A szklerozis multiplex krónikus, a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegsége, melynek következtében károsodnak az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő, úgynevezett myelin. Döntően fiatal felnőttkorban jelentkezik, és az esete...
A szklerozis multiplex krónikus, a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegsége, melynek következtében károsodnak az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő, úgynevezett myelin. Döntően fiatal felnőttkorban jelentkezik, és az esetek felében a visszafordíthatatlan szövetkárosodás miatt rokkantsághoz vezet.
A Sclerosis multiplex betegségben gyakori jelenség a súlygyarapodás, mivel csökkent a fizikai aktivitás. Ezért fontos a súlygyarapodás elkerülése, ami egy zsírszegény, minimális cukor /natív szénhidrát / hozzáadásával járó étrendet igényel. A zsírszegény konyhatechnikák mellett fontos a zsiradék bevitel minőségére is odafigyelni. Néhány vizsgálat alapján bebizonyosodott, hogy a többszörösen (PUFA) telítetlen zsírsavak fokozottabb bevitele révén a tünetek lassabban romlottak. A többszörösen telítetlen zsírsavak főleg a halételekre, a tengeri halakra jellemzők, amelyeket ha sűrűn is betervezünk, nem biztos, hogy a beteg elfogadja. Ezért e zsírsav források pótlását lehet, hogy egyes speciális készítményekkel lehetne elérni. Ezen kívül a kevés fizikai mozgás miatt gyakori lehet az obstipatio (székrekedés), ami az étrend rost dússá tételét is javallja. Jellemző tünetek közé tartozik még a vizelet inkontinencia, ezért az esti folyadék bevitel szabályozására is törekedni kell.
Kenyér, péksütemények, tésztafélék, gabonafélék Teljes kiőrlésű lisztből készült barna kenyerek és péksütemények, szójás kenyér, korpás termékek, kevés tojással készült, vagy tojás nélküli tészták, durumliszt és az ebből készült tészták, barnarizs, zab- és búzakorpa és pehely salátákhoz
Tej, tejtermékek Maximum 1.5% - 2,8% - os tej, joghurtok, kefír, sovány ill. zsírszegény felirattal rendelkező túrók, sajtok közül a max. 20-25% zsírtartalmúak ( Tenkes, Köményes, Óvári stb..), 12%-os tejföl, zsírszegény körözöttek, túrókrémek.
Húsok, húskészítmények Alacsony zsírtartalmú húsok (pl. pulykamell, csirkemell, sertéscomb, sertéskaraj), a húskészítmények közül a sovány felvágottak (baromfi párizsi, baromfi virslik, sonka szalámi, pulykasonka, csirkesonka stb.), alacsony zsírtartalmú halak ( fogas, busa ), folyami halak (pisztráng, keszeg), tengeri halak (hekk, tonhal, lazac, a makrélafilé.) Kiváló zsírsav összetételük előnyösek a diétában!
Tojás Maximum 1-2 db tojás/hét, mivel a tojássárgája gazdag koleszterin tartalommal rendelkezik, felhasználásánál figyelembe véve a zsírszegény konyhatechnikákat. Majonézpótlásra alkalmas lehet a jogonéz.
Zsiradékok Növényi eredetű olajok ( napraforgó-, kukorica-, oliva-, lenmagolaj stb.), alacsony zsírtartalmú (light) margarinok
Gyümölcsök Bármelyik, mivel rosttartalmuk nagy, viszont a befőttek közül preferáljuk a minimális cukorral készülőket, vagy a cukor mentesseket, friss gyümölcsleveket
Folyadékok, italok Természetes vizek és ásványvizek, kávé mértékkel illetve pl. hosszú kávé, tejes kávé formájában, gyümölcsteák, ivólevek minimális cukortartalommal, vagy édesítőszerrel édesített italok.
Ízesítő anyagok Csökkentett natrium tartalmú só, biovegeták, borsikafű, zöldfűszerek, illetve ha nincs más ellenjavallat, akkor egy mértékletes fűszerezés javasolt