Étrendek

Gyomorhurut

A gyomorhurut (gastritis) a gyomor nyálkahártyájának gyulladását jelenti. E megnevezés tág és bizonytalan fogalom, és meglehetős jelentészavar övezi. A gastritis lényegét tekintve a gyomornyálkahártya gyulladását jelenti, és ezért általában a szövettani v...

A kezelés elsődleges célja a gyomor pihentetése, ezért 1-2 napig éheztetés szükséges. Ezután folyékony-pépes, majd egészségmegőrző-vegyes étrend kerül fokozatosan felépítésre. Kezdetben a könnyen emészthető, a nyálkahártyát nyugtató, vízoldékony rostokban gazdag szénhidrátokat (pl. pirított kenyér, főtt burgonya, reszelt alma) építjük be, ezt követik a zsírszegény fehérjeforrások (pl. sovány, nem füstölt felvágottak, főtt csirkemell), végül a könnyen emészthető zsiradékok (pl. növényi olajok, light margarin). A megbetegedést követő második héten vegyes, kímélő fűszerezésű étrend fogyasztható (erős fűszerek, zsiradékban pirított hagyma fogyasztása nem javasolt). Ügyelni célszerű a rendszeres étkezésre, a falatok alapos megrágására és az egyenletes folyadékbevitelre.

Készítette: Szűcs Zsuzsanna

Reggeli

kefires túró 
csipkebogyó tea 
pirított félbarna kenyér80 g (2 vékony szelet)
paradicsom (héj nélkül)150 g (1 közepes db)
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
359,716,63,262,8

Tízórai

háztartási keksz30 g (kb. 6-7 db)
cseresznyekompót200 g (1 pohár)
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
306,94,1465

Ebéd

zöldbabpüréleves 
párolt sertésvagdalt 

párolt sárgarépa 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
555,533,329,737,2

Uzsonna

kétszersült40 g
kefir1 pohár
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
30211,29,441

Vacsora

aszpikos sonkatekercs 
pirított félbarna kenyér80 g (2 vékony szelet)
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
410,87,80,838,3
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
1934,97347,1244,3


Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Gyomorhurut diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

  • gabonafélék, kenyér, péksütemény
    pirított fehér és félbarna kenyér, kétszersült, rizs, búza- és kukoricadara, kalács, kifli, zsemle - pirítva, gabonapelyhek (pl. zabpehely), köles, pászka
  • zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
    főtt sárgarépa, burgonya
  • gyümölcsök
    alacsony rost és savtartalmú gyümölcsök, pl. alma, őszibarack, kajszibarack (héj nélkül, reszelve, párolva), befőttek, kompótok, lekvár (magvak nélkül)
  • olajos magvak
  • zsiradékok
    a 7. naptól: növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
  • húsok, hús-készítmények, hal
    az 5. naptól: szárnyas bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), nyúl, saját levében eltett halkonzerv, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), párolt, főtt hús- és halételek
  • tej és tejtermékek
    az 5. naptól: 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, natúr joghurt, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, mérsékelt (20-30%) zsírtartalmú sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári)
  • fűszerek
    só (minimális mennyiségben), cukor
  • tojás
    az 5. naptól: napi 1 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
  • édességek
    háztartási keksz, babapiskóta, puding, a 7. naptól: piskóta, főzött krémek
  • italok
    víz, szénsavmentes ásványvíz, gyógynövény teák, koffeinmentes kávé, alacsony savtartalmú 100%-os gyümölcslé (pl. barack), turmix (vízzel, az 5. naptól sovány tejjel, íróval)

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések