A reflux betegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom, azaz a refluxátum a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszaj...
A reflux betegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom, azaz a refluxátum a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket és végső esetben szervi elváltozásokat, nyálkahártya-gyulladást okoz. Legnyilvánvalóbb tünete a refluxátum okozta rendszeres, gyakori gyomorégés, a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalom, fulladás-érzés.
A reflux jelensége, azaz a gyomortartalom visszaáramlása, időnként egészségesekben is előfordulhat: kiadós étkezés, előrehajlás, szoros ruházat is okozhatja a hasűri nyomás fokozódását, ugyancsak emiatt okozhat átmeneti kellemetlenséget a várandós édesanyáknak is.
Kórossá a panaszok gyakori ismétlődésével válik.
Az étrend célja a gyulladt nyálkahártya irritációjának megszűntetése és a gyomortartalom további visszacsorgásának megakadályozása. A betegség akut fázisában folyékony étrend alkalmazható, a nyálkahártyát izgató hatású magas savtartalmú folyadékok (pl. narancs- és paradicsom ivólé) kizárása mellett. Kerülendők a nyelőcső alsó záróizmának feszességét csökkentő nyersanyagok, mint pl. a zsíros ételek, alkoholos italok, menta, borsmenta, csokoládé, koffeintartalmú italok. Javasolt továbbá a sok (napi min. 5), kis mennyiségű étkezés megtartása, illetve túlsúly esetén annak mérséklése (fogyókúra) előnyös.
A margarint a tojással habosra keverjük beletesszük a darát és legalább 30 percig pihentetjük. Evőkanállal forró sós vízbe szaggatjuk és lassú forralás mellett addig főzzük, amíg a galuskák átfőnek.
daragaluskával
Hozzávalók
- búzadara
10 g (3 kk.)
- margarin
3 g (1 mk.)
- tojás
1/5 db
- só
ízlés szerint
salátafőzelék
Hozzávalók
- fejes saláta
200 g (1 kis fej)
- csontleves
100 ml (1 csésze)
- Graham liszt
10 g (4 kk.)
- tejföl (12%)
30 g (1,5 ek.)
- kapor, ecet, só
ízlés szerint
Elkészítés
A salátát megmossuk, vastag csíkokra vágjuk és a csontlevesben feltesszük főni. Ízesítjük sóval és kaporral, ha megfőtt a tejfölből és lisztből készült finom habarással sűrítjük. Összeforraljuk, ecettel utóízesítjük.
szárnyashúspuding
Hozzávalók
- sült csirkemell
60 g (1/4 db)
- margarin
10 g (1 tk.)
- Graham liszt
10 g (4 kk.)
- tej (1,5%)
50 ml (0,5 csésze)
- tojás
1/3 db
- petrezselyemzöld, só
ízlés szerint
- borsikafű, szerecsendió
ízlés szerint
Elkészítés
A húst ledaráljuk. A margarinból és a lisztből diétás világos rántást készítünk, forró tejjel felengedjük és állandó keverés mellett besűrítjük. Hozzáadjuk a darált húst, a fűszereket, a tojás sárgáját és habbá vert fehérjét. Egy pudingformát vékonyan kimargarinozunk és liszttel meghintünk. Egy nagyobb hideg vízzel teli edénybe állítjuk és lassú tűzön fedő alatt megfőzzük.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
471
26,7
22,5
40,5
Uzsonna
almás piskóta
Hozzávalók
- tojás
1/2 db
- liszt
10 g (4 kk.)
- cukor
10 g (0,5 ek.)
- alma
25 g (1/4 db)
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
116
4
2,6
19,1
Vacsora
tojáslepény brokkolival
Hozzávalók
- tojás
2 db
- tej (1,5%)
20 g (3 kk.)
- brokkoli
50 g
- olaj
5 g (0,5 ek.)
- só
ízlés szerint
- szerecsendió
ízlés szerint
- petrezselyemzöld
ízlés szerint
Elkészítés
A megmosott tojásokat felütjük, hozzáadjuk a tejet, sózzuk és habverővel alaposan elkeverjük. Teflonserpenyőben olajat melegítünk és a tojásokat palacsinta-szerűen megsütjük, de nem fordítjuk meg. Rászórjuk a gőzben előfőzött brokkolirózsákat. Meghintjük reszelt szerecsendióval, felgöngyöljük. Frissen finomra vágott petrezselyemzölddel meghintve melegen tálaljuk.
korpás zsemle
1 db
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
351,4
18,4
14,89
31,6
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
1497,8
73,3
53,29
171,8
A(z) Reflux diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült főzelékek, savanyúságok, burgonya (zsír nélkül), kukorica alkalmanként max. 20-25 dkg-nyi mennyiségben, hüvelyesek alkalmanként max. 15 dkg-nyi mennyiségben, gomba
gyümölcsök friss asztali gyümölcsök (a magasabb cukortartalmú gyümölcsökből, pl. banán, szőlő alkalmanként 10 dkg mennyiség fogyasztható), kevés cukorral készült kompót, befőtt, lekvár (alkalmanként max. 2 teáskanálnyi mennyiségben)
olajos magvak gesztenye, pattogatott kukorica (só és vaj nélkül)
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, saját levében eltett és paradicsomos halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, tengeri halételek heti min. 1x
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
tojás hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, korpás keksz
italok víz, ásványvíz, gyümölcs- és gyógynövény tea (kivéve borsmenta), koffeinmentes kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé (kivéve a magas savtartalmú fajták), vízzel, sovány tejjel készült turmix, light üdítők (kéve: kóla)
A(z) Reflux diétájában KERÜLENDŐ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret, bundázott zöldségek
italok szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, alkoholos italok, kávé, fekete- és borsmenta tea, energiaitalok, kóla, magas savtartalmú gyümölcs- és zöldséglevek (pl. paradicsom, grapefruit az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók)
Minden tizedik európainak baj van a veséjével. Lehet, hogy Ön is közéjük tartozik? A betegség könnyen, gyorsan felismerhető, és megfelelő kezeléssel megelőzhető a dialízis vagy veseátültetés. Olvassa el, mit kell tennie!