HáziPatika.com

//www.50plusz.hu

Étrendek

Alzheimer-kór

A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/46

Dietetikai összegzés

Az Alzheimer-kór általánosságban az idősebb korosztályt érintő betegség, amelynek gyakorlatilag szoros dietetikai megfontolásai nincsenek. Azonban az időskorúak táplálkozására vonatkozóan érdemes étrendi megfontolásokat figyelembe venni. Az energia igény ugyan csökken, de fontos a változatos, megfelelő tápanyagokat biztosító étrend: könnyen emészthető, nem túl zsíros, nem nagyon fűszeres, rostdús, és megfelelő folyadékbevitelt biztosító étrend. Mindig figyelembe kell venni az adott személy szokásait, ízlését, és a táplálkozáshoz való viszonyát, képességét. / pl. rágás, nyelés, emésztési problémák stb.. / A változatosság biztosításával kerülhető el, hogy esetleg bizonyos tápanyagok hiánya kialakuljon.

Készítette: Kovácsné Faragó Katalin

14 napos étrend

1. nap

Reggeli
- félbarna kenyér2 közepes szelet
- csirke májaskrém3 dkg
- paradicsom1 nagyobb darab
- citromos tea 
48617,11081,5
Tízórai
- gyümölcsjoghurt2 dl
1665,65,822,4
Ebéd
- csurgatott tojásleves 
rakott burgonya 

Hozzávalók

- burgonya20 dkg
- tojás3/4 db
- tejföl 12%-os1,5 evőkanál
- olaj1 kávéskanál
- sóízlés szerint
- feketeborsízlés szerint
 
43313,520,347,8
Uzsonna
reszelt alma mézzel 

Hozzávalók

- alma2 közepes darab
- méz2 közepes kiskanál
- friss citromlépár csepp
 
1641,31,235,7
Vacsora
- félbarna kenyér2 közepes szelet
- vaj2 dkg
- gépsonka2 kisebb szelet
- friss almalé2 dl
62018,819,391


összesen:

186856,256,5278,4

2. nap

Reggeli
- kuglóf10 dkg
- karamellás tej2 dl
51016,611,883,8
Tízórai
- banán1 nagyobb darab
1361,70,131,5
Ebéd
- lebbencsleves 
- natúr sertésszelet 
- zöldbabfőzelék 
54329,424,250,6
Uzsonna
- őszibarack befőtt1 kompótos tál
1140,7-27,6
Vacsora
- erzsébet kenyér10 dkg
- light margarin2 dkg
- baromfi párizsi2 közepes szelet
- zöldpaprika1 kisebb darab
- tej, 2,8%-os2 dl
52723,617,967,3


összesen:

18317254260,8

3. nap

Reggeli
- rozskenyér2 közepes szelet
- körözött tehéntúróból4 dkg
- paradicsom1 közepes darab
- citromos tea 
33312,8461,3
Tízórai
gyümölcssaláta 

Hozzávalók

- alma10 dkg
- mandarin10 dkg
- narancs5 dkg
- banán5 dkg
- méz1 közepes kiskanál
 
1842,10,840,4
Ebéd
- Tejfölös burgonyaleves 
Bakonyi harcsaszelet 

Hozzávalók

- harcsa15 dkg
- csiperke3 dkg
- tejföl 12 % -os1,5 evőkanál
- vöröshagyma1 pici db
- búzaliszt1,5 evőkanál
- zöldpaprika1 kisebb szelet
- paradicsom1 szelet
- füstölt szalonnaízlés szerint ( 1-2 szeletke )
- olaj1 evőkanál
- sóízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
- feketeborsízlés szerint
- durum tészta ( csavart, vagy a tollhegy alakú)6 dkg

Elkészítés

A megtisztított és felszeletelt halat besózzuk, kicsit pihentetjük. A zöldségeket feldaraboljuk, majd a szalonnát átpirítjuk és hozzáadjuk a vöröshagymát , amit megfonnyasztunk rajta. Beletesszük a felszeletelt gombát, pár percig pirítjuk, majd a zöldségeket is beleforgatjuk, pároljuk amíg meg nem puhul. Sóval, borssal ízesítjük, majd kevés vízzel felengedjük. A lisztből és tejfölből habarást készítünk, és óvatosan összemelegítjük. Frissen aprított petrezselyemmel megszórjuk. A halat lisztben meg forgatjuk és forró olajban oldalanként 3-4 percig sütjük. Jól lecsepegtetjük, majd tálaláskor a forró mártással leöntjük.
77940,532,879,2
Uzsonna
- mandarin2 nagyobb darab
941,40,619,6
Vacsora
- rozskenyér2 nagyobb szelet
- light margarin2 dkg
- szilvalekvár2 közepes kiskanál
- természetes ásványvíz2 dl
39310674,1


összesen:

178366,744,2274,6

4. nap

Reggeli
- fonott mákos kifli 
- light margarin1 dkg
- óvári sajt1 kisebb szelet
- paradicsompaprika1 kisebb db
- citromos tea 
48717,21668,2
Tízórai
- citromos nápolyi1 kisebb szelet
- alma1 nagyobb darab
1081,3318,3
Ebéd
- rántott leves pirított zsemlekockával 
- farsangi fánk 
- sárgabaracklekvár1 közepes kiskanál
3686,51746,7
Uzsonna
- körtebefőtt1 kompótos tál
1260,4-30,8
Vacsora
- félbarna kenyér2 közepes szelet
- főtt virsli 
- mustár1 közepes evőkanál
- citromos tea 
67528,726,679,4


összesen:

17655462,6243,4

5. nap

Reggeli
- bakonyi barna kenyér2 nagyobb szelet
- light margarin2 dkg
- főtt kemény tojás 
- póréhagyma3 dkg
- paradicsom1 közepes darab
- citromos tea 
39214,710,858,6
Tízórai
- túrós batyu 
29912,25,949
Ebéd
csirkegulyás 

Hozzávalók

- csirkecomb8 dkg
- vöröshagyma5 g
- paradicsom1 kisebb db
- csökkentett nátrium tartalmú sóízlés szerint
- zeller2 dkg
- zöldpaprika1 közepes szelet
- fűszerpaprikaízlés szerint
- olaj1 csapott mokkáskanál
- petrezselyemgyökér0,5 db
- sárgarépa0,5 db
- rozmaringízlés szerint
- köménymagízlés szerint
 
rakott karfiol 

Hozzávalók

- karfiol15 dkg
- sertés lapocka darálva5 dkg
- tejföl 12%-os1 evőkanál
- rizs1 kisebb evőkanál
- vöröshagyma1 pici db
- olaj1 kiskanál
- lecsókonzerv1 kiskanál
- sóízlés szerint
- fűszerpaprikaízlés szerint
- fokhagymaízlés szerint

Elkészítés

A rózsáira szedett karfiolt enyhén sós vízben félig puhára főzzük, majd félre tesszük. Az olajon az előre felaprított vöröshagymát átfuttatjuk, majd hozzáadjuk a lecsót, és a darált sertés lapockát. Kicsit pirítjuk, majd megszórjuk fűszerpaprikával és kb. kétszeres mennyiségű vízzel felengedjük. Beletesszük a megmosott rizst és beízesítjük sóval, borssal, apróra vágott fokhagymával. Készre pároljuk és egy kimargarinozott hőálló edény aljába tesszük a karfiol rózsák felét, majd erre rá rétegezzük a rizses húsos egyveleget, végül újra a karfiolokat teszünk a tetejére. Tejföllel meglocsoljuk, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
49332,827,428
Uzsonna
- kivi2 nagyobb darab
- narancs1 nagyobb darab
2053,21,639,6
Vacsora
- bakonyi barna kenyér2 nagyobb szelet
- light margarin2 dkg
- aszpikos sonka2 kisebb szelet
- zöldpaprika1 nagyobb darab
- friss narancslé2 dl
395147,466,1


összesen:

178476,853241,4

6. nap

Reggeli
- sajtos kenyér2 nagyobb szelet
- tejfölös túró3 dkg
- retek2 nagyobb darab
- citromos tea 
40219,46,965,5
Tízórai
- sajtos tallér3 dkg
- friss almalé2 dl
2443,27,539,7
Ebéd
- zöldbableves 
- milánói makaróni 
58824,127,959,2
Uzsonna
- alma1 nagyobb darab
700,80,814
Vacsora
- sajtos kenyér2 nagyobb szelet
- light margarin2 dkg
- csirkesonka2 kisebb szelet
- paradicsom1 nagyobb darab
- rostos őszibaracklé2 dl
51821,19,886


összesen:

182268,752,9264,5

7. nap

Reggeli
- bakonyi barna kenyér2 nagyobb szelet
- light margarin2 dkg
- csipkebogyó lekvár2 közepes kiskanál
- tej, 2,8%-os2 dl
40713,911,361,9
Tízórai
- mazsolás túrókrém1 kisebb csésze
1146,55,39,7
Ebéd
- paradicsomleves 
kakukkfüves pulykaszelet 

Hozzávalók

- pulykamell10 dkg
- tejföl 12%-os1,5 evőkanál
- olaj1 evőkanál
- fokhagyma1 gerezd
- kakukkfűízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A pulykamellfilét kiklopfoljuk, majd megsózzuk, kakukkfűvel megszórjuk, meglocsoljuk kevés olajjal, majd állni hagyjuk. A tejfölt zúzott fokhagymával összekeverjük és ezt a pácot rákenjük a húsokra. Újra pihentetjük. Grillen vagy nyársra húzva megsütjük.
- párolt rizs 
- uborkasaláta 
6633419,886,2
Uzsonna
- meggyes rétes 
2314,23,843,9
Vacsora
- bakonyi barna kenyér2 nagyobb szelet
- petrezselymes túrókrém4 dkg
- paradicsompaprika6 dkg
- szűrt szőlőlé2 dl
38411,83,775


összesen:

179970,543,9276,6

8. nap

Reggeli
- kifli2 közepes darab
- tejföl 12%-os1 dl
- zöldpaprika1 kisebb darab
- citromos tea 
43312,611,968,3
Tízórai
- briós 
2015,34,734,2
Ebéd
lencseleves 

Hozzávalók

- lencse2 kisebb evőkanál
- tejföl 12%-os1 evőkanál
- olaj1 kávéskanál
- búzaliszt1 kávéskanál
- fűszerpaprikaízlés szerint
- vöröshagymaízlés szerint
- sóízlés szerint
- mustárízlés szerint
- ecet 20%-osízlés szerint
- fokhagymaízlés szerint
- feketeborsízlés szerint
- babérlevélízlés szerint

Elkészítés

A lencsét miután megmostuk, főzés előtt pár órával beáztatjuk. Vízben vagy csontlében feltesszük főni, majd ízesítjük sóval, borssal, egészben hagyott vöröshagymával, babérlevéllel, fokhagymával. Ha a lencse megfőtt az olajból, lisztből és fűszerpaprikából rántást készítünk, amivel a levest besűrítjük. Az egész vöröshagymát kiemeljük belőle. Ecettel, és mustárral ízesítjük, tálalás előtt a tejfölt hozzá melegítjük.
- túrós palacsinta 
6592525,681,1
Uzsonna
- sárgabarack befőtt1 kompótos tál
970,70,122,1
Vacsora
- gépsonkás melegszendvics 
- karamellás tej2 dl
44719,914,858,1


összesen:

183863,557,2263,8

9. nap

Reggeli
- félbarna kenyér2 közepes szelet
- tojáskrém2 dkg
- kígyóuborka5 dkg
- citromos tea 
40914,94,776,3
Tízórai
- narancs1 nagyobb darab
831,20,417
Ebéd
- tarhonyaleves 
fokhagymás sertéssült 

Hozzávalók

- sovány sertés karaj10 dkg
- olaj1 evőkanál
- sóízlés szerint
- paradicsom püré1 mokkáskanál
- fokhagyma1 kis gerezd
- borsízlés szerint

Elkészítés

A karajt kiklopfoljuk, enyhén megsózzuk, fokhagymával bedörzsöljük, és mindkét oldalát megkenjük a paradicsompürével. Forró olajban kisütjük.
- burgonyapüré 
- őszibarack befőtt1 kompótos tál
76133,724,499,5
Uzsonna
- vaniliapuding1 kisebb csésze
661,31,112,7
Vacsora
- félbarna kenyér2 közepes szelet
- light margarin2 dkg
- méz2 közepes kiskanál
- tej, 2,8%-os2 dl
53818,811,988,3


összesen:

18587042,5293,8

10. nap

Reggeli
- zsemle2 közepes darab
- light margarin2 dkg
- pulykasonka2 kisebb szelet
- paradicsom1 nagyobb darab
- citromos tea 
46117,6781,3
Tízórai
narancsos kefir 

Hozzávalók

- sovány kefir2 dl
- narancs1 kisebb darab
- méz1 közepes kiskanál
 
1297,30,423,3
Ebéd
- zellerkrémleves 
- sárgaborsó főzelék 
- grill virsli 
67534,131,762
Uzsonna
- babapiskóta2 közepes darab
- friss narancslé2 dl
1562,81,231,7
Vacsora
- sajtos melegszendvics 
- friss almalé2 dl
41211,713,160,5


összesen:

183273,553,4258,7

11. nap

Reggeli
- erzsébet kenyér10 dkg
- light margarin2 dkg
- anikó sajt2 kisebb szelet
- zöldpaprika1 kisebb darab
- citromos tea 
50721,216,468,1
Tízórai
- epres joghurt2 dl
1457420,1
Ebéd
- Burgonyagombóc leves 
Tejfölös gombás csirkeragu 

Hozzávalók

- csirkemell6 dkg
- csiperke3 dkg
- tejföl 12%-os1 evőkanál
- olaj1 kiskanál
- vöröshagymaízlés szerint
- búzaliszt1 kávéskanál
- sóízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
- feketeborsízlés szerint

Elkészítés

A csirkemell filét vékony csíkokra vágjuk. Olajon az apróra vágott vöröshagymát meg fonnyasztjuk, hozzáadjuk a felszeletelt csiperkét, kicsit átpirítjuk, majd végül a csirkemell csíkokat is. Kevés vízzel felengedve puhára pároljuk, miközben ízesítjük sóval, borssal. Amikor kész, akkor tejfölből és lisztből készített habarással besűrítjük, felforraljuk, végül friss petrezselyem levéllel meg szórjuk.
- galuska 
70631,924,388,6
Uzsonna
- Túró Rudi 
913,83,810,4
Vacsora
- erzsébet kenyér10 dkg
- sajtkrém(készen vásárolt, kenhető)2 közepes kiskanál
- paradicsom1 közepes darab
- snidlingízlés szerint
- természetes ásványvíz2 dl
34114,55,458,2


összesen:

179078,353,9245,3

12. nap

Reggeli
- lenmagos fehérkenyér2 közepes szelet
- zalai felvágott2 kisebb szelet
- light margarin2 dkg
- retek2 közepes darab
- citromos tea 
3841413,152,2
Tízórai
- alma befőtt1 kompótos tál
1120,40,426,3
Ebéd
- csontleves 
- grill csirkecomb 
fölséges burgonya 

Hozzávalók

- újburgonya20 dkg
- olaj2 csapott kiskanál
- tej, 2,8%-os1 dl
- tojás1 közepes darab
- petrezselyemzöld0,5 csomag
- csökkentett nátrium tartalmú só0,2 g

Elkészítés

A krumplit héjával együtt puhára főzzük, melegen meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és olajjal kikent edénybe rakjuk. A tejet felforraljuk, kissé lehűtjük. A tojást, az olajat, a sót és a petrezselyem zöldjét hozzákeverjük, majd az így kapott mártást a krumplira öntjük. Kevés vízzel meglocsoljuk, majd 30-40 percig sütőben sütjük.
paprikasaláta 

Hozzávalók

- zöldpaprika10 dkg
- ecetízlés szerint
- cukorízlés szerint
- sóízlés szerint
 
57634,122,857,8
Uzsonna
- diós csiga 
2766,99,340,9
Vacsora
tojásos sültpaprika 

Hozzávalók

- zöldpaprika10 dkg
- tojás1 db
- vöröshagyma1 pici db
- olaj1 kisebb evőkanál
- sóízlés szerint
 
- lenmagos fehérkenyér 
- citromos tea 
44415,617,356


összesen:

17937162,8233,3

13. nap

Reggeli
- félbarna kenyér2 közepes szelet
- olajos halkonzerv3 dkg
- friss citromlé2 csapott kiskanál
- citromos tea 
47817,311,575,4
Tízórai
zabkorpás pogácsa 

Hozzávalók

- búzaliszt3 dkg
- tejföl 12%-os1 evőkanál
- zabkorpa1 evőkanál
- margarin1,5 dkg
- tojássárga1/3 db
- élesztő1 kávéskanál

Elkészítés

Kevés langyos tejben egy pici liszttel felfuttatatunk élesztőt. A lisztet és a búzakorpát elmorzsoljuk a margarinnal, majd összegyúrjuk a tejföllel, a tojással, az elkészített kovásszal, valamint sóval. A tésztát jól kidolgozzuk, majd tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen kelni hagyjuk. Ha a tészta térfogata kétszeresére nőtt, akkor előre meg lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét bevagdosva pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és tepsibe téve még kb. negyed óráig pihentetjük, majd előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
281913,231,2
Ebéd
- májgaluska leves 
- paprikásburgonya 
- kovászos uborka 
58916,22670,8
Uzsonna
- kalács1 vékony szelet
- kakaós tej2 dl
25410,74,242,9
Vacsora
- félbarna kenyér 
kefires kukoricasaláta 

Hozzávalók

- csemegekukorica10 dkg
- kefir2 nagy evőkanál
- mustár1 kávéskanál
- cukor1 mokkáskanál
- sóízlés szerint
- feketeborsízlés szerint
 
- természetes ásványvíz2 dl
27810,33,850,5


összesen:

188063,558,7270,9

14. nap

Reggeli
- szezámmagos kifli 
- light margarin2 g
- paradicsompaprika5 dkg
- tej, 2,8%-os2 dl
32113,67,948,5
Tízórai
diós-banános turmix 

Hozzávalók

- dió2,5 dkg
- tej, 1,5%-os1,5 dl
- banán1 kisebb darab
- méz1 közepes kiskanál
- narancs1 kisebb darab
 
39111,616,847
Ebéd
- tejszínes gyümölcsleves 
vagdaltszelet 

Hozzávalók

- sertés lapocka darálva5 dkg
- zsemle1/3 db
- tojás1/3 db
- olaj1 kávéskanál
- zsemlemorzsa1 kávéskanál
- vöröshagymaízlés szerint
- só1 csipetnyi
- fűszerpaprika1 csipetnyi
- fokhagyma1 pici gerezd
- feketeborsízlés szerint
 
68820,230,182,5
Uzsonna
- kivi3 nagyobb darab
18331,833,9
Vacsora
- szezámmagos kifli 
- szárnyas májkrém2 dkg
- paradicsom1 közepes darab
- kígyóuborkaízlés szerint
- friss grapefruitlé2 dl
33111,25,257,6


összesen:

191459,761,9269,5

A(z) Alzheimer-kór diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

Kenyér és pékáruk
Másnapos, nem frissen sült készítmények, akár pirítva is. Bátran fogyaszthatók a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, hiszen rosttartalmuk elengedhetetlen.


Tej, tejtermékek
Zsir tartalmukat szem előtt tartva 1,5% és a 2,8% tejek, tejes italok, sovány és félzsíros túrók, ízesített tejtermékek.


Cereáliákból készült köretek
Főtt, vagy párolt rizs, főtt tészta, akár durum lisztből is. Konyhatechnikájában a könnyen emészthetőség dominál: minimális zsiradék felhasználásával. Előnyösek lehetnek még a felfújtak, pudingok formájában készülő köretek.


Zöldségek, gyümölcsök
Fontos a könnyen emészthetőség figyelembe vétele, ezért ajánlatos meghámozva, akár főzve, vagy párolva fogyasztani őket ( pl. kompótok). Elkészítésük: Főzelékek, mártások, pudingok, pürék formájában javasolható. Előfordul, hogy néha a kissé puffasztóbb zöldségek kerülnek terítékre, mint pl. bab, lencse. Ilyenkor érdemes főzés előtt jól beáztatni, illetve fedő nélkül megfőzni ezen nyersanyagokat. A könnyen emészthetőséget akár egy kis pürésítéssel is javíthatjuk.


Húsok, húsételek
A kiválasztandó nyersanyagok gerincét képezzék az alacsony, esetleg közepes zsírtartalmú húsok, és húskészítmények. Sovány húsok közé tartozik: csirkemell, pulykamell, nyúlhús, sertés karaj, szűzpecsenye, sertéscomb, esetenként még a sertés lapocka is, stb. Az ételek elkészítésénél a minimális zsiradék felhasználásra kell törekedni. A halakat is preferálják az étrendben, hiszen nem csak kitűnő fehérje források, hanem jó néhányuk kiváló zsírsav összetétellel rendelkeznek!


Tészták, édességek
Egyszerű piskóták, pudingok fogyaszthatók, melyeket ízesíthetik: kakaóval, vaníliával, lekvárral, mézzel, főzött krémmel, gyümölccsel, túróval.


Tojás, tojás ételek
Főzve, illetve sütve, zsírszegény konyhatechnológiával, pl. teflonedényben


Ízesítő anyagok, fűszerek
A kímélő, mértékletes fűszerezésen van a hangsúly: zöldfűszerek pl. zöldpetrezselyem, metélőhagyma, kapor, citromfű, rozmaring, zsálya, borsikafű. A száraz fűszerek közül alkalmazható: kömény, majoranna, babérlevél, szerecsendió, fahéj, vasfű, vaníilia stb. A sózásnál is a mértékletességnek van jelentősége.


Növényi olajok, light margarinok
Minimális felhasználási javaslattal.


Folyadékok, élvezeti szerek
Világosra főzött teák, gyógy főzetek, frissen préselt gyümölcslevek, és szénsavmentes ásványvizek fogyasztása javasolható. Tejes kávé, vagy hosszú kávé max. napi 1-2 alkalom, ha nincs más erre vonatkozó ellenjavallat.


A(z) Alzheimer-kór diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

Kenyér és pékáruk
Friss, meleg, kelt pékáruk.


Tej, tejtermékek
Magas zsírtartalmú tejek és tejtermékek, pl. 2.8%-nál magasabb zsírtartalmú tej, 20% tejföl stb.


Cereáliákból készült köretek
Zsíros, nehezen emészthető, nem a kímélő konyhatechnikával készülő köretek.


Zöldségek, gyümölcsök


Húsok, húsételek
Zsíros húsok, valamint az erőteljesen füstölt, pácolt készítmények.


Tészták, édességek
A kalóriadús, magas zsírtartalmú (vajas), nehezebben emészthető torták.


Tojás, tojás ételek


Ízesítő anyagok, fűszerek
Sok vöröshagymát tartalmazó, erős, fűszeres ételek.


Növényi olajok, light margarinok


Folyadékok, élvezeti szerek
Szénsavas üdítők, szörpök, feketekávé, erős fekete teák.