Étrendek

Sclerosis multiplex

A szklerozis multiplex krónikus, a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegsége, melynek következtében károsodnak az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő, úgynevezett myelin. Döntően fiatal felnőttkorban jelentkezik, és az esete...

A Sclerosis multiplex betegségben gyakori jelenség a súlygyarapodás, mivel csökkent a fizikai aktivitás. Ezért fontos a súlygyarapodás elkerülése, ami egy zsírszegény, minimális cukor /natív szénhidrát / hozzáadásával járó étrendet igényel. A zsírszegény konyhatechnikák mellett fontos a zsiradék bevitel minőségére is odafigyelni. Néhány vizsgálat alapján bebizonyosodott, hogy a többszörösen (PUFA) telítetlen zsírsavak fokozottabb bevitele révén a tünetek lassabban romlottak. A többszörösen telítetlen zsírsavak főleg a halételekre, a tengeri halakra jellemzők, amelyeket ha sűrűn is betervezünk, nem biztos, hogy a beteg elfogadja. Ezért e zsírsav források pótlását lehet, hogy egyes speciális készítményekkel lehetne elérni. Ezen kívül a kevés fizikai mozgás miatt gyakori lehet az obstipatio (székrekedés), ami az étrend rost dússá tételét is javallja. Jellemző tünetek közé tartozik még a vizelet inkontinencia, ezért az esti folyadék bevitel szabályozására is törekedni kell.

Készítette: Kovácsné Faragó Katalin

Reggeli

bakonyi barna kenyér2 nagyobb szelet
kapros túrókrém3 dkg
paradicsompaprika5 dkg
light ananászlé2 dl
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
36711,43,271,8

Tízórai

tejbendara 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
1616,63,825

Ebéd

zöldséges hajdinaleves 
majorannás teflon szelet 
meleg sárgarépa-saláta köménymagos öntettel 

E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
48529,218,648,5

Uzsonna

eperturmix 
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
1217,43,315,1

Vacsora

bakonyi barna kenyér2 nagyobb szelet
petrezselymes margarin1 dkg
óvári sajt2 kisebb szelet
paradicsom1 nagyobb darab
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
39420,313,347,7
E (kcal)Fehérje (g)Zsír (g)Szénhidrát (g)
152874,842,1208,1


Javasolható élelmianyagokKerülendő élelmianyagok

A(z) Sclerosis multiplex diétájában JAVASOLHATÓ élelmianyagok:

  • Kenyér, péksütemények, tésztafélék, gabonafélék
    Teljes kiőrlésű lisztből készült barna kenyerek és péksütemények, szójás kenyér, korpás termékek, kevés tojással készült, vagy tojás nélküli tészták, durumliszt és az ebből készült tészták, barnarizs, zab- és búzakorpa és pehely salátákhoz
  • Tej, tejtermékek
    Maximum 1.5% - 2,8% - os tej, joghurtok, kefír, sovány ill. zsírszegény felirattal rendelkező túrók, sajtok közül a max. 20-25% zsírtartalmúak ( Tenkes, Köményes, Óvári stb..), 12%-os tejföl, zsírszegény körözöttek, túrókrémek.
  • Húsok, húskészítmények
    Alacsony zsírtartalmú húsok (pl. pulykamell, csirkemell, sertéscomb, sertéskaraj), a húskészítmények közül a sovány felvágottak (baromfi párizsi, baromfi virslik, sonka szalámi, pulykasonka, csirkesonka stb.), alacsony zsírtartalmú halak ( fogas, busa ), folyami halak (pisztráng, keszeg), tengeri halak (hekk, tonhal, lazac, a makrélafilé.) Kiváló zsírsav összetételük előnyösek a diétában!
  • Tojás
    Maximum 1-2 db tojás/hét, mivel a tojássárgája gazdag koleszterin tartalommal rendelkezik, felhasználásánál figyelembe véve a zsírszegény konyhatechnikákat. Majonézpótlásra alkalmas lehet a jogonéz.
  • Zsiradékok
    Növényi eredetű olajok ( napraforgó-, kukorica-, oliva-, lenmagolaj stb.), alacsony zsírtartalmú (light) margarinok
  • Zöldségek, főzelékfélék
    Főzve, párolva, nyersen elkészítve minimális zsiradék felhasználással, rosttartalmuk igen fontos!
  • Gyümölcsök
    Bármelyik, mivel rosttartalmuk nagy, viszont a befőttek közül preferáljuk a minimális cukorral készülőket, vagy a cukor mentesseket, friss gyümölcsleveket
  • Folyadékok, italok
    Természetes vizek és ásványvizek, kávé mértékkel illetve pl. hosszú kávé, tejes kávé formájában, gyümölcsteák, ivólevek minimális cukortartalommal, vagy édesítőszerrel édesített italok.
  • Ízesítő anyagok
    Csökkentett natrium tartalmú só, biovegeták, borsikafű, zöldfűszerek, illetve ha nincs más ellenjavallat, akkor egy mértékletes fűszerezés javasolt

Tippek:

A láb normál hőmérséklete 30 °C körül van. Hogy ezt hidegben is jobban megőrizhesse, elősegíthetjük lábfürdőkkel. A rozmaring- és levendulaolajos lábvíz fokozza a vérkeringést, és kellemes illatú!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések