
Gyomorhurut
A tartalom elérési útvonala (URL): //www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/55 |
Dietetikai összegzés
A kezelés elsődleges célja a gyomor pihentetése, ezért 1-2 napig éheztetés szükséges. Ezután folyékony-pépes, majd egészségmegőrző-vegyes étrend kerül fokozatosan felépítésre. Kezdetben a könnyen emészthető, a nyálkahártyát nyugtató, vízoldékony rostokban gazdag szénhidrátokat (pl. pirított kenyér, főtt burgonya, reszelt alma) építjük be, ezt követik a zsírszegény fehérjeforrások (pl. sovány, nem füstölt felvágottak, főtt csirkemell), végül a könnyen emészthető zsiradékok (pl. növényi olajok, light margarin). A megbetegedést követő második héten vegyes, kímélő fűszerezésű étrend fogyasztható (erős fűszerek, zsiradékban pirított hagyma fogyasztása nem javasolt). Ügyelni célszerű a rendszeres étkezésre, a falatok alapos megrágására és az egyenletes folyadékbevitelre.
![]() | Reggeli | ![]() |
- 4 dl folyadék (pl. keserű tea, gyógynövényfőzet, szénsavmentes ásványvíz) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
- | ![]() | - | ![]() | - | ![]() | - |
![]() | Tízórai | ![]() |
- 4 dl folyadék (pl. keserű tea, gyógynövényfőzet, szénsavmentes ásványvíz) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
- | ![]() | - | ![]() | - | ![]() | - |
![]() | Ebéd | ![]() |
- 4 dl folyadék (pl. keserű tea, gyógynövényfőzet, szénsavmentes ásványvíz) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
- | ![]() | - | ![]() | - | ![]() | - |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- 4 dl folyadék (pl. keserű tea, gyógynövényfőzet, szénsavmentes ásványvíz) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
- | ![]() | - | ![]() | - | ![]() | - |
![]() | Vacsora | ![]() |
- 4 dl folyadék (pl. keserű tea, gyógynövényfőzet, szénsavmentes ásványvíz) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
- | ![]() | - | ![]() | - | ![]() | - |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
- | ![]() | - | ![]() | - | ![]() | - |

![]() | Reggeli | ![]() |
- 4 dl folyadék (pl. keserű tea, gyógynövényfőzet, szénsavmentes ásványvíz) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
- | ![]() | - | ![]() | - | ![]() | - |
![]() | Tízórai | ![]() |
- 4 dl folyadék (pl. keserű tea, gyógynövényfőzet, szénsavmentes ásványvíz) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
- | ![]() | - | ![]() | - | ![]() | - |
![]() | Ebéd | ![]() |
- 4 dl folyadék (pl. keserű tea, gyógynövényfőzet, szénsavmentes ásványvíz) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
- | ![]() | - | ![]() | - | ![]() | - |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- 4 dl folyadék (pl. keserű tea, gyógynövényfőzet, szénsavmentes ásványvíz) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
- | ![]() | - | ![]() | - | ![]() | - |
![]() | Vacsora | ![]() |
- 4 dl folyadék (pl. keserű tea, gyógynövényfőzet, szénsavmentes ásványvíz) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
- | ![]() | - | ![]() | - | ![]() | - |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
- | ![]() | - | ![]() | - | ![]() | - |

