Étrendek

Irritábilis bélszindróma (IBS)

Az irritábilis bél szindróma (IBS) a gyomor-bél rendszer funkcionális rendellenessége, amelyet hasi fájdalom, kellemetlenség-érzés, diszkomfort, a székürítés zavara (hasmenés, székrekedés vagy a kettő váltakozása) és hasi feszülés jellemez, és a há...

A magas rosttartalmú ételek fogyasztása (zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék) biztosítja a belek megfelelő feltöltöttségét, csökkenti az összehúzódási hajlamot és segít a vizet a bélen belül tartani. A diéta eredménye a lágyabb széklet, és a bélmozgások is könnyebbé válnak. Az élelmiszerekhez adott szorbit és fruktóz (gyümölcscukor) fokozza a belekben a gázképződést, ezért az ezeket tartalmazó termékek kerülendők (pl. diabetikus készítmények). Figyelembe kell venni, hogy a nagy mennyiségű rostot tartalmazó táplálék is elősegítheti a gázképződést, ezért fokozatosan kell emelni az étrend rosttartalmát. Az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegek kerüljék az egyszerre nagy mennyiségű étel fogyasztását, mert ez hasmenéshez vezethet, és az egészséges táplálkozási ajánlásoknak megfelelően napi 5 alkalommal étkezzenek.

Készítette: Turcsák Katalin

Reggeli

narancslé3 dl
gépsonka3 vékony szelet
retek4 db
sajtkrém20 g
zsemle1 db
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
416,916,2210,3559,46

Tízórai

alma-répa saláta 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
1701,6810,0916,5

Ebéd

karfiolleves 

vizes burgonyapüré 

párolt busa 
kompót 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
805,634,7134,9359,33

Uzsonna

őszibarackturmix 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
234,75,944,5638,73

Vacsora

tojáskrém 

baromfipárizsi2 szelet
fehér kenyér1 szelet
tea 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
601,119,215,2683,09
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
2228,377,7575,19257,11


Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Irritábilis bélszindróma (IBS) diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

  • Zöldségek, gyümölcsök
    burgonya, sárgarépa, brokkoli, paprika, paradicsom, uborka, fejes saláta, tök, patisszon, cukkíni, padlizsán, cékla, gomba, retek, zöldborsó, zöldbab, zeller, alma, körte, birsalma, őszibarack, narancs, grapefruit, meggy, kajszibarack, ananász, mandarin, málna, eper, ribizli, kivi, szőlő.
  • Gabonafélék
    teljes kiőrlésű búzaliszt, barnarizs, félbarna ill. korpás kenyerek, natúr gabonapelyhek, durumtészták, zabkorpa, búzacsíra.
  • Tej, tejtermékek
    probiotikus joghurt, kefir, sovány- ill. félzsíros sajtok és tehéntúró, zsírszegény tejföl, tojás.
  • Húsok, húskészítmények, halak
    sovány húsok (csirke- és pulykamell, halak, sertéskaraj és comb, borjúcomb, marha bélszín és felsál, vadhúsok), sovány felvágottak (pulykamell-, csirkemell-, selyem-, aszpikos-, gépsonka, csemege karaj).


Szponzorált hirdetések