Étrendek

Irritábilis bélszindróma (IBS)

Az irritábilis bél szindróma (IBS) a gyomor-bél rendszer funkcionális rendellenessége, amelyet hasi fájdalom, kellemetlenség-érzés, diszkomfort, a székürítés zavara (hasmenés, székrekedés vagy a kettő váltakozása) és hasi feszülés jellemez, és a há...

A magas rosttartalmú ételek fogyasztása (zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék) biztosítja a belek megfelelő feltöltöttségét, csökkenti az összehúzódási hajlamot és segít a vizet a bélen belül tartani. A diéta eredménye a lágyabb széklet, és a bélmozgások is könnyebbé válnak. Az élelmiszerekhez adott szorbit és fruktóz (gyümölcscukor) fokozza a belekben a gázképződést, ezért az ezeket tartalmazó termékek kerülendők (pl. diabetikus készítmények). Figyelembe kell venni, hogy a nagy mennyiségű rostot tartalmazó táplálék is elősegítheti a gázképződést, ezért fokozatosan kell emelni az étrend rosttartalmát. Az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegek kerüljék az egyszerre nagy mennyiségű étel fogyasztását, mert ez hasmenéshez vezethet, és az egészséges táplálkozási ajánlásoknak megfelelően napi 5 alkalommal étkezzenek.

Készítette: Turcsák Katalin

Reggeli

őszibaracklé2,5 dl
marhapárizsi2 vékony szelet
Liga margarin15 g
kifli1 db
paradicsom1 db
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
592,4515,5811,6385,47

Tízórai

sütőtök15 dkg
cukor1 ek
laktózmentes tej1 dl
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
2715,653,748,68

Ebéd

gombaleves daragaluskával 

sertésvagdalt 

tökfőzelék 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
912,0629,0458,4951,05

Uzsonna

vitaminsaláta 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
30,11,540,424,9

Vacsora

körözött 

félbarna kenyér1 szelet
paprika1 db
tea 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
473,318,545,5286,01
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
2278,9170,3479,76276,11

Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Irritábilis bélszindróma (IBS) diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

  • Zöldségek, gyümölcsök
    burgonya, sárgarépa, brokkoli, paprika, paradicsom, uborka, fejes saláta, tök, patisszon, cukkíni, padlizsán, cékla, gomba, retek, zöldborsó, zöldbab, zeller, alma, körte, birsalma, őszibarack, narancs, grapefruit, meggy, kajszibarack, ananász, mandarin, málna, eper, ribizli, kivi, szőlő.
  • Gabonafélék
    teljes kiőrlésű búzaliszt, barnarizs, félbarna ill. korpás kenyerek, natúr gabonapelyhek, durumtészták, zabkorpa, búzacsíra.
  • Tej, tejtermékek
    probiotikus joghurt, kefir, sovány- ill. félzsíros sajtok és tehéntúró, zsírszegény tejföl, tojás.
  • Húsok, húskészítmények, halak
    sovány húsok (csirke- és pulykamell, halak, sertéskaraj és comb, borjúcomb, marha bélszín és felsál, vadhúsok), sovány felvágottak (pulykamell-, csirkemell-, selyem-, aszpikos-, gépsonka, csemege karaj).

Cikkajánló

Témakör: Lélek

A család mint védőernyő

Mióta 1936-ban Selye János, a Nature című folyóiratban közölte a stresszről kialakított elméletét, a fogalom szinte megállíthatatlan karriert járt be. Az eredeti megfogalmazás: a stressz az emberi szervezet valamiféle válasza az őt ért kihívásokra.

tovább

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


Szponzorált hirdetések