HáziPatika.com

//www.50plusz.hu

Étrendek

Krónikus veseelégtelenség

A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/491

Dietetikai összegzés

Az étrendi vonatkozásokat tekintve a veseelégtelenség diétás javaslatainak mindig a beteg aktuális állapotához kell igazodnia( pl. mennyire fehérje szegény, kálium szegény vagy foszforszegény az étrend).Ezt az állapotot jelzik a rendszeres vér összetételére és vérnyomásra vonatkozó értékek. A diéátás ismérvek a javasolt és kerülendő anyagok listájában fogalmazódnak meg. A konyhatechnikát teklintve fontos szempont, hogy minden hosszú főzést igénylő étel (pl. kocsonya) kerülendő, valamint az első főzőlé leöntésével a kioldódott (betegség szempontjából előnytelen pl. kálium) anyagok mennyisége csökkenthető. Ügyelni kell a könnyen kialakuló vitaminhiány elkerülésére is.

Készítette: Kovácsné Faragó Katalin

14 napos étrend

1. nap

Reggeli
fehérjeszegény burgonyás kenyér 

Hozzávalók

- burgonyakeményítő5 dkg
- burgonya2 dkg
- víz1 evőkanál
- tej, 2,8%-os1 evőkanál
- tojás1/3 db
- búzaliszt1 kávéskanál
- élesztő2 mokkáskanál
- cukor1 kávéskanál
- sertészsír1 kávéskanál
- tejföl 20%-os1 kávéskanál

Elkészítés

A búzalisztből, a cukorból, és az élesztőből kovászt készítünk, majd langyos helyen felfuttatjuk. A keményítőt alaposan összekeverjük a zsírral, a megfőtt, áttört, kihűlt burgonyával és a kovásszal. A gondosan kidolgozott masszát olajjal kikent hosszúkás sütőformában kb. másfél óráig kelesztjük, majd forró sütőben megsütjük. Sütés alatt a tetejét vízzel megkenjük.
tepertőkrém 

Hozzávalók

- tepertő5 dkg
- tojás1/3 db
- paradicsompüré (konzervből)1 kávéskanál
- mustár1 kávéskanál
- só1 késhegynyi
 
- citromos tea 
76512,648,668,2
Tízórai
- ízes piskótatekercs1 szelet
- friss narancslé2 dl
2244,32,344,8
Ebéd
almakrémleves 

Hozzávalók

- alma15 dkg
- tejföl 12%-os1 nagy evőkanál
- vaníliás cukor1 csomag
- búzaliszt1/2 evőkanál
- citromízlés szerint
- fahéjízlés szerint
 
- lecsó virslivel1 db virslivel
- fehérjeszegény burgonyás kenyér5 dkg
63419,231,367,6
Uzsonna
gyümölcssaláta tejszínhabbal 

Hozzávalók

- mandarin10 dkg
- alma10 dkg
- banán5 dkg
- narancs5 dkg
- méz1 közepes kiskanál
- cukrozott tejszínhab1 púpozott evőkanál
 
2422,5642,6
Vacsora
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
- vaj1 dkg
- méz2 közepes kiskanál
- citromos tea 
2121,38,732


összesen:

207739,996,8255,3

2. nap

Reggeli
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
- vaj1 dkg
- sárgabarack lekvár2 közepes kiskanál
- szűrt almalé 12%-os2 dl
5163,71395
Tízórai
- vaníliapuding1 kisebb csésze
- babapiskóta2 közepes darab
1192,81,922,6
Ebéd
- paradicsomleves 
erdélyi rakott káposzta 

Hozzávalók

- savanyúkáposzta25 dkg
- főzőkolbász6 dkg
- rizs1 1/2 evőkanál
- tejföl 12%-os1 1/2 evőkanál
- lecsókonzerv1 kanál
- vöröshagyma ízlés szerintízlés szerint
- olaj2 kávés kanál
- füstölt szalonnaízlés szerint
- sóízlés szerint
- fűszerpaprikaízlés szerint
- fokhagymaízlés szerint
- feketeborsízlés szerint

Elkészítés

A zsiradékban az apróra vágott hagymát megpirítjuk, beletesszük az áttört fokhagymát, a sót, a borsot, a kolbászt, és kicsit megpirítjuk. Félrehúzva a tűzről meghintjük a fűszerpaprikával, és hozzáadjuk a lecsót. Végül a savanyú káposztát is külön, meg a rizst is külön puhára pároljuk, lecsurgatjuk. Egy zsiradékkal kikent tűzálló edény aljára szétterítjük a párolt savanyú káposzta harmadát. Erre rétegezzük rá a kolbászos egyveleget, majd a párolt rizst, és végül a maradék káposztát. A tetejét a tejföllel meglocsoljuk, és közép meleg sütőben összepirítjuk.
74820,547,159,7
Uzsonna
- Túró Rudi2 db
1827,57,520,8
Vacsora
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
- petrezselymes margarin1 dkg
- paradicsom1 közepes darab
- citromos tea 
4045,810,770,6


összesen:

197040,480,2268,8

3. nap

Reggeli
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
- paradicsomos margarin1 dkg
- margarin2 kávéskanál
- paradicsom püré (konzervből)1 kávéskanál
- citromos tea 
3724,59,666,5
Tízórai
- cseresznyebefőtt1 kompótos tál
1110,70,325,7
Ebéd
csontleves 

Hozzávalók

- sertéscsont8 dkg
- sárgarépa2,5 dkg
- petrezselyemgyökér1,5 dkg
- zeller1 dkg
- kelkáposzta1 szelet
- karalábé1 dkg
- vöröshagymaízlés szerint
- só1 késhegynyi
- petrezselyemzöldízlés szerint
- fokhagymaízlés szerint
- feketeborsízlés szerint
- gyömbérízlés szerint
 
- rántott karfiol 
- sült burgonya 
74818,334,389,6
Uzsonna
túróval töltött sült alma 

Hozzávalók

- félzsíros tehéntúró6 dkg
- alma2 nagyobb darab
- citromízlés szerint
- vaníliáscukor2 csapott mokkáskanál
 
23811,35,833,3
Vacsora
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
padlizsánkrém 

Elkészítés

A padlizsánt megsütjük pl. sütőben. Eltávolítjuk a külső héját, és a belsejét összeaprítjuk. A hagymát, és a sárgarépát lereszeljük, és a margarinon megpároljuk, majd a padlizsánba keverjük. Hozzá adjuk a sót, a pici mustárt és alaposan krémmé keverjük.
 
- citromos tea 
4525,515,971,2


összesen:

192240,365,8286,3

4. nap

Reggeli
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
parasztreggeli 

Hozzávalók

- burgonya8 dkg
- vöröshagymaízlés szerint
- zöldborsó1 evőkanál
- sárgarépa2 dkg
- zöldpaprika1 vékony szelet
- füstölt szalonnaízlés szerint
- olaj1 evőkanál
- csökkentett nátriumtartalmú sóízlés szerint

Elkészítés

A burgonyát héjában megfőzzük, majd felkarikázzuk. Az olajon először a vöröshagymát megpirítjuk, majd az apróra vágott sárgarépát, zöldborsót és zöldpaprikát hozzáadjuk. Megpároljuk a zöldségeket. Egy külön edényben a szalonnát felszeleteljük, bevagdossuk, ami a sütésnél kakastaréj szerűen fog kinézni. Mikor a füstölt szalonna is megsült, akkor a karikára vágott burgonyát a tányér szélére helyezzük körbe, középre halmozzuk a zöldségeket, picit megsózzuk, és a tetejére helyezzük a sült szalonnát.
- citromos tea 
6079,522,889,6
Tízórai
- almás-diós rétes1 db
2096,77,228,8
Ebéd
narancsos sárgarépaleves 

Hozzávalók

- sárgarépa15 dkg
- narancs5 dkg
- kávétejszín1 evőkanál
- friss citromlé1 kávéskanál
 
- káposztás palacsinta 
44113,510,571,4
Uzsonna
- sült sütőtők10 dkg
781,50,616,5
Vacsora
- sajtos paradicsomos melegszendvics 
- citromos tea 
35011,51346,5


összesen:

168542,854,1252,8

5. nap

Reggeli
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
- vajkrém2 dkg
- zöldpaprika1 közepes szelet
- citromos tea 
4115,113,367,2
Tízórai
- narancs1 nagyobb darab
- édes keksz4 nagyobb darab
2624,54,848,5
Ebéd
fokhagymakrémleves 

Hozzávalók

- tejföl 12%-os1 1/2 evőkanál
- fokhagyma1 dkg
- delma margarin1 dkg
- búzaliszt1 csapott evőkanál
- petrezselyemzöldízlés szerint
- sóízlés szerint
 
- pirított zsemlekockaízlés szerint
tavaszi rizseshús 

Hozzávalók

- sertés comb6 dkg
- rizs2 púpozott evőkanál
- zöldborsó1 kisebb evőkanál
- sárgarépa1,5 dkg
- petrezselyemgyökér1 dkg
- olaj1 kávés kanál
- só1 késhegynyi
- petrezselyemzöldízlés szerint
- feketeborsízlés szerint
 
5591929,653,3
Uzsonna
- jégkrém10 dkg
1612,24,527,8
Vacsora
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
- sárgarépás margarin2 dkg
- paradicsom1 közepes darab
- citromos tea 
4295,513,670,5


összesen:

182236,365,8267,3

6. nap

Reggeli
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
mézes margarin2 dkg

Hozzávalók

- delma margarin1 evőkanál
- méz1 kávéskanál
 
- karamellás tej1dl
4446,913,772,7
Tízórai
- gyümölcsjoghurt2 dl
1665,65,822,4
Ebéd
- rizsleves 
töltött cukkini kapormártással 

Hozzávalók

- cukkini20 dkg
- sertés lapocka darálva6 dkg
- tejföl 16%-os1 1/2 evőkanál
- kapor ízlés szerintízlés szerint
- rizs1 púpozott evőkanál
- búzaliszt1 csapott evőkanál
- olaj1 evőkanál
- tojás1/3 db
- vöröshagymaízlés szerint
- só1 késhegynyi

Elkészítés

A cukkinit meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, esetleg pici sóval megszórjuk. Az olaj egy részén a rizst elkezdjük megpárolni, majd a ledarált húst is hozzá adjuk és tovább pároljuk. Beízesítjük kevés sóval. Az olaj másik részén először az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd meghintjük a liszttel, és kevés vízzel felengedve mártássűrűségűre főzzük. Sóval ízesítjük és beleszórjuk az apróra vágott kaprot, majd összeforraljuk. A végén hozzámelegítéssel a tejfölt is belekeverjük. A darált húsos egyveleget a tojással összekeverjük. A cukkinit előre kimargarinozott hőálló tálba helyezzük egymás mellé, a tejére halmozzuk a darált húsos rizst. Meglocsoljuk a kapormártással, és előmelegített sütőben megsütjük.
62520,937,250,9
Uzsonna
- sárgabarack befőtt1 kompótos tál
970,70,122,1
Vacsora
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
almás sajtkrém 

Hozzávalók

- alma1/2 db
- tenkes sajt reszelve2 dkg
- margarin1 dkg
 
- csipkeszörp ásványvízzel2 dl
1356,27,410,7


összesen:

146840,364,2178,7

7. nap

Reggeli
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10dkg
- császárszalonna5 dkg
- paradicsom1 közepes darab
- snidlingízlés szerint
- citromos tea2 dl
58111,12870,4
Tízórai
- zöldséges rétes1 db
1876,95,926,2
Ebéd
májgombócleves 

Hozzávalók

- sertésmáj1 nagy evőkanál
- sárgarépa2 dkg
- olaj1 evőkanál
- petrezselyemgyökér1 dkg
- zsemle? db
- zeller1 dkg
- kelkáposzta1 vékony szeletke
- karalábé1 dkg
- tojás1/3 db
- zsemlemorzsa1 kávéskanál
- só1 késhegynyi
- vöröshagymaízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
- feketeborsízlés szerint
- majorannaízlés szerint

Elkészítés

A recepturában megadott zöldségeket gondos előkészítés, és kockára történő aprítás után feltesszük enyhén sós vízben főni. Közben a zsemlét beáztatjuk, a májat pedig óvatosan a kés élével finomra kaparjuk. Az olajat felhevítjük, és az előkészített májat, valamint az apróra vágott petrezselyem zöldet átforgatjuk benne. E művelet gyorsan történik, nem kell sokáig pirítani. A beáztatott zsemlét kifacsarjuk a víztől, majd a tojással, a sóval, és az enyhén megpirított májjal összekeverjük. Amikor a leveszöldségek elérték a megfelelő puhaságot, akkor hideg vízbe mártogatott kézzel az előkészített masszából gombócokat formálunk, és a levesbe helyezzük őket óvatosan. A gombócokkal ellátott levest nem szabad gyorsan felforralni, mert a galuskák így könnyen széteshetnek. Közepes lángon történő főzéskor a májgaluskák a leves tetejére lassan felemelkednek, majd ezt követően kóstolással győződjünk meg a megfelelő ízvilágról, ha szükséges korrigáljunk.
- káposztás kocka (4 tojásos tésztával) 
- ananász befőtt1 kompótos tál
65617,919,699,7
Uzsonna
- ringló szilva2 nagyobb darab
- alma1 közepes darab
1371,70,629,4
Vacsora
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
- vaj2 dkg
- csipkebogyó lekvár2 közepes evőkanál
- citromos tea 
3681,516,752,3


összesen:

192839,170,8277,9

8. nap

Reggeli
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
- somogyi szalonnás felvágott2 dkg
- vaj2 dkg
- paradicsompaprika1 kisebb db
- citromos tea 
5846,830,769,4
Tízórai
narancsos kefir 

Hozzávalók

- sovány kefir2 dl
- narancs1 kisebb darab
- méz1 közepes kiskanál
 
1297,30,423,3
Ebéd
frankfurti leves (3 dkg virslivel) 

Elkészítés

A csíkokra vágott kelkáposztát és a kockára vágott burgonyát enyhén sós vízben külön feltesszük főni, mivel e főzővizet kifogjuk önteni. A többi zöldséget is szintén kockára vágva elkezdjük főzni egy másik edényben. Beízesítjük, és amikor már megpuhultak a zöldségek a megfőtt káposztás, burgonyás lecsurgatott keveréket összekeverjük a már megfőzött zöldségekkel. Az olajon megpirítjuk az aprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a lisztet és rántást készítünk belőle. Közben belekeverjük még az áttört fokhagymát is, és így tesszük a levesbe. Amikor összeforraltuk beletesszük a karikára vágott virslit is és megfőzzük a levesben.
 
- paprikásburgonya 
63116,129,174,1
Uzsonna
- mandarin3 közepes darab
- citromos nápolyi3 kisebb szelet
1872,4727,6
Vacsora
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
- gombakrém3 dkg
- paradicsom1 közepes darab
- citromos tea 
3916,7872,6


összesen:

192239,475,1267

9. nap

Reggeli
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
- sárgarépás margarin1 dkg
- paradicsom1 közepes darab
- paradicsompaprika3 dkg
- friss narancslé2 dl
7966,64784,1
Tízórai
- üres piskóta szelet 
- narancs lekvár1 közepes kiskanál
7721,314,3
Ebéd
- tejszínes gyümölcsleves (2 evőkanál tejszínnel) 
rakott burgonya 

Hozzávalók

- burgonya25 dkg
- tojás1 1/2 db
- tejföl 12%-os1 1/2 evőkanál
- füstölt kolbász2-3 karika
- olaj2 kávéskanál
- sóízlés szerint
- fűszerpaprikaízlés szerint
- feketeborsízlés szerint

Elkészítés

A burgonyát meghámozva pici sóval főzzük meg egészben, valamint párhuzamban a tojást is főzzük keményre. Amikor kész, karikára vágjuk. Az olajon a füstölt kolbászt kicsit megpiríthatjuk. Zsiradékkal kikent tepsi aljába először a burgonya felét szétterítjük, majd rátesszük a kolbászt, végül a főtt tojás karikákat. Erre tesszük a burgonya másik felét. A tejfölt az ízesítőanyagokkal összekeverjük és rálocsoljuk a rakottra. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
7902133,1100
Uzsonna
- grapefruit1 nagyobb darab
7210,314,4
Vacsora
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
- vaj2 dkg
- kakaós tej1,5 dl
- cukrozott tejszínhab2 dkg
5809,52774


összesen:

231640,2108,6286,7

10. nap

Reggeli
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
- szendvicsvaj2 dkg
- paradicsom1 közepes darab
- citromos tea 
4795,419,470,1
Tízórai
- meggyes pite1 szelet
3456,110,754,5
Ebéd
- gyümölcslé2 dl
paradicsomos káposztafőzelék 

Elkészítés

A fejes káposztát gondos tisztítás után enyhén sós vízben félig puhára főzzük. A főzőlevet kiöntjük, és a félig puha káposztát vékony csíkokra szeleteljük. Az olajon a vöröshagymát megpirítjuk, meghintjük a liszttel, és a cukrot is hozzáadjuk. Gyakorlatilag egy zsemleszínű rántást készítünk, melyre rátesszük a káposztát és a paradicsompürét, majd össze keverjük és annyi vízzel engedjük csak fel, hogy körülbelül mártássűrűségű legyen. Ezután kevergetve felforraljuk és addig főzzük amíg a káposzta teljesen puha nem lesz.
 
vagdaltszelet sertéshúsból 

Hozzávalók

- sertés lapocka darálva7 dkg
- zsemle1/2 db
- tojás1/3 db
- vöröshagymaízlés szerint
- olaj1 kávéskanál
- zsemlemorzsa1 mokkáskanál
- sóízlés szerint
- fűszerpaprikaízlés szerint
- fokhagymaízlés szerint
- feketeborsízlés szerint
 
66321,632,569,9
Uzsonna
- őszibarack befőtt1 kompótos tál
1140,7-27,6
Vacsora
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
- szilva lekvár2 közepes kiskanál
- citromos tea 
- vaj2 dkg
5174,721,275,9


összesen:

211838,583,7298

11. nap

Reggeli
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
zelleres margarin/2 dkg

Hozzávalók

- delma margarin15 g
- zeller5 g
 
- zöldpaprika5 dkg
- paradicsom1 közepes darab
- citromos tea 
4396,113,871,9
Tízórai
- banán1 közepes darab
1051,30,124,2
Ebéd
- szűrt szőlőlé 12%-os2 dl
- burgonyapüré (0,5 dl tejjel) 
- gombafasírt 
- paradicsomos fejessaláta 
61015,719,291,7
Uzsonna
- búzacsírás gyümölcssaláta 
14241,328
Vacsora
- kolbászos melegszendvics 1 kis vékony szelet sajttal 
- szűrt almalé 12%-os2 dl
44411,916,461,7


összesen:

174039,150,8277,4

12. nap

Reggeli
- gombás melegszendvics 
- citromos tea 
27911,45,346
Tízórai
- briós 
2015,34,734,2
Ebéd
zöldséges hajdinaleves 

Hozzávalók

- sárgarépa6 dkg
- petrezselyemgyökér4 dkg
- hajdina1 nagy evőkanál
- petrezselyemzöldízlés szerint
- csökkentett nátriumtartalmú só1 késhegynyi

Elkészítés

A sárgarépát, a gyökeret gondosan megtisztítjuk, utána kockára vagy karikára szeleteljük, és feltesszük főni. Sóval ízesítjük, hozzáadjuk a hajdinát is, közepes lángon főzzük, amíg meg nem puhul. A kész leves tetejét friss petrezselyem levéllel megszórjuk.
sóskamártás 

Hozzávalók

- sóska16 dkg
- tejföl 12%-os1 1/2 evőkanál
- cukor1 evőkanál
- vaníliás cukorízlés szerint
- búzaliszt1 csapott evőkanál
- olaj1 kávéskanál
 
- bundás zsemle 
57614,923,773,4
Uzsonna
- ananász5 dkg
- narancs1 kisebb darab
590,70,212,8
Vacsora
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
petrezselymes túrókrém/ 4 dkg

Hozzávalók

- félzsíros tehéntúró1 nagy evőkanál
- tejföl 12%-os1/2 evőkanál
- petrezselyemzöldízlés szerint
- só1 késhegynyi
 
- citromos tea 
3828,88,167,8


összesen:

14974142,1234,3

13. nap

Reggeli
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
- kefir2 dl
- kígyóuborka4 dkg
- paradicsom1 közepes darab
- citromos tea 
48612,612,679,9
Tízórai
- kókuszkocka3 db
3844,617,451,8
Ebéd
- burgonyaleves (1,5 kanál tejföllel) 
- máglyarakás 
72417,325,7104,3
Uzsonna
- körte befőtt1 kompótos tál
1260,4-30,8
Vacsora
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
- margarin2 dkg
- birsalma lekvár2 közepes kiskanál
- rostos őszibaracklé2 dl
5614,219,191,9


összesen:

228139,174,8358,7

14. nap

Reggeli
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
- vaj2 dkg
- túristaszalámi4 dkg
- paradicsom1 közepes darab
- citromos tea 
67512,437,870,3
Tízórai
- csokoládépuding1 csészényi
791,81,614,4
Ebéd
- rostos körtelé2 dl
- sült burgonya1 adag /25 dkg/
- ránott patiszon 
- paradicsomsaláta 
75212,327,2112,4
Uzsonna
- kivi2 közepes darab
- édes keksz3 dkg
2203,84,139,5
Vacsora
- fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
- frissföl 20%-os2 dl
- citromos tea 
7209,942,473,7


összesen:

244640,4113,2310,2

A(z) Krónikus veseelégtelenség diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

Kenyerek, péksütemények
A kenyerek közül előnyösebb a fehérjeszegény speciális kenyér. Pl. Fehérjeszegény burgonyás kenyér, vagy Nephropan kenyérporból készült kenyér. Így könnyebb az étrend fehérje megszorítását betartani a többi nyersanyagot illetően. A kereskedelemben kaphatók a kenyérsütés céljára speciális kenyérporok.


Cereáliák, gabonafélék, tésztafélék
Kevés tojásból készült, vagy tojás mentes tésztafélék, rizs, hajdina, árpagyöngy köretek változatosan elkészítve pl. zöldségekkel kiegészítve. A süteményekhez való tésztákat érdemes gyümölccsel, lekvárral, minimális kakóval ízesíteni. Így nem emeljük a fehérje tartalmukat


Tej, tejtermékek
Állati eredetű, teljes értékű fehérjeforrás, azonban mennyisége korlátozott. Attól függ mikor és mivel fogyasszuk őket. Tej, kefír reggelire, vagy vacsira akkor mehet, ha mellette szinte minimális a fehérje bevitel az adott étkezésre. (Így 1-2 dl is lehet) A zsírosabb tejtermékek ( pl. tejszín), ha nincs egyéb kontraindikáció, akkor a magasabb kalória értékük miatt jól beilleszthetők az étrendbe, nem csak önmagukban, hanem a főzés alkotójaként is.