![]() | Reggeli | ![]() |
- kétszersült | 80 g (2 vékony szelet) |
csipkebogyótea |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
256,8 | ![]() | 7,8 | ![]() | 0,8 | ![]() | 53,3 |
![]() | Tízórai | ![]() |
almapüré |
| ![]() |
- háztartási keksz | 30 g (kb. 6-7 db) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
227,9 | ![]() | 5,8 | ![]() | 3,3 | ![]() | 42,7 |
![]() | Ebéd | ![]() |
rizsnyákleves |
| ![]() | A rizst a csontlevesben gyakori keverés mellett főzzük, egészen addig, amíg a rizs szét nem fő. Pirított zsemlekocka betéttel tálaljuk |
vizes burgonyapüré |
| ![]() | A megtisztított, kockákra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, még melegen áttörjük és kevés főzővízzel püré állagúra hígítjuk. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
320,3 | ![]() | 9,2 | ![]() | 0,7 | ![]() | 69 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- pirított kifli | 1 db |
reszelt párolt sárgarépa |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
173 | ![]() | 5,7 | ![]() | 1,1 | ![]() | 33,7 |
![]() | Vacsora | ![]() |
kukoricakása |
| ![]() | A kukoricadarát személyenként 2 dl forró sós vízbe szórjuk, állandó keverés mellett kb. 20 perc alatt megfőzzük. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
213,6 | ![]() | 5,7 | ![]() | 1,8 | ![]() | 42,1 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1191,6 | ![]() | 34,2 | ![]() | 7,7 | ![]() | 240,8 |

![]() | Reggeli | ![]() |
vizes dara |
| ![]() |
kamillatea |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
354,6 | ![]() | 4,7 | ![]() | 0,5 | ![]() | 81 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- kétszersült | 20 g |
- őszibarackbefőtt | 200 g (1 pohár) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
265 | ![]() | 3,2 | ![]() | 1,1 | ![]() | 58,3 |
![]() | Ebéd | ![]() |
tejmentes vegyes gyümölcsleves |
| ![]() |
főtt rizs |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
410,4 | ![]() | 6,9 | ![]() | - | ![]() | 93 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
vizes almaturmix |
| ![]() |
- háztartási keksz | 30 g (6-7 db) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
210,9 | ![]() | 3,2 | ![]() | 2 | ![]() | 44 |
![]() | Vacsora | ![]() |
- pirított félbarna kenyér | 80 g (2 vékony szelet) |
sárgarépaturmix |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
264,8 | ![]() | 8,5 | ![]() | 0,8 | ![]() | 54,5 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1505,7 | ![]() | 26,5 | ![]() | 4,4 | ![]() | 330,8 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- gépsonka | 50 g (2 szelet) |
- rozsos kenyér | 80 g (2 vékony szelet) |
- fejes saláta | 100 g (1/4 fej) |
gyümölcstea |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
354,8 | ![]() | 20,7 | ![]() | 4,9 | ![]() | 54,2 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- banán | 150 g (1 közepes db) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
157,5 | ![]() | 1,9 | ![]() | - | ![]() | 36,3 |
![]() | Ebéd | ![]() |
- húsleves | 2 dl |
tojáskocsonyával |
| ![]() | A felütött tojást hideg tejjel alaposan elkeverjük, ízesítjük sóval, szerecsendióval, margarinnal kikent pudingformába tesszük, majd egy nagyobb edényben vízbe állítjuk és lefedve, sütőben lassan kigőzöljük. Ha kocsonyaszerűvé vált, kivesszük a sütőből, a formát hideg vízbe állítjuk, és a masszát kiborítjuk, apró kockákra vágva lezsírozott húsleves betétjeként tálaljuk. |
szárnyashúspuding |
| ![]() | A szárnyashúst megpároljuk, ha kihűlt ledaráljuk. A margarinból és a lisztből világos diétás rántást készítünk, forró tejjel felengedjük és mártás sűrűségűre sűrítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a darált húst, a fűszereket, a tojás sárgáját, majd lazítjuk a felvert tojáshabbal. Egy pudingformát kikenünk margarinnal, meghintjük liszttel és beleöntjük a masszát. Nagyobb vízzel teli edénybe állítjuk és fedő alatt lassú tűzön megfőzzük. |
párolt alma |
| ![]() |
- kétszersült | 80 g (2 vékony szelet) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
585,8 | ![]() | 26,5 | ![]() | 14,5 | ![]() | 65,7 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
vaníliapuding |
| ![]() |
- babapiskóta | 30 g (kb. 6-7 db) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
288,7 | ![]() | 8,3 | ![]() | 5,9 | ![]() | 49,8 |
![]() | Vacsora | ![]() |
csirkehús céklába töltve |
| ![]() | A céklát egyben megfőzzük, meghámozzuk, félbevágjuk, belsejét kivájjuk, majd a céklákat kiolajozott hőálló edénybe egymás mellé tesszük, a kivájt darabokat köré szórjuk. Megtöltjük a darált húsból, beáztatott, kinyomkodott zsemléből, tojásból és fűszerekből készített masszával, tejföllel meglocsoljuk és előmelegített sütőben átsütjük. |
főtt burgonya |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
466 | ![]() | 31,7 | ![]() | 13,9 | ![]() | 53,7 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1852,8 | ![]() | 89,1 | ![]() | 39,2 | ![]() | 259,7 |

![]() | Reggeli | ![]() |
kefires túró |
| ![]() |
csipkebogyó tea |
| ![]() |
- pirított félbarna kenyér | 80 g (2 vékony szelet) |
- paradicsom (héj nélkül) | 150 g (1 közepes db) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
359,7 | ![]() | 16,6 | ![]() | 3,2 | ![]() | 62,8 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- háztartási keksz | 30 g (kb. 6-7 db) |
- cseresznyekompót | 200 g (1 pohár) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
306,9 | ![]() | 4,1 | ![]() | 4 | ![]() | 65 |
![]() | Ebéd | ![]() |
zöldbabpüréleves |
| ![]() |
párolt sertésvagdalt |
| ![]() | A sertéshúst és a beáztatott, alaposan kinyomkodott zsemlét ledaráljuk, hozzáadjuk a tojást és a fűszereket. Lapos pogácsákat formálunk belőle, kiolajozott teflon bevonatú tepsibe tesszük, kevés vizet öntünk alá és időnként meglocsolva alufólia alatt megpároljuk. |
párolt sárgarépa |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
555,5 | ![]() | 33,3 | ![]() | 29,7 | ![]() | 37,2 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- kétszersült | 40 g |
- kefir | 1 pohár |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
302 | ![]() | 11,2 | ![]() | 9,4 | ![]() | 41 |
![]() | Vacsora | ![]() |
aszpikos sonkatekercs |
| ![]() |
- pirított félbarna kenyér | 80 g (2 vékony szelet) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
410,8 | ![]() | 7,8 | ![]() | 0,8 | ![]() | 38,3 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1934,9 | ![]() | 73 | ![]() | 47,1 | ![]() | 244,3 |

![]() | Reggeli | ![]() |
zelleres-mandulás krémsajt |
| ![]() |
- alma (héj nélkül) | 100 g (1 kis db) |
- félbarna kenyér | 80 g (2 vékony szelet) |
kamillatea |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
398,8 | ![]() | 15,1 | ![]() | 9,4 | ![]() | 61,8 |
![]() | Tízórai | ![]() |
barackos gyümölcszselé |
| ![]() |
- babapiskóta | 30 g (3 db) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
229,7 | ![]() | 3,8 | ![]() | 1,9 | ![]() | 48,9 |
![]() | Ebéd | ![]() |
párolt tonhal |
| ![]() |
zöldséges rizs |
| ![]() |
- vegyes zöldséglé | 2 dl |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
463,4 | ![]() | 24,6 | ![]() | 5,7 | ![]() | 49,9 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- pirított zsemle | 1 db |
- light margarin | 10 g (1 tk.) |
- uborka | 100 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
195,5 | ![]() | 6,1 | ![]() | 3,9 | ![]() | 32,5 |
![]() | Vacsora | ![]() |
pulykahamburger |
| ![]() | A pulykamellet ledaráljuk, összedolgozzuk a fűszerekkel és a tojással. Az így kapott masszából nedves kézzel pogácsákat formázunk, melyeket vékonyan olajjal megkent kontakt grillben vagy teflon serpenyőben sütünk meg. |
joghurtos tökfőzelék |
| ![]() | A legyalult tököt enyhén ecetes vízben feltesszük főni. Sózzuk, ízesítjük kaporral és a félbe vágott paradicsommal. Ha megfőtt, joghurtos habarással sűrítjük. |
- félbarna kenyér | 80 g (2 vékony szelet) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
605,2 | ![]() | 35,9 | ![]() | 23,09 | ![]() | 60,1 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1892,6 | ![]() | 85,5 | ![]() | 43,99 | ![]() | 253,2 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- corn flakes | 60 g (6 ek.) |
- light gyümölcsjoghurt | 1 pohár |
- narancslé (100%) | 2 dl (1 pohár) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
468,2 | ![]() | 12,6 | ![]() | 4 | ![]() | 92,4 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- meggy | 150 g (1 nagy pohárnyi) |
- korpás keksz | 4 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
158 | ![]() | 2,2 | ![]() | 1 | ![]() | 29 |
![]() | Ebéd | ![]() |
szárnyasraguleves |
| ![]() | A csirkét megmossuk, falatnyi darabokra vágjuk, a felmelegített olajban átfuttatjuk, sózzuk és kevés vizet aláöntve fedő alatt pároljuk. Zsírjára sütjük és hozzáadjuk a megtisztított és apró kockákra vágott répát, gyökeret és zellert. Meghintjük finomra vágott petrezselyemmel és az egészet átpirítjuk. Felöntjük személyenként 2 dl hideg vízzel. Beletesszük az egészben hagyott vöröshagymát, paprikát, paradicsomot, fűszerezzük sóval, szerecsendió virággal, gyömbérrel és az egészet átforraljuk. Beletesszük a borsót és a rózsáira szedett karfiolt. Ha a leves elkészült, kivesszük a hagymát, a paprikát és a paradicsomot és petrezselyemmel meghintve tálaljuk. |
túrópuding |
| ![]() | A tojássárgát habosra keverjük a cukor felével, hozzáadjuk a villával áttört túrót, reszelt citromhéjat, búzadarát és a keményre felvert tojáshabot. Pudingformákat kikenünk margarinnal, meghintjük zsemlemorzsával és kétharmadig feltöltjük a masszával. Egy tepsibe annyi vizet töltünk, hogy a formák stabilan megálljanak benne, fedővel letakarjuk, de a távozó gőznek hagyunk helyet. Előmelegített sütőben, közepes lángon kigőzöljük a pudingokat kb. 20-25 perc alatt. A formából kiborítva frissen tálaljuk. |
- almakompót | 100 g (1 pohárnyi) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
547,2 | ![]() | 38,4 | ![]() | 14 | ![]() | 64,1 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
málnatej |
| ![]() |
- babapiskóta | 30 g (3 db) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
307,7 | ![]() | 9,9 | ![]() | 7,3 | ![]() | 48,5 |
![]() | Vacsora | ![]() |
caprese saláta |
| ![]() |
- Graham pirítós | 80 g |
limonádé |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
444 | ![]() | 23,1 | ![]() | 9,8 | ![]() | 62,2 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1925,1 | ![]() | 86,2 | ![]() | 36,1 | ![]() | 296,2 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- light kockasajt | 2 db |
tea (gyümölcs) |
| ![]() |
- korpás zsemle | 1,5 db |
- zöldpaprika | 150 g (1 közepes db) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
496,2 | ![]() | 19,9 | ![]() | 15,7 | ![]() | 64,2 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- gyümölcsös müzliszelet | 1 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
123 | ![]() | 1,8 | ![]() | - | ![]() | 25,5 |
![]() | Ebéd | ![]() |
csontleves |
| ![]() |
daragaluskával |
| ![]() | A margarint a tojással habosra keverjük beletesszük a darát és legalább 30 percig pihentetjük. Evőkanállal forró sós vízbe szaggatjuk és lassú forralás mellett addig főzzük, amíg a galuskák átfőnek. |
rakott karfiol |
| ![]() |
- barna kenyér | 80 g (2 vékony szelet) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
739,8 | ![]() | 43,8 | ![]() | 27,7 | ![]() | 77 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- őszibarack | 150 g (1 közepes db) |
- puffasztott búzaszelet | 3 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
151,5 | ![]() | 1 | ![]() | - | ![]() | 31,3 |
![]() | Vacsora | ![]() |
gombás-olívás melegszendvics |
| ![]() |
- paradicsom | 150 g (1 közepes db) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
451,6 | ![]() | 24,8 | ![]() | 15,4 | ![]() | 48,7 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1962,1 | ![]() | 91,3 | ![]() | 58,8 | ![]() | 246,7 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- főtt tojás | 2 db |
- barna kenyér | 100 g (2 vékony szelet) |
- zöldpaprika | 150 g (1 közepes db) |
- light margarin | 10 g (1 tk.) |
gyümölcstea |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
504,5 | ![]() | 22,4 | ![]() | 14,5 | ![]() | 68 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- cseresznye | 200 g (1 nagy pohárnyi) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
126 | ![]() | 1,6 | ![]() | - | ![]() | 28 |
![]() | Ebéd | ![]() |
milánói makaróni |
| ![]() | Az apró kockákra vágott vöröshagymát a felmelegített olajon üvegesre pároljuk. Beletesszük a darált húst, kevés vizet öntünk alá és fedő alatt pároljuk. A tűzről levéve ízesítjük a fűszerekkel, paradicsompürével és ketchuppal. A durum tésztát forró sós vízben kifőzzük. Egy tűzálló tálban rétegezzük a tésztát és a ragut. A tetejét reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben összesütjük. |
franciás fejes saláta |
| ![]() |
- Túró Rudi | 1 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
675 | ![]() | 32 | ![]() | 20,4 | ![]() | 121,3 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
gyümölcsös káposztasaláta |
| ![]() |
- korpás kifli | 1 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
178,6 | ![]() | 6,5 | ![]() | 1,3 | ![]() | 34,6 |
![]() | Vacsora | ![]() |
virslis-lecsós zöldbab |
| ![]() | A felmelegített olajon átfuttatjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. Majd fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a babot és fedő alatt rövid lében ezt is pároljuk. Amikor puha, beletesszük a lecsót és a karikákra vágott virslit. Ha szükséges utánsózzuk és néhány perc alatt készre főzzük. |
- korpás zsemle | 1 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
497,8 | ![]() | 30,2 | ![]() | 19,2 | ![]() | 43,5 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1981,9 | ![]() | 92,7 | ![]() | 55,4 | ![]() | 295,4 |

