Étrendek

Depresszió

Az unipoláris depressziót a hangulati és az érzelmi élet zavara, a gondolkodás meglassulása és az aktivitás csökkenése jellemzi. Olyan állapot, amelyben az élet sivárnak, terhei nyomasztónak tűnnek. A hangulati élet zavarait testi tünetek jelentkez...

Az étrend összeállításának szabályai megegyeznek az egészséges, kiegyensúlyozott étrendével. Nagyobb hangsúlyt kaphatnak egyes, az egészséges idegműködés szempontjából fontos fehérjékben (pl. triptofánban) gazdag nyersanyagok, pl. paraj, tojás, földimogyoró, csicseriborsó, kukorica, lazac, csokoládé.

Készítette: Szűcs Zsuzsanna

Reggeli

ananászos zabpehely 
tejeskávé 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
38215,18,558,7

Tízórai

alma200 g (1 nagy db)
korpás keksz5 db
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
1620,8229

Ebéd

lencsefőzelék 

húsgombóc 

barna kenyér100 g (2 vékony szelet)
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
825,15217,3112,9

Uzsonna

csokoládésodó 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
1726,86,122,7

Vacsora

főtt tojás2 db
barna kenyér100 g (2 vékony szelet)
zöldpaprika150 g (1 közepes db)
light margarin10 g (1 tk.)
tea 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
493,422,414,565,1
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
2034,597,148,4288,4


Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Depresszió diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

  • gabonafélék, kenyér, péksütemény
    teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
  • zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
    saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek, hüvelyesek, gomba különösen javasolt: csicseriborsó
  • gyümölcsök
    friss asztali gyümölcsök ,aszalt gyümölcsök (alkalmanként 3-4 dkg mennyiségben), lekvár (alkalmanként max. 2 teáskanálnyi mennyiségben)
  • olajos magvak
    gesztenye, pattogatott kukorica, dió, kesudió, kókusz, mandula, mák, napraforgómag, paradió, pisztácia, tökmag (2-3 dkg/adag); különösen javasolt: szezámmag, földimogyoró, mogyoró
  • zsiradékok
    növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
  • húsok, hús-készítmények, hal
    szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, hal, mérsékelt zsírtartalmú (max. 30%) felvágottak, zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) hús- és halételek; különösen javasolt: lazac
  • tej és tejtermékek
    1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, mérsékelt (20-30%) zsírtartalmú sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári); különösen javasolt: túró
  • tojás
    hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
  • édességek
    csokoládé, kevert és kelt tészták (gyümölccsel, lekvárral, túróval, joghurttal, pudinggal), rétes, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, teljes kiőrlésű lisztből készült keksz
  • italok
    víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé, turmix, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők

Cikkajánló

Témakör: Egészség

A Korkontroll Magyarországon

"Nem az a kérdés, hogy milyen hosszú életünk lesz, hanem az, hogy milyen lesz hosszú életünk." (Prof. N. Klentze, az Európai Anti-Aging Társaság elnöke)

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések