A depresszió kifejezést többféle értelemben használják nemcsak a laikusok, hanem az orvosok, pszichológusok is. Hétköznapi fogalomként a depresszió rossz hangulatot, lehangoltságot jelent. A depressziós szindróma, depressziós tünetegyüttes azt jelenti, ho...
A depresszió kifejezést többféle értelemben használják nemcsak a laikusok, hanem az orvosok, pszichológusok is. Hétköznapi fogalomként a depresszió rossz hangulatot, lehangoltságot jelent. A depressziós szindróma, depressziós tünetegyüttes azt jelenti, hogy a betegségként értelmezett depresszió tünetei jelen vannak, de szűkebb, diagnosztikus értelemben nincs szó major depresszióról. Depressziós szindróma előállhat például gyász vagy egyéb veszteség miatt, a tünetek ilyenkor is megegyeznek a depresszióéval. Viszont ilyenkor a major depresszió diagnózisát nem állítják fel, gyakran nem kezdik meg a klasszikus értelemben vett kezelést sem.
A harmadik jelentés a major depresszió, amely már önálló mentális zavar, és emlegetik unipoláris depresszióként is. Diagnózisa akkor állítható fel, ha a rá jellemző, diagnosztikus rendszerekben felsorolt tünetek közül legalább öt azonosítható. Számít az is, hogy a zavar milyen tartós: a tüneteknek legalább két hétig fenn kell állniuk.
Az étrend összeállításának szabályai megegyeznek az egészséges, kiegyensúlyozott étrendével. Nagyobb hangsúlyt kaphatnak egyes, az egészséges idegműködés szempontjából fontos fehérjékben (pl. triptofánban) gazdag nyersanyagok, pl. paraj, tojás, földimogyoró, csicseriborsó, kukorica, lazac, csokoládé.
A megtisztított és vékony hasábokra vágott karalábét a felmelegített olajban átfuttatjuk, ízesítjük sóval, petrezselyemmel, lestyánnal majd kevés csontlevest aláöntve fedő alatt pároljuk. Ha a karalábé már majdnem puha, zsírjára pirítjuk, liszttel meghintjük és összepirítjuk. Felengedjük csontlevessel. Összeforraljuk, majd simára kevert tejfölt adunk hozzá és még egyszer felforraljuk.
barna kenyér
50 g (1 vékony szelet)
brokkolifőzelék
Hozzávalók
- brokkoli
200 g
- margarin
8 g (4 mk.)
- liszt
15 g (6 kk.)
- tej (1,5%)
30 ml (2 ek.)
- vöröshagyma
2 g (1 mk.)
- petrezselyem
ízlés szerint
- lestyán
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
Elkészítés
A rózsáira szedett brokkolit forró sós vízben feltesszük főni. Ízesítjük az egész hagymával és a lestyánnal. Világos diétás rántást készítünk, melyet petrezselyemmel ízesítünk és ha a brokkoli megpuhult, besűrítjük. Összeforraljuk, hozzáadjuk a tejet és készre főzzük.
almás csirkemellvagdalt
Hozzávalók
- csirkemell
100 g (1 tenyérnyi szelet)
- alma
50 g (1/2 db)
- lenmag olaj
3 g (2 mk.)
- omega 3 zsírsavban dús tojás
1/3 db
- petrezselyem
ízlés szerint
- szerecsendió
ízlés szerint
- borsikafű
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
Elkészítés
Ugyanúgy készül, mint a hagyományos vagdalt, csak zsemle helyett reszelt almát teszünk bele, egyben sütjük.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
735,8
41,3
31,7
70
Uzsonna
csicseriborsókrém
Hozzávalók
- csicseriborsó
35 g (2 ek.)
- olívaolaj
8 g (1 ek.)
- fokhagyma
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
- őrölt bors
ízlés szerint
- curry
ízlés szerint
- citromlé
ízlés szerint
- petrezselyemzöld
ízlés szerint
Elkészítés
A csicseriborsót néhány órára beáztatjuk, majd tömegéhez viszonyított kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük, ha langyosra hűlt leturmixoljuk. Hozzáadjuk az olajat, a zúzott fokhagymát és a fűszereket.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek, hüvelyesek, gomba különösen javasolt: csicseriborsó
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, hal, mérsékelt zsírtartalmú (max. 30%) felvágottak, zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) hús- és halételek; különösen javasolt: lazac
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, mérsékelt (20-30%) zsírtartalmú sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári); különösen javasolt: túró
tojás hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek csokoládé, kevert és kelt tészták (gyümölccsel, lekvárral, túróval, joghurttal, pudinggal), rétes, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, teljes kiőrlésű lisztből készült keksz
italok víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé, turmix, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács