HáziPatika.com

//www.50plusz.hu

Étrendek

Depresszió

A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/49

Dietetikai összegzés

Az étrend összeállításának szabályai megegyeznek az egészséges, kiegyensúlyozott étrendével. Nagyobb hangsúlyt kaphatnak egyes, az egészséges idegműködés szempontjából fontos fehérjékben (pl. triptofánban) gazdag nyersanyagok, pl. paraj, tojás, földimogyoró, csicseriborsó, kukorica, lazac, csokoládé.

Készítette: Szűcs Zsuzsanna

14 napos étrend

1. nap

Reggeli
mogyorós müzli 

Hozzávalók

- búzacsíra10 g (1,5 ek.)
- zabpehely20 g (2 ek.)
- mogyoró20 g (2 ek.)
- tej (1,5%)20 g (1,5 ek.)
- mazsola10 g (1 ek.)
- méz10 g (2 kk.)
- citromízlés szerint
- őrölt fahéjízlés szerint
 
tejeskávé 

Hozzávalók

- tej (1,5%)250 ml (2,5 csésze)
- cukor10 g (2 kk.)
- kávé50 ml
 
622,617,519,457,4
Tízórai
- narancs200 g (1 nagy db)
- korpás keksz4 db
1621,2129
Ebéd
csőben sült burgonya 

Hozzávalók

- burgonya200 g (2 közepes db)
- margarin (Rama)10 g (3 kk.)
- liszt10 g (4 kk.)
- tej (1,5%)50 ml (1/2 csésze)
- tojás1/3 db
- tejföl (12%)20 g (1 ek.)
- Trappista sajt10 g (1,5 ek.)
- szerecsendióízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A héjában megfőzött, meghámozott burgonyát apró kockákra vágjuk, majd margarinnal kikent hőálló edénybe terítjük. A margarint és a lisztet habzásig hevítjük, majd a tűzről levéve állandó keverés mellett felengedjük meleg tejjel. Ízesítjük sóval, reszelt szerecsendióval és lassú tűzön besűrítjük. Ha elkészült, langyosra hűtjük, ezután adjuk hozzá a tejföllel elkevert tojássárgáját, a reszelt sajt felét és a felvert tojáshabot. Az így készült, ún. gratin mártással öntjük le a burgonyát, a tetejét a maradék reszelt sajttal meghintjük és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
fűszeres pirított csirke 

Hozzávalók

- csirke180 g (1 nagy comb)
- margarin (Rama)8 g (3 kk.)
- vöröshagyma5 g (1 kk.)
- tejföl (12%)20 g (1 ek.)
- kefir20 g (1,5 ek.)
- fokhagymaízlés szerint
- kakukkfűízlés szerint
- curryízlés szerint
- borókabogyóízlés szerint
- citromízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A finomra vágott hagymát a felmelegített olajon átpároljuk, majd hozzáadjuk az ízekre szedett csirkét és együtt pirítjuk. Ízesítjük a fűszerekkel, majd 1-1,5 dl vizet aláöntve fedő alatt pároljuk. Ha a hús megpuhul, a tejföllel elkevert kefirrel dúsítjuk és összeforraljuk.
- cékla savanyúság100 g
68141,630,759,1
Uzsonna
almahab 

Hozzávalók

- alma100 g (1 kis db)
- tojásfehérje1 db
- cukor20 g (1 ek.)
- citromízlés szerint
 
- babapiskóta20 g (2 db)
222,85,61,546,1
Vacsora
olaszos paradicsom 

Hozzávalók

- paradicsom200 g (2 közepes db)
- margarin8 g (3 kk.)
- Trappista sajt50 g (7 ek.)
- tejföl (12%)20 g (1 ek.)
- omega 3 zsírsavban dús tojás1/3 db
- zsemlemorzsa20 g (3 ek.)
- metélőhagymaízlés szerint
- oreganóízlés szerint
- fehérborsízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A paradicsomokat megmossuk, leforrázzuk és héjukat lehúzzuk, félbevágjuk és belsejüket kivájjuk. Felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt, a reszelt sajt kétharmadát és a fűszereket, annyi zsemlemorzsát adunk hozzá amennyit felvesz. Megtöltjük a paradicsomokat , újra összeillesztjük és egy margarinnal kikent hőálló edénybe letesszük. Meghintjük metélőhagymával és sajttal és forró sütőben átsütjük.
- korpás kifli1 db
528,319,125,424,1


összesen:

2216,78578215,7

2. nap

Reggeli
tavaszi túró 

Hozzávalók

- félzsíros túró35 g (2 ek.)
- kefir10 g (4 mk.)
- újhagyma30 g (1,5 ek.)
- retek30 g (1,5 ek.)
- fejes saláta40 g (3 levél)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- bazsalikomízlés szerint
- sóízlés szerint
 
- korpás zsemle2 db
- zöldpaprika150 g (1 közepes db)
tea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
417,518,72,776,7
Tízórai
- banán150 g (1 közepes db)
- puffasztott búzaszelet4 db
277,52,9160
Ebéd
spárgakrémleves 

Hozzávalók

- csontleves250 ml (2,5 csésze)
- spárga80 g
- margarin5 g (2 mk.)
- liszt5 g (2 kk.)
- tej (1,5%)20 ml (1,5 ek.)
- tejszín20 g (1 ek.)
- tojássárgája1/3 db
- petrezselyemzöldízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A spárgát megmossuk és apró darabokra vágjuk, majd a csontlevesben megfőzzük. Petrezselymes diétás rántással sűrítjük (szárazon pirítjuk meg a lisztet, ezután adjuk hozzá az olajat). Átforraljuk, majd turmixgéppel pürésítjük. Hozzáadjuk a tejet. Ismét felforraljuk, sózzuk és tejszínnel elkevert tojássárgájával dúsítjuk.
gombával töltött pulykamell 

Hozzávalók

- pulykamell120 g (1 tenyérnyi szelet)
- lenmag olaj8 g (4 kk.)
- gomba50 g (5 apró db)
- vöröshagyma10 g (2 kk.)
- liszt2 g (1 kk.)
- tej15 ml (1 ek.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- sóízlés szerint
- borsízlés szerint

Elkészítés

A pulykamellszeleteket enyhén kiverjük, besózzuk. Az olaj felén a finomra vágott hagymát átpároljuk, hozzáadjuk a gombát, erős tűzön pirítjuk, fűszerezzük. Ha a levét elfőtte, meghintjük liszttel, átpirítva felöntjük tejjel és sűrűre főzzük. Az így kapott masszával megkenjük a hússzeleteket, felgöngyöljük, hústűvel megtűzzük és olajjal megkenve alufóliába tekerjük és megsütjük. Felszeletelve tálaljuk.
párolt zöldborsó 

Hozzávalók

- zöldborsó250 g
- margarin5 g (1,5 kk.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- sóízlés szerint
 
71749,734,751
Uzsonna
csokoládékrém 

Hozzávalók

- tej (1,5%)100 ml (1 csésze)
- (omega 3 zsírsavban dús) tojás1/3 db
- cukor15 g (3 kk.)
- kakaópor3 g (1 kk.)
- csokoládés pudingpor8 g (3 kk.)

Elkészítés

A pudingport elkeverjük a tejben, a kakaóport a cukorral és a tojássárgájával habosra keverjük. A két keveréket összedolgozzuk, összemelegítjük és állandó keverés mellett besűrítjük. A tűzről levéve felvert tojáshabbal lazítjuk.
1825,95,327,8
Vacsora
snidlinges habart tojás 

Hozzávalók

- (omega 3 zsírsavban dús) tojás2 db
- tejszín30 g (1,5 ek.)
- margarin4 g (2 mk.)
- snidling5 g (5 mk.)
- sóízlés szerint
 
- Graham-kenyér100 g (2 közepes szelet)
49421,422,849,3


összesen:

208898,666,5264,8

3. nap

Reggeli
- corn flakes60 g (6 ek.)
- tej (1,5%)300 ml (3 csésze)
- kivi100 g (1 kis db)
428,215,84,577
Tízórai
- alma200 g (1 nagy db)
- kétszersült40 g (2 szelet)
227,65,31,646
Ebéd
vegyes gyümölcssaláta 

Hozzávalók

- őszibarack (befőtt is lehet)50 g (1/2 db)
- szilva50 g (2 szem)
- szőlő50 g (1/2 kis fürt)
- mandula5 g (3 kk.)
- mazsola5 g (1/2 ek.)
- méz20 g (2 tk.)
- citrom1/2 db
 
roston sült lazac 

Hozzávalók

- lazac250 g (1 vastag szelet)
- lenmagolaj3 g (2 mk.)
- bazsalikomízlés szerint
- borsikafűízlés szerint
- citromízlés szerint
- sóízlés szerint
 
parajos rizs 

Hozzávalók

- rizs60 g (3 ek.)
- paraj30 g
- lenmag olaj6 g (3 kk.)
- petrezselyemízlés szerint
- sóízlés szerint
- fehérborsízlés szerint

Elkészítés

Az olaj felét felmelegítjük, átfuttatjuk benne a megmosott rizst, majd a rizs tömegének megfelelő kétszeres mennyiségű vízzel felengedjük, sózzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. Az olaj másik felén a fűszerekkel megpároljuk a parajt, ízesítjük a sóval, borssal és ha megpuhult, óvatosan összekeverjük a rizzsel. Petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
62133,217,787,8
Uzsonna
vöröskáposzta-saláta 

Hozzávalók

- vöröskáposzta90 g
- vöröshagyma5 g (1 kk.)
- mazsola5 g (1/2 ek.)
- méz3 g (1 mk.)
- citromízlés szerint
- köménymagízlés szerint
- sóízlés szerint
 
- korpás kifli1 db
178,66,10,935,5
Vacsora
grillezett csirkecomb 

Hozzávalók

- csirkecomb150 g (1 db)
- lenmagolaj5 g (1/2 ek.)
- sóízlés szerint
 
zsemlemorzsás karfiol 

Hozzávalók

- karfiol250 g
- margarin8 g (3 kk.)
- zsemlemorzsa15 g (2,5 ek.)
- sóízlés szerint
 
- narancslé (100%)300 ml
507,428,518,154,3


összesen:

1962,888,942,8300,6

4. nap

Reggeli
tojáskrém 

Hozzávalók

- (omega 3 zsírsavban dús) tojás1 db
- margarin10 g (3 kk.)
- kefir5 g (2 mk.)
- vöröshagyma1 g (1/3 mk.)
- petrezselyemízlés szerint
- mustárízlés szerint
- bazsalikomízlés szerint
- borsízlés szerint
- sóízlés szerint
 
- barna kenyér100 g (2 vékony szelet)
- retek150 g
tea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
481,417,61566,6
Tízórai
- mandarin200 g (2 közepes db)
- gyümölcsös müzliszelet1 db
2133,2-45,5
Ebéd
őszibarackleves 

Hozzávalók

- őszibarack80 g (2 közepes db)
- tej (1,5%)30 ml (1/3 csésze)
- vaníliás pudingpor8 g (3 kk.)
- cukor15 g (4 kk.)
- citromízlés szerint
- fahéjízlés szerint
- szegfűszegízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A barackot vékony szeletekre vágjuk és a cukorral, valamint a fűszerzacskóba tett fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal együtt 2,5 l hideg vízben feltesszük főni. Ízesítjük kevés sóval. Amikor a barack már majdnem puha, a tejből és a pudingporból készült finomhabarással sűrítjük és kiforraljuk. Szobahőmérsékletre hűtve tálaljuk.
szekszárdi sertésszelet 

Hozzávalók

- sertéscomb120 g (1 tenyérnyi szelet)
- lenmag olaj8 g (4 kk.)
- liszt5 g (2 kk.)
- sárgarépa50 g (1 nagy szál)
- petrezselyem gyökér20 g (1/2 szál)
- zöldborsó30 g
- burgonya100 g (1 kis db)
- lecsó10 g
- vöröshagyma20 g (1 ek.)
- fűszerpaprikaízlés szerint
- sóízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint

Elkészítés

A hússzeleteket keverjük, széleit bevagdossuk, sózzuk, lisztbe mártjuk, majd felmelegített olajban mindkét oldalát pirosra sütjük, majd egy teflon bevonatú edénybe szedjük. A megmaradt zsiradékban átpároljuk a finomra vágott hagymát, a tűzről levéve meghintjük fűszerpaprikával, kevés vízzel felöntjük, összeforraljuk és a húsra öntjük. Fedő alatt rövid lére pároljuk. Ha a hús félig megpuhult, hozzáadjuk az apró kockákra vágott zöldségeket. Aláöntünk kevés folyadékot, sózzuk, meghintjük petrezselyemmel és tovább pároljuk. Ha a zöldség már majdnem puha, hozzáadjuk a lecsót és a burgonyát.
55132,317,565,6
Uzsonna
málnás-diós kefir 

Hozzávalók

- fagyasztott málna100 g
- kefir100 g (1/2 pohár)
- porcukor15 g (1,5 ek.)
- darált dió3 g (2 kk.)
 
- kornspitz1 db
304,29,75,651,9
Vacsora
- szezámmagos kenyér100 g (2 vékony szelet)
- light margarin (35%)10 g (3 kk.)
- párizsi50 g (3 szelet)
- savanyított káposzta100 g
425,517,214,653,3


összesen:

1975,18052,7282,9

5. nap

Reggeli
földimogyorós túróturmix 

Hozzávalók

- félzsíros túró50 g (2 ek.)
- tej (1,5%)150 ml (1,5 csésze)
- porcukor10 g (1 ek.)
- vaníliás cukor1 g (1/3 mk.)
- citromhéjízlés szerint
- darált földimogyoró5 g (1 tk.)
 
- korpás kifli1 db
- alma200 g (1 nagy db)
40219,99,158,1
Tízórai
- kivi200 g (2 kis db)
- babapiskóta30 g (3 db)
223,74,81,245,8
Ebéd
karalábéleves 

Hozzávalók

- csontleves250 ml (2,5 csésze)
- karalábé80 g (1 közepes db)
- lenmag olaj6 g (3 kk.)
- liszt8 g (3 kk.)
- tejföl (12%)30 g (1,5 ek.)
- petrezselyemízlés szerint
- lestyánízlés szerint
- sóízlés szerint
- rizsbetét10 g (1/2 ek.)

Elkészítés

A megtisztított és vékony hasábokra vágott karalábét a felmelegített olajban átfuttatjuk, ízesítjük sóval, petrezselyemmel, lestyánnal majd kevés csontlevest aláöntve fedő alatt pároljuk. Ha a karalábé már majdnem puha, zsírjára pirítjuk, liszttel meghintjük és összepirítjuk. Felengedjük csontlevessel. Összeforraljuk, majd simára kevert tejfölt adunk hozzá és még egyszer felforraljuk.
- barna kenyér50 g (1 vékony szelet)
brokkolifőzelék 

Hozzávalók

- brokkoli200 g
- margarin8 g (4 mk.)
- liszt15 g (6 kk.)
- tej (1,5%)30 ml (2 ek.)
- vöröshagyma2 g (1 mk.)
- petrezselyemízlés szerint
- lestyánízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A rózsáira szedett brokkolit forró sós vízben feltesszük főni. Ízesítjük az egész hagymával és a lestyánnal. Világos diétás rántást készítünk, melyet petrezselyemmel ízesítünk és ha a brokkoli megpuhult, besűrítjük. Összeforraljuk, hozzáadjuk a tejet és készre főzzük.
almás csirkemellvagdalt 

Hozzávalók

- csirkemell100 g (1 tenyérnyi szelet)
- alma50 g (1/2 db)
- lenmag olaj3 g (2 mk.)
- omega 3 zsírsavban dús tojás1/3 db
- petrezselyemízlés szerint
- szerecsendióízlés szerint
- borsikafűízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

Ugyanúgy készül, mint a hagyományos vagdalt, csak zsemle helyett reszelt almát teszünk bele, egyben sütjük.
735,841,331,770
Uzsonna
csicseriborsókrém 

Hozzávalók

- csicseriborsó35 g (2 ek.)
- olívaolaj8 g (1 ek.)
- fokhagymaízlés szerint
- sóízlés szerint
- őrölt borsízlés szerint
- curryízlés szerint
- citromléízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint

Elkészítés

A csicseriborsót néhány órára beáztatjuk, majd tömegéhez viszonyított kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük, ha langyosra hűlt leturmixoljuk. Hozzáadjuk az olajat, a zúzott fokhagymát és a fűszereket.
- kukoricachips20 g (1 maréknyi)
2659,6836,5
Vacsora
franciasaláta 

Hozzávalók

- sárgarépa20 g
- petrezselyem gyökér10 g
- burgonya20 g
- zöldborsó10 g
- szójabab csíra10 g
- alma15 g (1 cikk)
- ecetes uborka15 g (1 kis db)
- majonéz20 g (1 ek.)
- tejföl (12%)10 g (1/2 ek.)
- mustárízlés szerint
- citromléízlés szerint
- fehér borsízlés szerint
- sóízlés szerint
- porcukor2 g (1 kk.)
 
- kornspitz1 db
397,68,623,636,8


összesen:

2024,184,273,6247,2

6. nap

Reggeli
körtés köleskása 

Hozzávalók

- köles40 g (2 ek.)
- tej (1,5%)100 ml (1 csésze)
- víz100 ml (1 csésze)
- körte50 g (1/3 db)
- citromléízlés szerint
- fahéjízlés szerint
- cukor10 g (2 kk.)
 
tejeskávé 

Hozzávalók

- tej (1,5%)250 ml (2,5 csésze)
- cukor10 g (2 kk.)
- kávé50 ml
 
429,424,810,495,6
Tízórai
- banán150 g (1 közepes db)
- korpás keksz4 db
237,51,9148,3
Ebéd
gyulai pulykamell 

Hozzávalók

- pulykamell120 g (1 tenyérnyi szelet)
- olívaolaj5 g (1/2 ek.)
- gyulai kolbász20 g
- vöröshagyma5 g (1 kk.)
- borsízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A pulykamellet felszúrjuk és megtöltjük a héjától megtisztított gyulaival, sózzuk, borsozzuk és a felmelegített olajjal leöntve előmelegített sütőben nem túl nagy lángon sütjük. Ha a hús zsírjára sült, mellétesszük a félbevágott hagymát, kevés vizet öntünk alá és időnként locsolgatva, forgatva pirosra sütjük. Rostjaira merőlegesen felszeletelve tálaljuk.
párolt kukorica 

Hozzávalók

- kukorica250 g
- margarin8 g (4 mk.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- sóízlés szerint
 
- narancslé (100%)300 ml (1 nagy pohár)
81939,83193
Uzsonna
kakaós palacsinta 

Hozzávalók

- rétesliszt20 g (2 ek.)
- zabkorpa10 g (1,5 ek.)
- omega 3 zsírsavban dús tojás1/3 db
- tej (1,5%)30 ml (2 ek.)
- szódavíz30 ml (2 ek.)
- olívaolaj3 g (2 mk.)
- kakaópor10 g (4 kk.)
- porcukor10 g (1 ek.)
 
230,28,6831
Vacsora
lecsó 

Hozzávalók

- paprika160 g (1 közepes db)
- paradicsom80 g (1 kis db)
- vöröshagyma20 g (1 ek.)
- lenmag olaj5 g (1/2 ek.)
- fűszerpaprikaízlés szerint
- sóízlés szerint
 
- krinolin50 g (1 db)
- korpás kifli1 db
330,113,315,133,4


összesen:

2046,288,465,5301,3

7. nap

Reggeli
- Graham-kenyér100 g (2 vékony szelet)
- light margarin10 g (1 tk.)
- méz30 g (1,5 ek.)
tejeskávé 

Hozzávalók

- tej (1,5%)250 ml (2,5 csésze)
- cukor10 g (2 kk.)
- kávé50 ml
 
541,318,38,295,3
Tízórai
- narancs200 g (1 nagy db)
kétszersült 

Hozzávalók

- 2 szelet40 g
 
247,65,71,649
Ebéd
zöldborsóleves 

Hozzávalók

- csontleves200 ml (2 csésze)
- zöldborsó80 g
- sárgarépa10 g
- petrezselyem gyökér10 g
- olívaolaj6 g (3 kk.)
- liszt8 g (3 kk.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- lestyánízlés szerint
- szerecsendió-virágízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A zöldborsót és az apró kockákra vágott zöldségeket átfuttatjuk a felmelegített olajban. Meghintjük petrezselyemzölddel és lestyánnal, majd kevés csontlevest alá öntve fedő alatt pároljuk. Ha félig megpuhult, a folyadékot elpárologtatjuk, meghintjük liszttel, alaposan összepirítjuk és felöntjük a maradék csontlevessel. Sózzuk, ízesítjük szerecsendió virággal és puhára főzzük.
zöldséggombóccal 

Hozzávalók

- zsemle1/2 db
- liszt30 g (3 ek.)
- omega 3 zsírsavban dús tojás1/5 db
- sárgarépa15 g
- petrezselyemgyökér10 g
- olívaolaj5 g (1/2 ek.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- lestyánízlés szerint
- szerecsendió-virágízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított zöldségeket lereszeljük, a tojásból, lisztből és kevés vízből laza galuskatésztát készítünk. Hozzáadjuk a beáztatott és kinyomkodott zsemlét és a fűszerekkel puhára párolt zöldségeket. Lazán összedolgozzuk, vizes kézzel gombócokat formálunk belőle amit forró sós vízben kifőzünk. Ha megfőtt leszűrjük és kevés felmelegített olajban átforgatjuk.
halpaprikás 

Hozzávalók

- tengeri halszelet250 g (2 szelet)
- hal alaplé60 ml (1/2 csésze)
- olívaolaj10 g (1 ek.)
- tejföl (12%)30 g (1,5 ek.)
- vöröshagyma30 g (1,5 ek.)
- paprika20 g
- paradicsom10 g
- fűszerpaprikaízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A halat sózzuk, majd felmelegített olajban mindkét oldalát pirosra sütjük és egy hőálló edényben félretesszük. A maradék olajon átpároljuk a finomra vágott hagymát, a tűzről levéve meghintjük fűszerpaprikával, felöntjük hal alaplével és fedő alatt pároljuk. Ha a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a karikákra vágott paprikát és paradicsomot, hozzáadjuk a megmaradt alaplével elkevert tejfölt. Összeforraljuk, majd a szeletekre öntve közepes tűzön lefedve további 5-6 percig pároljuk.
74541,935,265
Uzsonna
- Túró Rudi1 db
1064,45,59,3
Vacsora
- natúr joghurt1 pohár
- zöldpaprika150 g (1 közepes db)
- barna kenyér100 g (2 vékony szelet)
38817,68,461,6


összesen:

2027,987,958,9280,2

8. nap

Reggeli
pikáns banánturmix 

Hozzávalók

- banán40 g (1/2 db)
- alma20 g (1/4 db)
- kefir40 g (2,5 ek.)
- tej (1,5%)100 ml (1 csésze)
- méz10 g (1/2 ek.)
- citromízlés szerint
 
- teljes kiőrlésű gabonapehely40 g (4 ek.)
299,610,45,252,1
Tízórai
- mandarin200 g (2 közepes db)
- korpás keksz4 db
1701,4132
Ebéd
parajfőzelék 

Hozzávalók

- spenót200 g
- olívaolaj8 g (4 kk.)
- liszt15 g (6 kk.)
- tej (1,5%)100 ml (1 csésze)
- fokhagymaízlés szerint
- feketeborsízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított, megmosott parajt forrásban lévő vízben megfőzzük, majd ha langyosra hűlt, turmixgépben pürésítjük. Világos diétás rántást készítünk, ehhez adjuk a parajpürét és a zúzott fokhagymát. Felengedjük tejjel, ízesítjük sóval és borssal, majd összeforraljuk.
tojásfasírt 

Hozzávalók

- omega 3 zsírsavban dús tojás1 és 1/5 db
- zsemle1 db
- tej (1,5%)50 ml (1/2 csésze)
- zsemlemorzsa20 g (2 ek.)
- lenmag olaj5 g (1/2 ek.)
- vöröshagyma5 g (1 kk.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- sóízlés szerint
- borsízlés szerint
- bazsalikomízlés szerint

Elkészítés

A tejbe áztatott és alaposan kifacsart zsemlét összekeverjük a lereszelt egész főtt és a maradék nyers tojással. Ízesítjük a fűszerekkel és az olajon megpárolt hagymával. Személyenként 2 kisebb pogácsát formálunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, olajjal vékonyan megkent teflon serpenyőben megsütjük.
- barna kenyér100 g (2 vékony szelet)
84235,225,5116,5
Uzsonna
ukrán saláta 

Hozzávalók

- kukorica40 g
- paradicsom20 g
- uborka20 g
- fejes saláta10 g (1 levél)
- vöröshagyma10 g (1/2 ek.)
- kefir30 g (2 ek.)
- citromízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
- sóízlés szerint
- olívaolaj5 g (1/2 ek.)
 
- kornspitz1 db
236,67,6734,7
Vacsora
paradicsomos káposztafőzelék 

Hozzávalók

- fejes káposzta200 g (1/4 fej)
- sűrített paradicsom30 g (1,5 ek.)
- olívaolaj8 g (4 kk.)
- liszt14 g (1 ek.)
- cukor10 g (1/2 ek.)
- vöröshagyma5 g (1 kk.)
- köménymagízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított és vékony csíkokra vágott káposztát az egészben hagyott hagymával, köménnyel, sóval ízesített annyi hideg vízben ami éppen ellepi feltesszük főni. Diétás világos rántást készítünk, a tűzről levéve elkeverjük benne a sűrített paradicsomot és ha a káposzta megfőtt, berántjuk. Összeforraljuk.
sült virsli 

Hozzávalók

- virsli70 g (1 db)
- lenmagolaj5 g (1/2 ek.)
 
459,714,926,4938,6


összesen:

2007,969,565,19273,9

9. nap

Reggeli
- kockasajt2 db
- barna kenyér100 g (2 vékony szelet)
- light margarin (35%)10 g (1 tk.)
- retek150 g
tea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
546,420,319,368,4
Tízórai
- kivi200 g (2 kis db)
kétszersült 

Hozzávalók

- 2 szelet40 g
 
269,66,51,654,6
Ebéd
marhahús tavasziasan 

Hozzávalók

- marhahús100 g (1 tenyérnyi szelet)
- olívaolaj8 g (4 kk.)
- sárgarépa80 g (2 közepes szál)
- petrezselyem gyökér60 g (1 nagy szál)
- karalábé30 g (1/3 db)
- zeller30 g (1/3 db)
- vöröshagyma10 g (1/2 ek.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- bazsalikomízlés szerint
- szerecsendióízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A finomra vágott hagymát az olajon átpároljuk, hozzáadjuk a kockákra vágott húst és erős tűzön átpirítjuk. Ízesítjük a fűszerekkel, kevés vizet öntünk alá és fedő alatt pároljuk. Ha a hús félig megpuhult, zsírjára sütjük, hozzáadjuk az apró kockákra vágott zöldségeket. Nyílt lángon átpirítjuk, fűszerezzük sóval, szerecsendióval, kevés vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk.
meggyes szelet 

Hozzávalók

- liszt16 g (1,5 ek.)
- szójaliszt5 g (1/2 ek.)
- margarin10 g (3 kk.)
- porcukor15 g (1,5 ek.)
- omega 3 zsírsavban dús tojás1/10 db
- tej (1,5%)5 ml (2 mk.)
- meggy50 g
- búzacsíra5 g (4 kk.)
- reszelt citromhéjízlés szerint
- fahéjízlés szerint

Elkészítés

A lisztből, margarinból, a cukor harmadából, a tojásból, a citromhéjjal és kevés tejjel omlós tésztát készítünk. Hűtőben kb. 20 percig pihentetjük. Vékonyra nyújtjuk és 2/3 részével kibélelünk egy sütőformát. Megszórjuk búzacsírával, ráterítjük a fahéjjal ízesített kimagozott meggyet, a maradék tésztából ujjnyi vastag rácsokat formálunk a meggy tetejére és előmelegített sütőben lassan megsütjük.
26123,411,915
Uzsonna
téli gyümölcsturmix 

Hozzávalók

- narancs30 g (1/3 db)
- banán20 g (1/5 db)
- tej (1,5%)150 ml (1,5 csésze)
- méz10 g (1/2 ek.)
- citromízlés szerint
 
- puffasztott búzaszelet4 db
2726,75,546,4
Vacsora
sonkás paprikasaláta 

Hozzávalók

- paprika120 g (1 közepes db)
- pritaminpaprika80 g (1 kis db)
- vöröshagyma10 g (1/2 ek.)
- ecet5 ml (2 mk.)
- olívaolaj6 g (3 kk.)
- cukor2 g (1 mk.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- sóízlés szerint
- gépsonka60 g (3 szelet)
 
- barna kenyér100 g (2 vékony szelet)
447,211,17,459,4


összesen:

1796,26845,7243,8

10. nap

Reggeli
almás író 

Hozzávalók

- alma100 g (1 kis db)
- író100 ml (1 csésze)
- méz10 g (2 kk.)
- búzacsíra5 g (3 kk.)
 
- korpás zsemle1 db
258,810,31,350
Tízórai
- narancs200 g (1 nagy db)
- babapiskóta20 g (2 db)
161,83,10,832,5
Ebéd
karalábéleves 

Hozzávalók

- csontleves250 ml (2,5 csésze)
- karalábé80 g (1 közepes db)
- olívaolaj6 g (3 kk.)
- liszt8 g (3 kk.)
- tejföl (12%)30 g (1,5 ek.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- sóízlés szerint
- lestyánízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított, apró kockákra vágott karalábét átfuttatjuk a felmelegített olajon, ízesítjük a fűszerekkel, kevés csontleves aláöntve fedő alatt pároljuk. Ha már majdnem puha, zsírjára pirítjuk, meghintjük liszttel, összepirítjuk, felöntjük csontlevessel. Felforraljuk, majd simára kevert tejföllel dúsítjuk és még egyszer összeforraljuk. Vajas galuskával tálaljuk.
vajas galuskával 

Hozzávalók

- liszt10 g (4 kk.)
- margarin3 g (1 kk.)
- tojás1/5 db
 
petrezselymes burgonya 

Hozzávalók

- burgonya250 g (3 közepes db)
- margarin6 g (3 kk.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- só
 
paradicsomos tengeri hal 

Hozzávalók

- halszelet250 g (1 vastag szelet)
- paradicsom100 g (1 közepes db)
- olívaolaj5 g (1/2 ek.)
- vöröshagyma30 g (1,5 ek.)
- Óvári sajt10 g (1,5 ek.)
- citromízlés szerint
- tárkonyízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A halszeleteket sózzuk, citromlével ízesítjük és legalább 1 óráig állni hagyjuk, majd kiolajozott tepsibe lefektetjük. Megszórjuk vékony karikákra vágott hagymával, beborítjuk paradicsomszeletekkel. A tetejét meghintjük tárkonnyal és petrezselyemmel. Alufóliával lefedve előmelegített középmeleg sütőben kb. 25 percig sütjük. Majd a fóliát levesszük, megszórjuk reszelt sajttal és a sajt megolvadásáig tovább sütjük.
76640,832,976,2
Uzsonna
tea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
- gyümölcsös müzliszelet1 db
171,91,8-37,6
Vacsora
zöldséges rétes 

Hozzávalók

- réteslap1/4 db
- sárgarépa15 g
- petrezselyem gyökér15 g
- zöldborsó15 g
- kukorica15 g
- margarin6 g (2 kk.)
- tejföl (12%)30 g (1,5 ek.)
- tojás1/3 db
- Tolnai sovány sajt20 g (3 ek.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- lestyánízlés szerint
- szerecsendióízlés szerint
- sóízlés szerint
 
sajtmártás 

Hozzávalók

- besamelmártás200 g (10 ek.)
- Trappista sajt20 g (3 ek.)
- tej (1,5%)30 ml (2 ek.)
- szerecsendióízlés szerint
 
66226,943,740,1


összesen:

2020,582,978,7236,4

11. nap

Reggeli
ananászos zabpehely 

Hozzávalók

- ananász (konzerv is lehet)50 g (2 szelet)
- kefir100 g (7 ek.)
- zabpehely20 g (2 ek.)
- méz15 g (3 kk.)
- őrölt fahéjízlés szerint
 
tejeskávé 

Hozzávalók

- tej (1,5%)250 ml (2,5 csésze)
- cukor10 g (2 kk.)
- kávé50 ml
 
38215,18,558,7
Tízórai
- alma200 g (1 nagy db)
- korpás keksz5 db
1620,8229
Ebéd
lencsefőzelék 

Hozzávalók

- lencse80 g (4 ek.)
- lenmag olaj8 g (4 kk.)
- liszt10 g (4 kk.)
- tejföl (12%)20 g (1 ek.)
- vöröshagyma5 g (1 kk.)
- mustár2 g
- babérlevélízlés szerint
- ecetízlés szerint
- fokhagymaízlés szerint
- fűszerpaprikaízlés szerint
- cukor2 g (1 mk.)
- sóízlés szerint

Elkészítés

A lencsét kiválogatjuk, megmossuk és néhány óráig beáztatjuk annyi vízben, hogy ellepje, majd feltesszük főni. Ízesítjük babérlevéllel, fokhagymával, egészben hagyott vöröshagymával, sóval és lassú tűzön főzzük. Ha megpuhult, fűszerpaprikával és cukorral ízesített zsemleszínű diétás rántással sűrítjük, összeforraljuk. Ízesítjük ecettel és simára kevert tejföllel dúsítjuk, majd újból összeforraljuk.
húsgombóc 

Hozzávalók

- sovány marhahús80 g (1 tenyérnyi szelet)
- omega 3 zsírsavban dús tojás1/5 db
- hántolt hajdina20 g (1 ek.)
- vöröshagyma5 g (3 kk.)
- zabkorpa5 g (3 kk.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- borsikafűízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított húst ledaráljuk, összekeverjük a tojással, a megfőzött hajdinával, a korpával és a reszelt vöröshagymával, valamint a fűszerekkel. Nedves kézzel gombócokat formálunk belőle amit forrásban lévő enyhén sós vízben kifőzünk. Leszűrve még melegen tálaljuk.
- barna kenyér100 g (2 vékony szelet)
825,15217,3112,9
Uzsonna
csokoládésodó 

Hozzávalók

- tej (1,5%)100 ml (1 csésze)
- cukor15 g (3 kk.)
- kakaópor3 g (1 kk.)
- omega 3 zsírsavban dús tojás1/2 db
- csokis pudingpor2 (1 kk.)
 
1726,86,122,7
Vacsora
- főtt tojás2 db
- barna kenyér100 g (2 vékony szelet)
- zöldpaprika150 g (1 közepes db)
- light margarin10 g (1 tk.)
tea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
493,422,414,565,1


összesen:

2034,597,148,4288,4

12. nap

Reggeli
szezámmagos répaturmix 

Hozzávalók

- répa50 g (1 nagy db)
- víz150 ml
- méz15 g (3 kk.)
- citromízlés szerint
- szezámmag5 g (1,5 kk.)
 
- natúr joghurt1 pohár
- korpás zsemle1 db
364,814,18,257,7
Tízórai
- banán150 g (1 közepes db)
- puffasztott búzaszelet4 db
277,52,9160
Ebéd
alföldi gulyásleves 

Hozzávalók

- sovány marhahús100 g (1 tenyérnyi szelet)
- burgonya30 g
- olívaolaj6 g (3 kk.)
- sárgarépa20 g
- petrezselyem gyökér20 g
- vöröshagyma15 g
- paprika15 g
- paradicsom10 g
- fokhagymaízlés szerint
- fűszerpaprikaízlés szerint
- köményízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A hagymát az olajon átpároljuk, a tűzről lehúzva megszórjuk paprikával, kevés vizet aláöntve fedő alatt pároljuk. Zsírjára pirítjuk és hozzáadjuk a kockákra vágott húst, sózzuk, fűszerezzük, kevés vizet öntünk alá és fedő alatt pároljuk. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát és a többi zöldséget, rövid ideig tovább pároljuk, majd felengedjük adagonként 2,5 dl hideg vízzel és az egészet puhára főzzük.
mazsolás-túrós rétes 

Hozzávalók

- réteslap2/10 db
- félzsíros túró100 g (5 ek.)
- omega 3 zsírsavban dús tojás1/3 db
- porcukor30 g (3 ek.)
- mazsola6 g (1 kk.)
- búzacsíra6 g (4 kk.)
- citromhéjízlés szerint
- vaníliás cukorízlés szerint
- olívaolaj6 g (3 kk.)
 
64439,323,368,4
Uzsonna
- meggybefőtt200 g (1 nagy pohár)
- korpás keksz5 db
2801,22,256,6
Vacsora
szardíniakrém 

Hozzávalók

- szardíniakonzerv30 g
- vajkrém15 g (1,5 ek.)
- kefir5 g (2 mk.)
- mustárízlés szerint
- snidlingízlés szerint
- borsízlés szerint
 
- barna kenyér100 g (2 vékony szelet)
- retek150 g
38218,68,654,7


összesen:

1948,376,143,3297,4

13. nap

Reggeli
- gépsonka60 g (3 szelet)
- barna kenyér100 g (2 vékony szelet)
- light margarin (35%)10 g (1 tk.)
- zöldpaprika150 g
tea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
468,625,49,966,5
Tízórai
- grapefruit200 g (1 közepes db)
- korpás keksz5 db
1721229,4
Ebéd
- barna kenyér100 g (2 vékony szelet)
kalocsai halszelet 

Hozzávalók

- halszelet250 g (1 vastag szelet)
- olívaolaj10 g (1 ek.)
- tejföl (12%)20 g (1 ek.)
- kefir30 g (2 ek.)
- burgonya180 g (2 közepes db)
- vöröshagyma30 g (1,5 ek.)
- paprika100 g
- paradicsom80 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- sóízlés szerint
- fűszerpaprikaízlés szerint

Elkészítés

A halat sózzuk, fűszerezzük paprikával és felmelegített olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. Egy hőálló tálat kiolajozunk, elterítjük benne a héjában megfőzött, megtisztított burgonyaszeleteket, sózzuk, rátesszük a halat. Megszórjuk megpárolt hagymával, rétegezzük paprika és paradicsom karikákkal. A tetejét meglocsoljuk a kefir és a tejföl keverékének 2/3-ával és előmelegített sütőben átsütjük. A maradék tejföllel meglocsolva tálaljuk.
- almalé200 ml (1 pohár)
87145,721,9124,9
Uzsonna
- gyümölcsjoghurt200 ml (1 pohár)
kétszersült 

Hozzávalók

- 1 szelet20 g
 
230,89,24,836,6
Vacsora
köleses töltött káposzta 

Hozzávalók

- sovány sertéshús80 g (1 tenyérnyi szelet)
- savanyú káposzta + levél300 g
- köles10 g (1/2 ek.)
- omega 3 zsírsavval dúsított tojás1/5 db
- tejföl (12%)30 g (1,5 ek.)
- fűszerpaprikaízlés szerint
- borsízlés szerint
- kaporízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A darált húst összedolgozzuk az előfőzött kölessel, a tojással és a fűszerekkel. A káposztaleveleket megtöltjük a kapott masszával. Egy hőálló edényben kiterítjük a savanyú káposztát, ebbe tesszük a töltelékeket és betakarjuk a maradék levelekkel. Kevés vizet aláöntve fedő alatt megpároljuk. Finomra vágott kaporral ízesített tejföllel meglocsolva tálaljuk.
272237,727,7


összesen:

2014,4104,346,3285,1

14. nap

Reggeli
almás tormakrém 

Hozzávalók

- torma10 g (2 kk.)
- alma20 g (1/5 db)
- tejföl (12%)20 g (1 ek.)
- olívaolaj3 g (2 mk.)
- petrezselyemzöldízlés szerint
- sóízlés szerint
 
- barna kenyér100 g (2 vékony szelet)
tea 

Hozzávalók

- méz15 g (3 kk.)
 
375,9117,364,8
Tízórai
- kivi200 g (2 kis db)
- puffasztott búzaszelet4 db
224323,746,3
Ebéd
zöldbableves 

Hozzávalók

- zöldbab80 g
- csontleves200 ml (1 pohár)
- liszt5 g (2 kk.)
- lenmag olaj5 g (0,5 ek.)
- joghurt30 g (1,5 ek.)
- lecsó5 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- fűszerpaprikaízlés szerint
- citromléízlés szerint
- sóízlés szerint
 
mexikói pulykatokány 

Hozzávalók

- pulykahús100 g (1 tenyérnyi szelet)
- lenmag olaj8 g (4 kk.)
- zöldborsó30 g (1,5 ek.)
- gomba30 g (1,5 ek.)
- vöröshagyma20 g (1 ek.)
- sűrített paradicsom10 g
- paprika20 g
- paradicsom10 g
- fűszerpaprikaízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A húst vékony csíkokra vágjuk, a felmelegített olajon átfuttatjuk a hagymát, meghintjük fűszerpaprikával, felengedjük kevés vízzel, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és addig forraljuk amíg zsírjára sül. Hozzáadjuk a húst, sózzuk és rövid lében fedő alatt pároljuk. A gombát külön edényben megpároljuk, majd a húshoz adjuk, együtt pároljuk. Ha félig kész, hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és a borsót. Lazán összekeverjük és fedő alatt készre főzzük.
petrezselymes rizs 

Hozzávalók

- rizs80 g (3 ek.)
- lenmag olaj5 g (1/2 ek.)
- vöröshagymaízlés szerint
- petrezselyemízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A felmelegített olajon átfuttatjuk az előzőleg néhány órára beáztatott és lecsepegtetett rizst. Majd a tömegéhez képest kétszeres mennyiségű forró sós vízzel felengedjük. Egészben tesszük bele a megtisztított hagymát, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük és fedő alatt pároljuk. Ha megpuhult, a hagymát eltávolítjuk.
75435,930,383,1
Uzsonna
céklaturmix 

Hozzávalók

- cékla40 g
- sárgarépa20 g
- méz10 g (2 kk.)
- citromízlés szerint
- víz120 ml (1 csésze)
 
- gyümölcsös müzliszelet1 db
1752,60,137,6
Vacsora
túrós guba 

Hozzávalók

- kifli2 db
- tej (1,5%)150 ml (1,5 csésze)
- félzsíros túró60 g (3 ek.)
- porcukor20 g (2 ek.)
- margarin4 g (2 mk.)
- mazsola5 g (1 kk.)
- vaníliás cukor2 g (1 mk.)
- citromhéjízlés szerint
 
55724,112,685,6


összesen:

2085,976,674317,4

A(z) Depresszió diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

gabonafélék, kenyér, péksütemény
teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka


zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek, hüvelyesek, gomba különösen javasolt: csicseriborsó


gyümölcsök
friss asztali gyümölcsök ,aszalt gyümölcsök (alkalmanként 3-4 dkg mennyiségben), lekvár (alkalmanként max. 2 teáskanálnyi mennyiségben)


olajos magvak
gesztenye, pattogatott kukorica, dió, kesudió, kókusz, mandula, mák, napraforgómag, paradió, pisztácia, tökmag (2-3 dkg/adag); különösen javasolt: szezámmag, földimogyoró, mogyoró


zsiradékok
növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)


húsok, hús-készítmények, hal
szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, hal, mérsékelt zsírtartalmú (max. 30%) felvágottak, zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) hús- és halételek; különösen javasolt: lazac


tej és tejtermékek
1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, mérsékelt (20-30%) zsírtartalmú sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári); különösen javasolt: túró


tojás
hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)


édességek
csokoládé, kevert és kelt tészták (gyümölccsel, lekvárral, túróval, joghurttal, pudinggal), rétes, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, teljes kiőrlésű lisztből készült keksz


italok
víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé, turmix, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők


A(z) Depresszió diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

gabonafélék, kenyér, péksütemény
finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács


zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
bő olajban sült, csőben sült, rántással sürített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonya


gyümölcsök
szirupos kompótok, befőttek, cukrozott gyümölcslevek, nektárok


olajos magvak
sózott, vajjal dúsított magvak


zsiradékok
szalonna, vaj, sertés-, liba-, kacsazsír, majonéz, sózott margarin


húsok, hús-készítmények, hal
pecsenye kacsa és liba, olajos halkonzervek, angolna, bő olajban sült húsételek, szalonna, kolbász, szalámifélék (30%-nál magasabb zsírtartalmú felvágottak), velő, magas zsírtartalmú sertés-, marhahús (pl. csülök, dagadó), tepertő


tej és tejtermékek
tejszín, sűrített tej, teljes tej, 20% zsírtartalmú tejföl, zsíros túró, 30%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok (pl. ömlesztett sajtok, parmezán, camambert), tejszínes gyümölcsjoghurtok, zsíros tejpor


tojás
zsírban gazdag tojásételek (pl. szalonnás, kolbászos rántotta)


édességek
tejszínes, vajas krémmel töltött sütemények, linzerek, tejszínes fagylaltok, nugátok, cukorkák, karamella


italok
szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, tömény alkoholos italok, desszert borok