Zöldségek, gyümölcsök
Szinte bármelyik bele illeszthető a fenti étrendbe. Azonban a magas kálium tartalommal rendelkezők mennyiségére oda kel figyelni. Számtalan kombinációjuk akár még a húspótlásban is kedvező. Pl. burgonyás lángos, rántott zöldségek. Ideális kompozíciók az olyan saláták is, melyek nem tartalmaznak fehérje (sajt, hús) alkotókat. A napi javasolható kálium mennyiség megszorítás esetén 1500- 2000 mg. Káliumban gazdag élelmiszerek a gyümölcsök, pl. banán, aszalt gyümölcsök, ezért ha fogyasztásra kerülnek, a többi étkezésnél figyelni kell a kálium szegény termékekre, élelmiszerekre. Ugyanez vonatkozik, a többi káliumban gazdag nyersanyagra is mint pl. paraj, sárgarépa, burgonya, brokkoli, bimbós kel, hüvelyesek, olajos magvak, paradicsompüré, ketchup, csokoládé stb..


Húsok, húskészítmények
Magas a fehérje tartalmuk, és hozzájárulhatnak a magas foszfor bevitelhez is. Kedvezőbb ha nem önálló formában, hanem pl. egytálételek alkotójaként szerepelnek. Pl. rakott, töltött ételként teszik az asztalra, vagy más nyersanyagokkal kombinálják pl. rizses csirke, rakott padlizsán.


Tojás, tojás ételek
A tojást magas fehérje tartalma miatt legjobb, ha csak ételekbe történő ízesítésre, vagy kötőanyagként (fasírthoz, vagdalthoz) használják. Foszfor tartalma is jelentős.


Zsiradékok
Nincs említésre méltó fehérje tartalmuk. Javasolhatók az étrendbe még a tepertő, szalonna félék is.


Folyadékok
Gyümölcslevek, turmixok tej nélkül inkább, természetes ásványvizek, világos teák.


Ízesítő anyagok
Csökkentett nátrium tartalmú só használata előnyösebb. Léteznek natúr úgynevezett biovegeták , melyek alkalmasak ételízesítésre, a sót pedig külön adagoljuk. Hasznos lehet a sós íz világ pótlására ha pl. savanyítjuk az ételeket pl. ecettel, citrommal, zöldfűszerekkel, savanyított tejtermékkel. A konyhatechnikát tekintve pl. a pörzsanyag képzéssel, rakott ételek készítésével könnyen elérhetők a változatos ízek.


A(z) Krónikus veseelégtelenség diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

Kenyerek, péksütemények


Cereáliák, gabonafélék, tésztafélék


Tej, tejtermékek


Zöldségek, gyümölcsök
Kálium gazdag gyümölcsök, zöldségek fogyasztásának mérséklését kell elérni. Foszforgazdag szárazhüvelyesek (babfélék), aszaltgyümölcsök.


Húsok, húskészítmények
Húsok, húskészítmények nagy mennyiségű fogyasztása. A napi ajánlott foszformennyiség megszorítás esetén 600-800 milligramm. Ha foszforszegény a diéta, akkor mérsékelni kell a foszfor gazdag élelmi anyagokat pl. a húsokat és húskészítményeket, a belsőségeket, a halakat.


Tojás, tojás ételek


Zsiradékok


Folyadékok
Üdítőitalok pl.a kóla sajnos foszforban gazdag.


Ízesítő anyagok
Túlzott sózás, valamint a sok nátriumot tartalmazó ízfokozók. Pl. klasszikus vegeta, Sózott nasik pl. sósmogyoró, valamint a kakaópor.