A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait.
Cukorbetegségben az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérb...
A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait.
Cukorbetegségben az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a szőlőcukrot felvenni, így éheznek. A vérből a szőlőcukor a vizelettel kiürül, sok vizet vive magával, innen a betegség neve. Az inzulinhatás csökkenése vagy hiánya kialakulhat vagy inzulinrezisztencia miatt. Ilyenkor ugyanakkora inzulinhatáshoz magasabb inzulinszintre van szükség.
A jelenleg érvényes meghatározás szerint cukorbetegség akkor áll fenn, ha az éhgyomri vércukorérték ismételten 7,0 mmol/l vagy magasabb, és/vagy a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb. Ha az éhgyomorra mért vércukor 6,1 - 6,9 között van, azt károsodott éhomi vércukorértéknek nevezzük. Ha a cukorterhelés során a 120 perces érték 7,8 - 11,1 mmol/l között van, az a csökkent cukortolerancia. Ez a két eltérés még nem azonos a cukorbetegséggel, bár már fokozott érrendszeri rizikót jelentenek. Az ilyenkor bevezetett életmódváltozások hatására még van esély a cukorháztartás normalizálódására.
A diabétesz kezelésének nagyon fontos része a megfelelő diéta, azaz az átgondolt, szabályozott táplálkozás. Az étrendváltoztatás célja az, hogy az optimális testtömeg mellett megfelelő tápláltsági állapotot érjen el, illetve tartson meg. Természetesen az étrend segít a normálishoz legközelebb eső tartományban stabilizálni a vércukorszintet, illetve megelőzi, de legalábbis késlelteti a szövődmények kialakulását. Az étrenden belül a fehérje és zsír aránya megfelel az egészségeseknek javasoltnak, tehát az egészséges táplálkozás alapkövetelményeinek is eleget tesz. Az aktuális táplálkozástudományi ajánlásoknak megfelelően az étrendek szénhidráttartalma magas, amely azonban nem egyszerű szénhidrátokat (tészta, fehérliszt és kenyér), hanem rostos gabonatermékeket, zöldséget, főzeléket és gyümölcsöt jelent.
A tehéntúrót és a juhtúrót szőrszitán áttörjük. Hozzáadjuk a kefirt, a lereszelt vöröshagymát, az őrölt köménymagot, a fűszerpaprikát, a sót, majd az egészet jól összekeverjük. Lehűtve tálaljuk.
magvas kenyér
60 g
pritaminpaprika
50 g
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
220,5
10,1
3,5
33
Tízórai
joghurt
200 ml
zabkorpa
20 g
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
198
9,8
8
21,4
Ebéd
sertésborda májjal töltve
Hozzávalók
- sertéskaraj
120 g
- olaj
5 g
- csirkemáj
30 g
- kefir
20 g
- vöröshagyma
ízlés szerint
- lecsó
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
- bors
ízlés szerint
- majoránna
ízlés szerint
- fűszerpaprika
ízlés szerint
Elkészítés
Az olaj egyharmadán átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük a vékony csíkokra vágott baromfimájat, és erős tűzön pirítjuk, majd ízesítjük (őrölt bors, majoránna, fűszerpaprika, lecsó és végül a só). A vékonyra kivert, csont nélküli sertésbordákat megsózzuk, majd elosztjuk rajtuk a pirított májat, és feltekerjük. Hústűvel megtűzve tepsibe vagy lapos tűzálló edénybe lerakva leöntjük a megmaradt, felmelegített olajjal, s az edény fedelével vagy alufóliával letakarva előmelegített sütőben megsütjük.
petrezselymes burgonya
Hozzávalók
- burgonya
150 g
- margarin
10 g
- só
ízlés szerint
- petrezselyem
ízlés szerint
Elkészítés
A burgonyát kockákra vagy cikkekre vágjuk, és annyi hideg, sós vízben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Amikor megfőtt (10 perc), leszűrve jól lecsurgatjuk. A margarint felmelegítjük, beletesszük a finomra vágott petrezselyemzöldet, és a burgonyára ráöntve, óvatosan összerázzuk.
gabonafélék, kenyér, péksütemény csak mérve fogyaszthatók: teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült sűrített főzelékek, paraj, sóska, zöldbab, zöldpaprika, retek, karfiol, brokkoli, gomba, kelbimbó, padlizsán, karalábé, káposzta, tökfélék, uborka, paradicsom
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, zsírszegényen elkészített halételek heti min. 1x
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
tojás tojásfehérje, teljes tojás hetente max. 3 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott), ajánlható: omega 3 zsírsavban gazdag ún. okos tojás
édességek csak mérve fogyaszthatók: diabetikus torták, csokoládék, édességek.
italok víz, ásványvíz, tea édesítőszerrel, kávé édesítőszerrel, mérve fogyaszthatók: zöldség- és 100%-os gyümölcslé (alkalmanként 2-3 dl mennyiségben), vízzel, sovány tejjel készült turmix, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek csak mérve fogyasztható: burgonya, rizs, kukorica, zöldborsó, sárgaborsó, bab, szójabab, lencse, sárgarépa
Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.