A kórkép klinikai és patológiai jellemzőit elsőként 1906-ban Alois Alzheimer ismertette. A leírójáról elnevezett betegség a demenciák, azaz elbutulással járó tünetegyüttesek leggyakoribb (50-70 százalék) oka. Az Alzheimer-kór a központi idegrendsze...
A kórkép klinikai és patológiai jellemzőit elsőként 1906-ban Alois Alzheimer ismertette. A leírójáról elnevezett betegség a demenciák, azaz elbutulással járó tünetegyüttesek leggyakoribb (50-70 százalék) oka. Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer jellegzetes klinikai és patológiai elváltozásaival, idegsejt-pusztulással járó betegsége. Általában 40 éves kor felett jelentkezik, pszichés és viselkedési tünetekkel járó, fokozatosan súlyosbodó mentális hanyatlás.
Az Alzheimer-kór általánosságban az idősebb korosztályt érintő betegség, amelynek gyakorlatilag szoros dietetikai megfontolásai nincsenek. Azonban az időskorúak táplálkozására vonatkozóan érdemes étrendi megfontolásokat figyelembe venni. Az energia igény ugyan csökken, de fontos a változatos, megfelelő tápanyagokat biztosító étrend: könnyen emészthető, nem túl zsíros, nem nagyon fűszeres, rostdús, és megfelelő folyadékbevitelt biztosító étrend. Mindig figyelembe kell venni az adott személy szokásait, ízlését, és a táplálkozáshoz való viszonyát, képességét. / pl. rágás, nyelés, emésztési problémák stb.. / A változatosság biztosításával kerülhető el, hogy esetleg bizonyos tápanyagok hiánya kialakuljon.
A lencsét miután megmostuk, főzés előtt pár órával beáztatjuk. Vízben vagy csontlében feltesszük főni, majd ízesítjük sóval, borssal, egészben hagyott vöröshagymával, babérlevéllel, fokhagymával. Ha a lencse megfőtt az olajból, lisztből és fűszerpaprikából rántást készítünk, amivel a levest besűrítjük. Az egész vöröshagymát kiemeljük belőle. Ecettel, és mustárral ízesítjük, tálalás előtt a tejfölt hozzá melegítjük.
Kenyér és pékáruk Másnapos, nem frissen sült készítmények, akár pirítva is. Bátran fogyaszthatók a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, hiszen rosttartalmuk elengedhetetlen.
Tej, tejtermékek Zsir tartalmukat szem előtt tartva 1,5% és a 2,8% tejek, tejes italok, sovány és félzsíros túrók, ízesített tejtermékek.
Cereáliákból készült köretek Főtt, vagy párolt rizs, főtt tészta, akár durum lisztből is. Konyhatechnikájában a könnyen emészthetőség dominál: minimális zsiradék felhasználásával. Előnyösek lehetnek még a felfújtak, pudingok formájában készülő köretek.
Zöldségek, gyümölcsök Fontos a könnyen emészthetőség figyelembe vétele, ezért ajánlatos meghámozva, akár főzve, vagy párolva fogyasztani őket ( pl. kompótok). Elkészítésük: Főzelékek, mártások, pudingok, pürék formájában javasolható. Előfordul, hogy néha a kissé puffasztóbb zöldségek kerülnek terítékre, mint pl. bab, lencse. Ilyenkor érdemes főzés előtt jól beáztatni, illetve fedő nélkül megfőzni ezen nyersanyagokat. A könnyen emészthetőséget akár egy kis pürésítéssel is javíthatjuk.
Húsok, húsételek A kiválasztandó nyersanyagok gerincét képezzék az alacsony, esetleg közepes zsírtartalmú húsok, és húskészítmények. Sovány húsok közé tartozik: csirkemell, pulykamell, nyúlhús, sertés karaj, szűzpecsenye, sertéscomb, esetenként még a sertés lapocka is, stb. Az ételek elkészítésénél a minimális zsiradék felhasználásra kell törekedni. A halakat is preferálják az étrendben, hiszen nem csak kitűnő fehérje források, hanem jó néhányuk kiváló zsírsav összetétellel rendelkeznek!
Tészták, édességek Egyszerű piskóták, pudingok fogyaszthatók, melyeket ízesíthetik: kakaóval, vaníliával, lekvárral, mézzel, főzött krémmel, gyümölccsel, túróval.
Tojás, tojás ételek Főzve, illetve sütve, zsírszegény konyhatechnológiával, pl. teflonedényben
Ízesítő anyagok, fűszerek A kímélő, mértékletes fűszerezésen van a hangsúly: zöldfűszerek pl. zöldpetrezselyem, metélőhagyma, kapor, citromfű, rozmaring, zsálya, borsikafű. A száraz fűszerek közül alkalmazható: kömény, majoranna, babérlevél, szerecsendió, fahéj, vasfű, vaníilia stb. A sózásnál is a mértékletességnek van jelentősége.
Növényi olajok, light margarinok Minimális felhasználási javaslattal.
Folyadékok, élvezeti szerek Világosra főzött teák, gyógy főzetek, frissen préselt gyümölcslevek, és szénsavmentes ásványvizek fogyasztása javasolható. Tejes kávé, vagy hosszú kávé max. napi 1-2 alkalom, ha nincs más erre vonatkozó ellenjavallat.
Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!