A reflux betegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom, azaz a refluxátum a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszaj...
A reflux betegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom, azaz a refluxátum a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket és végső esetben szervi elváltozásokat, nyálkahártya-gyulladást okoz. Legnyilvánvalóbb tünete a refluxátum okozta rendszeres, gyakori gyomorégés, a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalom, fulladás-érzés.
A reflux jelensége, azaz a gyomortartalom visszaáramlása, időnként egészségesekben is előfordulhat: kiadós étkezés, előrehajlás, szoros ruházat is okozhatja a hasűri nyomás fokozódását, ugyancsak emiatt okozhat átmeneti kellemetlenséget a várandós édesanyáknak is.
Kórossá a panaszok gyakori ismétlődésével válik.
Az étrend célja a gyulladt nyálkahártya irritációjának megszűntetése és a gyomortartalom további visszacsorgásának megakadályozása. A betegség akut fázisában folyékony étrend alkalmazható, a nyálkahártyát izgató hatású magas savtartalmú folyadékok (pl. narancs- és paradicsom ivólé) kizárása mellett. Kerülendők a nyelőcső alsó záróizmának feszességét csökkentő nyersanyagok, mint pl. a zsíros ételek, alkoholos italok, menta, borsmenta, csokoládé, koffeintartalmú italok. Javasolt továbbá a sok (napi min. 5), kis mennyiségű étkezés megtartása, illetve túlsúly esetén annak mérséklése (fogyókúra) előnyös.
A pulykamellet ledaráljuk, összedolgozzuk a fűszerekkel és a finomra reszelt vöröshagymával, valamint a tojással. Az így kapott masszából nedves kézzel pogácsákat formázunk, melyeket vékonyan olajjal megkent kontakt grillben vagy teflon serpenyőben sütünk meg.
zöldbabfőzelék
Hozzávalók
- zöldbab
200 g
- olaj
5 g (1/2 ek.)
- Graham liszt
10 g (4 kk.)
- tejföl (12%)
30 g (1,5 ek.)
- lecsó, petrezselyemzöld
ízlés szerint
- fűszerpaprika, cukor
ízlés szerint
- ecet, só
ízlés szerint
barna kenyér
80 g (2 vékony szelet)
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
656,4
37,6
26,89
62,7
Uzsonna
almás rétes
Hozzávalók
- réteslap
1/10 db
- alma
80 g (1 kis db)
- búzacsíra
5 g (3 kk.)
- porcukor
15 g (1,5 ek.)
- olaj
3 g (2 mk.)
- őrölt fahéj
ízlés szerint
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
148
1,8
4,5
25
Vacsora
sajtos-tejfölös cékla
Hozzávalók
- cékla
200 g (2 közepes db)
- margarin
3 g (1 kk.)
- Tolnai sovány sajt
30 g (4 ek.)
- tejföl (12%)
30 g (1,5 ek.)
- kapor, szerecsendió
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
Elkészítés
A céklát héjában megfőzzük és meghámozzuk. Kockákra vágjuk és egy margarinnal vékonyan megkent tűzálló tálban elrendezzük. A reszelt sajt felét összekeverjük a tejföllel, ízesítjük sóval, reszelt szerecsendióval, finomra vágott kaporral és a cékla tetejére öntjük. A maradék reszelt sajttal meghintve előmelegített sütőben átsütjük.
korpás kifli
1 db
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
287,6
16,8
7,2
37,5
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
1590,6
129,3
105,99
261,9
A(z) Reflux diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült főzelékek, savanyúságok, burgonya (zsír nélkül), kukorica alkalmanként max. 20-25 dkg-nyi mennyiségben, hüvelyesek alkalmanként max. 15 dkg-nyi mennyiségben, gomba
gyümölcsök friss asztali gyümölcsök (a magasabb cukortartalmú gyümölcsökből, pl. banán, szőlő alkalmanként 10 dkg mennyiség fogyasztható), kevés cukorral készült kompót, befőtt, lekvár (alkalmanként max. 2 teáskanálnyi mennyiségben)
olajos magvak gesztenye, pattogatott kukorica (só és vaj nélkül)
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, saját levében eltett és paradicsomos halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, tengeri halételek heti min. 1x
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
tojás hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, korpás keksz
italok víz, ásványvíz, gyümölcs- és gyógynövény tea (kivéve borsmenta), koffeinmentes kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé (kivéve a magas savtartalmú fajták), vízzel, sovány tejjel készült turmix, light üdítők (kéve: kóla)
A(z) Reflux diétájában KERÜLENDŐ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret, bundázott zöldségek
italok szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, alkoholos italok, kávé, fekete- és borsmenta tea, energiaitalok, kóla, magas savtartalmú gyümölcs- és zöldséglevek (pl. paradicsom, grapefruit az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók)