A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait.
Cukorbetegségben az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérb...
A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait.
Cukorbetegségben az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a szőlőcukrot felvenni, így éheznek. A vérből a szőlőcukor a vizelettel kiürül, sok vizet vive magával, innen a betegség neve. Az inzulinhatás csökkenése vagy hiánya kialakulhat vagy inzulinrezisztencia miatt. Ilyenkor ugyanakkora inzulinhatáshoz magasabb inzulinszintre van szükség.
A jelenleg érvényes meghatározás szerint cukorbetegség akkor áll fenn, ha az éhgyomri vércukorérték ismételten 7,0 mmol/l vagy magasabb, és/vagy a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb. Ha az éhgyomorra mért vércukor 6,1 - 6,9 között van, azt károsodott éhomi vércukorértéknek nevezzük. Ha a cukorterhelés során a 120 perces érték 7,8 - 11,1 mmol/l között van, az a csökkent cukortolerancia. Ez a két eltérés még nem azonos a cukorbetegséggel, bár már fokozott érrendszeri rizikót jelentenek. Az ilyenkor bevezetett életmódváltozások hatására még van esély a cukorháztartás normalizálódására.
A diabétesz kezelésének nagyon fontos része a megfelelő diéta, azaz az átgondolt, szabályozott táplálkozás. Az étrendváltoztatás célja az, hogy az optimális testtömeg mellett megfelelő tápláltsági állapotot érjen el, illetve tartson meg. Természetesen az étrend segít a normálishoz legközelebb eső tartományban stabilizálni a vércukorszintet, illetve megelőzi, de legalábbis késlelteti a szövődmények kialakulását. Az étrenden belül a fehérje és zsír aránya megfelel az egészségeseknek javasoltnak, tehát az egészséges táplálkozás alapkövetelményeinek is eleget tesz. Az aktuális táplálkozástudományi ajánlásoknak megfelelően az étrendek szénhidráttartalma magas, amely azonban nem egyszerű szénhidrátokat (tészta, fehérliszt és kenyér), hanem rostos gabonatermékeket, zöldséget, főzeléket és gyümölcsöt jelent.
A kimagozott meggyet saját levével, édesítővel, és fűszerzacskóba helyezett fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal ízesített 2,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Mikor megfőtt, a fele meggyet kivéve turmixgéppel pépesítjük, majd a leveshez öntjük. kefires finom habarással sűrítjük. Sóval, citromlével utóízesítve, lehűtve, szobahőmérsékleten tálaljuk.
roston sült hekk
Hozzávalók
- hekk
150 g
- olaj
5 g
Elkészítés
A megtisztított, lemosott, felszeletelt halat besózzuk, majd a fokhagymapépből, borsikafűből, kevés olajból ízesítőt készítünk, és a sózott halat az ízesítővel mindkét oldalon bekenjük. Grillsütőben vagy rostsütő rácsán mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
gabonafélék, kenyér, péksütemény csak mérve fogyaszthatók: teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült sűrített főzelékek, paraj, sóska, zöldbab, zöldpaprika, retek, karfiol, brokkoli, gomba, kelbimbó, padlizsán, karalábé, káposzta, tökfélék, uborka, paradicsom
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, zsírszegényen elkészített halételek heti min. 1x
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
tojás tojásfehérje, teljes tojás hetente max. 3 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott), ajánlható: omega 3 zsírsavban gazdag ún. okos tojás
édességek csak mérve fogyaszthatók: diabetikus torták, csokoládék, édességek.
italok víz, ásványvíz, tea édesítőszerrel, kávé édesítőszerrel, mérve fogyaszthatók: zöldség- és 100%-os gyümölcslé (alkalmanként 2-3 dl mennyiségben), vízzel, sovány tejjel készült turmix, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek csak mérve fogyasztható: burgonya, rizs, kukorica, zöldborsó, sárgaborsó, bab, szójabab, lencse, sárgarépa
Az A-vitamin túlzott fogyasztása meggyengíti a csontokat, és ez lehet az egyik magyarázata a fejlett országokban járványszerűen terjedő patológiás csonttöréseknek - írja a The New England Journal of Medicine. Ez azonban nem keverendő az oszteoporózissal.