A gyomorhurut (gastritis) a gyomor nyálkahártyájának gyulladását jelenti. E megnevezés tág és bizonytalan fogalom, és meglehetős jelentészavar övezi. A gastritis lényegét tekintve a gyomornyálkahártya gyulladását jelenti, és ezért általában a szövettani v...
A gyomorhurut (gastritis) a gyomor nyálkahártyájának gyulladását jelenti. E megnevezés tág és bizonytalan fogalom, és meglehetős jelentészavar övezi. A gastritis lényegét tekintve a gyomornyálkahártya gyulladását jelenti, és ezért általában a szövettani vizsgálat eredményére hivatkozva szokták diagnosztizálni. A gyomor gyulladásos betegségeinél a nyálkahártya gyulladásos sejtjeinek típusa alapján akut vagy krónikus formát állapíthatnak meg:
Akut gyulladás estén nagyobb, lebenyezett magvú fehérvérsejtek, idült gyulladás esetén kis kerek sejtes beszűrődés látszik a szövettani vizsgálat alkalmával.
A krónikus gyulladás a gyakoribb, bár a két típus együttesen is fennállhat.
A gyomrot működésének megfelelően két részre lehet osztani. A gyomor felső kétharmadában (fundus, corpus) termelődik az anyagcsere lebontó folyamataihoz szükséges sósav és a fehérjebontó pepszin nagy része. A gyomor alsó harmadára (antrum) inkább hormontermelő és motoros működés jellemző, innen továbbítódik a táplálék. A gastritis mindkét formája a teljes gyomornyálkahártyán megjelenhet.
A kezelés elsődleges célja a gyomor pihentetése, ezért 1-2 napig éheztetés szükséges. Ezután folyékony-pépes, majd egészségmegőrző-vegyes étrend kerül fokozatosan felépítésre. Kezdetben a könnyen emészthető, a nyálkahártyát nyugtató, vízoldékony rostokban gazdag szénhidrátokat (pl. pirított kenyér, főtt burgonya, reszelt alma) építjük be, ezt követik a zsírszegény fehérjeforrások (pl. sovány, nem füstölt felvágottak, főtt csirkemell), végül a könnyen emészthető zsiradékok (pl. növényi olajok, light margarin). A megbetegedést követő második héten vegyes, kímélő fűszerezésű étrend fogyasztható (erős fűszerek, zsiradékban pirított hagyma fogyasztása nem javasolt). Ügyelni célszerű a rendszeres étkezésre, a falatok alapos megrágására és az egyenletes folyadékbevitelre.
A margarint a tojással habosra keverjük beletesszük a darát és legalább 30 percig pihentetjük. Evőkanállal forró sós vízbe szaggatjuk és lassú forralás mellett addig főzzük, amíg a galuskák átfőnek.
gabonafélék, kenyér, péksütemény pirított fehér és félbarna kenyér, kétszersült, rizs, búza- és kukoricadara, kalács, kifli, zsemle - pirítva, gabonapelyhek (pl. zabpehely), köles, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek főtt sárgarépa, burgonya
gyümölcsök alacsony rost és savtartalmú gyümölcsök, pl. alma, őszibarack, kajszibarack (héj nélkül, reszelve, párolva), befőttek, kompótok, lekvár (magvak nélkül)
olajos magvak
zsiradékok a 7. naptól: növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal az 5. naptól: szárnyas bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), nyúl, saját levében eltett halkonzerv, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), párolt, főtt hús- és halételek
tej és tejtermékek az 5. naptól: 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, natúr joghurt, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, mérsékelt (20-30%) zsírtartalmú sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári)
fűszerek só (minimális mennyiségben), cukor
tojás az 5. naptól: napi 1 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, búza- és zabkorpa, müzlifélék
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek nyers zöldségek, savanyúságok, a magas rost és illóolaj tartalmú zöldségek (pl. gomba, vöröshagyma, zeller, zöldpaprika) főzve, párolva, esetleg pürésítve az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók, bő olajban sült, csőben sült, rántással sürített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkészítmények
gyümölcsök apró magvas gyümölcsök (pl. eper, málna), magas savtartalmú gyümölcsök (pl. meggy)
olajos magvak fogyasztásuk az első héten nem javasolt
húsok, hús-készítmények, hal pecsenye kacsa és liba, olajos és paradicsomos halkonzervek, angolna, bő olajban sült húsételek, szalonna, kolbász, szalámifélék (30%-nál magasabb zsírtartalmú felvágottak), velő, magas zsírtartalmú sertés-, marhahús (pl. csülök, dagadó), tepertő, vadhúsok
tej és tejtermékek tejszín, sűrített tej, teljes tej, 20% zsírtartalmú tejföl, zsíros túró, 30%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok (pl. ömlesztett sajtok, parmezán, camambert), tejszínes, apró magvas gyümölcsjoghurtok, zsíros tejpor
fűszerek magas illóolaj tartalmú fűszerek az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók, pl. vanília, petrezselyemzöld, majoránna, szegfűszeg, bors, fokhagyma, kapor
tojás zsírban gazdag tojásételek (pl. szalonnás, kolbászos rántotta)
édességek tejszínes, vajas krémmel töltött sütemények, linzerek, tejszínes fagylaltok, kelt tészták
italok alkohol- és koffeintartalmú italok, szénsavas italok