HáziPatika.com

//www.50plusz.hu

Étrendek

Gyomorhurut

A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/55

Dietetikai összegzés

A kezelés elsődleges célja a gyomor pihentetése, ezért 1-2 napig éheztetés szükséges. Ezután folyékony-pépes, majd egészségmegőrző-vegyes étrend kerül fokozatosan felépítésre. Kezdetben a könnyen emészthető, a nyálkahártyát nyugtató, vízoldékony rostokban gazdag szénhidrátokat (pl. pirított kenyér, főtt burgonya, reszelt alma) építjük be, ezt követik a zsírszegény fehérjeforrások (pl. sovány, nem füstölt felvágottak, főtt csirkemell), végül a könnyen emészthető zsiradékok (pl. növényi olajok, light margarin). A megbetegedést követő második héten vegyes, kímélő fűszerezésű étrend fogyasztható (erős fűszerek, zsiradékban pirított hagyma fogyasztása nem javasolt). Ügyelni célszerű a rendszeres étkezésre, a falatok alapos megrágására és az egyenletes folyadékbevitelre.

Készítette: Szűcs Zsuzsanna

14 napos étrend

1. nap

Reggeli
- 4 dl folyadék (pl. keserű tea, gyógynövényfőzet, szénsavmentes ásványvíz) 
----
Tízórai
- 4 dl folyadék (pl. keserű tea, gyógynövényfőzet, szénsavmentes ásványvíz) 
----
Ebéd
- 4 dl folyadék (pl. keserű tea, gyógynövényfőzet, szénsavmentes ásványvíz) 
----
Uzsonna
- 4 dl folyadék (pl. keserű tea, gyógynövényfőzet, szénsavmentes ásványvíz) 
----
Vacsora
- 4 dl folyadék (pl. keserű tea, gyógynövényfőzet, szénsavmentes ásványvíz) 
----


összesen:

----

2. nap

Reggeli
- 4 dl folyadék (pl. keserű tea, gyógynövényfőzet, szénsavmentes ásványvíz) 
----
Tízórai
- 4 dl folyadék (pl. keserű tea, gyógynövényfőzet, szénsavmentes ásványvíz) 
----
Ebéd
- 4 dl folyadék (pl. keserű tea, gyógynövényfőzet, szénsavmentes ásványvíz) 
----
Uzsonna
- 4 dl folyadék (pl. keserű tea, gyógynövényfőzet, szénsavmentes ásványvíz) 
----
Vacsora
- 4 dl folyadék (pl. keserű tea, gyógynövényfőzet, szénsavmentes ásványvíz) 
----


összesen:

----

3. nap

Reggeli
- kétszersült80 g (2 vékony szelet)
csipkebogyótea 

Hozzávalók

- cukor15 g (4 kk.)
 
256,87,80,853,3
Tízórai
almapüré 

Hozzávalók

- alma100 g (1 kis db)
- méz10 g (2 ek.)
- citromízlés szerint
- víz20 g (1 ek.)
 
- háztartási keksz30 g (kb. 6-7 db)
227,95,83,342,7
Ebéd
rizsnyákleves 

Hozzávalók

- csontleves2 dl (1 pohár)
- rizs10 g (1/2 ek.)
- zsemle1/4 db

Elkészítés

A rizst a csontlevesben gyakori keverés mellett főzzük, egészen addig, amíg a rizs szét nem fő. Pirított zsemlekocka betéttel tálaljuk
vizes burgonyapüré 

Hozzávalók

- burgonya250 g (2 közepes db)
- sóízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított, kockákra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, még melegen áttörjük és kevés főzővízzel püré állagúra hígítjuk.
320,39,20,769
Uzsonna
- pirított kifli1 db
reszelt párolt sárgarépa 

Hozzávalók

- sárgarépa100 g (1 kis szál)
- sóízlés szerint
 
1735,71,133,7
Vacsora
kukoricakása 

Hozzávalók

- kukoricadara60 g (4 ek.)
- sóízlés szerint
- víz2 dl

Elkészítés

A kukoricadarát személyenként 2 dl forró sós vízbe szórjuk, állandó keverés mellett kb. 20 perc alatt megfőzzük.
213,65,71,842,1


összesen:

1191,634,27,7240,8

4. nap

Reggeli
vizes dara 

Hozzávalók

- búzadara50 g (4 ek.)
- víz2 dl
- cukor10 g (1/2 ek.)
- sóízlés szerint
- sárgabarackdzsem30 g (1,5 ek.)
 
kamillatea 

Hozzávalók

- cukor15 g (4 kk.)
 
354,64,70,581
Tízórai
- kétszersült20 g
- őszibarackbefőtt200 g (1 pohár)
2653,21,158,3
Ebéd
tejmentes vegyes gyümölcsleves 

Hozzávalók

- kajszibarack40 g (1/2 db)
- alma40 g (1/2 db)
- víz3 dl
- vaníliás pudingpor8 g (3 kk.)
- cukor20 g (1 ek.)
- citromízlés szerint
- fahéj, szegfűszeg, sóízlés szerint
 
főtt rizs 

Hozzávalók

- rizs80 g (4 ek.)
- sóízlés szerint
 
410,46,9-93
Uzsonna
vizes almaturmix 

Hozzávalók

- alma (héj nélkül)80 g (1 kis db)
- víz1,5 dl
- cukor15 g (4 kk.)
- citromízlés szerint
 
- háztartási keksz30 g (6-7 db)
210,93,2244
Vacsora
- pirított félbarna kenyér80 g (2 vékony szelet)
sárgarépaturmix 

Hozzávalók

- sárgarépa50 g (1/2 db)
- víz1,5 dl
- méz15 g (3 kk.)
- citromízlés szerint
 
264,88,50,854,5


összesen:

1505,726,54,4330,8

5. nap

Reggeli
- gépsonka50 g (2 szelet)
- rozsos kenyér80 g (2 vékony szelet)
- fejes saláta100 g (1/4 fej)
gyümölcstea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
354,820,74,954,2
Tízórai
- banán150 g (1 közepes db)
157,51,9-36,3
Ebéd
- húsleves2 dl
tojáskocsonyával 

Hozzávalók

- tojás1/2 db
- tej (1,5%)20 g (1 ek.)
- margarin2 g (1 mk.)
- szerecsendió, sóízlés szerint

Elkészítés

A felütött tojást hideg tejjel alaposan elkeverjük, ízesítjük sóval, szerecsendióval, margarinnal kikent pudingformába tesszük, majd egy nagyobb edényben vízbe állítjuk és lefedve, sütőben lassan kigőzöljük. Ha kocsonyaszerűvé vált, kivesszük a sütőből, a formát hideg vízbe állítjuk, és a masszát kiborítjuk, apró kockákra vágva lezsírozott húsleves betétjeként tálaljuk.
szárnyashúspuding 

Hozzávalók

- szárnyashús60 g (1/2 szelet)
- margarin10 g (1 tk.)
- liszt10 g (1 tk.)
- tej (1,5%)50 g (1/2 csésze)
- tojás1/3 db
- petrezselyemzöld, borsikafűízlés szerint
- szerecsendió, sóízlés szerint

Elkészítés

A szárnyashúst megpároljuk, ha kihűlt ledaráljuk. A margarinból és a lisztből világos diétás rántást készítünk, forró tejjel felengedjük és mártás sűrűségűre sűrítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a darált húst, a fűszereket, a tojás sárgáját, majd lazítjuk a felvert tojáshabbal. Egy pudingformát kikenünk margarinnal, meghintjük liszttel és beleöntjük a masszát. Nagyobb vízzel teli edénybe állítjuk és fedő alatt lassú tűzön megfőzzük.
párolt alma 

Hozzávalók

- alma (héj nélkül)250 g (1 nagy db)
 
- kétszersült80 g (2 vékony szelet)
585,826,514,565,7
Uzsonna
vaníliapuding 

Hozzávalók

- tej (1,5%)1 dl (1 csésze)
- tojás1/3 db
- cukor15 g (4 kk.)
- vaníliás pudingpor8 g (3 kk.)
 
- babapiskóta30 g (kb. 6-7 db)
288,78,35,949,8
Vacsora
csirkehús céklába töltve 

Hozzávalók

- főtt csirkehús100 g (1 szelet)
- cékla200 g (1 nagy db)
- zsemle1/3 db
- tojás1/5 db
- tejföl (12%)30 g (1,5 ek.)
- olaj5 g (1/2 ek.)
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint
- szerecsendió, köménymagízlés szerint

Elkészítés

A céklát egyben megfőzzük, meghámozzuk, félbevágjuk, belsejét kivájjuk, majd a céklákat kiolajozott hőálló edénybe egymás mellé tesszük, a kivájt darabokat köré szórjuk. Megtöltjük a darált húsból, beáztatott, kinyomkodott zsemléből, tojásból és fűszerekből készített masszával, tejföllel meglocsoljuk és előmelegített sütőben átsütjük.
főtt burgonya 

Hozzávalók

- burgonya150 g (2 kis db)
- sóízlés szerint
 
46631,713,953,7


összesen:

1852,889,139,2259,7

6. nap

Reggeli
kefires túró 

Hozzávalók

- félzsíros túró35 g (2 ek.)
- kefir50 g (3 ek.)
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint
 
csipkebogyó tea 

Hozzávalók

- cukor15 g (4 kk.)
 
- pirított félbarna kenyér80 g (2 vékony szelet)
- paradicsom (héj nélkül)150 g (1 közepes db)
359,716,63,262,8
Tízórai
- háztartási keksz30 g (kb. 6-7 db)
- cseresznyekompót200 g (1 pohár)
306,94,1465
Ebéd
zöldbabpüréleves 

Hozzávalók

- zöldbab80 g
- csontleves200 ml (1 pohár)
- liszt5 g (2 kk.)
- olaj5 g (0,5 ek.)
- joghurt30 g (1,5 ek.)
- lecsó5 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- fűszerpaprika, citromléízlés szerint
- sóízlés szerint
- reszelt Tolnai sovány sajt10 g (2 ek.)
 
párolt sertésvagdalt 

Hozzávalók

- sertéscomb100 g (1 szelet)
- zsemle1/3 db
- olaj5 g (1/2 ek.)
- tojás1/5 db
- petrezselyemzöld, borsikafűízlés szerint
- bazsalikom, sóízlés szerint

Elkészítés

A sertéshúst és a beáztatott, alaposan kinyomkodott zsemlét ledaráljuk, hozzáadjuk a tojást és a fűszereket. Lapos pogácsákat formálunk belőle, kiolajozott teflon bevonatú tepsibe tesszük, kevés vizet öntünk alá és időnként meglocsolva alufólia alatt megpároljuk.
párolt sárgarépa 

Hozzávalók

- sárgarépa250 g
- margarin5 g (2 kk.)
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint
 
555,533,329,737,2
Uzsonna
- kétszersült40 g
- kefir1 pohár
30211,29,441
Vacsora
aszpikos sonkatekercs 

Hozzávalók

- gépsonka50 g (2 szelet)
- aszpik60 g
- tojás1/5 db
- franciasaláta50 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
 
- pirított félbarna kenyér80 g (2 vékony szelet)
410,87,80,838,3


összesen:

1934,97347,1244,3

7. nap

Reggeli
zelleres-mandulás krémsajt 

Hozzávalók

- krémsajt20 g (2 ek.)
- kefir20 g (2 ek.)
- zeller (főtt, pürésített)10 g (1/4 db)
- darált mandula2 g (1 mk.)
- zellerzöld, szerecsendióízlés szerint
 
- alma (héj nélkül)100 g (1 kis db)
- félbarna kenyér80 g (2 vékony szelet)
kamillatea 

Hozzávalók

- cukor15 g (4 kk.)
 
398,815,19,461,8
Tízórai
barackos gyümölcszselé 

Hozzávalók

- őszibarack100 g (1 db)
- zselatin7 g (kb. 3 kk.)
- víz100 ml (1 csésze)
- cukor15 g (3 kk.)
- fahéj, szegfűszeg, citromízlés szerint
 
- babapiskóta30 g (3 db)
229,73,81,948,9
Ebéd
párolt tonhal 

Hozzávalók

- tonhalfilé100 g (1 tenyérnyi szelet)
- olaj5 g (1/2 ek.)
- kapribogyó, citromlé, sóízlés szerint
 
zöldséges rizs 

Hozzávalók

- rizs60 g (3 ek.)
- sárgarépa20 g
- gyökér10 g
- olaj5 g (1/2 ek.)
- petrezselyemzöld, curryízlés szerint
- sóízlés szerint
 
- vegyes zöldséglé2 dl
463,424,65,749,9
Uzsonna
- pirított zsemle1 db
- light margarin10 g (1 tk.)
- uborka100 g
195,56,13,932,5
Vacsora
pulykahamburger 

Hozzávalók

- pulykamell100 g (1 szelet)
- tojás0,5 db
- olaj5 g (1/2 ek.)
- borsikafűízlés szerint
- rozmaringízlés szerint
- majoránnaízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A pulykamellet ledaráljuk, összedolgozzuk a fűszerekkel és a tojással. Az így kapott masszából nedves kézzel pogácsákat formázunk, melyeket vékonyan olajjal megkent kontakt grillben vagy teflon serpenyőben sütünk meg.
joghurtos tökfőzelék 

Hozzávalók

- gyalult tök200 g
- paradicsom (héj nélkül)20 g
- olaj8 g (4 kk.)
- liszt16 g (1,5 ek.)
- joghurt30 g (2 ek.)
- kaporízlés szerint
- só, ecetízlés szerint

Elkészítés

A legyalult tököt enyhén ecetes vízben feltesszük főni. Sózzuk, ízesítjük kaporral és a félbe vágott paradicsommal. Ha megfőtt, joghurtos habarással sűrítjük.
- félbarna kenyér80 g (2 vékony szelet)
605,235,923,0960,1


összesen:

1892,685,543,99253,2

8. nap

Reggeli
- corn flakes60 g (6 ek.)
- light gyümölcsjoghurt1 pohár
- narancslé (100%)2 dl (1 pohár)
468,212,6492,4
Tízórai
- meggy150 g (1 nagy pohárnyi)
- korpás keksz4 db
1582,2129
Ebéd
szárnyasraguleves 

Hozzávalók

- csirkehús (bőr nélkül)60 g (1/2 szelet)
- sárgarépa25 g
- petrezselyem gyökér20 g
- zeller5 g
- zöldborsó10 g
- karfiol10 g
- olaj3 g (2 mk.)
- vöröshagyma5 g (1 kk.)
- paprika5 g
- paradicsom5 g
- petrezselyem zöldjeízlés szerint
- szerecsendió virágízlés szerint
- sóízlés szerint
- gyömbérízlés szerint
- tészta betét10 g

Elkészítés

A csirkét megmossuk, falatnyi darabokra vágjuk, a felmelegített olajban átfuttatjuk, sózzuk és kevés vizet aláöntve fedő alatt pároljuk. Zsírjára sütjük és hozzáadjuk a megtisztított és apró kockákra vágott répát, gyökeret és zellert. Meghintjük finomra vágott petrezselyemmel és az egészet átpirítjuk. Felöntjük személyenként 2 dl hideg vízzel. Beletesszük az egészben hagyott vöröshagymát, paprikát, paradicsomot, fűszerezzük sóval, szerecsendió virággal, gyömbérrel és az egészet átforraljuk. Beletesszük a borsót és a rózsáira szedett karfiolt. Ha a leves elkészült, kivesszük a hagymát, a paprikát és a paradicsomot és petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
túrópuding 

Hozzávalók

- félzsíros túró50 g (2 ek.)
- búzadara15 g (1 ek.)
- porcukor13 g (1,5 ek.)
- vaníliás cukor2 g (1 mk.)
- tojás1/2 db
- margarin5 g (1,5 kk.)
- zsemlemorzsa5 g (2 kk.)
- citromhéjízlés szerint

Elkészítés

A tojássárgát habosra keverjük a cukor felével, hozzáadjuk a villával áttört túrót, reszelt citromhéjat, búzadarát és a keményre felvert tojáshabot. Pudingformákat kikenünk margarinnal, meghintjük zsemlemorzsával és kétharmadig feltöltjük a masszával. Egy tepsibe annyi vizet töltünk, hogy a formák stabilan megálljanak benne, fedővel letakarjuk, de a távozó gőznek hagyunk helyet. Előmelegített sütőben, közepes lángon kigőzöljük a pudingokat kb. 20-25 perc alatt. A formából kiborítva frissen tálaljuk.
- almakompót100 g (1 pohárnyi)
547,238,41464,1
Uzsonna
málnatej 

Hozzávalók

- tej (1,5%)2 dl (1 pohár)
- málnaszörp20 g (1 ek.)
 
- babapiskóta30 g (3 db)
307,79,97,348,5
Vacsora
caprese saláta 

Hozzávalók

- paradicsom150 g (1 nagy db)
- mozzarella50 g
- fehérbors, bazsalikom, oreganóízlés szerint
 
- Graham pirítós80 g
limonádé 

Hozzávalók

- víz2 dl
- cukor15 g (4 kk.)
- citromlé, mentaízlés szerint
 
44423,19,862,2


összesen:

1925,186,236,1296,2

9. nap

Reggeli
- light kockasajt2 db
tea (gyümölcs) 

Hozzávalók

- cukor15 g (4 kk.)
 
- korpás zsemle1,5 db
- zöldpaprika150 g (1 közepes db)
496,219,915,764,2
Tízórai
- gyümölcsös müzliszelet1 db
1231,8-25,5
Ebéd
csontleves 

Hozzávalók

- marhacsont100 g
- sárgarépa20 g (0,5 szál)
- petrezselyem gyökér20 g (0,5 szál)
- zeller5 g (1/10 fej)
- karalábé5 g (1/10 fej)
- kelkáposzta5 g (1/10 fej)
- finomra vágott vöröshagyma5 g (1 kk.)
- paprika10 g (1/3 db)
- paradicsom5 g (1/3 db)
- gyömbérízlés szerint
- szerecsendió virágízlés szerint
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint
 
daragaluskával 

Hozzávalók

- búzadara10 g (3 kk.)
- margarin3 g (1 mk.)
- tojás1/5 db
- sóízlés szerint

Elkészítés

A margarint a tojással habosra keverjük beletesszük a darát és legalább 30 percig pihentetjük. Evőkanállal forró sós vízbe szaggatjuk és lassú forralás mellett addig főzzük, amíg a galuskák átfőnek.
rakott karfiol 

Hozzávalók

- darált sertéscomb120 g (1 szelet)
- karfiol250 g (1/2 fej)
- olaj10 g (1 ek.)
- tejföl (12%)20 g (1 ek.)
- kefir20 g (1,5 ek.)
- hántolt árpa20 g (1 ek.)
- vöröshagyma10 g (1/2 ek.)
- lecsó10 g
- fűszerpaprika, bors, sóízlés szerint
 
- barna kenyér80 g (2 vékony szelet)
739,843,827,777
Uzsonna
- őszibarack150 g (1 közepes db)
- puffasztott búzaszelet3 db
151,51-31,3
Vacsora
gombás-olívás melegszendvics 

Hozzávalók

- korpás kenyér80 g (2 szelet)
- mozzarella sajt50 g
- gomba30 g
- light margarin10 g (1 tk.)
- olívabogyó10 g
- só, őrölt fehérborsízlés szerint
 
- paradicsom150 g (1 közepes db)
451,624,815,448,7


összesen:

1962,191,358,8246,7

10. nap

Reggeli
- főtt tojás2 db
- barna kenyér100 g (2 vékony szelet)
- zöldpaprika150 g (1 közepes db)
- light margarin10 g (1 tk.)
gyümölcstea 

Hozzávalók

- cukor15 g (4 kk.)
 
504,522,414,568
Tízórai
- cseresznye200 g (1 nagy pohárnyi)
1261,6-28
Ebéd
milánói makaróni 

Hozzávalók

- darált sertéscomb80 g (1 szelet)
- vöröshagyma10 g (1 ek.)
- olaj10 g (1 ek.)
- lecsó10 g
- Tolnai sovány sajt30 g (5 ek.)
- paradicsompüré5 g (1 kk.)
- durum tészta60 g
- ketchup10 g (2 kk.)
- só, őrölt borsízlés szerint
- majoránna, fűszerpaprikaízlés szerint

Elkészítés

Az apró kockákra vágott vöröshagymát a felmelegített olajon üvegesre pároljuk. Beletesszük a darált húst, kevés vizet öntünk alá és fedő alatt pároljuk. A tűzről levéve ízesítjük a fűszerekkel, paradicsompürével és ketchuppal. A durum tésztát forró sós vízben kifőzzük. Egy tűzálló tálban rétegezzük a tésztát és a ragut. A tetejét reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben összesütjük.
franciás fejes saláta 

Hozzávalók

- fejes saláta100 g (1/4 kis fej)
- olaj5 g (1/2 ek.)
- citrom, metélőhagymaízlés szerint
- mustár2 g (1 mk.)
- citromfű, sóízlés szerint
 
- Túró Rudi1 db
6753220,4121,3
Uzsonna
gyümölcsös káposztasaláta 

Hozzávalók

- fejes káposzta60 g (2 levél)
- alma30 g (1/2 kis db)
- sárgarépa10 g
- mazsola5 g
- búzacsíra3 g (2 kk.)
- citromlé10 g (3 kk.)
- méz3 g (1 mk.)
- sóízlés szerint
 
- korpás kifli1 db
178,66,51,334,6
Vacsora
virslis-lecsós zöldbab 

Hozzávalók

- zöldbab200 g
- olaj3 g (2 mk.)
- vöröshagyma20 g (1 ek.)
- lecsó80 g (4 ek.)
- sóízlés szerint
- baromfi virsli100 g (1 pár)

Elkészítés

A felmelegített olajon átfuttatjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. Majd fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a babot és fedő alatt rövid lében ezt is pároljuk. Amikor puha, beletesszük a lecsót és a karikákra vágott virslit. Ha szükséges utánsózzuk és néhány perc alatt készre főzzük.
- korpás zsemle1 db
497,830,219,243,5


összesen:

1981,992,755,4295,4

11. nap

Reggeli
tejeskávé 

Hozzávalók

- tej (1,5%)250 ml (2,5 csésze)
- cukor10 g (1/2 ek.)
- kávé50 ml (1/2 csésze)
 
- korpás zsemle1 db
- light margarin10 g (1 tk.)
- méz30 g (1,5 ek.)
442,113,97,776,4
Tízórai
- málna200 g (1 nagy pohár)
- puffasztott búzaszelet3 db
1482,4-28,6
Ebéd
meggyleves 

Hozzávalók

- meggy80 g
- tejföl (12%)30 g (1,5 ek.)
- liszt6 g (2 kk.)
- cukor20 g (1 ek.)
- citrom, fahéjízlés szerint
- szegfűszeg, sóízlés szerint

Elkészítés

A kimagozott meggyet (lehet befőtt is) saját levével, cukorral és a fűszerekkel személyenként 2,5 dl hideg vízben feltesszük főni. Ha megfőtt, a fele meggyet kivesszük és turmixgépben pürésítjük, majd a leveshez öntjük. Tejfölös habarással sűrítjük, citromlével utóízesítve lehűtve tálaljuk.
mustáros marhasült 

Hozzávalók

- sovány marhahús120 g (1 tenyérnyi szelet)
- olaj6 g (3 kk.)
- tejföl (12%)30 g (1,5 ek.)
- liszt5 g (2 kk.)
- vöröshagyma5 g (1 kk.)
- mustár5 g (2 mk.)
- babérlevél, rozmaringízlés szerint
- fehérbors, sóízlés szerint

Elkészítés

A hússzeleteket kiverjük, sózzuk, borsozzuk, vékonyan megkenjük mustárral, majd lisztbe mártjuk és kevés olajban hirtelen átsütjük, félre tesszük. A megmaradt zsiradékban átfuttatjuk a finomra vágott hagymát, felöntjük kevés vízzel, fűszerezzük babérral, bazsalikommal, összeforraljuk és a húsra öntjük. Fedő alatt néha megrázogatva lassan megpároljuk. Ha megpuhult, hozzáadjuk a kevés párolólével hígított tejfölt és összeforraljuk.
citromos kukoricasaláta 

Hozzávalók

- kukorica180 g
- póré20 g
- citrom1/3 db
- kukoricacsíra olaj3 g (2 mk.)
- cukor2 g (1 mk.)
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint
 
76337,828,898,4
Uzsonna
- kakaó2 dl
- kornspitz1 db
251,611,41,446,5
Vacsora
tonhalpástétom 

Hozzávalók

- tonhal (natúr lében)30 g
- vajkrém15 g (1 ek.)
- kefir5 g (2 mk.)
- mustárízlés szerint
- metélőhagymaízlés szerint
- őrölt borsízlés szerint

Elkészítés

A lecsepegtetett halat villával összetörjük, hozzáadjuk a vajkrémet, kefirt és a fűszereket és simára keverjük.
- zöldpaprika150 g (1 közepes db)
limonádé 

Hozzávalók

- víz2 dl
- cukor15 g (4 kk.)
- citromlé, mentaízlés szerint
 
- Graham kenyér80 g (2 vékony szelet)
392,87,40,860


összesen:

1997,572,938,7309,9

12. nap

Reggeli
körözött 

Hozzávalók

- juhtúró20 g (1 ek.)
- félzsíros tehéntúró20 g (1 ek.)
- tejföl (12%)10 g (2 kk.)
- vöröshagyma3 g (1 mk.)
- kömény, fűszerpaprika, sóízlés szerint
 
- paradicsom150 g (1 közepes db)
csipketea 

Hozzávalók

- cukor15 g (4 kk.)
 
- barna kenyér80 g (2 vékony szelet)
387,316,17,461,2
Tízórai
epres túrókrém 

Hozzávalók

- eper50 g
- félzsíros túró50 g (2 ek.)
- porcukor10 g (1 ek.)
- tejföl (12%)20 g (1 ek.)
- eperszörp5 g (1 kk.)
 
- korpás keksz4 db
24710,25,534,2
Ebéd
habart zöldborsós tojás 

Hozzávalók

- tojás2 db
- tej (1,5%)30 g (2 ek.)
- margarin6 g (1 kk.)
- zöldborsó50 g
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint

Elkészítés

A zöldborsót a margarin felén kevés sóval és petrezselyemmel fedő alatt puhára pároljuk. A tojásokat összekeverjük a tejjel, ízesítjük sóval és habverővel elkeverjük. A margarin másik felét egy hőálló edényben felmelegítjük és a tojást lassú tűzön állandó keverés mellett besűrítjük. Ha elkészült a borsót a tetejére halmozzuk és melegen tálaljuk.
petrezselymes burgonya 

Hozzávalók

- burgonya250 g (3 közepes db)
- margarin6 g (1 kk.)
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint
 
- csemege uborka100 g
52622,32161,5
Uzsonna
spenótsaláta 

Hozzávalók

- spenót60 g
- sárgarépa30 g
- vöröshagyma5 g (1 kk.)
- félzsíros túró10 g (1/2 ek.)
- kefir20 g (1,5 ek.)
- citromízlés szerint
- olaj2 g (1 kk.)
- petrezselyemzöld, bazsalikom, sóízlés szerint
 
- kétszersült40 g
2398,55,537
Vacsora
sült csirkecomb 

Hozzávalók

- csirkecomb1 db
- olaj5 g (1/2 ek.)
- sóízlés szerint
 
nyári vitaminsaláta 

Hozzávalók

- paradicsom60 g (1 kis db)
- paprika40 g (1/2 db)
- kovászos uborka50 g (1 kis db)
- kukorica40 g (1/2 db)
- vöröshagyma10 g (1/2 ek.)
- kovászos uborkalé40 g (1/2 db)
- mustár4 g (1 kk.)
- cukor2 g (1 mk.)
- tárkony, kapor, sóízlés szerint
 
- barna kenyér80 g (2 vékony szelet)
469,231,91255,3


összesen:

1868,58951,4249,2

13. nap

Reggeli
narancsos müzli 

Hozzávalók

- narancs150 g (1 nagy db)
- búzacsíra10 g (1,5 ek.)
- zabkorpa10 g (1,5 ek.)
- aszalt szilva20 g
- méz10 g (1/2 ek.)
- citrom, ánizsízlés szerint
 
- tej (1,5%)2 dl
- eper150 g (1 pohárnyi)
327,511,9458,9
Tízórai
meggyes író 

Hozzávalók

- meggy50 g
- író1,5 dl
- porcukor10 g (1 ek.)
 
- babapiskóta30 g (kb. 3 db)
225,78,12,142,4
Ebéd
paradicsomleves 

Hozzávalók

- sűrített paradicsom40 g (3 ek.)
- csontleves200 ml (2 csésze)
- olaj5 g (1/2 ek.)
- liszt5 g (2 kk.)
- vöröshagyma5 g (1 kk.)
- zeller5 g
- cukor10 g (2 kk.)
- sóízlés szerint
- rizs betét10 g (1/2 ek.)

Elkészítés

Az olajból és a lisztből diétás rántást készítünk (szárazon pirítjuk meg a lisztet, ezután adjuk hozzá az olajat). A tűzről levéve hozzáadjuk a paradicsompürét, felengedjük a csontlevessel, beletesszük az egészben hagyott hagymát és zellert. Ízesítjük sóval, cukorral, kiforraljuk, kivesszük a hagymát és a zellert és melegen rizsbetéttel tálaljuk.
lazac steak 

Hozzávalók

- lazacszelet120 g (1 szelet)
- olaj3 g (2 mk.)
- sóízlés szerint
 
csőben sült spárga 

Hozzávalók

- spárga200 g
- margarin5 g (1/2 ek.)
- kefir50 g (3 ek.)
- Tolnai sovány sajt20 g (3 ek.)
- tojás1/3 db
- szerecsendióízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított spárgát enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrve margarinnal kikent hőálló edénybe tesszük. A kefirt elkeverjük a reszelt sajt felével, sózzuk, ízesítjük szerecsendióval, lazítjuk a tojásfehérje keményre vert habjával és a spárgára öntjük. A tetejét reszelt sajttal meghintve előmelegített sütőben megsütjük.
krumplis pogácsa 

Hozzávalók

- főtt burgonya50 g (1/2 db)
- margarin5 g (1/2 ek.)
- liszt15 g (1,5 ek.)
- tojás1/10 db
- sóízlés szerint
 
718,744,337,7947,4
Uzsonna
baracksaláta sajttal 

Hozzávalók

- őszibarack80 g (1 kis db)
- Pannónia sajt15 g (1 vékony szelet)
- Tolnai sovány sajt15 g (1 vékony szelet)
- kefir50 g (4 ek.)
- citromízlés szerint
- búzacsíra5 g (3 kk.)
- porcukor5 g (2 mk.)
- szerecsendióízlés szerint
 
- puffasztott búzaszelet3 db
29812,3935,9
Vacsora
almás sertésborda 

Hozzávalók

- sertéskaraj120 g (1 tenyérnyi szelet)
- alma200 g (2 kis db)
- olaj6 g (3 kk.)
- margarin5 g (2 kk.)
- liszt5 g (2 kk.)
- tej (1,5%)30 g (2 ek.)
- kefir20 g (1,5 ek.)
- tojás1/5 db
- Óvári sajt10 g (2 ek.)
- szerecsendió, sóízlés szerint

Elkészítés

A hússzeleteket kiverjük, széleit bevagdossuk, sózzuk és a felmelegített olajban mindkét oldalát pirosra sütjük majd félretesszük. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, karikákra vágjuk. Egy lapos hőálló edényt vékonyan kikenünk olajjal és az alma felét az aljára terítjük. Erre fektetjük a hússzeleteket, a tetejét beborítjuk az alma másik felével. A margarinból, lisztből és a tejből fehér mártást készítünk, ha kihűlt, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a kefirt, a reszelt sajt felét, sózzuk, ízesítjük szerecsendióval majd lazítjuk a felvert tojáshabbal. Ráöntjük az almával rétegezett húsra, a tetejét meghintjük a maradék sajttal és forró sütőben átsütjük.
limonádé 

Hozzávalók

- víz2 dl
- cukor15 g (4 kk.)
- citromlé, mentaízlés szerint
 
47531,722,835,7


összesen:

2044,9108,375,69220,3

14. nap

Reggeli
- főtt baromfivirsli100 g (1 pár)
- mustár10 g (2 kk.)
tea (gyümölcs) 

Hozzávalók

- cukor15 g (4 kk.)
 
- korpás zsemle1 db
455,518,120,544
Tízórai
málnaturmix 

Hozzávalók

- tej (1,5%)1,5 dl
- málna50 g (1 maréknyi)
- porcukor15 g (1,5 ek.)
 
- gyümölcsös müzliszelet1 db
2867,64,550,1
Ebéd
roston sült szárnyasmáj 

Hozzávalók

- szárnyasmáj120 g (3 db)
- olaj2 g (1 mk)
- sóízlés szerint
 
zsiradék nélkül sült burgonya 

Hozzávalók

- burgonya250 g (3 közepes db)
- tej30 ml (2 ek.)
- sóízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított, megmosott burgonyát hasábokra vágjuk, papírtörlővel megszárítjuk. Teflon bevonatú tepsiben egyenletesen leterítjük. Előmelegített sütőben, időnként kevés tejjel meglocsolva sütjük amíg a burgonya megpuhul és szép rózsaszínű lesz.
paradicsomsaláta 

Hozzávalók

- paradicsom80 g (1 kis db)
- póré20 g (1/2 kis szál)
- ecet3 g (1 kk.)
- olaj5 g (1/2 ek.)
- petrezselyemzöld, bors, sóízlés szerint
 
joghurtos ribizlifagylalt 

Hozzávalók

- ribizli40 g (1 maréknyi)
- porcukor20 g (1/2 kis szál)
- joghurt60 g (4 ek.)
- nápolyi1 szelet (kb. 10 g)

Elkészítés

A joghurtot elkeverjük a cukorral, ha már tökéletesen elolvadt, belekeverjük a megmosott ribizliszemeket. Jégkockatartóban vagy apró műanyag tálkákban megfagyasztjuk. Fogyasztás előtt a tartót forró vízbe mártjuk, kiborítjuk a fagyit és nápolyiszelettel díszítve tálaljuk.
659,735,315,890,9
Uzsonna
- korpás keksz5 db
- eper150 g (1 pohárnyi)
152,52,3225,8
Vacsora
- rozsos kenyér80 g (2 vékony szelet)
- light margarin10 g (1 tk.)
- csemege karaj50 g (2 szelet)
- zöldpaprika150 g (1 közepes db)
zöld tea 

Hozzávalók

- cukor15 g (4 kk.)
 
411,421,18,459,4


összesen:

1965,184,451,2270,2

A(z) Gyomorhurut diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

gabonafélék, kenyér, péksütemény
pirított fehér és félbarna kenyér, kétszersült, rizs, búza- és kukoricadara, kalács, kifli, zsemle - pirítva, gabonapelyhek (pl. zabpehely), köles, pászka


zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
főtt sárgarépa, burgonya


gyümölcsök
alacsony rost és savtartalmú gyümölcsök, pl. alma, őszibarack, kajszibarack (héj nélkül, reszelve, párolva), befőttek, kompótok, lekvár (magvak nélkül)


olajos magvak


zsiradékok
a 7. naptól: növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)


húsok, hús-készítmények, hal
az 5. naptól: szárnyas bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), nyúl, saját levében eltett halkonzerv, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), párolt, főtt hús- és halételek


tej és tejtermékek
az 5. naptól: 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, natúr joghurt, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, mérsékelt (20-30%) zsírtartalmú sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári)


fűszerek
só (minimális mennyiségben), cukor


tojás
az 5. naptól: napi 1 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)


édességek
háztartási keksz, babapiskóta, puding, a 7. naptól: piskóta, főzött krémek


italok
víz, szénsavmentes ásványvíz, gyógynövény teák, koffeinmentes kávé, alacsony savtartalmú 100%-os gyümölcslé (pl. barack), turmix (vízzel, az 5. naptól sovány tejjel, íróval)


A(z) Gyomorhurut diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

gabonafélék, kenyér, péksütemény
teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, búza- és zabkorpa, müzlifélék


zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
nyers zöldségek, savanyúságok, a magas rost és illóolaj tartalmú zöldségek (pl. gomba, vöröshagyma, zeller, zöldpaprika) főzve, párolva, esetleg pürésítve az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók, bő olajban sült, csőben sült, rántással sürített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkészítmények


gyümölcsök
apró magvas gyümölcsök (pl. eper, málna), magas savtartalmú gyümölcsök (pl. meggy)


olajos magvak
fogyasztásuk az első héten nem javasolt


zsiradékok
szalonna, vaj, sertés-, liba-, kacsazsír, majonéz


húsok, hús-készítmények, hal
pecsenye kacsa és liba, olajos és paradicsomos halkonzervek, angolna, bő olajban sült húsételek, szalonna, kolbász, szalámifélék (30%-nál magasabb zsírtartalmú felvágottak), velő, magas zsírtartalmú sertés-, marhahús (pl. csülök, dagadó), tepertő, vadhúsok


tej és tejtermékek
tejszín, sűrített tej, teljes tej, 20% zsírtartalmú tejföl, zsíros túró, 30%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok (pl. ömlesztett sajtok, parmezán, camambert), tejszínes, apró magvas gyümölcsjoghurtok, zsíros tejpor


fűszerek
magas illóolaj tartalmú fűszerek az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók, pl. vanília, petrezselyemzöld, majoránna, szegfűszeg, bors, fokhagyma, kapor


tojás
zsírban gazdag tojásételek (pl. szalonnás, kolbászos rántotta)


édességek
tejszínes, vajas krémmel töltött sütemények, linzerek, tejszínes fagylaltok, kelt tészták


italok
alkohol- és koffeintartalmú italok, szénsavas italok