A reflux betegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom, azaz a refluxátum a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszaj...
A reflux betegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom, azaz a refluxátum a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket és végső esetben szervi elváltozásokat, nyálkahártya-gyulladást okoz. Legnyilvánvalóbb tünete a refluxátum okozta rendszeres, gyakori gyomorégés, a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalom, fulladás-érzés.
A reflux jelensége, azaz a gyomortartalom visszaáramlása, időnként egészségesekben is előfordulhat: kiadós étkezés, előrehajlás, szoros ruházat is okozhatja a hasűri nyomás fokozódását, ugyancsak emiatt okozhat átmeneti kellemetlenséget a várandós édesanyáknak is.
Kórossá a panaszok gyakori ismétlődésével válik.
Az étrend célja a gyulladt nyálkahártya irritációjának megszűntetése és a gyomortartalom további visszacsorgásának megakadályozása. A betegség akut fázisában folyékony étrend alkalmazható, a nyálkahártyát izgató hatású magas savtartalmú folyadékok (pl. narancs- és paradicsom ivólé) kizárása mellett. Kerülendők a nyelőcső alsó záróizmának feszességét csökkentő nyersanyagok, mint pl. a zsíros ételek, alkoholos italok, menta, borsmenta, csokoládé, koffeintartalmú italok. Javasolt továbbá a sok (napi min. 5), kis mennyiségű étkezés megtartása, illetve túlsúly esetén annak mérséklése (fogyókúra) előnyös.
A megtisztított, megmosott tyúk zsíros részeit, bőrét eltávolítjuk és hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, beletesszük a vékony hasábokra vágott zöldségeket és az egész paprikát, paradicsomot. Ízesítjük a fűszerekkel (bors, lestyán, lestyán), sózzuk. A felszeletelt gombát külön főzzük meg. A levest lassan, gyöngyözve főzzük készre. Ha elkészült, a húst kivesszük és leszűrjük a levest. Egyedi módon tálaljuk: a tányérba tesszük a húst és a külön megfőzött tésztabetétet, hozzáadjuk a főtt zöldségeket és a felszeletelt gombát. Erre merjük rá óvatosan a forró levest, hogy ne keveredjen össze a tányér tartalma.
kivis rizsfelfújt
Hozzávalók
- rizs
50 g (0,5 csésze)
- tej (1,5%)
150 ml (1,5 csésze)
- tojás
1/2 db
- cukor
20 g (1 ek.)
- margarin
5 g (1 kk.)
- kivi
80 g (2 kis db)
- reszelt citromhéj
ízlés szerint
- vaníliás cukor
2 g (1 mk.)
Elkészítés
A rizst a vaníliás cukorral ízesített tejben feltesszük főni. Amikor már majdnem puha, ízesítjük a cukor felével és puhára főzzük. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a cukorral kikevert tojássárgáját, a margarin kétharmadát, a citromhéjat, az apró kockákra vágott kivit és a keményre vert tojáshabot. A maradék margarinnal kikenünk egy tepsit, ebbe tesszük a masszát és előmelegített sütőben középlángon pirosra sütjük.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
698,2
45,1
19,2
84,1
Uzsonna
joghurtos paradicsomsaláta
Hozzávalók
- paradicsom
90 g (1 nagy db)
- félzsíros túró
10 g (0,5 ek.)
- natúr joghurt
30 g (2 ek.)
- citrom, kakukkfű, só
ízlés szerint
- búzacsíra
3 g (2 kk.)
korpás kétszersült
20 g
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
146
6,5
3
22,5
Vacsora
főtt baromfivirsli
50 g (1 db)
korpás zsemle
1 db
ketchup
ízlés szerint
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
256,5
11,4
9,1
29
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
1546,7
76
38,2
211
A(z) Reflux diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült főzelékek, savanyúságok, burgonya (zsír nélkül), kukorica alkalmanként max. 20-25 dkg-nyi mennyiségben, hüvelyesek alkalmanként max. 15 dkg-nyi mennyiségben, gomba
gyümölcsök friss asztali gyümölcsök (a magasabb cukortartalmú gyümölcsökből, pl. banán, szőlő alkalmanként 10 dkg mennyiség fogyasztható), kevés cukorral készült kompót, befőtt, lekvár (alkalmanként max. 2 teáskanálnyi mennyiségben)
olajos magvak gesztenye, pattogatott kukorica (só és vaj nélkül)
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, saját levében eltett és paradicsomos halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, tengeri halételek heti min. 1x
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
tojás hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, korpás keksz
italok víz, ásványvíz, gyümölcs- és gyógynövény tea (kivéve borsmenta), koffeinmentes kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé (kivéve a magas savtartalmú fajták), vízzel, sovány tejjel készült turmix, light üdítők (kéve: kóla)
A(z) Reflux diétájában KERÜLENDŐ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret, bundázott zöldségek
italok szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, alkoholos italok, kávé, fekete- és borsmenta tea, energiaitalok, kóla, magas savtartalmú gyümölcs- és zöldséglevek (pl. paradicsom, grapefruit az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók)
Tippek:
Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.