A reflux betegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom, azaz a refluxátum a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszaj...
A reflux betegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom, azaz a refluxátum a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket és végső esetben szervi elváltozásokat, nyálkahártya-gyulladást okoz. Legnyilvánvalóbb tünete a refluxátum okozta rendszeres, gyakori gyomorégés, a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalom, fulladás-érzés.
A reflux jelensége, azaz a gyomortartalom visszaáramlása, időnként egészségesekben is előfordulhat: kiadós étkezés, előrehajlás, szoros ruházat is okozhatja a hasűri nyomás fokozódását, ugyancsak emiatt okozhat átmeneti kellemetlenséget a várandós édesanyáknak is.
Kórossá a panaszok gyakori ismétlődésével válik.
Az étrend célja a gyulladt nyálkahártya irritációjának megszűntetése és a gyomortartalom további visszacsorgásának megakadályozása. A betegség akut fázisában folyékony étrend alkalmazható, a nyálkahártyát izgató hatású magas savtartalmú folyadékok (pl. narancs- és paradicsom ivólé) kizárása mellett. Kerülendők a nyelőcső alsó záróizmának feszességét csökkentő nyersanyagok, mint pl. a zsíros ételek, alkoholos italok, menta, borsmenta, csokoládé, koffeintartalmú italok. Javasolt továbbá a sok (napi min. 5), kis mennyiségű étkezés megtartása, illetve túlsúly esetén annak mérséklése (fogyókúra) előnyös.
A kelkáposztát vékony csíkokra vágjuk és majoránnás, sós forró vízben előfőzzük, majd leszűrjük. Hozzáadjuk a lisztet és a tojást, majd a kapott masszából vizes kézzel gombócokat formálunk amit a forró levesben főzünk ki.
kelgombóccal
Hozzávalók
- kelkáposzta
15 g (2 levél)
- liszt
5 g (2 kk.)
- tojás
1/10 db
- majoránna, só
sajtos metélt
Hozzávalók
- metélt tészta
80 g
- olaj
5 g (1/2 ek.)
- reszelt Óvári sajt
30 g (5 ek.)
- tejföl (12%)
20 g (1 ek.)
- só
ízlés szerint
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
532
22,5
18,6
67,3
Uzsonna
málnaturmix
Hozzávalók
- fagyasztott málna
50 g
- tej (1,5%)
150 ml (1,5 csésze)
- porcukor
15 g (1,5 ek.)
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
163
5,8
4,5
24,6
Vacsora
barna kenyér
80 g (2 vékony szelet)
light margarin
10 g (1 tk.)
csemege karaj
50 g (2 szelet)
zöldpaprika
150 g (1 közepes db)
csipketea
Hozzávalók
- méz
10 g (2 kk.)
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
372,6
19,9
7,6
53
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
1545,2
65,6
34,5
230,4
A(z) Reflux diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült főzelékek, savanyúságok, burgonya (zsír nélkül), kukorica alkalmanként max. 20-25 dkg-nyi mennyiségben, hüvelyesek alkalmanként max. 15 dkg-nyi mennyiségben, gomba
gyümölcsök friss asztali gyümölcsök (a magasabb cukortartalmú gyümölcsökből, pl. banán, szőlő alkalmanként 10 dkg mennyiség fogyasztható), kevés cukorral készült kompót, befőtt, lekvár (alkalmanként max. 2 teáskanálnyi mennyiségben)
olajos magvak gesztenye, pattogatott kukorica (só és vaj nélkül)
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, saját levében eltett és paradicsomos halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, tengeri halételek heti min. 1x
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
tojás hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, korpás keksz
italok víz, ásványvíz, gyümölcs- és gyógynövény tea (kivéve borsmenta), koffeinmentes kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé (kivéve a magas savtartalmú fajták), vízzel, sovány tejjel készült turmix, light üdítők (kéve: kóla)
A(z) Reflux diétájában KERÜLENDŐ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret, bundázott zöldségek
italok szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, alkoholos italok, kávé, fekete- és borsmenta tea, energiaitalok, kóla, magas savtartalmú gyümölcs- és zöldséglevek (pl. paradicsom, grapefruit az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók)