A depresszió kifejezést többféle értelemben használják nemcsak a laikusok, hanem az orvosok, pszichológusok is. Hétköznapi fogalomként a depresszió rossz hangulatot, lehangoltságot jelent. A depressziós szindróma, depressziós tünetegyüttes azt jelenti, ho...
A depresszió kifejezést többféle értelemben használják nemcsak a laikusok, hanem az orvosok, pszichológusok is. Hétköznapi fogalomként a depresszió rossz hangulatot, lehangoltságot jelent. A depressziós szindróma, depressziós tünetegyüttes azt jelenti, hogy a betegségként értelmezett depresszió tünetei jelen vannak, de szűkebb, diagnosztikus értelemben nincs szó major depresszióról. Depressziós szindróma előállhat például gyász vagy egyéb veszteség miatt, a tünetek ilyenkor is megegyeznek a depresszióéval. Viszont ilyenkor a major depresszió diagnózisát nem állítják fel, gyakran nem kezdik meg a klasszikus értelemben vett kezelést sem.
A harmadik jelentés a major depresszió, amely már önálló mentális zavar, és emlegetik unipoláris depresszióként is. Diagnózisa akkor állítható fel, ha a rá jellemző, diagnosztikus rendszerekben felsorolt tünetek közül legalább öt azonosítható. Számít az is, hogy a zavar milyen tartós: a tüneteknek legalább két hétig fenn kell állniuk.
Az étrend összeállításának szabályai megegyeznek az egészséges, kiegyensúlyozott étrendével. Nagyobb hangsúlyt kaphatnak egyes, az egészséges idegműködés szempontjából fontos fehérjékben (pl. triptofánban) gazdag nyersanyagok, pl. paraj, tojás, földimogyoró, csicseriborsó, kukorica, lazac, csokoládé.
A spárgát megmossuk és apró darabokra vágjuk, majd a csontlevesben megfőzzük. Petrezselymes diétás rántással sűrítjük (szárazon pirítjuk meg a lisztet, ezután adjuk hozzá az olajat). Átforraljuk, majd turmixgéppel pürésítjük. Hozzáadjuk a tejet. Ismét felforraljuk, sózzuk és tejszínnel elkevert tojássárgájával dúsítjuk.
gombával töltött pulykamell
Hozzávalók
- pulykamell
120 g (1 tenyérnyi szelet)
- lenmag olaj
8 g (4 kk.)
- gomba
50 g (5 apró db)
- vöröshagyma
10 g (2 kk.)
- liszt
2 g (1 kk.)
- tej
15 ml (1 ek.)
- petrezselyemzöld
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
- bors
ízlés szerint
Elkészítés
A pulykamellszeleteket enyhén kiverjük, besózzuk. Az olaj felén a finomra vágott hagymát átpároljuk, hozzáadjuk a gombát, erős tűzön pirítjuk, fűszerezzük. Ha a levét elfőtte, meghintjük liszttel, átpirítva felöntjük tejjel és sűrűre főzzük. Az így kapott masszával megkenjük a hússzeleteket, felgöngyöljük, hústűvel megtűzzük és olajjal megkenve alufóliába tekerjük és megsütjük. Felszeletelve tálaljuk.
párolt zöldborsó
Hozzávalók
- zöldborsó
250 g
- margarin
5 g (1,5 kk.)
- petrezselyemzöld
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
717
49,7
34,7
51
Uzsonna
csokoládékrém
Hozzávalók
- tej (1,5%)
100 ml (1 csésze)
- (omega 3 zsírsavban dús) tojás
1/3 db
- cukor
15 g (3 kk.)
- kakaópor
3 g (1 kk.)
- csokoládés pudingpor
8 g (3 kk.)
Elkészítés
A pudingport elkeverjük a tejben, a kakaóport a cukorral és a tojássárgájával habosra keverjük. A két keveréket összedolgozzuk, összemelegítjük és állandó keverés mellett besűrítjük. A tűzről levéve felvert tojáshabbal lazítjuk.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek, hüvelyesek, gomba különösen javasolt: csicseriborsó
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, hal, mérsékelt zsírtartalmú (max. 30%) felvágottak, zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) hús- és halételek; különösen javasolt: lazac
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, mérsékelt (20-30%) zsírtartalmú sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári); különösen javasolt: túró
tojás hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek csokoládé, kevert és kelt tészták (gyümölccsel, lekvárral, túróval, joghurttal, pudinggal), rétes, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, teljes kiőrlésű lisztből készült keksz
italok víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé, turmix, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
Sokan hajlamosak legyinteni a visszérproblémákra: nem túl szép látvány, de könnyen elrejthető és legtöbbször komolyabb fájdalmat sem okoz, akkor meg minek foglalkozni vele? Azonban az elhanyagolt visszereknek nagyon komoly szövődményei lehetnek!