A depresszió kifejezést többféle értelemben használják nemcsak a laikusok, hanem az orvosok, pszichológusok is. Hétköznapi fogalomként a depresszió rossz hangulatot, lehangoltságot jelent. A depressziós szindróma, depressziós tünetegyüttes azt jelenti, ho...
A depresszió kifejezést többféle értelemben használják nemcsak a laikusok, hanem az orvosok, pszichológusok is. Hétköznapi fogalomként a depresszió rossz hangulatot, lehangoltságot jelent. A depressziós szindróma, depressziós tünetegyüttes azt jelenti, hogy a betegségként értelmezett depresszió tünetei jelen vannak, de szűkebb, diagnosztikus értelemben nincs szó major depresszióról. Depressziós szindróma előállhat például gyász vagy egyéb veszteség miatt, a tünetek ilyenkor is megegyeznek a depresszióéval. Viszont ilyenkor a major depresszió diagnózisát nem állítják fel, gyakran nem kezdik meg a klasszikus értelemben vett kezelést sem.
A harmadik jelentés a major depresszió, amely már önálló mentális zavar, és emlegetik unipoláris depresszióként is. Diagnózisa akkor állítható fel, ha a rá jellemző, diagnosztikus rendszerekben felsorolt tünetek közül legalább öt azonosítható. Számít az is, hogy a zavar milyen tartós: a tüneteknek legalább két hétig fenn kell állniuk.
Az étrend összeállításának szabályai megegyeznek az egészséges, kiegyensúlyozott étrendével. Nagyobb hangsúlyt kaphatnak egyes, az egészséges idegműködés szempontjából fontos fehérjékben (pl. triptofánban) gazdag nyersanyagok, pl. paraj, tojás, földimogyoró, csicseriborsó, kukorica, lazac, csokoládé.
A halat sózzuk, fűszerezzük paprikával és felmelegített olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. Egy hőálló tálat kiolajozunk, elterítjük benne a héjában megfőzött, megtisztított burgonyaszeleteket, sózzuk, rátesszük a halat. Megszórjuk megpárolt hagymával, rétegezzük paprika és paradicsom karikákkal. A tetejét meglocsoljuk a kefir és a tejföl keverékének 2/3-ával és előmelegített sütőben átsütjük. A maradék tejföllel meglocsolva tálaljuk.
almalé
200 ml (1 pohár)
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
871
45,7
21,9
124,9
Uzsonna
gyümölcsjoghurt
200 ml (1 pohár)
kétszersült
Hozzávalók
- 1 szelet
20 g
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
230,8
9,2
4,8
36,6
Vacsora
köleses töltött káposzta
Hozzávalók
- sovány sertéshús
80 g (1 tenyérnyi szelet)
- savanyú káposzta + levél
300 g
- köles
10 g (1/2 ek.)
- omega 3 zsírsavval dúsított tojás
1/5 db
- tejföl (12%)
30 g (1,5 ek.)
- fűszerpaprika
ízlés szerint
- bors
ízlés szerint
- kapor
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
Elkészítés
A darált húst összedolgozzuk az előfőzött kölessel, a tojással és a fűszerekkel. A káposztaleveleket megtöltjük a kapott masszával. Egy hőálló edényben kiterítjük a savanyú káposztát, ebbe tesszük a töltelékeket és betakarjuk a maradék levelekkel. Kevés vizet aláöntve fedő alatt megpároljuk. Finomra vágott kaporral ízesített tejföllel meglocsolva tálaljuk.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek, hüvelyesek, gomba különösen javasolt: csicseriborsó
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, hal, mérsékelt zsírtartalmú (max. 30%) felvágottak, zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) hús- és halételek; különösen javasolt: lazac
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, mérsékelt (20-30%) zsírtartalmú sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári); különösen javasolt: túró
tojás hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek csokoládé, kevert és kelt tészták (gyümölccsel, lekvárral, túróval, joghurttal, pudinggal), rétes, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, teljes kiőrlésű lisztből készült keksz
italok víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé, turmix, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács