Étrendek

Krónikus veseelégtelenség

Idült vesebetegség az alábbi helyzetekben vagy azok kombinációjakor áll fenn: a vizeletben tartósan kóros mennyiségű fehérje ürül, a vizeletüledékben szabálytalan alakú vörösvértestek látszódnak mikroszkóp alatt, vagy kóros a vese szerkezete. A bet...

Az étrendi vonatkozásokat tekintve a veseelégtelenség diétás javaslatainak mindig a beteg aktuális állapotához kell igazodnia( pl. mennyire fehérje szegény, kálium szegény vagy foszforszegény az étrend).Ezt az állapotot jelzik a rendszeres vér összetételére és vérnyomásra vonatkozó értékek. A diéátás ismérvek a javasolt és kerülendő anyagok listájában fogalmazódnak meg. A konyhatechnikát teklintve fontos szempont, hogy minden hosszú főzést igénylő étel (pl. kocsonya) kerülendő, valamint az első főzőlé leöntésével a kioldódott (betegség szempontjából előnytelen pl. kálium) anyagok mennyisége csökkenthető. Ügyelni kell a könnyen kialakuló vitaminhiány elkerülésére is.

Készítette: Kovácsné Faragó Katalin

Reggeli

fehérjeszegény burgonyás kenyér10 dkg
zelleres margarin/2 dkg
zöldpaprika5 dkg
paradicsom1 közepes darab
citromos tea 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
4396,113,871,9

Tízórai

banán1 közepes darab
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
1051,30,124,2

Ebéd

szűrt szőlőlé 12%-os2 dl
burgonyapüré (0,5 dl tejjel) 
gombafasírt 
paradicsomos fejessaláta 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
61015,719,291,7

Uzsonna

búzacsírás gyümölcssaláta 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
14241,328

Vacsora

kolbászos melegszendvics 1 kis vékony szelet sajttal 
szűrt almalé 12%-os2 dl
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
44411,916,461,7
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
174039,150,8277,4


Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Krónikus veseelégtelenség diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

 • Kenyerek, péksütemények
  A kenyerek közül előnyösebb a fehérjeszegény speciális kenyér. Pl. Fehérjeszegény burgonyás kenyér, vagy Nephropan kenyérporból készült kenyér. Így könnyebb az étrend fehérje megszorítását betartani a többi nyersanyagot illetően. A kereskedelemben kaphatók a kenyérsütés céljára speciális kenyérporok.
 • Cereáliák, gabonafélék, tésztafélék
  Kevés tojásból készült, vagy tojás mentes tésztafélék, rizs, hajdina, árpagyöngy köretek változatosan elkészítve pl. zöldségekkel kiegészítve. A süteményekhez való tésztákat érdemes gyümölccsel, lekvárral, minimális kakóval ízesíteni. Így nem emeljük a fehérje tartalmukat
 • Tej, tejtermékek
  Állati eredetű, teljes értékű fehérjeforrás, azonban mennyisége korlátozott. Attól függ mikor és mivel fogyasszuk őket. Tej, kefír reggelire, vagy vacsira akkor mehet, ha mellette szinte minimális a fehérje bevitel az adott étkezésre. (Így 1-2 dl is lehet) A zsírosabb tejtermékek ( pl. tejszín), ha nincs egyéb kontraindikáció, akkor a magasabb kalória értékük miatt jól beilleszthetők az étrendbe, nem csak önmagukban, hanem a főzés alkotójaként is.
 • Zöldségek, gyümölcsök
  Szinte bármelyik bele illeszthető a fenti étrendbe. Azonban a magas kálium tartalommal rendelkezők mennyiségére oda kel figyelni. Számtalan kombinációjuk akár még a húspótlásban is kedvező. Pl. burgonyás lángos, rántott zöldségek. Ideális kompozíciók az olyan saláták is, melyek nem tartalmaznak fehérje (sajt, hús) alkotókat. A napi javasolható kálium mennyiség megszorítás esetén 1500- 2000 mg. Káliumban gazdag élelmiszerek a gyümölcsök, pl. banán, aszalt gyümölcsök, ezért ha fogyasztásra kerülnek, a többi étkezésnél figyelni kell a kálium szegény termékekre, élelmiszerekre. Ugyanez vonatkozik, a többi káliumban gazdag nyersanyagra is mint pl. paraj, sárgarépa, burgonya, brokkoli, bimbós kel, hüvelyesek, olajos magvak, paradicsompüré, ketchup, csokoládé stb..
 • Húsok, húskészítmények
  Magas a fehérje tartalmuk, és hozzájárulhatnak a magas foszfor bevitelhez is. Kedvezőbb ha nem önálló formában, hanem pl. egytálételek alkotójaként szerepelnek. Pl. rakott, töltött ételként teszik az asztalra, vagy más nyersanyagokkal kombinálják pl. rizses csirke, rakott padlizsán.
 • Tojás, tojás ételek
  A tojást magas fehérje tartalma miatt legjobb, ha csak ételekbe történő ízesítésre, vagy kötőanyagként (fasírthoz, vagdalthoz) használják. Foszfor tartalma is jelentős.
 • Zsiradékok
  Nincs említésre méltó fehérje tartalmuk. Javasolhatók az étrendbe még a tepertő, szalonna félék is.
 • Folyadékok
  Gyümölcslevek, turmixok tej nélkül inkább, természetes ásványvizek, világos teák.
 • Ízesítő anyagok
  Csökkentett nátrium tartalmú só használata előnyösebb. Léteznek natúr úgynevezett biovegeták , melyek alkalmasak ételízesítésre, a sót pedig külön adagoljuk. Hasznos lehet a sós íz világ pótlására ha pl. savanyítjuk az ételeket pl. ecettel, citrommal, zöldfűszerekkel, savanyított tejtermékkel. A konyhatechnikát tekintve pl. a pörzsanyag képzéssel, rakott ételek készítésével könnyen elérhetők a változatos ízek.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések