HáziPatika.com

http://www.50plusz.hu

Étrendek

Reflux

A tartalom elérési útvonala (URL):
http://www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/60

Dietetikai összegzés

Az étrend célja a gyulladt nyálkahártya irritációjának megszűntetése és a gyomortartalom további visszacsorgásának megakadályozása. A betegség akut fázisában folyékony étrend alkalmazható, a nyálkahártyát izgató hatású magas savtartalmú folyadékok (pl. narancs- és paradicsom ivólé) kizárása mellett. Kerülendők a nyelőcső alsó záróizmának feszességét csökkentő nyersanyagok, mint pl. a zsíros ételek, alkoholos italok, menta, borsmenta, csokoládé, koffeintartalmú italok. Javasolt továbbá a sok (napi min. 5), kis mennyiségű étkezés megtartása, illetve túlsúly esetén annak mérséklése (fogyókúra) előnyös.

Készítette: Szűcs Zsuzsanna

14 napos étrend

1. nap

Reggeli
- kefir1 pohár
- korpás zsemle1 db
gyümölcstea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
263,912,20,750,3
Tízórai
- banán150 g (1 közepes db)
157,51,9-36,3
Ebéd
joghurtos zöldbableves 

Hozzávalók

- zöldbab80 g
- csontleves200 ml (1 pohár)
- Graham-liszt5 g (2 kk.)
- olaj5 g (0,5 ek.)
- joghurt30 g (1,5 ek.)
- lecsó5 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- fűszerpaprika, citromléízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A zöldbabot a csontlevesben feltesszük főni, ízesítjük sóval és petrezselyemzölddel. Zsemleszínű diétás rántást készítünk (szárazon pirítjuk meg a lisztet, ehhez adjuk az olajat), ízesítjük fűszerpaprikával. Ha a bab megfőtt, besűrítjük, beletesszük a lecsót és összeforraljuk. Simára kevert joghurttal dúsítjuk. Összeforraljuk.
csirkemell almába töltve 

Hozzávalók

- csirkemell80 g (1/2 db)
- alma200 g (2 közepes db)
- zsemle1/5 db
- tojás1/5 db
- tej (1,5%)20 ml (1,5 ek.)
- reszelt Óvári sajt20 g (3 ek.)
- margarin5 g (1,5 kk.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- rozmaring, kakukkfűízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

Az almák magházát eltávolítjuk, a belsejét kivájjuk. A csirkemellet ledaráljuk, összekeverjük az almadarabokkal, a tojással, a fűszerekkel és a beáztatott zsemlével. Az almákat lazán megtöltjük. Margarinnal kikent hőálló edénybe tesszük, a tetejére tesszük a megmaradt margarint és középmeleg előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Ezután a tetejét meghintjük reszelt sajttal és annak ráolvadásáig tovább sütjük.
47131,823,432,1
Uzsonna
- gyümölcsös müzliszelet1 db
kamillatea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
171,91,8-37,6
Vacsora
túrós vitaminsaláta 

Hozzávalók

- sárgarépa60 g (1 vékony szál)
- alma60 g (0,5 db)
- fejes saláta60 g (1/3 fej)
- félzsíros túró50 g (2 ek.)
- kefir60 g (3 ek.)
- citrom, petrezselyemzöldízlés szerint
- kakukkfű, sóízlés szerint

Elkészítés

A felaprított/lereszelt zöldségeket a túróból, kefirből és fűszerekből készült öntettel vegyítjük, lehűtve tálaljuk.
- barna kenyér80 g (2 vékony szelet)
42717,415,952,1


összesen:

1491,365,140208,4

2. nap

Reggeli
sárgarépás zabpehely 

Hozzávalók

- sárgarépa50 g (1 vékony szál)
- kefir100 g (0,5 pohár)
- zabpehely20 g (2 ek.)
- zabkorpa5 g (1 ek.)
- méz15 g (3 ek.)
- őrölt fahéjízlés szerint
 
- tej (1,5%)200 ml (1 pohár)
30613,47,843,7
Tízórai
búzacsírás almapüré 

Hozzávalók

- alma100 g (1 kis db)
- búzacsíra10 g (1,5 ek.)
- méz10 g (2 ek.)
- citromízlés szerint
- víz20 g (1 ek.)
 
1012,9719,3
Ebéd
sertéssült 

Hozzávalók

- sertéskaraj120 g (1 tenyérnyi szelet)
- olaj5 g (0,5 ek.)
- sóízlés szerint
 
gőzben főtt kelbimbó 

Hozzávalók

- kelbimbó200 g
- margarin5 g (1,5 kk.)
- kömény, majoránnaízlés szerint
- sóízlés szerint
 
őszibarackhab 

Hozzávalók

- tojásfehérje1 db
- őszibarack50 g (1/2 db)
- cukor15 g (3 kk.)
- citromízlés szerint

Elkészítés

A tojásfehérjét a cukorral és a citromlével kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a pürésített őszibarackot.
45436,718,734,5
Uzsonna
- körtekompót200 g (1 pohárnyi)
- korpás keksz3 db
2580,6156,4
Vacsora
zöldséges tofuragu 

Hozzávalók

- tofu80 g (3 ek.)
- sárgarépa40 g (1 vékony szál)
- petrezselyem gyökér40 g (1 vékony szál)
- olaj10 g (1 ek.)
- vöröshagyma5 g (1 kk.)
- sóízlés szerint

Elkészítés

A felmelegített olajban megpároljuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a kockákra vágott tofut, kevés vizet aláöntve ízesítjük sóval és fedő alatt 10-15 percig pároljuk. Ezután adjuk hozzá a vékony hasábokra vágott zöldségeket. Átpirítjuk, felöntjük annyi vízzel hogy ellepje, fedő alatt a zöldségek megpuhulásáig sütjük.
- barna kenyér80 g (2 vékony szelet)
40416,515,546,8


összesen:

152370,150200,7

3. nap

Reggeli
- gépsonka50 g (3 szelet)
- korpás kenyér80 g (2 vékony szelet)
- zöldpaprika150 g (1 közepes db)
- light margarin10 g (3 kk.)
csipkebogyó tea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
388,919,97,657
Tízórai
- kivi200 g (3 db)
1042-22,6
Ebéd
vegyes gyümölcsleves 

Hozzávalók

- körte40 g (1/2 db)
- alma40 g (1/2 db)
- tej (1,5%)50 ml (1/2 csésze)
- vaníliás pudingpor8 g (4 kk.)
- cukor20 g (1 ek.)
- citrom, fahéjízlés szerint
- szegfűszegízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

Az apró kockákra vágott gyümölcsöket a cukorral és a fűszerekkel ízesített adagonként 2,5 dl hideg vízben megfőzzük, majd a tejből és a pudingporból készült finom habarással sűrítjük. Kiforraljuk és szobahőmérsékletűre hűtve tálaljuk.
töksaláta 

Hozzávalók

- főzőtök200 g
- kefir60 g (4 ek.)
- kapor, citromízlés szerint
- fahéj, sóízlés szerint
 
alufóliában sült csirkecomb 

Hozzávalók

- csirkecomb (bőr nélkül)150 g (1 db)
- olaj5 g (0,5 ek.)
- só, bazsalikomízlés szerint
 
- barna kenyér80 g (2 vékony szelet)
647,434,414,591,9
Uzsonna
- Túró Rudi1 db
1064,45,59,3
Vacsora
- barna kenyér80 g (2 vékony szelet)
petrezselymes vajkrém 

Hozzávalók

- vajkrém10 g (2 tk.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
 
- retek150 g
260,58,64,643,7


összesen:

1506,869,332,2224,5

4. nap

Reggeli
epres túrókrém 

Hozzávalók

- fagyasztott eper50 g
- félzsíros túró50 g (2 ek.)
- porcukor10 g (0,5 ek.)
- tejföl (12%)20 g (1 ek.)
- eperszörp5 g (1 kk.)
 
- korpás kifli1 db
kamillatea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
335,513,64,958
Tízórai
- alma200 g (1 nagy db)
- korpás keksz4 db
1421,3126
Ebéd
petrezselymes burgonya 

Hozzávalók

- burgonya250 g (2 közepes db)
- margarin5 g (1 tk.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- sóízlés szerint
 
lazac karfiollal 

Hozzávalók

- lazac250 g (1 vastag szelet)
- karfiol150 g
- olaj10 g (1 ek.)
- tejföl (12%)20 g (1 ek.)
- fűszerpaprika, sóízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint

Elkészítés

A halat besózzuk és felmelegített olajon mindkét oldalát átsütjük. Óvatosan egy hőálló tálba szedjük. A rózsáira szedett karfiolt forró sós vízben megfőzzük és halra tesszük. A tejfölt ízesítjük fűszerpaprikával, petrezselyemzölddel, a karfiolos halra öntjük és lassú tűzön összeforraljuk.
- almalé (100%)1 pohár (200 ml)
67540,219,784,9
Uzsonna
mézes-diós sárgarépa-saláta 

Hozzávalók

- sárgarépa100 g (2 vékony szál)
- darált dióbél3 g (2 kk.)
- búzacsíra3 g (2 kk.)
- méz5 g (1 kk.)
- citromízlés szerint
 
852,52,213,8
Vacsora
spenótsaláta mozzarellával 

Hozzávalók

- spenót120 g
- sárgarépa60 g (1 nagyobb szál)
- félzsíros túró20 g (1 ek.)
- kefir40 g (2 ek.)
- olaj4 g (1 tk.)
- mozzarella30 g (1 kis golyó)
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint
- bazsalikomízlés szerint
 
- korpás kifli1 db
347,921,49,229,4


összesen:

1585,47937212,1

5. nap

Reggeli
- Óvári sajt50 g (3 vékony szelet)
- light margarin (35%)10 g (1 tk.)
- retek150 g
- barna kenyér80 g (2 vékony szelet)
citromfűtea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
453,423,413,356,6
Tízórai
- ananászbefőtt150 g (1 kis pohár)
1060,8-24
Ebéd
csontleves 

Hozzávalók

- marhacsont100 g
- sárgarépa20 g (0,5 szál)
- petrezselyem gyökér20 g (0,5 szál)
- zeller5 g (1/10 fej)
- karalábé5 g (1/10 fej)
- kelkáposzta5 g (1/10 fej)
- finomra vágott vöröshagyma5 g (1 kk.)
- paprika10 g (1/3 db)
- paradicsom5 g (1/3 db)
- gyömbérízlés szerint
- szerecsendió virágízlés szerint
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint

Elkészítés

A margarint a tojással habosra keverjük beletesszük a darát és legalább 30 percig pihentetjük. Evőkanállal forró sós vízbe szaggatjuk és lassú forralás mellett addig főzzük, amíg a galuskák átfőnek.
daragaluskával 

Hozzávalók

- búzadara10 g (3 kk.)
- margarin3 g (1 mk.)
- tojás1/5 db
- sóízlés szerint
 
salátafőzelék 

Hozzávalók

- fejes saláta200 g (1 kis fej)
- csontleves100 ml (1 csésze)
- Graham liszt10 g (4 kk.)
- tejföl (12%)30 g (1,5 ek.)
- kapor, ecet, sóízlés szerint

Elkészítés

A salátát megmossuk, vastag csíkokra vágjuk és a csontlevesben feltesszük főni. Ízesítjük sóval és kaporral, ha megfőtt a tejfölből és lisztből készült finom habarással sűrítjük. Összeforraljuk, ecettel utóízesítjük.
szárnyashúspuding 

Hozzávalók

- sült csirkemell60 g (1/4 db)
- margarin10 g (1 tk.)
- Graham liszt10 g (4 kk.)
- tej (1,5%)50 ml (0,5 csésze)
- tojás1/3 db
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint
- borsikafű, szerecsendióízlés szerint

Elkészítés

A húst ledaráljuk. A margarinból és a lisztből diétás világos rántást készítünk, forró tejjel felengedjük és állandó keverés mellett besűrítjük. Hozzáadjuk a darált húst, a fűszereket, a tojás sárgáját és habbá vert fehérjét. Egy pudingformát vékonyan kimargarinozunk és liszttel meghintünk. Egy nagyobb hideg vízzel teli edénybe állítjuk és lassú tűzön fedő alatt megfőzzük.
47126,722,540,5
Uzsonna
almás piskóta 

Hozzávalók

- tojás1/2 db
- liszt10 g (4 kk.)
- cukor10 g (0,5 ek.)
- alma25 g (1/4 db)
 
11642,619,1
Vacsora
tojáslepény brokkolival 

Hozzávalók

- tojás2 db
- tej (1,5%)20 g (3 kk.)
- brokkoli50 g
- olaj5 g (0,5 ek.)
- sóízlés szerint
- szerecsendióízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint

Elkészítés

A megmosott tojásokat felütjük, hozzáadjuk a tejet, sózzuk és habverővel alaposan elkeverjük. Teflonserpenyőben olajat melegítünk és a tojásokat palacsinta-szerűen megsütjük, de nem fordítjuk meg. Rászórjuk a gőzben előfőzött brokkolirózsákat. Meghintjük reszelt szerecsendióval, felgöngyöljük. Frissen finomra vágott petrezselyemzölddel meghintve melegen tálaljuk.
- korpás zsemle1 db
351,418,414,8931,6


összesen:

1497,873,353,29171,8

6. nap

Reggeli
almás müzli 

Hozzávalók

- alma130 g (1 kis db)
- zabpehely10 g (1 ek.)
- búzacsíra5 g (3 kk.)
- tej (1,5%)20 ml (1,5 ek.)
- mazsola10 g
- méz10 g (2 kk.)
- citrom, őrölt fahéjízlés szerint
 
- tej (1,5%)200 ml (1 pohár)
27611,15,943,8
Tízórai
- mandarin200 g (2 db)
- korpás keksz4 db
1701,9131,6
Ebéd
Újházy tyúkhúsleves 

Hozzávalók

- tyúkhús200 g (1 comb)
- sárgarépa30 g (1/2 szál)
- petrezselyem gyökér20 g
- zeller5 g (1/10 fej)
- karalábé5 g (1/10 fej)
- gomba10 g (1 kis db)
- finomra vágott vöröshagyma5 g (1 kk.)
- fokhagymaízlés szerint
- paprika10 g (1/3 db)
- paradicsom5 g (1/3 db)
- feketeborsízlés szerint
- szerecsendió virágízlés szerint
- lestyánízlés szerint
- Na szegény sóízlés szerint
- tésztabetét10 g (1 ek.)

Elkészítés

A megtisztított, megmosott tyúk zsíros részeit, bőrét eltávolítjuk és hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, beletesszük a vékony hasábokra vágott zöldségeket és az egész paprikát, paradicsomot. Ízesítjük a fűszerekkel (bors, lestyán, lestyán), sózzuk. A felszeletelt gombát külön főzzük meg. A levest lassan, gyöngyözve főzzük készre. Ha elkészült, a húst kivesszük és leszűrjük a levest. Egyedi módon tálaljuk: a tányérba tesszük a húst és a külön megfőzött tésztabetétet, hozzáadjuk a főtt zöldségeket és a felszeletelt gombát. Erre merjük rá óvatosan a forró levest, hogy ne keveredjen össze a tányér tartalma.
kivis rizsfelfújt 

Hozzávalók

- rizs50 g (0,5 csésze)
- tej (1,5%)150 ml (1,5 csésze)
- tojás1/2 db
- cukor20 g (1 ek.)
- margarin5 g (1 kk.)
- kivi80 g (2 kis db)
- reszelt citromhéjízlés szerint
- vaníliás cukor2 g (1 mk.)

Elkészítés

A rizst a vaníliás cukorral ízesített tejben feltesszük főni. Amikor már majdnem puha, ízesítjük a cukor felével és puhára főzzük. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a cukorral kikevert tojássárgáját, a margarin kétharmadát, a citromhéjat, az apró kockákra vágott kivit és a keményre vert tojáshabot. A maradék margarinnal kikenünk egy tepsit, ebbe tesszük a masszát és előmelegített sütőben középlángon pirosra sütjük.
698,245,119,284,1
Uzsonna
joghurtos paradicsomsaláta 

Hozzávalók

- paradicsom90 g (1 nagy db)
- félzsíros túró10 g (0,5 ek.)
- natúr joghurt30 g (2 ek.)
- citrom, kakukkfű, sóízlés szerint
- búzacsíra3 g (2 kk.)
 
- korpás kétszersült20 g
1466,5322,5
Vacsora
- főtt baromfivirsli50 g (1 db)
- korpás zsemle1 db
- ketchupízlés szerint
256,511,49,129


összesen:

1546,77638,2211

7. nap

Reggeli
- gyümölcsjoghurt1 pohár
- teljes kiőrlésű gabonapehely50 g (6 ek.)
317,513553,6
Tízórai
- banán150 g (1 közepes db)
157,51,9-36,3
Ebéd
almás párolt cékla 

Hozzávalók

- cékla150 g (2 közepes db)
- alma100 g (1 kis db)
- margarin10 g (3 kk.)
- ecet, köményízlés szerint
- sóízlés szerint
 
töltött marhasült 

Hozzávalók

- marhahús120 g (1 tenyérnyi szelet)
- olaj5 g (0,5 ek.)
- sárgarépa30 g (0,5 szál)
- petrezselyem gyökér30 g (0,5 szál)
- paprika20 g (1/3 db)
- paradicsom10 g (1/5 db)
- só, bazsalikomízlés szerint

Elkészítés

A befűszerezett húst késsel felszúrjuk és a nyílásokba bedugjuk a megtisztított és egészben hagyott zöldségeket. Felmelegített olajban minden oldalát átsütjük majd kuktába tesszük, rátesszük a karikákra vágott paprikát és paradicsomot, kevés vizet öntünk rá majd a kuktát lezárjuk és a húst puhára pároljuk.
szójás-meggyes szelet 

Hozzávalók

- tojás1/2 db
- liszt8 g (4 kk.)
- szójaliszt2 g (1 kk.)
- cukor10 g (0,5 ek.)
- magozott meggy120 g
 
529,433,116,950,1
Uzsonna
narancsos gyümölcszselé 

Hozzávalók

- narancs100 g (1 kis db)
- zselatin7 g (3 kk.)
- víz100 ml (1 csésze)
- cukor15 g (4 kk.)
- fahéj, szegfűszeg, citromízlés szerint
 
- puffasztott búzaszelet3 db
2000,90,643,3
Vacsora
tejfölös túró 

Hozzávalók

- félzsíros túró40 g (2 púpozott ek.)
- tejföl (12%)15 g (3 kk.)
- sóízlés szerint
 
- barna kenyér80 g (2 vékony szelet)
- zöldpaprika150 g (1 közepes db)
30015,64,547


összesen:

1504,464,527230,3

8. nap

Reggeli
- korpás kenyér80 g (2 vékony szelet)
- light margarin10 g (1 tk.)
- pulykamellsonka50 g (3 szelet)
- retek150 g
csipketea 

Hozzávalók

- méz10 g (2 kk.)
 
363,618,97,851,8
Tízórai
- kivi200 g (3 db)
- korpás keksz4 db
1842,5134,6
Ebéd
parajfőzelék 

Hozzávalók

- paraj200 g
- olaj5 g (1/2 ek.)
- teljes kiőrlésű búzaliszt10 g (5 kk.)
- tej (1,5%)100 ml (1 csésze)
- sóízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított és megmosott spenótot forrásban lévő vízben megfőzzük, leszűrjük és leturmixoljuk. A lisztből és az olajból diétás rántást készítünk (szárazon megpirítjuk a lisztet és ezután adjuk hozzá az olajat). Hozzáadjuk a parajpürét és felengedjük tejjel, sózzuk, alaposan összeforraljuk.
bevert tojás 

Hozzávalók

- tojás2 db
- ecet, sóízlés szerint

Elkészítés

A tojást bő sóval és ecettel ízesített forrásban lévő vízbe ütjük, 3-4 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük és lecsepegtetjük.
- korpás zsemle1 db
439,825,117,444,4
Uzsonna
baracksaláta sajttal 

Hozzávalók

- őszibarack (befőtt is lehet)80 g
- Pannónia sajt15 g (1 vékony szelet)
- Óvári sajt15 g (1 vékony szelet)
- kefir50 g (3 ek.)
- búzacsíra5 g (3 kk.)
- porcukor5 g (1/2 ek.)
- reszelt szerecsendióízlés szerint
 
20812,3918,1
Vacsora
töltött tök 

Hozzávalók

- tök250 g
- barna rizs30 g (1/4 csésze)
- csirkemell80 g (1/2 db)
- vöröshagyma5 g (1 kk.)
- tojás1/5 db
- olaj10 g (1 ek.)
- kefir50 g (3 ek.)
- sóízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint

Elkészítés

A tököt megmossuk, félbevágjuk, a belsejét óvatosan kikanalazzuk. A ledarált húst összekeverjük a tojással, az előfőzött barna rizzsel, a fűszerekkel és az olajon megpárolt finomra reszelt hagymával. Az így kapott tölteléket a fél tökökbe töltjük, kefirrel meglocsolva sütőben megsütjük.
388,42811,637,9


összesen:

1583,886,846,8186,8

9. nap

Reggeli
narancsos író 

Hozzávalók

- narancs50 g (1/2 db)
- író150 ml (1,5 csésze)
- porcukor10 g (1 ek.)
 
- korpás zsemle1 db
248,810,51,347,1
Tízórai
- meggybefőtt150 g (1 pohár)
- puffasztott búzaszelet3 db
2250,9-48,9
Ebéd
sajtos burgonya 

Hozzávalók

- burgonya250 g (3 közepes db)
- reszelt Óvári sajt10 g (1,5 ek.)
- margarin10 g (1 tk.)
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított burgonyát vastag szeletekre vágjuk, átforgatjuk a felmelegített olajban, megszórjuk petrezselyemmel, kevés vizet öntünk alá és fedő alatt pároljuk. Ha elkészült megsózzuk és megszórjuk a sajttal.
natúr sertésborda 

Hozzávalók

- karaj120 g (1 tenyérnyi szelet)
- olaj8 g (4 kk.)
- liszt5 g (2 kk.)
- sóízlés szerint

Elkészítés

A kivert hús széleit bevagdossuk, lisztbe mártjuk , kevés felmelegített olajban mindkét oldalát átsütjük. A szeleteket egy tepsibe lerakjuk, kevés vizet öntünk alá, fóliával lefedjük és sütőben puhára pároljuk.
58034,326,950,3
Uzsonna
- gyümölcsös müzliszelet1 db
1231,8-25,5
Vacsora
sajtkrém 

Hozzávalók

- reszelt Óvári sajt50 g (5 ek.)
- kefir20 g (1,5 ek.)
- szerecsendióízlés szerint
- kapribogyóízlés szerint
 
- barna kenyér80 g (2 vékony szelet)
- zöldpaprika150 g (1 közepes db)
386,3249,846,6


összesen:

1563,171,538218,4

10. nap

Reggeli
szárnyashúskrém 

Hozzávalók

- darált sült csirkemell30 g (1/6 db)
- zabkorpa3 g (2 kk.)
- tejföl (12%)15 g (3 kk.)
- kakukkfűízlés szerint
- szerecsendióízlés szerint
- sóízlés szerint
 
- barna kenyér80 g (2 vékony szelet)
- retek150 g
- ásványvíz200 ml
316,516,26,446,6
Tízórai
- alma200 g (1 nagy db)
- kétszersült20 g
14731,129,9
Ebéd
zöldségleves 

Hozzávalók

- csontleves200 ml (2 csésze)
- sárgarépa30 g (1/3 db)
- gyökér30 g (1/3 db)
- zeller10 g (1/10 db)
- karalábé10 g (1/10 db)
- karfiol10 g (1/10 db)
- gomba10 g (1 kis db)
- olaj3 g (2 mk.)
- vöröshagyma5 g (2 mk.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- gyömbérízlés szerint
- lestyánízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A répát, gyökeret, zellert, karalábét, gombát megmossuk, apró kockákra vágjuk és a felmelegített olajon átpároljuk. Ízesítjük sóval, a finomra vágott petrezselyemmel, fűszerekkel, felöntjük a csontlevessel és fedő alatt pároljuk. Ha már félig puha, hozzáadjuk a karfiolt és az egészben hagyott hagymát és puhára főzzük. Frissen vágott petrezselyemmel meghintve burgonyagombóccal (a burgonyát áttörjük, összekeverjük a többi hozzávalóval, gombócokat formálunk belőle és a forró levesben kifőzzük) kínáljuk.
burgonyagombóccal 

Hozzávalók

- főtt burgonya20 g (1 ek.)
- liszt7 g (3 kk.)
- margarin1 g (1/2 mk.)
- tojás1/10 db
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint
 
párolt sárgarépa 

Hozzávalók

- sárgarépa250 g
- margarin5 g (2 kk.)
- petrezselyemzöld, só
 
szójavagdalt 

Hozzávalók

- Graham kenyér20 g (1 vékony szelet)
- szójagranulátum40 g
- tojás1/3 db
- olaj5 g (1/3 ek.)
- tej (1,5%)50 ml (1/2 csésze)
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint
- kakukkfű, fűszerpaprikaízlés szerint

Elkészítés

A szóját néhány órára beáztatjuk, majd alaposan kifacsarjuk és összekeverjük a tejbe áztatott kenyérrel, a tojással és a fűszerekkel. Lapos pogácsákat formálunk belőle, olajjal vékonyan megkent tepsibe fektetjük őket és előmelegített sütőben megsütjük.
60928,726,962,7
Uzsonna
joghurtos gyümölcskrém 

Hozzávalók

- joghurt100 g (6 ek.)
- őszibarack (befőtt)50 g (1/2 db)
- alma50 g (1/2 db)
- méz15 g (3 kk.)
- mazsola5 g (2 tk.)
- mandula5 g (2 tk.)
- vaníliás cukor1 g (1/3 mk.)
- citrom1/10 db

Elkészítés

A barackot és az almát egyenletes apró kockákra vágjuk és meglocsoljuk citromlével. A joghurtot elkeverjük a mézzel, a mazsolával, vaníliás cukorral, a gyümölcsökre öntjük és óvatosan elkeverjük. Néhány óráig hűtőben érleljük, durvára vágott mandulával meghintve tálaljuk.
2045,66,829,3
Vacsora
sajtos zöldsaláta 

Hozzávalók

- Óvári sajt60 g (3 vékony szelet)
- paradicsom60 g (1 kis db)
- fejes saláta60 g (1/4 fej)
- zeller20 g (1/4 db)
- tejföl (12%)40 g (2 ek.)
- kefir20 g (1 ek.)
- citromlé, kaporízlés szerint
- szerecsendió, sóízlés szerint
 
3042121,48,2


összesen:

1580,574,562,6176,7

11. nap

Reggeli
őszibarackturmix 

Hozzávalók

- őszibarack (befőtt)80 g (1 közepes db)
- tej (1,5%)120 ml (1 csésze)
- porcukor10 g (1 ek.)
- vaníliás cukor, citromízlés szerint
 
- korpás kifli1 db
2679,2447,4
Tízórai
- korpás keksz3 db
- narancs200 g (1 nagy db)
1421,2-26
Ebéd
- céklalé200 ml (1 pohár)
kapros pulykatokány 

Hozzávalók

- pulykamell100 g (1 tenyérnyi szelet)
- olaj10 g (1 ek.)
- kefir30 g (2 ek.)
- citrom, kapor, sóízlés szerint

Elkészítés

Kuktában felmelegített olajon átfuttatjuk a vékony csíkokra vágott húst, sózzuk, ízesítjük finomra vágott kaporral, majd kevés vizet aláöntve lassú tűzön fedő alatt pároljuk. Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a simára kevert kefirt, összeforraljuk, ízesítjük citromlével.
zöldséges rizs 

Hozzávalók

- rizs60 g (1/2 csésze)
- sárgarépa20 g (1/2 kis szál)
- petrezselyemgyökér10 g
- olaj5 g (1/2 ek.)
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint
 
54929,419,762,5
Uzsonna
- retek150 g
- kétszersült20 g
- light margarin10 g (1 tk.)
14044,619,2
Vacsora
sonkával rakott palacsinta 

Hozzávalók

- palacsinta2 db
- gépsonka60 g (3 szelet)
- margarin3 g (1 kk.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- bazsalikomízlés szerint

Elkészítés

A sonkát ledaráljuk, a felmelegített margarinon átpároljuk, ízesítjük a fűszerekkel, hozzáadjuk a kefir 2/3 részét. A palacsintákat margarinnal megkent hőálló tálba rétegezzük a sonkás töltelékkel, felülre palacsinta kerüljön. Meglocsoljuk a maradék kefirrel és előmelegített sütőben összemelegítjük.
uborkasaláta 

Hozzávalók

- uborka150 g
- tejföl (12%)100 ml (5 ek.)
- sóízlés szerint
- folyékony édesítőszerízlés szerint
- kaporízlés szerint
 
44026,324,826,3


összesen:

153870,153,1181,4

12. nap

Reggeli
búzacsírás-almás krémsajt 

Hozzávalók

- krémsajt30 g (2 ek.)
- kefir10 g (3 kk.)
- alma15 g (1/10 db)
- búzacsíra2 g (2 kk.)
 
- barna kenyér80 g (2 vékony szelet)
- zöldpaprika150 g (1 közepes db)
csipketea 

Hozzávalók

- méz10 g (2 kk.)
 
352,614,46,855,9
Tízórai
- birsalmakompót200 g (1 pohár)
1700,6-40,2
Ebéd
grillcsirke 

Hozzávalók

- csirkemell100 g (1/2 db)
- olaj5 g (1/2 ek.)
- só
 
zelleres párolt alma 

Hozzávalók

- zeller100 g (1 kis db)
- alma150 g (1 közepes db)
- margarin5 g (2 kk.)
- citromízlés szerint
- sóízlés szerint
 
kefires burgonyaleves 

Hozzávalók

- burgonya80 g (1 közepes db)
- csontleves200 ml (2 csésze)
- olaj5 g (1/2 ek.)
- liszt5 g (2 kk.)
- kefir30 g (2 ek.)
- vöröshagyma3 g (1/5 kis fej)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- paprika10 g (1/3 db)
- paradicsom5 g (1/5 db)
- sóízlés szerint

Elkészítés

Az apró kockákra vágott burgonyát hideg csontlevesben feltesszük főni. Sózzuk, egészben hozzáadjuk a hagymát, a paprikát és a paradicsomot. Zsemleszínű diétás rántást készítünk, petrezselyemmel ízesítjük és ha a burgonya megpuhult, berántjuk. Végül a zöldségeket eltávolítjuk és simára kevert kefirrel dúsítjuk és kiforraljuk.
462,430,420,8936,7
Uzsonna
zöldséges joghurtturmix 

Hozzávalók

- sárgarépa30 g
- gyökér20 g
- zeller5 g
- petrezselyemzöld, snidlingízlés szerint
- joghurt150 g (1 pohár)
 
- puffasztott búzaszelet3 db
2095,92,228,5
Vacsora
tonhalsaláta 

Hozzávalók

- főtt tonhal50 g (1/2 szelet)
- póréhagyma10 g
- paradicsom20 g (1/3 db)
- fejes saláta10 g (2 levél)
- rokfort sajt10 g (1,5 ek.)
- kefir20 g (1,5 ek.)
- citromlé, kaporízlés szerint
- sóízlés szerint
 
- barna kenyér80 g (2 vékony szelet)
29519,9443,5


összesen:

148971,233,89204,8

13. nap

Reggeli
- natúr joghurt200 ml (1 pohár)
- korpás kifli1 db
- banán100 g (1 kis db)
348,611,77,457,1
Tízórai
- mandarin200 g (2 közepes db)
- puffasztott búzaszelet2 db
15061,46079,6
Ebéd
hamburger 

Hozzávalók

- pulykamell100 g (1 szelet)
- tojás0,5 db
- vöröshagyma5 g (1 kk.)
- olaj5 g (1/2 ek.)
- borsikafűízlés szerint
- rozmaringízlés szerint
- majoránnaízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A pulykamellet ledaráljuk, összedolgozzuk a fűszerekkel és a finomra reszelt vöröshagymával, valamint a tojással. Az így kapott masszából nedves kézzel pogácsákat formázunk, melyeket vékonyan olajjal megkent kontakt grillben vagy teflon serpenyőben sütünk meg.
zöldbabfőzelék 

Hozzávalók

- zöldbab200 g
- olaj5 g (1/2 ek.)
- Graham liszt10 g (4 kk.)
- tejföl (12%)30 g (1,5 ek.)
- lecsó, petrezselyemzöldízlés szerint
- fűszerpaprika, cukorízlés szerint
- ecet, sóízlés szerint
 
- barna kenyér80 g (2 vékony szelet)
656,437,626,8962,7
Uzsonna
almás rétes 

Hozzávalók

- réteslap1/10 db
- alma80 g (1 kis db)
- búzacsíra5 g (3 kk.)
- porcukor15 g (1,5 ek.)
- olaj3 g (2 mk.)
- őrölt fahéjízlés szerint
 
1481,84,525
Vacsora
sajtos-tejfölös cékla 

Hozzávalók

- cékla200 g (2 közepes db)
- margarin3 g (1 kk.)
- Tolnai sovány sajt30 g (4 ek.)
- tejföl (12%)30 g (1,5 ek.)
- kapor, szerecsendióízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A céklát héjában megfőzzük és meghámozzuk. Kockákra vágjuk és egy margarinnal vékonyan megkent tűzálló tálban elrendezzük. A reszelt sajt felét összekeverjük a tejföllel, ízesítjük sóval, reszelt szerecsendióval, finomra vágott kaporral és a cékla tetejére öntjük. A maradék reszelt sajttal meghintve előmelegített sütőben átsütjük.
- korpás kifli1 db
287,616,87,237,5


összesen:

1590,6129,3105,99261,9

14. nap

Reggeli
szójás túrókrém 

Hozzávalók

- félzsíros túró40 g (2 púpozott ek.)
- joghurt10 g (3 kk.)
- szójaliszt3 g (1 kk.)
- tej (1,5%)5 g (2 mk.)
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint
- köménymagízlés szerint
 
- barna kenyér80 g (2 vékony szelet)
kamillatea 

Hozzávalók

- méz10 g (2 kk.)
 
293,614,92,850,9
Tízórai
- kivi200 g (3 db)
- korpás keksz4 db
1842,5134,6
Ebéd
csontleves200 ml (2 csésze)

Elkészítés

A kelkáposztát vékony csíkokra vágjuk és majoránnás, sós forró vízben előfőzzük, majd leszűrjük. Hozzáadjuk a lisztet és a tojást, majd a kapott masszából vizes kézzel gombócokat formálunk amit a forró levesben főzünk ki.
 
kelgombóccal 

Hozzávalók

- kelkáposzta15 g (2 levél)
- liszt5 g (2 kk.)
- tojás1/10 db
- majoránna, só
 
sajtos metélt 

Hozzávalók

- metélt tészta80 g
- olaj5 g (1/2 ek.)
- reszelt Óvári sajt30 g (5 ek.)
- tejföl (12%)20 g (1 ek.)
- sóízlés szerint
 
53222,518,667,3
Uzsonna
málnaturmix 

Hozzávalók

- fagyasztott málna50 g
- tej (1,5%)150 ml (1,5 csésze)
- porcukor15 g (1,5 ek.)
 
1635,84,524,6
Vacsora
- barna kenyér80 g (2 vékony szelet)
- light margarin10 g (1 tk.)
- csemege karaj50 g (2 szelet)
- zöldpaprika150 g (1 közepes db)
csipketea 

Hozzávalók

- méz10 g (2 kk.)
 
372,619,97,653


összesen:

1545,265,634,5230,4

A(z) Reflux diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

gabonafélék, kenyér, péksütemény
teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka


zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült főzelékek, savanyúságok, burgonya (zsír nélkül), kukorica alkalmanként max. 20-25 dkg-nyi mennyiségben, hüvelyesek alkalmanként max. 15 dkg-nyi mennyiségben, gomba


gyümölcsök
friss asztali gyümölcsök (a magasabb cukortartalmú gyümölcsökből, pl. banán, szőlő alkalmanként 10 dkg mennyiség fogyasztható), kevés cukorral készült kompót, befőtt, lekvár (alkalmanként max. 2 teáskanálnyi mennyiségben)


olajos magvak
gesztenye, pattogatott kukorica (só és vaj nélkül)


zsiradékok
növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)


húsok, hús-készítmények, hal
szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, saját levében eltett és paradicsomos halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, tengeri halételek heti min. 1x


tej és tejtermékek
1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)


tojás
hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)


édességek
gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, korpás keksz


italok
víz, ásványvíz, gyümölcs- és gyógynövény tea (kivéve borsmenta), koffeinmentes kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé (kivéve a magas savtartalmú fajták), vízzel, sovány tejjel készült turmix, light üdítők (kéve: kóla)


A(z) Reflux diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

gabonafélék, kenyér, péksütemény
finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács


zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret, bundázott zöldségek


gyümölcsök
szirupos gyümölcskészítmények, cukrozott gyümölcslevek, nektárok aszalt gyümölcsök (alkalmanként 2-3 dkg mennyiségben)


olajos magvak
dió, földimogyoró, kesudió, kókusz, mandula, mák, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia, tökmag (só nélkül, legfeljebb 1-2 dkg javasolható az étrend színesítésére)


zsiradékok
szalonna, vaj, sertés-, liba-, kacsazsír, majonéz, sózott margarin


húsok, hús-készítmények, hal
pecsenye kacsa és liba, olajos halkonzervek, angolna, bő olajban sült húsételek, szalonna, kolbász, szalámifélék (30%-nál magasabb zsírtartalmú felvágottak), velő, magas zsírtartalmú sertés-, marhahús (pl. csülök, dagadó), tepertő


tej és tejtermékek
tejszín, sürített tej, teljes tej, 20% zsírtartalmú tejföl, zsíros túró, 30%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok (pl. ömlesztett sajtok, parmezán, camambert), tejszínes gyümölcsjoghurtok, zsíros tejpor


tojás
zsírban gazdag tojásételek (pl. szalonnás, kolbászos rántotta), majonéz


édességek
tejszínes, vajas krémmel töltött sütemények, linzerek, tejszínes fagylaltok, nugátok, cukorkák, karamella, csokoládé, kakaó, mentolos cukorkák, - rágógumi


italok
szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, alkoholos italok, kávé, fekete- és borsmenta tea, energiaitalok, kóla, magas savtartalmú gyümölcs- és zöldséglevek (pl. paradicsom, grapefruit az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók)