Étrendek

Irritábilis bélszindróma (IBS)

Az irritábilis bél szindróma (IBS) a gyomor-bél rendszer funkcionális rendellenessége, amelyet hasi fájdalom, kellemetlenség-érzés, diszkomfort, a székürítés zavara (hasmenés, székrekedés vagy a kettő váltakozása) és hasi feszülés jellemez, és a há...

A magas rosttartalmú ételek fogyasztása (zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék) biztosítja a belek megfelelő feltöltöttségét, csökkenti az összehúzódási hajlamot és segít a vizet a bélen belül tartani. A diéta eredménye a lágyabb széklet, és a bélmozgások is könnyebbé válnak. Az élelmiszerekhez adott szorbit és fruktóz (gyümölcscukor) fokozza a belekben a gázképződést, ezért az ezeket tartalmazó termékek kerülendők (pl. diabetikus készítmények). Figyelembe kell venni, hogy a nagy mennyiségű rostot tartalmazó táplálék is elősegítheti a gázképződést, ezért fokozatosan kell emelni az étrend rosttartalmát. Az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegek kerüljék az egyszerre nagy mennyiségű étel fogyasztását, mert ez hasmenéshez vezethet, és az egészséges táplálkozási ajánlásoknak megfelelően napi 5 alkalommal étkezzenek.

Készítette: Turcsák Katalin

Reggeli

laktózmentes tej1,5 dl
turista felvágott2 vékony szelet
Liga margarin10 g
félbarna kenyér1 szelet
paprika1 db
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
638,8522,5813,8789,08

Tízórai

natur joghurt1 pohár
rizses abonett2 db
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
267,58,255,944,25

Ebéd

olasz zöldségleves 

csigatészta 

sertéstokány 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
565,822,418,666,51

Uzsonna

paradicsomivólé2 dl
cukor2 kk
keksz5 db
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
225,23,623,8842,18

Vacsora

rakott patiszon 

tea 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
548,111,5628,7553,76
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
2245,4568,470,99295,77


Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Irritábilis bélszindróma (IBS) diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

  • Zöldségek, gyümölcsök
    burgonya, sárgarépa, brokkoli, paprika, paradicsom, uborka, fejes saláta, tök, patisszon, cukkíni, padlizsán, cékla, gomba, retek, zöldborsó, zöldbab, zeller, alma, körte, birsalma, őszibarack, narancs, grapefruit, meggy, kajszibarack, ananász, mandarin, málna, eper, ribizli, kivi, szőlő.
  • Gabonafélék
    teljes kiőrlésű búzaliszt, barnarizs, félbarna ill. korpás kenyerek, natúr gabonapelyhek, durumtészták, zabkorpa, búzacsíra.
  • Tej, tejtermékek
    probiotikus joghurt, kefir, sovány- ill. félzsíros sajtok és tehéntúró, zsírszegény tejföl, tojás.
  • Húsok, húskészítmények, halak
    sovány húsok (csirke- és pulykamell, halak, sertéskaraj és comb, borjúcomb, marha bélszín és felsál, vadhúsok), sovány felvágottak (pulykamell-, csirkemell-, selyem-, aszpikos-, gépsonka, csemege karaj).

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések