Idült vesebetegség az alábbi helyzetekben vagy azok kombinációjakor áll fenn: a vizeletben tartósan kóros mennyiségű fehérje ürül, a vizeletüledékben szabálytalan alakú vörösvértestek látszódnak mikroszkóp alatt, vagy kóros a vese szerkezete. A bet...
Idült vesebetegség az alábbi helyzetekben vagy azok kombinációjakor áll fenn: a vizeletben tartósan kóros mennyiségű fehérje ürül, a vizeletüledékben szabálytalan alakú vörösvértestek látszódnak mikroszkóp alatt, vagy kóros a vese szerkezete. A betegség kezdetén a vese működése (méregtelenítési képessége) normális, a későbbiekben csökken. Enyhén csökkent veseműködésről 60-89 százalékos veseműködés esetén beszélünk, míg 30-59 százaléknál már mérsékelten-közepesen csökkent veseműködésről van szó. Súlyosan csökkent veseműködés akkor áll be, ha a veseműködés már csak 15-29 százalékos. Ha a veseműködés 15 százalék csökken, akkor ez már végállapotú veseelégtelenségnek felel meg.
Az étrendi vonatkozásokat tekintve a veseelégtelenség diétás javaslatainak mindig a beteg aktuális állapotához kell igazodnia( pl. mennyire fehérje szegény, kálium szegény vagy foszforszegény az étrend).Ezt az állapotot jelzik a rendszeres vér összetételére és vérnyomásra vonatkozó értékek. A diéátás ismérvek a javasolt és kerülendő anyagok listájában fogalmazódnak meg. A konyhatechnikát teklintve fontos szempont, hogy minden hosszú főzést igénylő étel (pl. kocsonya) kerülendő, valamint az első főzőlé leöntésével a kioldódott (betegség szempontjából előnytelen pl. kálium) anyagok mennyisége csökkenthető. Ügyelni kell a könnyen kialakuló vitaminhiány elkerülésére is.
A cukkinit meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, esetleg pici sóval megszórjuk. Az olaj egy részén a rizst elkezdjük megpárolni, majd a ledarált húst is hozzá adjuk és tovább pároljuk. Beízesítjük kevés sóval. Az olaj másik részén először az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd meghintjük a liszttel, és kevés vízzel felengedve mártássűrűségűre főzzük. Sóval ízesítjük és beleszórjuk az apróra vágott kaprot, majd összeforraljuk. A végén hozzámelegítéssel a tejfölt is belekeverjük. A darált húsos egyveleget a tojással összekeverjük. A cukkinit előre kimargarinozott hőálló tálba helyezzük egymás mellé, a tejére halmozzuk a darált húsos rizst. Meglocsoljuk a kapormártással, és előmelegített sütőben megsütjük.
Kenyerek, péksütemények A kenyerek közül előnyösebb a fehérjeszegény speciális kenyér. Pl. Fehérjeszegény burgonyás kenyér, vagy Nephropan kenyérporból készült kenyér. Így könnyebb az étrend fehérje megszorítását betartani a többi nyersanyagot illetően. A kereskedelemben kaphatók a kenyérsütés céljára speciális kenyérporok.
Cereáliák, gabonafélék, tésztafélék Kevés tojásból készült, vagy tojás mentes tésztafélék, rizs, hajdina, árpagyöngy köretek változatosan elkészítve pl. zöldségekkel kiegészítve. A süteményekhez való tésztákat érdemes gyümölccsel, lekvárral, minimális kakóval ízesíteni. Így nem emeljük a fehérje tartalmukat
Tej, tejtermékek Állati eredetű, teljes értékű fehérjeforrás, azonban mennyisége korlátozott. Attól függ mikor és mivel fogyasszuk őket. Tej, kefír reggelire, vagy vacsira akkor mehet, ha mellette szinte minimális a fehérje bevitel az adott étkezésre. (Így 1-2 dl is lehet) A zsírosabb tejtermékek ( pl. tejszín), ha nincs egyéb kontraindikáció, akkor a magasabb kalória értékük miatt jól beilleszthetők az étrendbe, nem csak önmagukban, hanem a főzés alkotójaként is.
Zöldségek, gyümölcsök Szinte bármelyik bele illeszthető a fenti étrendbe. Azonban a magas kálium tartalommal rendelkezők mennyiségére oda kel figyelni. Számtalan kombinációjuk akár még a húspótlásban is kedvező. Pl. burgonyás lángos, rántott zöldségek. Ideális kompozíciók az olyan saláták is, melyek nem tartalmaznak fehérje (sajt, hús) alkotókat. A napi javasolható kálium mennyiség megszorítás esetén 1500- 2000 mg. Káliumban gazdag élelmiszerek a gyümölcsök, pl. banán, aszalt gyümölcsök, ezért ha fogyasztásra kerülnek, a többi étkezésnél figyelni kell a kálium szegény termékekre, élelmiszerekre. Ugyanez vonatkozik, a többi káliumban gazdag nyersanyagra is mint pl. paraj, sárgarépa, burgonya, brokkoli, bimbós kel, hüvelyesek, olajos magvak, paradicsompüré, ketchup, csokoládé stb..
Húsok, húskészítmények Magas a fehérje tartalmuk, és hozzájárulhatnak a magas foszfor bevitelhez is. Kedvezőbb ha nem önálló formában, hanem pl. egytálételek alkotójaként szerepelnek. Pl. rakott, töltött ételként teszik az asztalra, vagy más nyersanyagokkal kombinálják pl. rizses csirke, rakott padlizsán.
Tojás, tojás ételek A tojást magas fehérje tartalma miatt legjobb, ha csak ételekbe történő ízesítésre, vagy kötőanyagként (fasírthoz, vagdalthoz) használják. Foszfor tartalma is jelentős.
Zsiradékok Nincs említésre méltó fehérje tartalmuk. Javasolhatók az étrendbe még a tepertő, szalonna félék is.
Folyadékok Gyümölcslevek, turmixok tej nélkül inkább, természetes ásványvizek, világos teák.
Ízesítő anyagok Csökkentett nátrium tartalmú só használata előnyösebb. Léteznek natúr úgynevezett biovegeták , melyek alkalmasak ételízesítésre, a sót pedig külön adagoljuk. Hasznos lehet a sós íz világ pótlására ha pl. savanyítjuk az ételeket pl. ecettel, citrommal, zöldfűszerekkel, savanyított tejtermékkel. A konyhatechnikát tekintve pl. a pörzsanyag képzéssel, rakott ételek készítésével könnyen elérhetők a változatos ízek.
Zöldségek, gyümölcsök Kálium gazdag gyümölcsök, zöldségek fogyasztásának mérséklését kell elérni. Foszforgazdag szárazhüvelyesek (babfélék), aszaltgyümölcsök.
Húsok, húskészítmények Húsok, húskészítmények nagy mennyiségű fogyasztása. A napi ajánlott foszformennyiség megszorítás esetén 600-800 milligramm. Ha foszforszegény a diéta, akkor mérsékelni kell a foszfor gazdag élelmi anyagokat pl. a húsokat és húskészítményeket, a belsőségeket, a halakat.
Ízesítő anyagok Túlzott sózás, valamint a sok nátriumot tartalmazó ízfokozók. Pl. klasszikus vegeta, Sózott nasik pl. sósmogyoró, valamint a kakaópor.
Praktikák:
VitaminABC
Tippek:
Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.