A gyomorhurut (gastritis) a gyomor nyálkahártyájának gyulladását jelenti. E megnevezés tág és bizonytalan fogalom, és meglehetős jelentészavar övezi. A gastritis lényegét tekintve a gyomornyálkahártya gyulladását jelenti, és ezért általában a szövettani v...
A gyomorhurut (gastritis) a gyomor nyálkahártyájának gyulladását jelenti. E megnevezés tág és bizonytalan fogalom, és meglehetős jelentészavar övezi. A gastritis lényegét tekintve a gyomornyálkahártya gyulladását jelenti, és ezért általában a szövettani vizsgálat eredményére hivatkozva szokták diagnosztizálni. A gyomor gyulladásos betegségeinél a nyálkahártya gyulladásos sejtjeinek típusa alapján akut vagy krónikus formát állapíthatnak meg:
Akut gyulladás estén nagyobb, lebenyezett magvú fehérvérsejtek, idült gyulladás esetén kis kerek sejtes beszűrődés látszik a szövettani vizsgálat alkalmával.
A krónikus gyulladás a gyakoribb, bár a két típus együttesen is fennállhat.
A gyomrot működésének megfelelően két részre lehet osztani. A gyomor felső kétharmadában (fundus, corpus) termelődik az anyagcsere lebontó folyamataihoz szükséges sósav és a fehérjebontó pepszin nagy része. A gyomor alsó harmadára (antrum) inkább hormontermelő és motoros működés jellemző, innen továbbítódik a táplálék. A gastritis mindkét formája a teljes gyomornyálkahártyán megjelenhet.
A kezelés elsődleges célja a gyomor pihentetése, ezért 1-2 napig éheztetés szükséges. Ezután folyékony-pépes, majd egészségmegőrző-vegyes étrend kerül fokozatosan felépítésre. Kezdetben a könnyen emészthető, a nyálkahártyát nyugtató, vízoldékony rostokban gazdag szénhidrátokat (pl. pirított kenyér, főtt burgonya, reszelt alma) építjük be, ezt követik a zsírszegény fehérjeforrások (pl. sovány, nem füstölt felvágottak, főtt csirkemell), végül a könnyen emészthető zsiradékok (pl. növényi olajok, light margarin). A megbetegedést követő második héten vegyes, kímélő fűszerezésű étrend fogyasztható (erős fűszerek, zsiradékban pirított hagyma fogyasztása nem javasolt). Ügyelni célszerű a rendszeres étkezésre, a falatok alapos megrágására és az egyenletes folyadékbevitelre.
Az apró kockákra vágott vöröshagymát a felmelegített olajon üvegesre pároljuk. Beletesszük a darált húst, kevés vizet öntünk alá és fedő alatt pároljuk. A tűzről levéve ízesítjük a fűszerekkel, paradicsompürével és ketchuppal. A durum tésztát forró sós vízben kifőzzük. Egy tűzálló tálban rétegezzük a tésztát és a ragut. A tetejét reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben összesütjük.
franciás fejes saláta
Hozzávalók
- fejes saláta
100 g (1/4 kis fej)
- olaj
5 g (1/2 ek.)
- citrom, metélőhagyma
ízlés szerint
- mustár
2 g (1 mk.)
- citromfű, só
ízlés szerint
Túró Rudi
1 db
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
675
32
20,4
121,3
Uzsonna
gyümölcsös káposztasaláta
Hozzávalók
- fejes káposzta
60 g (2 levél)
- alma
30 g (1/2 kis db)
- sárgarépa
10 g
- mazsola
5 g
- búzacsíra
3 g (2 kk.)
- citromlé
10 g (3 kk.)
- méz
3 g (1 mk.)
- só
ízlés szerint
korpás kifli
1 db
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
178,6
6,5
1,3
34,6
Vacsora
virslis-lecsós zöldbab
Hozzávalók
- zöldbab
200 g
- olaj
3 g (2 mk.)
- vöröshagyma
20 g (1 ek.)
- lecsó
80 g (4 ek.)
- só
ízlés szerint
- baromfi virsli
100 g (1 pár)
Elkészítés
A felmelegített olajon átfuttatjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. Majd fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a babot és fedő alatt rövid lében ezt is pároljuk. Amikor puha, beletesszük a lecsót és a karikákra vágott virslit. Ha szükséges utánsózzuk és néhány perc alatt készre főzzük.
gabonafélék, kenyér, péksütemény pirított fehér és félbarna kenyér, kétszersült, rizs, búza- és kukoricadara, kalács, kifli, zsemle - pirítva, gabonapelyhek (pl. zabpehely), köles, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek főtt sárgarépa, burgonya
gyümölcsök alacsony rost és savtartalmú gyümölcsök, pl. alma, őszibarack, kajszibarack (héj nélkül, reszelve, párolva), befőttek, kompótok, lekvár (magvak nélkül)
olajos magvak
zsiradékok a 7. naptól: növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal az 5. naptól: szárnyas bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), nyúl, saját levében eltett halkonzerv, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), párolt, főtt hús- és halételek
tej és tejtermékek az 5. naptól: 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, natúr joghurt, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, mérsékelt (20-30%) zsírtartalmú sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári)
fűszerek só (minimális mennyiségben), cukor
tojás az 5. naptól: napi 1 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, búza- és zabkorpa, müzlifélék
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek nyers zöldségek, savanyúságok, a magas rost és illóolaj tartalmú zöldségek (pl. gomba, vöröshagyma, zeller, zöldpaprika) főzve, párolva, esetleg pürésítve az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók, bő olajban sült, csőben sült, rántással sürített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkészítmények
gyümölcsök apró magvas gyümölcsök (pl. eper, málna), magas savtartalmú gyümölcsök (pl. meggy)
olajos magvak fogyasztásuk az első héten nem javasolt
húsok, hús-készítmények, hal pecsenye kacsa és liba, olajos és paradicsomos halkonzervek, angolna, bő olajban sült húsételek, szalonna, kolbász, szalámifélék (30%-nál magasabb zsírtartalmú felvágottak), velő, magas zsírtartalmú sertés-, marhahús (pl. csülök, dagadó), tepertő, vadhúsok
tej és tejtermékek tejszín, sűrített tej, teljes tej, 20% zsírtartalmú tejföl, zsíros túró, 30%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok (pl. ömlesztett sajtok, parmezán, camambert), tejszínes, apró magvas gyümölcsjoghurtok, zsíros tejpor
fűszerek magas illóolaj tartalmú fűszerek az egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók, pl. vanília, petrezselyemzöld, majoránna, szegfűszeg, bors, fokhagyma, kapor
tojás zsírban gazdag tojásételek (pl. szalonnás, kolbászos rántotta)
édességek tejszínes, vajas krémmel töltött sütemények, linzerek, tejszínes fagylaltok, kelt tészták
italok alkohol- és koffeintartalmú italok, szénsavas italok