A depresszió kifejezést többféle értelemben használják nemcsak a laikusok, hanem az orvosok, pszichológusok is. Hétköznapi fogalomként a depresszió rossz hangulatot, lehangoltságot jelent. A depressziós szindróma, depressziós tünetegyüttes azt jelenti, ho...
A depresszió kifejezést többféle értelemben használják nemcsak a laikusok, hanem az orvosok, pszichológusok is. Hétköznapi fogalomként a depresszió rossz hangulatot, lehangoltságot jelent. A depressziós szindróma, depressziós tünetegyüttes azt jelenti, hogy a betegségként értelmezett depresszió tünetei jelen vannak, de szűkebb, diagnosztikus értelemben nincs szó major depresszióról. Depressziós szindróma előállhat például gyász vagy egyéb veszteség miatt, a tünetek ilyenkor is megegyeznek a depresszióéval. Viszont ilyenkor a major depresszió diagnózisát nem állítják fel, gyakran nem kezdik meg a klasszikus értelemben vett kezelést sem.
A harmadik jelentés a major depresszió, amely már önálló mentális zavar, és emlegetik unipoláris depresszióként is. Diagnózisa akkor állítható fel, ha a rá jellemző, diagnosztikus rendszerekben felsorolt tünetek közül legalább öt azonosítható. Számít az is, hogy a zavar milyen tartós: a tüneteknek legalább két hétig fenn kell állniuk.
Az étrend összeállításának szabályai megegyeznek az egészséges, kiegyensúlyozott étrendével. Nagyobb hangsúlyt kaphatnak egyes, az egészséges idegműködés szempontjából fontos fehérjékben (pl. triptofánban) gazdag nyersanyagok, pl. paraj, tojás, földimogyoró, csicseriborsó, kukorica, lazac, csokoládé.
A barackot vékony szeletekre vágjuk és a cukorral, valamint a fűszerzacskóba tett fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal együtt 2,5 l hideg vízben feltesszük főni. Ízesítjük kevés sóval. Amikor a barack már majdnem puha, a tejből és a pudingporból készült finomhabarással sűrítjük és kiforraljuk. Szobahőmérsékletre hűtve tálaljuk.
szekszárdi sertésszelet
Hozzávalók
- sertéscomb
120 g (1 tenyérnyi szelet)
- lenmag olaj
8 g (4 kk.)
- liszt
5 g (2 kk.)
- sárgarépa
50 g (1 nagy szál)
- petrezselyem gyökér
20 g (1/2 szál)
- zöldborsó
30 g
- burgonya
100 g (1 kis db)
- lecsó
10 g
- vöröshagyma
20 g (1 ek.)
- fűszerpaprika
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
- petrezselyemzöld
ízlés szerint
Elkészítés
A hússzeleteket keverjük, széleit bevagdossuk, sózzuk, lisztbe mártjuk, majd felmelegített olajban mindkét oldalát pirosra sütjük, majd egy teflon bevonatú edénybe szedjük. A megmaradt zsiradékban átpároljuk a finomra vágott hagymát, a tűzről levéve meghintjük fűszerpaprikával, kevés vízzel felöntjük, összeforraljuk és a húsra öntjük. Fedő alatt rövid lére pároljuk. Ha a hús félig megpuhult, hozzáadjuk az apró kockákra vágott zöldségeket. Aláöntünk kevés folyadékot, sózzuk, meghintjük petrezselyemmel és tovább pároljuk. Ha a zöldség már majdnem puha, hozzáadjuk a lecsót és a burgonyát.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek, hüvelyesek, gomba különösen javasolt: csicseriborsó
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, hal, mérsékelt zsírtartalmú (max. 30%) felvágottak, zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) hús- és halételek; különösen javasolt: lazac
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, mérsékelt (20-30%) zsírtartalmú sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári); különösen javasolt: túró
tojás hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek csokoládé, kevert és kelt tészták (gyümölccsel, lekvárral, túróval, joghurttal, pudinggal), rétes, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, teljes kiőrlésű lisztből készült keksz
italok víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé, turmix, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
Bámulattal hallgatjuk sok idős tudós előadását, tanúi lehetünk szellemi frissességüknek, miközben tudjuk, hogy 30-40 éves kor után szellemi teljesítőképességünk hanyatlani kezd. Hogyan lehetséges mégis a gondolkodás és tanulás, emlékezés frissen tartása?