A depresszió kifejezést többféle értelemben használják nemcsak a laikusok, hanem az orvosok, pszichológusok is. Hétköznapi fogalomként a depresszió rossz hangulatot, lehangoltságot jelent. A depressziós szindróma, depressziós tünetegyüttes azt jelenti, ho...
A depresszió kifejezést többféle értelemben használják nemcsak a laikusok, hanem az orvosok, pszichológusok is. Hétköznapi fogalomként a depresszió rossz hangulatot, lehangoltságot jelent. A depressziós szindróma, depressziós tünetegyüttes azt jelenti, hogy a betegségként értelmezett depresszió tünetei jelen vannak, de szűkebb, diagnosztikus értelemben nincs szó major depresszióról. Depressziós szindróma előállhat például gyász vagy egyéb veszteség miatt, a tünetek ilyenkor is megegyeznek a depresszióéval. Viszont ilyenkor a major depresszió diagnózisát nem állítják fel, gyakran nem kezdik meg a klasszikus értelemben vett kezelést sem.
A harmadik jelentés a major depresszió, amely már önálló mentális zavar, és emlegetik unipoláris depresszióként is. Diagnózisa akkor állítható fel, ha a rá jellemző, diagnosztikus rendszerekben felsorolt tünetek közül legalább öt azonosítható. Számít az is, hogy a zavar milyen tartós: a tüneteknek legalább két hétig fenn kell állniuk.
Az étrend összeállításának szabályai megegyeznek az egészséges, kiegyensúlyozott étrendével. Nagyobb hangsúlyt kaphatnak egyes, az egészséges idegműködés szempontjából fontos fehérjékben (pl. triptofánban) gazdag nyersanyagok, pl. paraj, tojás, földimogyoró, csicseriborsó, kukorica, lazac, csokoládé.
A megtisztított, megmosott parajt forrásban lévő vízben megfőzzük, majd ha langyosra hűlt, turmixgépben pürésítjük. Világos diétás rántást készítünk, ehhez adjuk a parajpürét és a zúzott fokhagymát. Felengedjük tejjel, ízesítjük sóval és borssal, majd összeforraljuk.
tojásfasírt
Hozzávalók
- omega 3 zsírsavban dús tojás
1 és 1/5 db
- zsemle
1 db
- tej (1,5%)
50 ml (1/2 csésze)
- zsemlemorzsa
20 g (2 ek.)
- lenmag olaj
5 g (1/2 ek.)
- vöröshagyma
5 g (1 kk.)
- petrezselyemzöld
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
- bors
ízlés szerint
- bazsalikom
ízlés szerint
Elkészítés
A tejbe áztatott és alaposan kifacsart zsemlét összekeverjük a lereszelt egész főtt és a maradék nyers tojással. Ízesítjük a fűszerekkel és az olajon megpárolt hagymával. Személyenként 2 kisebb pogácsát formálunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, olajjal vékonyan megkent teflon serpenyőben megsütjük.
barna kenyér
100 g (2 vékony szelet)
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
842
35,2
25,5
116,5
Uzsonna
ukrán saláta
Hozzávalók
- kukorica
40 g
- paradicsom
20 g
- uborka
20 g
- fejes saláta
10 g (1 levél)
- vöröshagyma
10 g (1/2 ek.)
- kefir
30 g (2 ek.)
- citrom
ízlés szerint
- petrezselyemzöld
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
- olívaolaj
5 g (1/2 ek.)
kornspitz
1 db
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
236,6
7,6
7
34,7
Vacsora
paradicsomos káposztafőzelék
Hozzávalók
- fejes káposzta
200 g (1/4 fej)
- sűrített paradicsom
30 g (1,5 ek.)
- olívaolaj
8 g (4 kk.)
- liszt
14 g (1 ek.)
- cukor
10 g (1/2 ek.)
- vöröshagyma
5 g (1 kk.)
- köménymag
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
Elkészítés
A megtisztított és vékony csíkokra vágott káposztát az egészben hagyott hagymával, köménnyel, sóval ízesített annyi hideg vízben ami éppen ellepi feltesszük főni. Diétás világos rántást készítünk, a tűzről levéve elkeverjük benne a sűrített paradicsomot és ha a káposzta megfőtt, berántjuk. Összeforraljuk.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek, hüvelyesek, gomba különösen javasolt: csicseriborsó
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, hal, mérsékelt zsírtartalmú (max. 30%) felvágottak, zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) hús- és halételek; különösen javasolt: lazac
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, mérsékelt (20-30%) zsírtartalmú sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári); különösen javasolt: túró
tojás hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek csokoládé, kevert és kelt tészták (gyümölccsel, lekvárral, túróval, joghurttal, pudinggal), rétes, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, teljes kiőrlésű lisztből készült keksz
italok víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé, turmix, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!