A reflux betegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom, azaz a refluxátum a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszaj...
A reflux betegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom, azaz a refluxátum a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket és végső esetben szervi elváltozásokat, nyálkahártya-gyulladást okoz. Legnyilvánvalóbb tünete a refluxátum okozta rendszeres, gyakori gyomorégés, a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalom, fulladás-érzés.
A reflux jelensége, azaz a gyomortartalom visszaáramlása, időnként egészségesekben is előfordulhat: kiadós étkezés, előrehajlás, szoros ruházat is okozhatja a hasűri nyomás fokozódását, ugyancsak emiatt okozhat átmeneti kellemetlenséget a várandós édesanyáknak is.
Kórossá a panaszok gyakori ismétlődésével válik.
Az étrend célja a gyulladt nyálkahártya irritációjának megszűntetése és a gyomortartalom további visszacsorgásának megakadályozása. A betegség akut fázisában folyékony étrend alkalmazható, a nyálkahártyát izgató hatású magas savtartalmú folyadékok (pl. narancs- és paradicsom ivólé) kizárása mellett. Kerülendők a nyelőcső alsó záróizmának feszességét csökkentő nyersanyagok, mint pl. a zsíros ételek, alkoholos italok, menta, borsmenta, csokoládé, koffeintartalmú italok. Javasolt továbbá a sok (napi min. 5), kis mennyiségű étkezés megtartása, illetve túlsúly esetén annak mérséklése (fogyókúra) előnyös.
A répát, gyökeret, zellert, karalábét, gombát megmossuk, apró kockákra vágjuk és a felmelegített olajon átpároljuk. Ízesítjük sóval, a finomra vágott petrezselyemmel, fűszerekkel, felöntjük a csontlevessel és fedő alatt pároljuk. Ha már félig puha, hozzáadjuk a karfiolt és az egészben hagyott hagymát és puhára főzzük. Frissen vágott petrezselyemmel meghintve burgonyagombóccal (a burgonyát áttörjük, összekeverjük a többi hozzávalóval, gombócokat formálunk belőle és a forró levesben kifőzzük) kínáljuk.
burgonyagombóccal
Hozzávalók
- főtt burgonya
20 g (1 ek.)
- liszt
7 g (3 kk.)
- margarin
1 g (1/2 mk.)
- tojás
1/10 db
- petrezselyemzöld, só
ízlés szerint
párolt sárgarépa
Hozzávalók
- sárgarépa
250 g
- margarin
5 g (2 kk.)
- petrezselyemzöld, só
szójavagdalt
Hozzávalók
- Graham kenyér
20 g (1 vékony szelet)
- szójagranulátum
40 g
- tojás
1/3 db
- olaj
5 g (1/3 ek.)
- tej (1,5%)
50 ml (1/2 csésze)
- petrezselyemzöld, só
ízlés szerint
- kakukkfű, fűszerpaprika
ízlés szerint
Elkészítés
A szóját néhány órára beáztatjuk, majd alaposan kifacsarjuk és összekeverjük a tejbe áztatott kenyérrel, a tojással és a fűszerekkel. Lapos pogácsákat formálunk belőle, olajjal vékonyan megkent tepsibe fektetjük őket és előmelegített sütőben megsütjük.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
609
28,7
26,9
62,7
Uzsonna
joghurtos gyümölcskrém
Hozzávalók
- joghurt
100 g (6 ek.)
- őszibarack (befőtt)
50 g (1/2 db)
- alma
50 g (1/2 db)
- méz
15 g (3 kk.)
- mazsola
5 g (2 tk.)
- mandula
5 g (2 tk.)
- vaníliás cukor
1 g (1/3 mk.)
- citrom
1/10 db
Elkészítés
A barackot és az almát egyenletes apró kockákra vágjuk és meglocsoljuk citromlével. A joghurtot elkeverjük a mézzel, a mazsolával, vaníliás cukorral, a gyümölcsökre öntjük és óvatosan elkeverjük. Néhány óráig hűtőben érleljük, durvára vágott mandulával meghintve tálaljuk.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
204
5,6
6,8
29,3
Vacsora
sajtos zöldsaláta
Hozzávalók
- Óvári sajt
60 g (3 vékony szelet)
- paradicsom
60 g (1 kis db)
- fejes saláta
60 g (1/4 fej)
- zeller
20 g (1/4 db)
- tejföl (12%)
40 g (2 ek.)
- kefir
20 g (1 ek.)
- citromlé, kapor
ízlés szerint
- szerecsendió, só
ízlés szerint
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
304
21
21,4
8,2
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
1580,5
74,5
62,6
176,7
A(z) Reflux diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült főzelékek, savanyúságok, burgonya (zsír nélkül), kukorica alkalmanként max. 20-25 dkg-nyi mennyiségben, hüvelyesek alkalmanként max. 15 dkg-nyi mennyiségben, gomba
gyümölcsök friss asztali gyümölcsök (a magasabb cukortartalmú gyümölcsökből, pl. banán, szőlő alkalmanként 10 dkg mennyiség fogyasztható), kevés cukorral készült kompót, befőtt, lekvár (alkalmanként max. 2 teáskanálnyi mennyiségben)
olajos magvak gesztenye, pattogatott kukorica (só és vaj nélkül)
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, saját levében eltett és paradicsomos halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, tengeri halételek heti min. 1x
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
tojás hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, korpás keksz
italok víz, ásványvíz, gyümölcs- és gyógynövény tea (kivéve borsmenta), koffeinmentes kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé (kivéve a magas savtartalmú fajták), vízzel, sovány tejjel készült turmix, light üdítők (kéve: kóla)
A(z) Reflux diétájában KERÜLENDŐ élelmianyagok:
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret, bundázott zöldségek
italok szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, alkoholos italok, kávé, fekete- és borsmenta tea, energiaitalok, kóla, magas savtartalmú gyümölcs- és zöldséglevek (pl. paradicsom, grapefruit az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók)
Az A-vitamin túlzott fogyasztása meggyengíti a csontokat, és ez lehet az egyik magyarázata a fejlett országokban járványszerűen terjedő patológiás csonttöréseknek - írja a The New England Journal of Medicine. Ez azonban nem keverendő az oszteoporózissal.