A reflux betegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom, azaz a refluxátum a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszaj...
A reflux betegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom, azaz a refluxátum a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket és végső esetben szervi elváltozásokat, nyálkahártya-gyulladást okoz. Legnyilvánvalóbb tünete a refluxátum okozta rendszeres, gyakori gyomorégés, a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalom, fulladás-érzés.
A reflux jelensége, azaz a gyomortartalom visszaáramlása, időnként egészségesekben is előfordulhat: kiadós étkezés, előrehajlás, szoros ruházat is okozhatja a hasűri nyomás fokozódását, ugyancsak emiatt okozhat átmeneti kellemetlenséget a várandós édesanyáknak is.
Kórossá a panaszok gyakori ismétlődésével válik.
Az étrend célja a gyulladt nyálkahártya irritációjának megszűntetése és a gyomortartalom további visszacsorgásának megakadályozása. A betegség akut fázisában folyékony étrend alkalmazható, a nyálkahártyát izgató hatású magas savtartalmú folyadékok (pl. narancs- és paradicsom ivólé) kizárása mellett. Kerülendők a nyelőcső alsó záróizmának feszességét csökkentő nyersanyagok, mint pl. a zsíros ételek, alkoholos italok, menta, borsmenta, csokoládé, koffeintartalmú italok. Javasolt továbbá a sok (napi min. 5), kis mennyiségű étkezés megtartása, illetve túlsúly esetén annak mérséklése (fogyókúra) előnyös.
A megtisztított és megmosott spenótot forrásban lévő vízben megfőzzük, leszűrjük és leturmixoljuk. A lisztből és az olajból diétás rántást készítünk (szárazon megpirítjuk a lisztet és ezután adjuk hozzá az olajat). Hozzáadjuk a parajpürét és felengedjük tejjel, sózzuk, alaposan összeforraljuk.
bevert tojás
Hozzávalók
- tojás
2 db
- ecet, só
ízlés szerint
Elkészítés
A tojást bő sóval és ecettel ízesített forrásban lévő vízbe ütjük, 3-4 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük és lecsepegtetjük.
korpás zsemle
1 db
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
439,8
25,1
17,4
44,4
Uzsonna
baracksaláta sajttal
Hozzávalók
- őszibarack (befőtt is lehet)
80 g
- Pannónia sajt
15 g (1 vékony szelet)
- Óvári sajt
15 g (1 vékony szelet)
- kefir
50 g (3 ek.)
- búzacsíra
5 g (3 kk.)
- porcukor
5 g (1/2 ek.)
- reszelt szerecsendió
ízlés szerint
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
208
12,3
9
18,1
Vacsora
töltött tök
Hozzávalók
- tök
250 g
- barna rizs
30 g (1/4 csésze)
- csirkemell
80 g (1/2 db)
- vöröshagyma
5 g (1 kk.)
- tojás
1/5 db
- olaj
10 g (1 ek.)
- kefir
50 g (3 ek.)
- só
ízlés szerint
- petrezselyemzöld
ízlés szerint
Elkészítés
A tököt megmossuk, félbevágjuk, a belsejét óvatosan kikanalazzuk. A ledarált húst összekeverjük a tojással, az előfőzött barna rizzsel, a fűszerekkel és az olajon megpárolt finomra reszelt hagymával. Az így kapott tölteléket a fél tökökbe töltjük, kefirrel meglocsolva sütőben megsütjük.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
388,4
28
11,6
37,9
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
1583,8
86,8
46,8
186,8
A(z) Reflux diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült főzelékek, savanyúságok, burgonya (zsír nélkül), kukorica alkalmanként max. 20-25 dkg-nyi mennyiségben, hüvelyesek alkalmanként max. 15 dkg-nyi mennyiségben, gomba
gyümölcsök friss asztali gyümölcsök (a magasabb cukortartalmú gyümölcsökből, pl. banán, szőlő alkalmanként 10 dkg mennyiség fogyasztható), kevés cukorral készült kompót, befőtt, lekvár (alkalmanként max. 2 teáskanálnyi mennyiségben)
olajos magvak gesztenye, pattogatott kukorica (só és vaj nélkül)
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, saját levében eltett és paradicsomos halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, tengeri halételek heti min. 1x
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
tojás hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, korpás keksz
italok víz, ásványvíz, gyümölcs- és gyógynövény tea (kivéve borsmenta), koffeinmentes kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé (kivéve a magas savtartalmú fajták), vízzel, sovány tejjel készült turmix, light üdítők (kéve: kóla)
A(z) Reflux diétájában KERÜLENDŐ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret, bundázott zöldségek
italok szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, alkoholos italok, kávé, fekete- és borsmenta tea, energiaitalok, kóla, magas savtartalmú gyümölcs- és zöldséglevek (pl. paradicsom, grapefruit az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók)
Praktikák:
VitaminABC
Tippek:
A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.