerrel, mérve fogyaszthatók: zöldség- és 100%-os gyümölcslé (alkalmanként 2-3 dl mennyiségben), vízzel, sovány tejjel készült turmix, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők


A(z) Cukorbetegség diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

gabonafélék, kenyér, péksütemény
finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács


zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
csak mérve fogyasztható: burgonya, rizs, kukorica, zöldborsó, sárgaborsó, bab, szójabab, lencse, sárgarépa


gyümölcsök
szirupos gyümölcsbefőttek, cukrozott gyümölcslevek, nektárok, szőlő, banán


olajos magvak
gyakori, nagy mennyiségű fogyasztásuk kerülendő


zsiradékok
szalonna, vaj, sertés-, liba-, kacsazsír, majonéz


húsok, hús-készítmények, hal
pecsenye kacsa és liba, angolna, bő olajban sült húsételek, szalonna, kolbász, szalámifélék (30%-nál magasabb zsírtartalmú felvágottak), velő, magas zsírtartalmú sertés-, marhahús (pl. csülök, dagadó), tepertő, belsőségek (pl. máj)


tej és tejtermékek
tejszín, sürített tej, teljes tej, 20% zsírtartalmú tejföl, zsíros túró, 30%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok (pl. ömlesztett sajtok, parmezán, camambert), tejszínes gyümölcsjoghurtok, zsíros tejpor


tojás
tojássárgája, zsírban gazdag tojásételek (pl. szalonnás, kolbászos rántotta), heti 3 db-nál nagyobb mennyiség, majonéz


édességek
gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, alkalmanként max. 3 dkg csokoládé, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszek, muffinok tejszínes, vajas krémmel töltött sütemények, linzerek, tejszínes fagylaltok, nugátok, cukorkák, karamella


italok
szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, tömény alkoholos italok, desszert borok, energiaitalok