A depresszió kifejezést többféle értelemben használják nemcsak a laikusok, hanem az orvosok, pszichológusok is. Hétköznapi fogalomként a depresszió rossz hangulatot, lehangoltságot jelent. A depressziós szindróma, depressziós tünetegyüttes azt jelenti, ho...
A depresszió kifejezést többféle értelemben használják nemcsak a laikusok, hanem az orvosok, pszichológusok is. Hétköznapi fogalomként a depresszió rossz hangulatot, lehangoltságot jelent. A depressziós szindróma, depressziós tünetegyüttes azt jelenti, hogy a betegségként értelmezett depresszió tünetei jelen vannak, de szűkebb, diagnosztikus értelemben nincs szó major depresszióról. Depressziós szindróma előállhat például gyász vagy egyéb veszteség miatt, a tünetek ilyenkor is megegyeznek a depresszióéval. Viszont ilyenkor a major depresszió diagnózisát nem állítják fel, gyakran nem kezdik meg a klasszikus értelemben vett kezelést sem.
A harmadik jelentés a major depresszió, amely már önálló mentális zavar, és emlegetik unipoláris depresszióként is. Diagnózisa akkor állítható fel, ha a rá jellemző, diagnosztikus rendszerekben felsorolt tünetek közül legalább öt azonosítható. Számít az is, hogy a zavar milyen tartós: a tüneteknek legalább két hétig fenn kell állniuk.
Az étrend összeállításának szabályai megegyeznek az egészséges, kiegyensúlyozott étrendével. Nagyobb hangsúlyt kaphatnak egyes, az egészséges idegműködés szempontjából fontos fehérjékben (pl. triptofánban) gazdag nyersanyagok, pl. paraj, tojás, földimogyoró, csicseriborsó, kukorica, lazac, csokoládé.
A zöldborsót és az apró kockákra vágott zöldségeket átfuttatjuk a felmelegített olajban. Meghintjük petrezselyemzölddel és lestyánnal, majd kevés csontlevest alá öntve fedő alatt pároljuk. Ha félig megpuhult, a folyadékot elpárologtatjuk, meghintjük liszttel, alaposan összepirítjuk és felöntjük a maradék csontlevessel. Sózzuk, ízesítjük szerecsendió virággal és puhára főzzük.
zöldséggombóccal
Hozzávalók
- zsemle
1/2 db
- liszt
30 g (3 ek.)
- omega 3 zsírsavban dús tojás
1/5 db
- sárgarépa
15 g
- petrezselyemgyökér
10 g
- olívaolaj
5 g (1/2 ek.)
- petrezselyemzöld
ízlés szerint
- lestyán
ízlés szerint
- szerecsendió-virág
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
Elkészítés
A megtisztított zöldségeket lereszeljük, a tojásból, lisztből és kevés vízből laza galuskatésztát készítünk. Hozzáadjuk a beáztatott és kinyomkodott zsemlét és a fűszerekkel puhára párolt zöldségeket. Lazán összedolgozzuk, vizes kézzel gombócokat formálunk belőle amit forró sós vízben kifőzünk. Ha megfőtt leszűrjük és kevés felmelegített olajban átforgatjuk.
halpaprikás
Hozzávalók
- tengeri halszelet
250 g (2 szelet)
- hal alaplé
60 ml (1/2 csésze)
- olívaolaj
10 g (1 ek.)
- tejföl (12%)
30 g (1,5 ek.)
- vöröshagyma
30 g (1,5 ek.)
- paprika
20 g
- paradicsom
10 g
- fűszerpaprika
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
Elkészítés
A halat sózzuk, majd felmelegített olajban mindkét oldalát pirosra sütjük és egy hőálló edényben félretesszük. A maradék olajon átpároljuk a finomra vágott hagymát, a tűzről levéve meghintjük fűszerpaprikával, felöntjük hal alaplével és fedő alatt pároljuk. Ha a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a karikákra vágott paprikát és paradicsomot, hozzáadjuk a megmaradt alaplével elkevert tejfölt. Összeforraljuk, majd a szeletekre öntve közepes tűzön lefedve további 5-6 percig pároljuk.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek, hüvelyesek, gomba különösen javasolt: csicseriborsó
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, hal, mérsékelt zsírtartalmú (max. 30%) felvágottak, zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) hús- és halételek; különösen javasolt: lazac
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, mérsékelt (20-30%) zsírtartalmú sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári); különösen javasolt: túró
tojás hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek csokoládé, kevert és kelt tészták (gyümölccsel, lekvárral, túróval, joghurttal, pudinggal), rétes, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, teljes kiőrlésű lisztből készült keksz
italok víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé, turmix, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács