HáziPatika.com

//www.50plusz.hu

Étrendek

Sclerosis multiplex

A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/44

Dietetikai összegzés

A Sclerosis multiplex betegségben gyakori jelenség a súlygyarapodás, mivel csökkent a fizikai aktivitás. Ezért fontos a súlygyarapodás elkerülése, ami egy zsírszegény, minimális cukor /natív szénhidrát / hozzáadásával járó étrendet igényel. A zsírszegény konyhatechnikák mellett fontos a zsiradék bevitel minőségére is odafigyelni. Néhány vizsgálat alapján bebizonyosodott, hogy a többszörösen (PUFA) telítetlen zsírsavak fokozottabb bevitele révén a tünetek lassabban romlottak. A többszörösen telítetlen zsírsavak főleg a halételekre, a tengeri halakra jellemzők, amelyeket ha sűrűn is betervezünk, nem biztos, hogy a beteg elfogadja. Ezért e zsírsav források pótlását lehet, hogy egyes speciális készítményekkel lehetne elérni. Ezen kívül a kevés fizikai mozgás miatt gyakori lehet az obstipatio (székrekedés), ami az étrend rost dússá tételét is javallja. Jellemző tünetek közé tartozik még a vizelet inkontinencia, ezért az esti folyadék bevitel szabályozására is törekedni kell.

Készítette: Kovácsné Faragó Katalin

14 napos étrend

1. nap

Reggeli
- korpás kifli2 közepes darab
- joghurtos párizsisaláta 
- grapefruitlé light2 dl
50119,812,176,2
Tízórai
- banán1 közepes darab
1051,30,124,2
Ebéd
- lencseleves 
csirkemáj rizottó 

Hozzávalók

- csirkemáj6 dkg
- rizs4 dkg
- zöldborsó4 dkg
- trappista sajt1 vékony szelet
- olaj1 nagy kiskanál
- vöröshagymaízlés szerint
- sóízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
- feketeborsízlés szerint
 
60433,720,670,2
Uzsonna
- diabetikus őszibarack befőtt1 kompótos tál
790,80,118,1
Vacsora
- korpás kifli2 közepes darab
- tejföl 12%-os1 dl
- zöldpaprika1 kisebb darab
3921412,755


összesen:

168269,545,5243,7

2. nap

Reggeli
- bakonyi barna kenyér 
- light margarin 
- köményes sajt 
- természetes ásványvíz 
44520,17,373,1
Tízórai
- cukormentes gyümölcsjoghurt 
1195,85,910,2
Ebéd
- meggyleves 
rácos halfilé 

Hozzávalók

- burgonya20 dkg
- tőkehal filé6 dkg
- zöldpaprika1/2 db
- paradicsom1/2 db
- tejföl 12%-os1 evőkanál
- vöröshagyma1 pici db
- búzaliszt1 csapott evőkanál
- olaj1 nagy kiskanál
- sóízlés szerint
- fűszerpaprikaízlés szerint
- feketebors

Elkészítés

A burgonyát héjastól feltesszük főni. A tőkehalfilét megsózzuk, meghintjük liszttel, majd az olajban elősütjük. Egy hőálló edénybe a megfőtt, meghámozott, és karikára vágott burgonyát belehelyezzük, enyhén megsózzuk, rárétegezzük a halat, majd a többi karikára vágott zöldséget is. 12 %-os alacsony zsírtartalmú tejfölbe bele keverjük a fűszerpaprikát és ráöntjük a halas rakottra. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
- káposztás rétes 
74124,928,193,7
Uzsonna
- kétszersült2 dkg
- light szűrt szőlőlé2 dl
1032,30,821
Vacsora
- bakonyi barna kenyér2 nagyobb szelet
- gépsonka2 kisebb szelet
- light margarin1 dkg
- kígyóuborka6 dkg
27214,25,341,6


összesen:

168067,447,4239,7

3. nap

Reggeli
- kifli2 kisebb darab
- light margarin1 dkg
- füstölt főtt tarja2 kisebb szelet
- paradicsompaprika6 dkg
- light szűrt szőlőlé2 dl
28610,87,543
Tízórai
- túrós pogácsa 
37111,818,239,5
Ebéd
- csontleves 
- rakott karfiol 
41218,323,830,5
Uzsonna
banánturmik (cukor nélkül) 

