A gyomorhurut (gastritis) a gyomor nyálkahártyájának gyulladását jelenti. E megnevezés tág és bizonytalan fogalom, és meglehetős jelentészavar övezi. A gastritis lényegét tekintve a gyomornyálkahártya gyulladását jelenti, és ezért általában a szövettani v...
A gyomorhurut (gastritis) a gyomor nyálkahártyájának gyulladását jelenti. E megnevezés tág és bizonytalan fogalom, és meglehetős jelentészavar övezi. A gastritis lényegét tekintve a gyomornyálkahártya gyulladását jelenti, és ezért általában a szövettani vizsgálat eredményére hivatkozva szokták diagnosztizálni. A gyomor gyulladásos betegségeinél a nyálkahártya gyulladásos sejtjeinek típusa alapján akut vagy krónikus formát állapíthatnak meg:
Akut gyulladás estén nagyobb, lebenyezett magvú fehérvérsejtek, idült gyulladás esetén kis kerek sejtes beszűrődés látszik a szövettani vizsgálat alkalmával.
A krónikus gyulladás a gyakoribb, bár a két típus együttesen is fennállhat.
A gyomrot működésének megfelelően két részre lehet osztani. A gyomor felső kétharmadában (fundus, corpus) termelődik az anyagcsere lebontó folyamataihoz szükséges sósav és a fehérjebontó pepszin nagy része. A gyomor alsó harmadára (antrum) inkább hormontermelő és motoros működés jellemző, innen továbbítódik a táplálék. A gastritis mindkét formája a teljes gyomornyálkahártyán megjelenhet.
A kezelés elsődleges célja a gyomor pihentetése, ezért 1-2 napig éheztetés szükséges. Ezután folyékony-pépes, majd egészségmegőrző-vegyes étrend kerül fokozatosan felépítésre. Kezdetben a könnyen emészthető, a nyálkahártyát nyugtató, vízoldékony rostokban gazdag szénhidrátokat (pl. pirított kenyér, főtt burgonya, reszelt alma) építjük be, ezt követik a zsírszegény fehérjeforrások (pl. sovány, nem füstölt felvágottak, főtt csirkemell), végül a könnyen emészthető zsiradékok (pl. növényi olajok, light margarin). A megbetegedést követő második héten vegyes, kímélő fűszerezésű étrend fogyasztható (erős fűszerek, zsiradékban pirított hagyma fogyasztása nem javasolt). Ügyelni célszerű a rendszeres étkezésre, a falatok alapos megrágására és az egyenletes folyadékbevitelre.
Az olajból és a lisztből diétás rántást készítünk (szárazon pirítjuk meg a lisztet, ezután adjuk hozzá az olajat). A tűzről levéve hozzáadjuk a paradicsompürét, felengedjük a csontlevessel, beletesszük az egészben hagyott hagymát és zellert. Ízesítjük sóval, cukorral, kiforraljuk, kivesszük a hagymát és a zellert és melegen rizsbetéttel tálaljuk.
lazac steak
Hozzávalók
- lazacszelet
120 g (1 szelet)
- olaj
3 g (2 mk.)
- só
ízlés szerint
csőben sült spárga
Hozzávalók
- spárga
200 g
- margarin
5 g (1/2 ek.)
- kefir
50 g (3 ek.)
- Tolnai sovány sajt
20 g (3 ek.)
- tojás
1/3 db
- szerecsendió
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
Elkészítés
A megtisztított spárgát enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrve margarinnal kikent hőálló edénybe tesszük. A kefirt elkeverjük a reszelt sajt felével, sózzuk, ízesítjük szerecsendióval, lazítjuk a tojásfehérje keményre vert habjával és a spárgára öntjük. A tetejét reszelt sajttal meghintve előmelegített sütőben megsütjük.
krumplis pogácsa
Hozzávalók
- főtt burgonya
50 g (1/2 db)
- margarin
5 g (1/2 ek.)
- liszt
15 g (1,5 ek.)
- tojás
1/10 db
- só
ízlés szerint
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
718,7
44,3
37,79
47,4
Uzsonna
baracksaláta sajttal
Hozzávalók
- őszibarack
80 g (1 kis db)
- Pannónia sajt
15 g (1 vékony szelet)
- Tolnai sovány sajt
15 g (1 vékony szelet)
- kefir
50 g (4 ek.)
- citrom
ízlés szerint
- búzacsíra
5 g (3 kk.)
- porcukor
5 g (2 mk.)
- szerecsendió
ízlés szerint
puffasztott búzaszelet
3 db
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
298
12,3
9
35,9
Vacsora
almás sertésborda
Hozzávalók
- sertéskaraj
120 g (1 tenyérnyi szelet)
- alma
200 g (2 kis db)
- olaj
6 g (3 kk.)
- margarin
5 g (2 kk.)
- liszt
5 g (2 kk.)
- tej (1,5%)
30 g (2 ek.)
- kefir
20 g (1,5 ek.)
- tojás
1/5 db
- Óvári sajt
10 g (2 ek.)
- szerecsendió, só
ízlés szerint
Elkészítés
A hússzeleteket kiverjük, széleit bevagdossuk, sózzuk és a felmelegített olajban mindkét oldalát pirosra sütjük majd félretesszük. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, karikákra vágjuk. Egy lapos hőálló edényt vékonyan kikenünk olajjal és az alma felét az aljára terítjük. Erre fektetjük a hússzeleteket, a tetejét beborítjuk az alma másik felével. A margarinból, lisztből és a tejből fehér mártást készítünk, ha kihűlt, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a kefirt, a reszelt sajt felét, sózzuk, ízesítjük szerecsendióval majd lazítjuk a felvert tojáshabbal. Ráöntjük az almával rétegezett húsra, a tetejét meghintjük a maradék sajttal és forró sütőben átsütjük.
gabonafélék, kenyér, péksütemény pirított fehér és félbarna kenyér, kétszersült, rizs, búza- és kukoricadara, kalács, kifli, zsemle - pirítva, gabonapelyhek (pl. zabpehely), köles, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek főtt sárgarépa, burgonya
gyümölcsök alacsony rost és savtartalmú gyümölcsök, pl. alma, őszibarack, kajszibarack (héj nélkül, reszelve, párolva), befőttek, kompótok, lekvár (magvak nélkül)
olajos magvak
zsiradékok a 7. naptól: növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal az 5. naptól: szárnyas bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), nyúl, saját levében eltett halkonzerv, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), párolt, főtt hús- és halételek
tej és tejtermékek az 5. naptól: 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, natúr joghurt, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, mérsékelt (20-30%) zsírtartalmú sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári)
fűszerek só (minimális mennyiségben), cukor
tojás az 5. naptól: napi 1 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, búza- és zabkorpa, müzlifélék
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek nyers zöldségek, savanyúságok, a magas rost és illóolaj tartalmú zöldségek (pl. gomba, vöröshagyma, zeller, zöldpaprika) főzve, párolva, esetleg pürésítve az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók, bő olajban sült, csőben sült, rántással sürített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkészítmények
gyümölcsök apró magvas gyümölcsök (pl. eper, málna), magas savtartalmú gyümölcsök (pl. meggy)
olajos magvak fogyasztásuk az első héten nem javasolt
húsok, hús-készítmények, hal pecsenye kacsa és liba, olajos és paradicsomos halkonzervek, angolna, bő olajban sült húsételek, szalonna, kolbász, szalámifélék (30%-nál magasabb zsírtartalmú felvágottak), velő, magas zsírtartalmú sertés-, marhahús (pl. csülök, dagadó), tepertő, vadhúsok
tej és tejtermékek tejszín, sűrített tej, teljes tej, 20% zsírtartalmú tejföl, zsíros túró, 30%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok (pl. ömlesztett sajtok, parmezán, camambert), tejszínes, apró magvas gyümölcsjoghurtok, zsíros tejpor
fűszerek magas illóolaj tartalmú fűszerek az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók, pl. vanília, petrezselyemzöld, majoránna, szegfűszeg, bors, fokhagyma, kapor
tojás zsírban gazdag tojásételek (pl. szalonnás, kolbászos rántotta)
édességek tejszínes, vajas krémmel töltött sütemények, linzerek, tejszínes fagylaltok, kelt tészták
italok alkohol- és koffeintartalmú italok, szénsavas italok
Vajon milyen időskor vár ránk? Szellemileg frissen vagy eltompulva fogunk élni? Képes-e az idősebb agy a tanulásra, vagy elkerülhetetlenül beleütközik szellemi képességei csökkenésének korlátaiba?