HáziPatika.com

//www.50plusz.hu

Étrendek

Irritábilis bélszindróma (IBS)

A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/61

Dietetikai összegzés

A magas rosttartalmú ételek fogyasztása (zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék) biztosítja a belek megfelelő feltöltöttségét, csökkenti az összehúzódási hajlamot és segít a vizet a bélen belül tartani. A diéta eredménye a lágyabb széklet, és a bélmozgások is könnyebbé válnak. Az élelmiszerekhez adott szorbit és fruktóz (gyümölcscukor) fokozza a belekben a gázképződést, ezért az ezeket tartalmazó termékek kerülendők (pl. diabetikus készítmények). Figyelembe kell venni, hogy a nagy mennyiségű rostot tartalmazó táplálék is elősegítheti a gázképződést, ezért fokozatosan kell emelni az étrend rosttartalmát. Az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegek kerüljék az egyszerre nagy mennyiségű étel fogyasztását, mert ez hasmenéshez vezethet, és az egészséges táplálkozási ajánlásoknak megfelelően napi 5 alkalommal étkezzenek.

Készítette: Turcsák Katalin

14 napos étrend

1. nap

Reggeli
- őszibaracklé2,5 dl
- marhapárizsi2 vékony szelet
- Liga margarin15 g
- kifli1 db
- paradicsom1 db
592,4515,5811,6385,47
Tízórai
- sütőtök15 dkg
- cukor1 ek
- laktózmentes tej1 dl
2715,653,748,68
Ebéd
gombaleves daragaluskával 

Hozzávalók

- gomba (konzerv)1 kisebb konzerv
- répa1/2 db
- gyökér1/4 db
- olaj1/2 ek
- liszt1ek
- dara1/2 ek
- tojás1/2 db
- margarin1 ek
- só
- petrezselyemzöld

Elkészítés

A zöldségeket megfőzzük és az olajon megpiritott hagymával, liszttel és fűszerezett rántással berántjuk a levest. Közben a darát összekeverjük a tojással, margarinnal és a levesbe szaggatjuk.
sertésvagdalt 

Hozzávalók

- sertéscomb8 dkg
- zsemle1/4 db
- tojás1 db
- vöröshagyma1/4 kisebb darab
- zsemlemorzsa1 ek
- olaj1/2 ek

Elkészítés

A darált húst összedolgozzuk az áztatott zsemlével, a tojással, az apróra vágott hagymával, zsemlemorzsával, és tepsire rakva megsütjük.
tökfőzelék 

Hozzávalók

- tök25 dkg
- vöröshagyma1/4 kisebb darab
- olaj1/2 ek
- liszt1 ek
- tejföl1,5 ek

Elkészítés

Olajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a tököt és puhára főzzük, tejfölös habarással sűrítjük.
912,0629,0458,4951,05
Uzsonna
vitaminsaláta 

Hozzávalók

- paradicsom1 db
- paprika1 db
- almaecet
- só
- petrezselyemzöld

Elkészítés

A felkarikázott zöldségeket az ízesített páclével a hűtőben összeérleljük.
30,11,540,424,9
Vacsora
körözött 

Hozzávalók

- sovány fézsíros túró3 ek
- tejföl1 ek
- vöröshagyma1/4 kisebb darab

Elkészítés

A túrót a tejföllel, az apróra vágott hagymával kikeverjük és fűszerpaprikával ízesítjük
- félbarna kenyér1 szelet
- paprika1 db
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
473,318,545,5286,01


összesen:

2278,9170,3479,76276,11

2. nap

Reggeli
- laktózmentes tej1,5 dl
- turista felvágott2 vékony szelet
- Liga margarin10 g
- félbarna kenyér1 szelet
- paprika1 db
638,8522,5813,8789,08
Tízórai
- natur joghurt1 pohár
- rizses abonett2 db
267,58,255,944,25
Ebéd
olasz zöldségleves 

Hozzávalók

- répa1/2 db
- gyökér1/4 db
- zeller1/4 kisebb darab
- karalábé1/4 kisebb darab
- olaj1/2 ek
- vöröshagyma1/4 kisebb darab
- paradicsom1/4 db
- paprika1/4 db
- óvári sajt1 vékony szelet

Elkészítés

Az olajon átfutatjuk a zöldségeket és vizet aláöntve megpároljuk. Ízesítjük sóval, borssal, bazsalikommal, köménymaggal. Ha kész, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
csigatészta 

Hozzávalók

- száraztészta75 g

Elkészítés

A tésztát sós, lobogó vízben megfőzzük.
sertéstokány 

Hozzávalók

- sertés hús75 g
- olaj1/2 ek
- vöröshagyma1/4 kisebb darab
- paradicsompüré1/2 ek
- uborka1/4 db
- só
- bors
- fokhagyma
- gyömbér
- rozmaring

Elkészítés

Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a húst, fűszerezzük, és kevés vizet aláöntve megpároljuk. Ha puha, zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, és vízet aláöntve készre főzzük.
565,822,418,666,51
Uzsonna
- paradicsomivólé2 dl
- cukor2 kk
- keksz5 db
225,23,623,8842,18
Vacsora
rakott patiszon 

Hozzávalók

- patiszon25 dkg
- sertés hús50 g
- olaj1/2 ek
- rizs3 ek
- tejföl1,5 ek
- vöröshagyma1/ 4 kisebb darab
- lecsó1/2 ek
- só
- bors
- lestyán

Elkészítés

A patiszon felét egy jénaiba rakjuk, ráöntjük az olajon hagymával megpárolt darált hús és rizs keverékét, majd ismét patiszon. Tejföllel meglocsolva megsütjük.
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
548,111,5628,7553,76


összesen:

2245,4568,470,99295,77

3. nap

Reggeli
- cukor2 kk
- májkrém20 g
- kifli2db
- margarin10 g
- uborka1 kisebb darab
- paprika1 db
505,713,410,1877,12
Tízórai
- alma1 közepes darab
46,50,6-10,5
Ebéd
brokkolikrémleves 

Hozzávalók

- brokkoli4 rózsa
- olaj1 ek
- liszt1 ek
- tejszín1,5 ek
- tojássárga1 db
- bors
- köménymag
- só

Elkészítés

A brokkolit megfőzzük sós vízben, az olajon átfutatjuk a lisztet és berántjuk a levest, leturmixoljuk, borssal és köménnyel ízesítjük, és tejszín és tojássárgája keverékkel dúsítva újraforraljuk.
angolos zöldbab 

Hozzávalók

- zöldbab25 dkg
- olaj1 ek

Elkészítés

Olajon puhára pároljuk a zöldbabot.
grillezett csirkecomb 

Hozzávalók

- olaj1 ek
- csirkecomb1 db
 
- narancslé3dl
769,9239,9442,1649,28
Uzsonna
- gyömülcsjoghurt1 pohár
92,54,382,512,88
Vacsora
- baromfipárizsi2 vékony szelet
- Liga margarin15 g
- kifli2 db
- paprika1 db
- narancslé3 dl
577,1515,1911,981,29


összesen:

1991,7773,566,74231,06

4. nap

Reggeli
- narancslé3 dl
- gépsonka3 vékony szelet
- retek4 db
- sajtkrém20 g
- zsemle1 db
416,916,2210,3559,46
Tízórai
alma-répa saláta 

Hozzávalók

- répa1 kisebb darab
- alma1 db
- olaj1 ek

Elkészítés

Az olajon megpároljuk a lereszelt almát és répát.
1701,6810,0916,5
Ebéd
karfiolleves 

Hozzávalók

- karfiol4 rózsa
- liszt1/2 ek
- étolaj1 ek
- tejföl1 ek
- virsli1/2 virsli

Elkészítés

A karfiolt megfőzzük sós, köményes vízben, berántjuk, belekarikázzuk a virslit, és ha puha, akkor tejföllel dúsítjuk.
vizes burgonyapüré 

Hozzávalók

- burgonya3 közepes db
- margarin15g

Elkészítés

A burgonyát a saját főzővizével és margarinnal leturmixoljuk.
párolt busa 

Hozzávalók

- busa1 szelet
- olaj1/2 ek
 
kompót 

Hozzávalók

- alma1/2 db
- barack1/2 db
- cukor1/2 ek
- szegfűszeg
- fahéj

Elkészítés

A gyümölcsöket aromás lében megfőzzük.
805,634,7134,9359,33
Uzsonna
őszibarackturmix 

Hozzávalók

- őszibarack1 db
- cukor2 kk
- laktózmentes tej1,5 dl

Elkészítés

Az őszibarackot a cukorral és a tejjel összeturmixoljuk.
234,75,944,5638,73
Vacsora
tojáskrém 

Hozzávalók

- tojás1 db
- margarin1ek
- mustár
- só

Elkészítés

A keményre főtt tojást a margarinnal, mustárral és sóval habosra keverjük.
- baromfipárizsi2 szelet
- fehér kenyér1 szelet
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
601,119,215,2683,09


összesen:

2228,377,7575,19257,11

5. nap

Reggeli
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
- virsli1 db
- mustár 
- zsemle1 db
- retek3 db
- paradicsom1 db
37316,348,6257,42
Tízórai
saláta 

Hozzávalók

- cékla1/4 db
- alma1/2 db
- uborka1/4 db

Elkészítés

A feldarabolt hozzávalókat összekeverjük, és ecetes páclével ízesítjük.
36,91,380,16,88
Ebéd
Újházy tyúkhúsleves 

Hozzávalók

- csirkemellcsont200g
- répa1/2 db
- gyökér1/4 db
- zeller1/4 kisebb darab
- karalábé1/4 kisebb darab
- gomba1/2 kis fej
- borsó1 ek
- hagyma1/4 kisebb darab
- paprika1/4 db
- paradicsom1/4 kisebb darab
- cérnametélt1 marék

Elkészítés

A csontot hideg vízbe feltesszük főni, majd hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket. Ha megpuhultak, akkor a levesbe főzzük a cérnametéltet. Ízesítjük sóval, borssal, köménnyel, lestyánnal. A zöldségeket gyufaszál vékonyra vágjuk.
Gödöllői töltött jérce 

Hozzávalók

- csirkehús1 szelet
- olaj1 ek
- csirkemáj1/2 db
- vöröshagyma1/4 kisebb darab
- gomba1 kis fej
- tojás1 db

Elkészítés

Az olajon átfutattot gombából, májból és tojásból összeállítjuk a tölteléket, amit a hús bőre alá töltünk és igy sütjük meg.
rizs 

Hozzávalók

- olaj1 ek
- rizs1csésze

Elkészítés

Az olajon átfutatott rizst kétszeres mennyiségű vízzel felöntve készre pároljuk.
741,2536,930,972,89
Uzsonna
- ivójoghurt1 pohár
- mazsola1/2 ek
141,14,735,8418,75
Vacsora
sonkasaláta 

Hozzávalók

- paradicsom1 db
- kukorica3 ek
- gépsonka2 szelet
- olaj1 ek
- só, tárkony, rozmaring

Elkészítés

A sonkát felcsíkozzuk, összekeverjük a többi zöldséggel, és a fűszerekkel elkevert olajjal locsoljuk meg.
- félbarna kenyér1 szelet
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
585,8518,7213,1894,16


összesen:

1841,276,6958,53243,21

6. nap

Reggeli
- kefír1 pohár
- óvári sajt1 vékony szelet
- gépsonka2 vékony szelet
- félbarna kenyér1 szelet
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
533,523,239,0285,86
Tízórai
- alma1 közepes darab
620,8-14
Ebéd
zabpehelygombócleves 

Hozzávalók

- répa1/2 db
- só
- petrezselyemzöld
- borsika fű
- zeller1/4 kisebb darab
- gyökér1/4 kisebb darab
- olaj1 ek
- zabpehely1/2 ek
- tojás1/4 db

Elkészítés

A zabpelyhet összedolgozzuk a tojással és állni hagyjuk, az olajon átfuttatott zöldségeket felengedjük vízzel, fűszerezzük. Ha félig puhák beleszagatjuk a gombócokat és készre főzzük.
kapros húscsík 

Hozzávalók

- csirkemell1 szelet
- margarin1 ek
- liszt1 ek
- kefír1,5 ek
- só
- kapor

Elkészítés

A melleket olajon átfutatjuk, ízesítjük sóval és kaporral, majd kefírrel elkevert lisztet öntük rá, és besűrítjük.
vegyes köret 

Hozzávalók

- répa1 db
- gyökér1/2 db
- olaj1 ek
- kukorica2 ek

Elkészítés

A zöldségeket addig pároljuk, amíg meg nem puhulnak.
564,428,5128,1734,92
Uzsonna
gyümölcssaláta 

Hozzávalók

- banán1 db
- alma1 db
- narancslé3 dl

Elkészítés

A hozzávalókat összeturmixoljuk.
2593,5-56,7
Vacsora
vargabéles 

Hozzávalók

- finommetélt1 marék
- olaj1 ek
- túró5 dkg
- tojás1/2 db
- cukor1 ek
- tejföl1 ek
- mazsola1/2 ek
- réteslap1 db
- só
- citromhéj
- vaníliás cukor

Elkészítés

A tésztát kifőzzük, a túrót eldolgozzuk a cukorral, a tojássárgájával, a tejföllel, hozzáadjuk a mazsolát, a tojás kemény habbá vert fehérjét. Ezt a tésztával összekeverjük és kiolajozott réteslappal kibélelt jénaiban megsütjük.
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
814,719,9531,6104,46


összesen:

2233,673,7968,79263,43

7. nap

Reggeli
- gépsonka2 szelet
- Liga margarin15 g
- kifli1 db
- retek3 db
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
395,1513,138,6349,03
Tízórai
citromos-mézes sárgarépasaláta 

Hozzávalók

- répa1 db
- citromlé
- méz3 kk
- olaj1/2 ek

Elkészítés

Az olajon átfutatjuk a lereszelt répát, citromlével és mézzel ízesítjük.
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
270,91,25,0953,03
Ebéd
húsleves 

Hozzávalók

- sertéscsont200 g
- olaj1/2 db
- sárgarépa1/2 db
- petrezselyemgyökér1/4 db
- zeller1/4 kisebb darab
- karalábé1/4 kisebb darab
- gomba1/2 kis fej
- vöröshagyma1/4 kisebb darab
- fokhagyma
- zöldpaprika1/4 db
- paradicsom1 szelet
- bors
- lestyán
- só
- cérnametélt

Elkészítés

A csontot hideg vízbe feltesszük főni, majd hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, ha megpuhultak akkor a levesbe főzzük a cérnametéltet. Ízesítjük sóval, borssal, köménnyel, lestyánnal.
vagdaltpogácsa 

Hozzávalók

- sertéshús65 g
- olaj1/2 ek
- tojás1db
- zsemlemorzsa1 ek
- áztatott barna kenyér1/4 szelet

Elkészítés

A darált sertéshúst összedolgozzuk a tojással, zsemlemorzsával, áztatott kenyérrel, és olajjal megkent alufóliába csavarva sütőben megsütjük.
zöldbabfőzelék 

Hozzávalók

- zöldbab20 dkg
- olaj1/2 ek
- liszt1,5 ek
- tejföl1 ek
- vöröshagyma1/4 kisebb darab
- só
- fűszerpaprika

Elkészítés

A zöldbabot feltesszük főni, ha megpuhult, olajon vöröshagymát fonnyasztunk, ízesítjuk fűszerpaprikával, sóval és berántjuk a főzeléket, végül tejföllel dúsítjuk.
880,3527,9352,263,36
Uzsonna
- paradicsompüré1 ek
- víz 
- cukor1 ek
- rizses abonett2 db
300,35,51,764,48
Vacsora
szárnyashússaláta 

Hozzávalók

- csirkemell5 dkg
- olaj1/2 ek
- burgonya1 db
- kefír1/2 pohár
- alma1/2 közepes darab

Elkészítés

Az olajon megpárolt csirkemellet csíkokra vágjuk, elkeverjük a felkockázott almával és főtt burgonyával, majd ráöntjük a kefírt.
- őszilé3 dl
389,319,435,6758,45


összesen:

223667,1973,29288,35

8. nap

Reggeli
- gépsonka3 vékony szelet
- Medve sajt2 kocka
- kifli1 db
- olaj0,5 ek
408,9510,0818,0826,54
Tízórai
- őszibarack1 db
61,51,05-13,5
Ebéd
tárkonyos pulykaraguleves 

Hozzávalók

- pulykamell80 g
- sárgarépa1/4 kisebb darab
- petreszelyemgyökér1/4 kisebb darab
- gomba1 kis fej
- burgonya1/2 db
- karalábé1/4 kisebb darab
- zöldborsó1 ek
- vöröshagyma1/4 kisebb darab
- étolaj1ek
- só
- petrezselyemzöld
- tárkony
- babér

Elkészítés

Az olajon fehéredésig átfuttatjuk a húst, hozzáadjuk a zöldségeket, fűszerezzük, és készre főzzük.
diós tészta 

Hozzávalók

- tészta10 dkg
- olaj1 ek
- cukor2 kk
- darált dió1 ek

Elkészítés

Forró lobógó vízben kifőzzük a tésztát, olajon átfutattjuk, és ízlés szerint cukor és kakaó keverékével megszórjuk.
897,133,829,14103,98
Uzsonna
gyümölcsös túrókrém 

Hozzávalók

- túró30 g
- tejföl (12%-os)1 ek
- banán1/4 kisebb darab
- füge2 szem

Elkészítés

A felkarikázott banánt és a felkockázot fügét hozzáadjuk a tejföllel elkevert túróhoz, és hűtőben pihentetjük legalább fél órát.
- narancslé2 dl
211,46,397,0327,61
Vacsora
tonhalkrém 

Hozzávalók

- tonhal50 g
- Liga margarin20g
- mustár

Elkészítés

A tonhalat a margarinnal, mustárral és ízlés szerint sóval habosra keverjük.
- retek2db
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
- fehér kenyér1 szelet
548,613,869,2573,02


összesen:

229971,8959,23296,51

9. nap

Reggeli
- baromfipárizsi20 g
- Medve sajt1 kocka
- kígyóuborka1/2 kisebb darab
- fehér kenyér1 szelet
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
451,4411,0811,5671,64
Tízórai
- alma1 közepes darab
620,8-14
Ebéd
birsalmaleves 

Hozzávalók

- birsalma1 db
- cukor1,5 ek
- vaníliás pudingpor
- szegfűszeg
- fahéj
- citromhéj

Elkészítés

A birsalmát fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral ízesített vízbe feltesszük főni. Ha megpuhult, hideg vízben elkevert pudingporral sűrítjük.
rántott gombafej 

Hozzávalók

- gomba4 közepes fej
- tojás1db
- liszt2ek
- zsemlemorzsa3ek

Elkészítés

A gombafejeket lisztbe, tojásba, morzsába forgatva kisütjük.
sajtos friss-saláta 

Hozzávalók

- fejes saláta1kisebb fej
- óvári sajt15 g
- póréhagyma1 vékony szál
- almaecet
- fehér kenyér1/2 vékony szelet

Elkészítés

A kenyeret kockára vágjuk és megpirítjuk. A salátát leveleire tépkedjük, felkockázzuk. A sajtot és a hagymát felkarikázzuk, és vízzel elkevert almaecetet öntünk rá.
629,8528,29,33101,6
Uzsonna
zöldséges-sonkás rizssaláta 

Hozzávalók

- rizs1,5 ek
- brokkoli60g
- sonka20g
- répa1/2 db
- olaj1ek
- póréhagyma1/4 kisebb darab
- mustár
- só
- petrezselyem
- kömény
- bazsalikom

Elkészítés

A rizst megfőzzük, a zöldségeket gőzben főzzük meg. A hagymát karikákra, a sonkát metéltre vágjuk. Ezeket összekevrjük, és mustárból, fűszerekből, olajból és citromléből készült páclével meglocsoljuk.
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
314,67,6111,729,74
Vacsora
rakott karfiol csirkehússal 

Hozzávalók

- csirkemell10 dkg
- karfiol4 rózsa
- olaj1 ek
- tejföl1 ek
- vöröshagyma1/4 kisebb darab
- lecsó1 ek
- fokhagyma
- fűszerpaprika
- só
- bors

Elkészítés

Gőzben megfőzzük a karfiolt. Olajon megpároljuk a darált húst, amit hagymával,l ecsóval, fűszerekkel ízesítünk. Egy jénai aljára halmozzuk a karfolt, rá a húst, és megsütjük.Mielőtt elkészülne meglocsoljuk a tetejét tejföllel.
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
405,324,9217,6429,7


összesen:

1943,1972,6150,22266,67

10. nap

Reggeli
- laktózmentes tej2 dl
- Liga margarin20 g
- méz3 kk
- kalács2 közepes szelet
781,318,8422,0899,01
Tízórai
- uborka1/2 db
- natúr joghurt1 ek
34,22,221,23,42
Ebéd
padlizsánkrémleves 

Hozzávalók

- margarin1 ek
- padlizsán10 dkg
- liszt1 ek
- tejföl1 ek
- vöröshagyma1/4 kisebb darab
- kenyér1/4 szelet
- fűszerpaprika
- só
- húslé
- bors

Elkészítés

A margarinon átfutatjuk a kockára vágott padlizsánt, fűszerezzük, és felöntjük a húslével. Beledobjuk a hagymát és puhára főzzük. Lisztből tejből habarást készítünk és sűrítjük a levest. Turmixgéppel leturmixoljuk, és szárazon megpirított kenyérkockával tálaljuk.
petrezselymes hústekercs 

Hozzávalók

- csirkemell10 dkg
- olaj1 ek
- petrezselyemzöld

Elkészítés

A sózott csirkemelleket petrezselymes olajjal bekenjük, feltekerjük, hústűvel megtűzzük őket, és kevés vizet aláöntve megpároljuk.
zelleres burgonyasaláta 

Hozzávalók

- burgonya2 db
- zeller1/4 db
- méz1 ek
- borsikafű,zellerzöld,citromlé
- só
- bors

Elkészítés

A héjában főtt burgonyát felkarikázzuk, a zellert gyufaszálvékonyra vágjuk és megfőzzük. A kihűlt zöldségeket összekeverjük. Citromlével, mézzel és fűszerekkel páclevet készítünk. A burgonyára öntjük és a hűtőszekrénybe érleljük 1-2 órát.
667,629,9619,1274,39
Uzsonna
banánturmix 

Hozzávalók

- banán1 db
- laktózmentes tej1,5 dl
- kristálycukor1 ek

Elkészítés

A hozzávalókat összeturmixoljuk.
290,56,44,252,58
Vacsora
zöldségkrém 

Hozzávalók

- sárgarépa1/4 kisebb darab
- petrezselyemgyökér1/4 kisebb darab
- zeller1/4 kisebb darab
- Liga margarin2 ek
- só
- szerecsendió
- sáfrány

Elkészítés

A lereszelt zöldségeket a margarinnal és fűszerekkel kikeverjük.
- gépsonka2 vékony szelet
- kifli1 db
440,48,9612,0830,52


összesen:

221466,3858,68259,91

11. nap

Reggeli
- gépsonka3 vékony szelet
- Medve sajt2 kocka
- kifli1 db
- olaj0,5 ek
408,9510,0818,0826,54
Tízórai
tarka saláta 

Hozzávalók

- paradicsom1 db
- zöldpaprika1/2 db
- vöröshagyma1/4 kisebb darab
- retek2 db
- olaj0,5 ek

Elkészítés

A hozzávalókat felkarikázzuk és olajjal meglocsolva a hűtőben tároljuk.
82,31,885,316,03
Ebéd
gombaleves 

Hozzávalók

- gomba (konzerv)1 kisebb doboz
- sárgarépa1/2 db
- petreszelyemgyökér1/4 db
- étolaj1/2 ek
- liszt1 ek
- Danone tejföl (12% -os)1ek
- vöröshagyma1/4 kisebb darab

Elkészítés

Az olajon üvegesre piritjuk a hagymát, megszórjuk fűszerpaprikával, rátesszük a zöldségeket, és a gombát. Fűszerezzük, és ha minden megpuhult,akkor liszttel elkevert tejföllel behabarjuk.
töltött paprika 

Hozzávalók

- sertéshús8 dkg
- rizs3 ek
- vöröshagyma1/4kisebb darab
- tojás1 db
- paradicsompüré1,5 ek
- cukor1 ek
- zeller1/4 kisebb darab
- liszt1 ek

Elkészítés

A rizst összedolgozzuk a darálthússal, sóval, borssal, a tojással, és a paprikába töltjük .A lisztet szárazon picit megfutattjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét és felöntjük vízzel, cukorral és zellerrel ízesítve készre főzzük benne a megtöltött paprikákat.
847,6527,8136,5671,82
Uzsonna
almakompót 

Hozzávalók

- alma2 kisebb darab
- cukor2 ek
- fahéj
- szegfűszeg

Elkészítés

A felkockázott almát a cukorral és fűszerekkel ízesített vízbe megfőzzük.
1440,8-33,98
Vacsora
sonkás szendvics 

Hozzávalók

- félbarna kenyér1 szelet
- gépsonka2 vékony szelet
- margarin10 g
- paradicsom1/2 db
- paprika1/2 db
- majonéz1 kk
 
- almalé3 dl
770,417,297,73110,54


összesen:

2253,357,8567,67248,91

12. nap

Reggeli
sonkakrém 

Hozzávalók

- darált sonka5 dkg
- Liga margarin1 ek
- mustár

Elkészítés

A darált sonkát a margarinnal és a mustárral, sóval habosra keverjük.
- póréhagyma1 szál
- zsemle1 db
- almalé3 dl
663,5520,0322,4578,36
Tízórai
póréhagyma-saláta 

Hozzávalók

- póréhagyma1 db
- zeller1/4 kisebb darab
- kristálycukor1 ek
- ecet
- tárkony
- só

Elkészítés

A felkarikázott hagymát a lereszelt zellerrel összekeverjük, és cukorból, ecetből és fűszerekből készült páclével meglocsoljuk.
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
206,352,410,3547,01
Ebéd
daragaluska-leves 

Hozzávalók

- sárgarépa1/2 db
- petrezselyemgyökér1/4 db
- búzadara1 ek
- tojás1 db
- vaj5 g
- só
- petrezselyemzöld

Elkészítés

A zöldségeket leveskockából készült lében készre főzzük. Közben a vajat, a darát, a tojást kikeverjük, és a levesbe szaggatjuk őket.
óvári csirke 

Hozzávalók

- csirkemell1 szelet
- olaj1/2 ek
- gépsonka1 vékony szelet
- óvári sajt1 vékony szelet
- rozmaring
- só
- petrezselyemzöld

Elkészítés

A húst olajon fehéredésig sütjük, fűszerezzük és egy kevés vizet aláöntve megpároljuk. Egy jénaiba tesszük rátesszük a sonkát, a sajtot és addig sütjük,amig a tetejére a sajt rá nem olvad.
majonézes kukorica 

Hozzávalók

- kukorica10 dkg
- majonéz1 ek
- tejföl1 ek
- vöröshagyma1/4 kisebb darab
- póréhagyma1/2 db

Elkészítés

A kukoricát és a felkarikázott hagymát összekeverjük a majonézzel és a tejföllel. Hűtőben érleljük.
840,435,4931,6762,83
Uzsonna
- kefír1 db
- cseresznye60 g
1174,380,1213,92
Vacsora
lecsó 

Hozzávalók

- olaj1 ek
- vöröshagyma1/4 kisebb darab
- paprika1 db
- paradicsom1 db
- sonka1 vékony szelet

Elkészítés

Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rátesszük a sonkát, majd a felkarikázott zöldségeket.
- zsemle1 db
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
468,710,1620,6155,74


összesen:

229672,4775,2257,85

13. nap

Reggeli
kapros túrókrém 

Hozzávalók

- túró3 ek
- tejföl (12%-os)1 ek
- kapor
- só

Elkészítés

A túrót a tejföllel kikeverjük, kaporral és sóval ízesítjük.
- kígyóuborka1/2 db
- zsemle1 db
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
349,412,65,7255,14
Tízórai
téli müzli 

Hozzávalók

- pufasztott rizs3 ek
- alma1/2 db
- narancslé2 dl
- banán1/2 banán

Elkészítés

A felkarikázott banánt és a felkockázott almát összekeverjük a pufasztott rizzsel és a narancslével öntjük le.
300,84,70,2465,8
Ebéd
csirkekrémleves 

Hozzávalók

- csirkemell1 vékony szelet
- sárgarépa1 kisebb darab
- petrezselyemgyökér1/2 db
- póréhagyma1/4 db
- margarin1 ek
- liszt1/2 ek
- só
- bors
- lestyán
- sáfrány
- tojássárgája1 db

Elkészítés

A csirkelmellet a zöldségekkel, és fűszerekkel puhára főzzük. Amikor megpuhultak összeturmixoljuk őket. Szárazon lisztet pirítunk, hozzáadjuk a margarint és besűrűsítjük, végül hozzámelegítjük a tojássárgáját.
csőben sült karfiol 

Hozzávalók

- karfiol1/2 db
- vaj2 ek
- liszt1 ek
- laktózmentes tej1/2 dl
- óvári sajt1 vékony szelet
- tojásfehérje1 db

Elkészítés

A gőzben megfőzött karfiolt egy jénaiba terítjük. A a margarinhoz hozzáadjuk a lisztet, felöntjük tejjel és sűrűre főzzük, hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket és a karfiolra öntjük. A tetejét sajttal megszórva megsütjük.
636,5540,7431,6230,76
Uzsonna
- banán1 db
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
239,51,5-57,48
Vacsora
almás palacsinta 

Hozzávalók

- liszt2 ek
- tojás1/2 db
- szódavíz
- olaj2 ek
- só
- alma1/2 db
- cukor2,5 ek
- búzacsíra1 ek
- fahéj

Elkészítés

Lisztből, tojásból, olajból palacsintatésztát készítünk és megsütjük. Az almát lereszeljük, összekeverjük a búzacsírával, ízesítjük fahéjjal és a palacsintába töltjük.
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
523,37,7523,2167,38


összesen:

1899,5565,3960,79243,96

14. nap

Reggeli
sárgarépás-sajtos omlett 

Hozzávalók

- laktózmentes tej1/2 dl
- félbarna kenyér1 szelet
- uborka1/2 db
- tojás1 db
- répa1/2 db
- óvári sajt1 vékony szelet

Elkészítés

Reszelt sárgarépával és reszelt sajttal ízesített omletett készítünk.
428,721,968,5262,86
Tízórai
- natur joghurt1 pohár
- rizses abonett2 db
193,56,655,3428,85
Ebéd
színes zöldségleves 

Hozzávalók

- burgonya1/2 db
- répa162 db
- brokkoli2 rózsa
- poréhagyma1/4 db
- olaj1 ek
- só
- kömény
- koriander
- zellerzöld
- húslé

Elkészítés

A feldarabolt zöldségeket a húslében puhára főzzük a fűszerekkel és apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
tárkonyos főtt hal 

Hozzávalók

- tonhal1 szelet
- sárgarépa1/2 db
- petrezselyemgyökér1/4 db
- zeller1/4 kisebb darab
- olaj1 ek
- babérlevél
- só
- tárkony

Elkészítés

Az olajon átfuttatjuk a zöldségeket és a halat, fűszerezzük és kevés vizet aláöntve készre pároljuk.
burgonyapüré 

Hozzávalók

- burgonya3 db
- laktózmentes tej75 ml
- Liga margarin1 ek
- só

Elkészítés

A megfőtt burgonyát a tejjel és a margarinnal összeturmixoljuk.
698,2525,5733,5753,28
Uzsonna
gyümölcssaláta 

Hozzávalók

- banán1/2 db
- alma1/2 db
- őszibarack1/2 db
- porcukor1 ek

Elkészítés

A felkockázott gyümölcsöket összekeverjük, egy kevés cukorral ízesítjük őket.
193,81,45-45,84
Vacsora
- sertésmájkrém30 g
- óvári sajt1 vékony szelet
- retek3 db
- paradicsom1/2 db
- félbarna kenyér1 szelet
tea 

Hozzávalók

- cukor2 kk
 
485,1519,849,1375,24


összesen:

1999,475,4756,56266,07

A(z) Irritábilis bélszindróma (IBS) diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

Zöldségek, gyümölcsök
burgonya, sárgarépa, brokkoli, paprika, paradicsom, uborka, fejes saláta, tök, patisszon, cukkíni, padlizsán, cékla, gomba, retek, zöldborsó, zöldbab, zeller, alma, körte, birsalma, őszibarack, narancs, grapefruit, meggy, kajszibarack, ananász, mandarin, málna, eper, ribizli, kivi, szőlő.


Gabonafélék
teljes kiőrlésű búzaliszt, barnarizs, félbarna ill. korpás kenyerek, natúr gabonapelyhek, durumtészták, zabkorpa, búzacsíra.


Tej, tejtermékek
probiotikus joghurt, kefir, sovány- ill. félzsíros sajtok és tehéntúró, zsírszegény tejföl, tojás.


Húsok, húskészítmények, halak
sovány húsok (csirke- és pulykamell, halak, sertéskaraj és comb, borjúcomb, marha bélszín és felsál, vadhúsok), sovány felvágottak (pulykamell-, csirkemell-, selyem-, aszpikos-, gépsonka, csemege karaj).


A(z) Irritábilis bélszindróma (IBS) diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

Zöldségek, gyümölcsök
száraz hüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó), káposztafélék, olajos magvak (dió, mogyoró, mandula), banán.


Gabonafélék
magas zsír- és cukor tartalmú finomított pékáruk (kakaós csiga, sajtos roló, búrkifli, croissant, tepertős pogácsa, lekváros táska, briós stb.)


Tej, tejtermékek
zsírdús tej, zsíros és füstölt sajtok (márvány, ementáli, Pannónia, trappista, Karaván sajt), juhtúró, zsíros tejföl (20%-os), tejszín, vaj.


Húsok, húskészítmények, halak
zsíros húsok, füstölt húskészítmények, belsőségek, szalonnafélék, zsíros felvágottak (szalámifélék, párizsik, kolbászok, kenőmájasok).