Hozzávalók

- tej, 1,5%-os200g
- banán50g
 
- babapiskóta5 közepes darab
28311,15,147,4
Vacsora
- kifli2 kisebb darab
- körített túró3 dkg
- uborka1 kisebb darab
- paradicsom1 közepes darab
26110,16,540


összesen:

161262,161,2200,4

4. nap

Reggeli
- burgonyás kenyér2 közepes szelet
- sonkás májaskrém3 dkg
- uborka1 kisebb darab
- friss almalé2 dl
52716,311,288,6
Tízórai
narancsos kefír 

Hozzávalók

- sovány kefir2 dl
- narancs1 kisebb darab
- méz1 közepes kiskanál
 
1297,30,423,3
Ebéd
- daragaluska leves 
grill csirkecomb 

Hozzávalók

- csirkecomb7 dkg
- só1 csipetnyi
- fűszerpaprikaízlés szerint
- feketeborsízlés szerint
 
párolt vöröskáposzta almával 

Hozzávalók

- lilakáposzta12 dkg
- alma3 dkg
- olaj1 mokkáskanál
- vöröshagymaízlés szerint
- só1 csipetnyi
 
sós burgonyaköret 

Hozzávalók

- burgonya12 dkg
- só1 csipetnyi
 
38622,211,946,3
Uzsonna
- almás-diós rétes 
2096,77,228,8
Vacsora
- burgonyás kenyér2 közepes szelet
- pulykasonka2 kisebb szelet
- light margarin1 dkg
- póréhagyma4 dkg
380195,463,4


összesen:

163271,536,2250,4

5. nap

Reggeli
- kenyér2 közepes szelet
- makrela konzerv3 dkg
- citromlépár csepp
- természetes ásványvíz2 dl
40116,210,163,8
Tízórai
- kivi1 nagyobb darab
- narancs1 kisebb darab
941,50,818,1
Ebéd
csirkemájas zöldborsóleves 

Hozzávalók

- csirkemáj6 dkg
- zöldborsó2 kisebb evőkanál
- sárgarépa1 dkg
- olaj2 teáskanál
- búzaliszt2 teáskanál
- vöröshagyma1 pici db
- petrezselyemgyöké1 dkg
- karalábé1 dkg
- zeller1 dkg
- sóízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
- fűszerpaprikaízlés szerint
- fokhagymaízlés szerint
- feketeborsízlés szerint
 
gyümölcsös pulykasült 

Hozzávalók

- pulykamell7 dkg
- petrezselyemzöldízlés szerint
- alma3 dkg
- margarin1 mokkáskanál
- szilva befőtt3 dkg
- csökkentett nátrium tartalmú sóízlés szerint
- friss fodormentaízlés szerint
- szegfűszeg2 szem

Elkészítés

A kicsontozott pulykamellet felszeleteljük. 1 dl víz és fűszerek segítségével egy ízesítő főzetet készítünk. A húst megsózzuk, majd a közben elkészített világos főzettel bekenjük. A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk, és nagyobb szeletekre vágjuk. Ezután egy kimargarinozott hőálló edény aljára teszünk egy gyümölcs réteget, erre a húst, majd meghintjük frissen aprított petrezselyemmel, végül rárakjuk a maradék gyümölcsöt. Meglocsoljuk az ízesítő folyadékkal, letakarjuk az edényünk tetejét (pl. alufóliával), majd előmelegített sütőben megsütjük.
- petrezselymes rizs6 dkg
60438,317,771,8
Uzsonna
- gyümölcssaláta 
1842,10,840,4
Vacsora
- kenyér2 közepes szelet
- tojáskrém3 dkg
- fejes saláta1 kis fej
37814,86,966,7


összesen:

166172,936,3260,8

6. nap

Reggeli
- korpás zsemle1 közepes darab
- óvári sajt2 kisebb szelet
- light margarin1 dkg
- zöldpaprika1 közepes szelet
- paradicsom1 kisebb darab
- friss narancslé2 dl
38319,211,149,7
Tízórai
- sajtos tallér4 dkg
- mandarin1 közepes darab
1934,410,120,6
Ebéd
- tojásleves 
alufóliában sült busa szelet 

Hozzávalók

- busa12 dkg
- búzaliszt1 teáskanál
- petrezselyemzöld (aprítva)ízlés szerint
- csökkentett nátrium tartalmú só1 csipetnyi
- friss citromlépár csepp
 
kefires kukoricasaláta 

Hozzávalók

- csemegekukorica20 dkg
- kefir? dl
- mustár1 evőkanál
- cukor1 teáskanál
- só1 csipetnyi
- feketeborsízlés szerint
 
60838,818,670,7
Uzsonna
- diabetikus vegyes gyümölcsbefőtt1 kompótos tál
890,80,319,9
Vacsora
- sonkakrémes melegszendvics 
29012,211,733,6


összesen:

156375,351,8194,3

7. nap

Reggeli
- fonott mákos kifli1 db
- tej, 2,8%-os2 dl
46217,115,363,5
Tízórai
gyümölcsös tejbenrizs (másmilyen gyümölccsel is elkészíthető!) 

Hozzávalók

- tej, 1,5%-os1 dl
- narancs1/2 db
- rizs1,5 evőkanál
- banán? db
- mesterséges édesítőszerízlés szerint
 
1946,31,737,8
Ebéd
- paradicsomleves 
tavaszi pulykaragu 

Hozzávalók

- pulykahús9 dkg
- zöldborsó1 evőkanál
- sárgarépa2 dkg
- petrezselyemgyökér1 dkg
- olaj2 teáskanál
- búzaliszt1/2 evőkanál
- só1 csipetnyi
- petrezselyemzöldízlés szerint
- feketeborsízlés szerint

Elkészítés

A pulykahúst csíkokra vágjuk, majd felhevített olajon átfuttatjuk, liszttel meghintjük, és csak egy kevéske vízzel engedjük fel. Hozzá adjuk a zöldborsót, a kockára vágott sárgarépát és petrezselyem gyökeret, majd ízesítjük sóval, borssal. Addig pároljuk az egészet, míg meg nem puhul, a végén frissen vágott petrezselyem levéllel megszórjuk a tetejét.
- pirított burgonya 
68329,829,572,6
Uzsonna
- gyümölcsös cerbona szelet1 közepes darab
771,22,811,6
Vacsora
- korpás zsemle1 közepes darab
- light margarin1 dkg
- gépsonka2 kisebb szelet
- póréhagyma3 dkg
- paradicsom1 közepes darab
22813,75,630,5


összesen:

164568,154,9216

8. nap

Reggeli
- burgonyás kenyér2 közepes szelet
- körözött tehéntúróból3 dkg
- friss narancslé2 dl
45317,74,683,2
Tízórai
- grapefruit1 nagyobb darab
7211,714,4
Ebéd
- tejfölös zellerleves 
roston sült fogas szelet 

Hozzávalók

- fogassüllő20 dkg
- olaj1 evőkanál
- citroma levéből pár csepp, vagy csak díszítésnek
- sóízlés szerint
 
- citromos rizsköret 
62946,920,662,1
Uzsonna
- alma1 közepes darab
520,60,610,5
Vacsora
sajtos saláta pirított kenyérkockákkal 

Hozzávalók

- avokádó4 dkg
- anikó sajt1 kisebb szelet
- jogonéz1 közepes evőkanál
- kenyér1 közepes szelet
- fűszerpaprikaízlés szerint
- olivaolaj1 csapott mokkáskanál
- cukkini1 kisebb darab
- citromlé1 csapott kiskanál
- fejes saláta1 kis fej
- fokhagyma1 gerezd
 
45216,12148,9


összesen:

165982,347,1219

9. nap

Reggeli
- erzsébet kenyér8 dkg
- főtt lágy tojás1 db
- light margarin1 g
- snidlingízlés szerint
- természetes ásványvíz2 dl
28414,15,843,4
Tízórai
búzacsírás gyümölcssaláta 

Hozzávalók

- (bármilyen gyümölcsből, + 1 evőkanál búzacsírával)
 
1073,1121,1
Ebéd
csirkegulyás 

Hozzávalók

- csirkecomb8 dkg
- vöröshagyma5 g
- paradicsom3 dkg
- zeller2 dkg
- csökkentett nátrium tartalmú só2 g
- olaj1 csapott mokkáskanál
- fűszerpaprikaízlés szerint
- zöldpaprika1 közepes szelet
- petrezselyemgyökér0,5 db
- sárgarépa0,5 db
- rozmaringízlés szerint
- köménymagízlés szerint
 
6443720,277,8
Uzsonna
- diabetikus körte befőtt 
910,50,421,2
Vacsora
- pirítós kenyér2 közepes szelet
szardíniakrém 

Hozzávalók

- olajos szardinia2 dkg (1 nagy evőkanál)
- margarin1 teáskanál
- mustár1 mokkáskanál
- friss citromlépár csepp

Elkészítés

Az olajos szardíniát jól áttörjük egy villa segítségével, majd hozzá adjuk a mustárt, a margarint, végül pár csepp citrom levét. Gondosan homogénné kikeverjük, hűtőben tároljuk tálalásig.
- friaa narancslé2 dl
5081711,185,8


összesen:

163471,638,4249,2

10. nap

Reggeli
- sajtos kifli1 db
- vaj1 dkg
- diabetikus szilva lekvár1 közepes evőkanál
- természetes ásványvíz2 dl
2968,611,738,2
Tízórai
- abonett2 közepes darab
- narancs1 kisebb darab
842,20,417,3
Ebéd
- újházy-tyúkhúsleves tésztabetéttel 
sült keszeg 

Hozzávalók

- keszeg15 dkg
- búzaliszt1 csapott evőkanál
- olaj1 evőkanál
- só1 mokkáskanál
 
- petrezselymes burgonya 
79561,532,462,6
Tízórai
waldorf saláta 

Hozzávalók

- alma12 dkg
- zeller7,5 dkg
- joghurt0,5 dl
- dió1/2 marék
- friss citromlé1 teáskanál
- majonéz ( jogonéz még jobb lenne)1 kisebb evőkanál
 
2685,71917
Vacsora
- briós1 db
- tej, 1,5%-os1 dl
2518,86,339,6


összesen:

169486,869,7174,7

11. nap

Reggeli
- bakonyi barna kenyér2 nagyobb szelet
- kapros túrókrém3 dkg
- paradicsompaprika5 dkg
- light ananászlé2 dl
36711,43,271,8
Tízórai
tejbendara 

Hozzávalók

- tej, 2,8%-os125 ml
- búzadara2 kisebb evőkanál
- mesterséges édesítőszerízlés szerint
 
1616,63,825
Ebéd
- zöldséges hajdinaleves 
majorannás teflon szelet 

Hozzávalók

- sovány sertés karaj10 dkg
- olaj1 teáskanál
- csökkentett nátrium tartalmú só1 csipetnyi
- majorannaízlés szerint
 
meleg sárgarépa-saláta köménymagos öntettel 

Hozzávalók

- citromízlés szerint
- köménymag1 mokkáskanál
- korianderlevél1 mokkáskanál
- fokhagyma1 gerezd
- cukor1 csapott kiskanál
- friss citromlé1 csapott evőkanál
- sárgarépa1 nagyobb darab
- olivaolaj1 csapott kiskanál
- fűszerpaprikaízlés szerint

Elkészítés

A köménymagot száraz serpenyőben kis lángon, rázogatva néhány percig pirítjuk. Ezt követően fűszerőrlővel megőröljük. A répát miután rövid hasábokra felvágtuk, enyhén sós vízben felforraljuk, majd mérsékelt tűzön még 3-4 percig főzzük, leszűrjük. Az olajat, a citromlevet, és a cukrot összekeverjük, majd beletesszük az apróra vágott fokhagymát, a sót, a köményt, majd a pirospaprikát. Összekeverjük a megfőtt répával, majd kissé hűlni hagyjuk, néha megkeverjük. Végül szórjuk meg egy kis korianderrrel, citromhéjjal. Szobahőmérsékleten tálaljuk.
48529,218,648,5
Uzsonna
eperturmix 

Hozzávalók

- tej, 1,5%-os2 dl
- eper (télen mirelitből is lehet)6 dkg
 
1217,43,315,1
Vacsora
- bakonyi barna kenyér2 nagyobb szelet
- petrezselymes margarin1 dkg
- óvári sajt2 kisebb szelet
- paradicsom1 nagyobb darab
39420,313,347,7


összesen:

152874,842,1208,1

12. nap

Reggeli
- félbarna kenyér2 közepes szelet
- krinolin5 dkg
- mustár1 közepes kiskanál
- természetes ásványvíz2 dl
43418,310,965,1
Tízórai
- gyümölcsös joghurt puding 
1417,14,517,4
Ebéd
- gombaleves 
fokhagymás halfilé 

Hozzávalók

- tőkehal filé12 dkg
- búzaliszt1 púpozott evőkanál
- olaj2 kávéskanál
- fokhagyma1 kisebb gerezd
- sóízlés szerint

Elkészítés

Az előkészített halfilét megsózzuk, majd zúzott fokhagymával átkenjük és félretesszük kis időre. Ezután lisztben megforgatjuk, és felforrósított olajban pirosra sütjük.
- sárgarépás rizs 
57732,522,560,4
Uzsonna
- sajtos keksz4 nagyobb darab
- friss almalé2 dl
3155,69,849,8
Vacsora
- gombás melegszendvics 
22610,65,234


összesen:

16937452,8226,7

13. nap

Reggeli
- burgonyás kenyér2 kisebb szelet
- light margarin1 dkg
- sonkaszalámi2 kisebb szelet
- retek1 kisebb darab
- természetes ásványvíz2 dl
263135,540
Tízórai
diós-banános turmix 

Hozzávalók

- dió1 kisebb maréknyi
- tej, 1,5%-os1,5 dl
- narancs1 kisebb darab
- banán1 kisebb darab
 
39111,616,847
Ebéd
citromos karfiolleves 

Hozzávalók

- karfiol15 dkg
- citrom5 dkg
- kefir2 közepes evőkanál
- búzaliszt1 púpozott kiskanál
- petrezselyemzöld0,5 csomag
- csökkentett nátrium tartalmú só1 késhegynyi
- fehérbors1 csipetnyi

Elkészítés

A rózsákra szedett karfiolt sós vízbe, kevés reszelt citromhéjjal és borsikafűvel puhára főzzük. A kefirt a liszttel kikeverjük, majd a levest behabarjuk. Tálalás előtt tesszük hozzá a friss petrezselyemzöldet, és a citrom levét.
szezámos-mézes csirke 

Hozzávalók

- szójaszósz10 g
- csirkemell6 dkg
- szezámmag1 kávéskanál
- gyömbér1 mokkáskanál
- méz1 közepes kiskanál
- szezámolaj1 csapott kiskanál
- vöröshagyma1 kisebb darab

Elkészítés

Egy wokot, vagy egy serpenyőt felforrósítunk kevés olajjal. Beledobjuk a hagymát, a frissen őrölt gyömbért, majd sütjük 3-4 percig, amíg a hagyma meg nem puhul. Hozzáadjuk az előre felszeletelt csirkehúst, aranybarnára sütjük, beleöntjük a szójaszószt és a mézet. Ezzel együtt sütjük kb. még 4-5 percig, amíg a csirke meg nem puhul.
- pirított burgonya 
5433014,769,3
Uzsonna
- mandarin2 nagyobb darab
941,40,619,6
Vacsora
pirítós kenyér 

Hozzávalók

- kenyér2 közepes szelet
- vaj1 dkg
 
- diabetikus áfonya lekvár2 közepes kiskanál
39710,89,868,8


összesen:

168866,847,4244,6

14. nap

Reggeli
- korpás kifli2 közepes darab
- sárgarépás túrókrém4 dkg .
- póréhagymaízlés szerint
- természetes ásványvíz2 dl
31015,14,252,7
Tízórai
citromos sajttorta 

Hozzávalók

- sovány tehéntúró5 dkg
- cukor1 kávéskanál
- vaniliáscukor1 kávéskanál
- kukoricaliszt1 csapott kiskanál
- 0%-os joghurt1 közepes evőkanál
- citromízlés szerint
- fetasajt1 kisebb szelet
- tojás1/2 darab

Elkészítés

A túrót, a sajtot, a cukrokat, a joghurtot és a tojást robotgéppel összedolgozzuk. Ezután hozzá keverjük a kukoricalisztet és a reszelt ciromhéjat. A masszát beleöntjük egy kerek tortaformába, amit vízfürdőbe állítunk addig, hogy félig érje a víz. Kb. 45 percig sütjük, amíg a torta teljesen át nem sül. A formában kell kihűlnie. Szeletekre vágva bármilyen idényjellegű gyümölccsel nagyon finom!
- kivi1 kisebb darab
20614,27,419,3
Ebéd
- frankfurti leves 
zöldborsós csirkemáj 

Hozzávalók

- csirkemáj5 dkg
- zöldborsó3 dkg
- vöröshagyma1 pici darab
- olaj1 kávéskanál
- sóízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
- feketeborsízlés szerint
 
koleszterinmentes tésztaköret 

Hozzávalók

- durum tészta7 dkg
- olaj1 kávéskanál
- sóízlés szerint
 
66829,826,576,6
Uzsonna
- gyümölcsös müzli3 csapott evőkanál
- tej, 1,5%-os2 dl
2069,75,229,8
Vacsora
holland melegszendvics 

Hozzávalók

- bakonyi barna kenyér1 vastag szelet
- alma5 dkg
- tenkes sajt2 vékony szeletke
- light margarin1 kéváskanál
 
29313,910,834,5


összesen:

168382,754212,9

A(z) Sclerosis multiplex diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

Kenyér, péksütemények, tésztafélék, gabonafélék
Teljes kiőrlésű lisztből készült barna kenyerek és péksütemények, szójás kenyér, korpás termékek, kevés tojással készült, vagy tojás nélküli tészták, durumliszt és az ebből készült tészták, barnarizs, zab- és búzakorpa és pehely salátákhoz


Tej, tejtermékek
Maximum 1.5% - 2,8% - os tej, joghurtok, kefír, sovány ill. zsírszegény felirattal rendelkező túrók, sajtok közül a max. 20-25% zsírtartalmúak ( Tenkes, Köményes, Óvári stb..), 12%-os tejföl, zsírszegény körözöttek, túrókrémek.


Húsok, húskészítmények
Alacsony zsírtartalmú húsok (pl. pulykamell, csirkemell, sertéscomb, sertéskaraj), a húskészítmények közül a sovány felvágottak (baromfi párizsi, baromfi virslik, sonka szalámi, pulykasonka, csirkesonka stb.), alacsony zsírtartalmú halak ( fogas, busa ), folyami halak (pisztráng, keszeg), tengeri halak (hekk, tonhal, lazac, a makrélafilé.) Kiváló zsírsav összetételük előnyösek a diétában!


Tojás
Maximum 1-2 db tojás/hét, mivel a tojássárgája gazdag koleszterin tartalommal rendelkezik, felhasználásánál figyelembe véve a zsírszegény konyhatechnikákat. Majonézpótlásra alkalmas lehet a jogonéz.


Zsiradékok
Növényi eredetű olajok ( napraforgó-, kukorica-, oliva-, lenmagolaj stb.), alacsony zsírtartalmú (light) margarinok


Zöldségek, főzelékfélék
Főzve, párolva, nyersen elkészítve minimális zsiradék felhasználással, rosttartalmuk igen fontos!


Gyümölcsök
Bármelyik, mivel rosttartalmuk nagy, viszont a befőttek közül preferáljuk a minimális cukorral készülőket, vagy a cukor mentesseket, friss gyümölcsleveket


Folyadékok, italok
Természetes vizek és ásványvizek, kávé mértékkel illetve pl. hosszú kávé, tejes kávé formájában, gyümölcsteák, ivólevek minimális cukortartalommal, vagy édesítőszerrel édesített italok.


Ízesítő anyagok
Csökkentett natrium tartalmú só, biovegeták, borsikafű, zöldfűszerek, illetve ha nincs más ellenjavallat, akkor egy mértékletes fűszerezés javasolt


A(z) Sclerosis multiplex diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

Kenyér, péksütemények, tésztafélék, gabonafélék
Fehér kenyér, finomlisztből készült termékek.


Tej, tejtermékek
2,8% feletti zsírtartalommal rendelkező tejek, tejszín, sűrített tejek, zsíros sajtok


Húsok, húskészítmények
Zsíros húsok, löncs, kolbászok, szalámik.


Tojás
Heti 1-2 darabnál több tojás, és a belőle zsírosan elkészített ételek pl. rántotta.


Zsiradékok
Állati eredetű sertés-, tyúk-, liba-, kacsazsír, szalonna, tepertő, vajkrémek.


Zöldségek, főzelékfélék
Zsíros konyhatechnológiával készülő, nehezen emészthetők pl. szárazhüvelyesek ( szárazbab, szója, lencse ), bő zsírban sültek: pl. sült burgonya.


Gyümölcsök
Cukrozott, tejszínhabos állapotban tálalt gyümölcsök, cukrozott befőttek.


Folyadékok, italok
Erős feketekávé, alkoholok, szörpök, cukros üdítők.


Ízesítő anyagok
Túl erős borsozás, csípős ételek, intenzív ízesítési eljárások.