![]() | Reggeli | ![]() |
tejeskávé |
| ![]() |
- korpás zsemle | 1 db |
- light margarin | 10 g (1 tk.) |
- méz | 30 g (1,5 ek.) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
442,1 | ![]() | 13,9 | ![]() | 7,7 | ![]() | 76,4 |
![]() | Tízórai | ![]() |
- málna | 200 g (1 nagy pohár) |
- puffasztott búzaszelet | 3 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
148 | ![]() | 2,4 | ![]() | - | ![]() | 28,6 |
![]() | Ebéd | ![]() |
meggyleves |
| ![]() | A kimagozott meggyet (lehet befőtt is) saját levével, cukorral és a fűszerekkel személyenként 2,5 dl hideg vízben feltesszük főni. Ha megfőtt, a fele meggyet kivesszük és turmixgépben pürésítjük, majd a leveshez öntjük. Tejfölös habarással sűrítjük, citromlével utóízesítve lehűtve tálaljuk. |
mustáros marhasült |
| ![]() | A hússzeleteket kiverjük, sózzuk, borsozzuk, vékonyan megkenjük mustárral, majd lisztbe mártjuk és kevés olajban hirtelen átsütjük, félre tesszük. A megmaradt zsiradékban átfuttatjuk a finomra vágott hagymát, felöntjük kevés vízzel, fűszerezzük babérral, bazsalikommal, összeforraljuk és a húsra öntjük. Fedő alatt néha megrázogatva lassan megpároljuk. Ha megpuhult, hozzáadjuk a kevés párolólével hígított tejfölt és összeforraljuk. |
citromos kukoricasaláta |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
763 | ![]() | 37,8 | ![]() | 28,8 | ![]() | 98,4 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- kakaó | 2 dl |
- kornspitz | 1 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
251,6 | ![]() | 11,4 | ![]() | 1,4 | ![]() | 46,5 |
![]() | Vacsora | ![]() |
tonhalpástétom |
| ![]() | A lecsepegtetett halat villával összetörjük, hozzáadjuk a vajkrémet, kefirt és a fűszereket és simára keverjük. |
- zöldpaprika | 150 g (1 közepes db) |
limonádé |
| ![]() |
- Graham kenyér | 80 g (2 vékony szelet) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
392,8 | ![]() | 7,4 | ![]() | 0,8 | ![]() | 60 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1997,5 | ![]() | 72,9 | ![]() | 38,7 | ![]() | 309,9 |

![]() | Reggeli | ![]() |
körözött |
| ![]() |
- paradicsom | 150 g (1 közepes db) |
csipketea |
| ![]() |
- barna kenyér | 80 g (2 vékony szelet) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
387,3 | ![]() | 16,1 | ![]() | 7,4 | ![]() | 61,2 |
![]() | Tízórai | ![]() |
epres túrókrém |
| ![]() |
- korpás keksz | 4 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
247 | ![]() | 10,2 | ![]() | 5,5 | ![]() | 34,2 |
![]() | Ebéd | ![]() |
habart zöldborsós tojás |
| ![]() | A zöldborsót a margarin felén kevés sóval és petrezselyemmel fedő alatt puhára pároljuk. A tojásokat összekeverjük a tejjel, ízesítjük sóval és habverővel elkeverjük. A margarin másik felét egy hőálló edényben felmelegítjük és a tojást lassú tűzön állandó keverés mellett besűrítjük. Ha elkészült a borsót a tetejére halmozzuk és melegen tálaljuk. |
petrezselymes burgonya |
| ![]() |
- csemege uborka | 100 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
526 | ![]() | 22,3 | ![]() | 21 | ![]() | 61,5 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
spenótsaláta |
| ![]() |
- kétszersült | 40 g |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
239 | ![]() | 8,5 | ![]() | 5,5 | ![]() | 37 |
![]() | Vacsora | ![]() |
sült csirkecomb |
| ![]() |
nyári vitaminsaláta |
| ![]() |
- barna kenyér | 80 g (2 vékony szelet) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
469,2 | ![]() | 31,9 | ![]() | 12 | ![]() | 55,3 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1868,5 | ![]() | 89 | ![]() | 51,4 | ![]() | 249,2 |

![]() | Reggeli | ![]() |
narancsos müzli |
| ![]() |
- tej (1,5%) | 2 dl |
- eper | 150 g (1 pohárnyi) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
327,5 | ![]() | 11,9 | ![]() | 4 | ![]() | 58,9 |
![]() | Tízórai | ![]() |
meggyes író |
| ![]() |
- babapiskóta | 30 g (kb. 3 db) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
225,7 | ![]() | 8,1 | ![]() | 2,1 | ![]() | 42,4 |
![]() | Ebéd | ![]() |
paradicsomleves |
| ![]() | Az olajból és a lisztből diétás rántást készítünk (szárazon pirítjuk meg a lisztet, ezután adjuk hozzá az olajat). A tűzről levéve hozzáadjuk a paradicsompürét, felengedjük a csontlevessel, beletesszük az egészben hagyott hagymát és zellert. Ízesítjük sóval, cukorral, kiforraljuk, kivesszük a hagymát és a zellert és melegen rizsbetéttel tálaljuk. |
lazac steak |
| ![]() |
csőben sült spárga |
| ![]() | A megtisztított spárgát enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrve margarinnal kikent hőálló edénybe tesszük. A kefirt elkeverjük a reszelt sajt felével, sózzuk, ízesítjük szerecsendióval, lazítjuk a tojásfehérje keményre vert habjával és a spárgára öntjük. A tetejét reszelt sajttal meghintve előmelegített sütőben megsütjük. |
krumplis pogácsa |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
718,7 | ![]() | 44,3 | ![]() | 37,79 | ![]() | 47,4 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
baracksaláta sajttal |
| ![]() |
- puffasztott búzaszelet | 3 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
298 | ![]() | 12,3 | ![]() | 9 | ![]() | 35,9 |
![]() | Vacsora | ![]() |
almás sertésborda |
| ![]() | A hússzeleteket kiverjük, széleit bevagdossuk, sózzuk és a felmelegített olajban mindkét oldalát pirosra sütjük majd félretesszük. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, karikákra vágjuk. Egy lapos hőálló edényt vékonyan kikenünk olajjal és az alma felét az aljára terítjük. Erre fektetjük a hússzeleteket, a tetejét beborítjuk az alma másik felével. A margarinból, lisztből és a tejből fehér mártást készítünk, ha kihűlt, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a kefirt, a reszelt sajt felét, sózzuk, ízesítjük szerecsendióval majd lazítjuk a felvert tojáshabbal. Ráöntjük az almával rétegezett húsra, a tetejét meghintjük a maradék sajttal és forró sütőben átsütjük. |
limonádé |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
475 | ![]() | 31,7 | ![]() | 22,8 | ![]() | 35,7 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
2044,9 | ![]() | 108,3 | ![]() | 75,69 | ![]() | 220,3 |

![]() | Reggeli | ![]() |
- főtt baromfivirsli | 100 g (1 pár) |
- mustár | 10 g (2 kk.) |
tea (gyümölcs) |
| ![]() |
- korpás zsemle | 1 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
455,5 | ![]() | 18,1 | ![]() | 20,5 | ![]() | 44 |
![]() | Tízórai | ![]() |
málnaturmix |
| ![]() |
- gyümölcsös müzliszelet | 1 db |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
286 | ![]() | 7,6 | ![]() | 4,5 | ![]() | 50,1 |
![]() | Ebéd | ![]() |
roston sült szárnyasmáj |
| ![]() |
zsiradék nélkül sült burgonya |
| ![]() | A megtisztított, megmosott burgonyát hasábokra vágjuk, papírtörlővel megszárítjuk. Teflon bevonatú tepsiben egyenletesen leterítjük. Előmelegített sütőben, időnként kevés tejjel meglocsolva sütjük amíg a burgonya megpuhul és szép rózsaszínű lesz. |
paradicsomsaláta |
| ![]() |
joghurtos ribizlifagylalt |
| ![]() | A joghurtot elkeverjük a cukorral, ha már tökéletesen elolvadt, belekeverjük a megmosott ribizliszemeket. Jégkockatartóban vagy apró műanyag tálkákban megfagyasztjuk. Fogyasztás előtt a tartót forró vízbe mártjuk, kiborítjuk a fagyit és nápolyiszelettel díszítve tálaljuk. |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
659,7 | ![]() | 35,3 | ![]() | 15,8 | ![]() | 90,9 |
![]() | Uzsonna | ![]() |
- korpás keksz | 5 db |
- eper | 150 g (1 pohárnyi) |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
152,5 | ![]() | 2,3 | ![]() | 2 | ![]() | 25,8 |
![]() | Vacsora | ![]() |
- rozsos kenyér | 80 g (2 vékony szelet) |
- light margarin | 10 g (1 tk.) |
- csemege karaj | 50 g (2 szelet) |
- zöldpaprika | 150 g (1 közepes db) |
zöld tea |
| ![]() |
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
411,4 | ![]() | 21,1 | ![]() | 8,4 | ![]() | 59,4 |

∑
összesen:
![]() | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
1965,1 | ![]() | 84,4 | ![]() | 51,2 | ![]() | 270,2 |

A(z) Gyomorhurut diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

gabonafélék, kenyér, péksütemény
pirított fehér és félbarna kenyér, kétszersült, rizs, búza- és kukoricadara, kalács, kifli, zsemle - pirítva, gabonapelyhek (pl. zabpehely), köles, pászka

zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
főtt sárgarépa, burgonya

gyümölcsök
alacsony rost és savtartalmú gyümölcsök, pl. alma, őszibarack, kajszibarack (héj nélkül, reszelve, párolva), befőttek, kompótok, lekvár (magvak nélkül)

olajos magvak

zsiradékok
a 7. naptól: növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)

húsok, hús-készítmények, hal
az 5. naptól: szárnyas bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), nyúl, saját levében eltett halkonzerv, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), párolt, főtt hús- és halételek

tej és tejtermékek
az 5. naptól: 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, natúr joghurt, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, mérsékelt (20-30%) zsírtartalmú sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári)

fűszerek
só (minimális mennyiségben), cukor

tojás
az 5. naptól: napi 1 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)

édességek
háztartási keksz, babapiskóta, puding, a 7. naptól: piskóta, főzött krémek

italok
víz, szénsavmentes ásványvíz, gyógynövény teák, koffeinmentes kávé, alacsony savtartalmú 100%-os gyümölcslé (pl. barack), turmix (vízzel, az 5. naptól sovány tejjel, íróval)
A(z) Gyomorhurut diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

gabonafélék, kenyér, péksütemény
teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, búza- és zabkorpa, müzlifélék

zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
nyers zöldségek, savanyúságok, a magas rost és illóolaj tartalmú zöldségek (pl. gomba, vöröshagyma, zeller, zöldpaprika) főzve, párolva, esetleg pürésítve az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók, bő olajban sült, csőben sült, rántással sürített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkészítmények

gyümölcsök
apró magvas gyümölcsök (pl. eper, málna), magas savtartalmú gyümölcsök (pl. meggy)

olajos magvak
fogyasztásuk az első héten nem javasolt

zsiradékok
szalonna, vaj, sertés-, liba-, kacsazsír, majonéz

húsok, hús-készítmények, hal
pecsenye kacsa és liba, olajos és paradicsomos halkonzervek, angolna, bő olajban sült húsételek, szalonna, kolbász, szalámifélék (30%-nál magasabb zsírtartalmú felvágottak), velő, magas zsírtartalmú sertés-, marhahús (pl. csülök, dagadó), tepertő, vadhúsok

tej és tejtermékek
tejszín, sűrített tej, teljes tej, 20% zsírtartalmú tejföl, zsíros túró, 30%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok (pl. ömlesztett sajtok, parmezán, camambert), tejszínes, apró magvas gyümölcsjoghurtok, zsíros tejpor

fűszerek
magas illóolaj tartalmú fűszerek az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók, pl. vanília, petrezselyemzöld, majoránna, szegfűszeg, bors, fokhagyma, kapor

tojás
zsírban gazdag tojásételek (pl. szalonnás, kolbászos rántotta)

édességek
tejszínes, vajas krémmel töltött sütemények, linzerek, tejszínes fagylaltok, kelt tészták

italok
alkohol- és koffeintartalmú italok, szénsavas italok