HáziPatika.com

//www.50plusz.hu

Étrendek

Hiperkoleszterinémia (magas koleszterinszint)

A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/praktikak/etrendek/393

Dietetikai összegzés

Az étrend célja a táplálkozással összefüggő kockázati tényezők megszűntetése. Jellemzi a teljes zsírbevitel csökkentése, a koleszterinbevitel ne érje el a napi 300 mg-ot. Az étrend fehérje- és szénhidráttartalma a hagyományos egészségmegőrző étrendével azonos annak figyelembevételével, hogy túlsúly esetén ez energiaszegény étrend formájában jelenik meg. A gyakorlatban kerülendők a jelentős koleszterintartalmú nyersanyagok (pl. belsőségek, tojássárgája, jelentős zsírtartalmú tejtermékek, állati zsiradékok); az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak és a rostokban gazdag alapanyagok fogyasztása azonban előnyös.

Készítette: Szűcs Zsuzsanna

14 napos étrend

1. nap

Reggeli
- tej (1,5%)200 ml
- corn flakes50 g
- körte200 g
39211,43,376,110
Tízórai
- gyümölcsös müzliszelet1 db
1231,8-25,5-
Ebéd
zöldborsóleves 

Hozzávalók

- zöldborsó60 g
- csontlé200 ml
- sárgarépa20 g
- petrezselyem gyökér20 g
- lenmag olaj3 g
- petrezselyem, lestyánízlés szerint
- szerecsendió-virág, sóízlés szerint

Elkészítés

A borsót a megmosott és apró kockákra vágott répával és gyökérrel átfuttatjuk a megmelegített olajon, meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, ízesítjük sóval, lestyánnal, szerecsendió virággal. Kevés csontlevet alá öntve pároljuk, majd felöntjük 1 adagnak megfelelő vízzel vagy csontlével.
párolt busa 

Hozzávalók

- busa150 g
- olaj5 g
- sóízlés szerint

Elkészítés

A megmosott halszeleteket besózzuk és a felmelegített olajon teflonserpenyőben pirosra sütjük, majd kevés vizet aláöntve fedő alatt néhány perc alatt puhára pároljuk.
burgonyahab 

Hozzávalók

- burgonya200 g
- sóízlés szerint

Elkészítés

A megmosott és megtisztított burgonyát egyenletes apró kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Még forrón burgonyanyomón áttörjük. Forrón tálaljuk.
tormás fejes saláta 

Hozzávalók

- fejes saláta100 g
- kukoricacsíra olaj3 g
- reszelt torma, sóízlés szerint
 
530,439,216,1454,165,5
Uzsonna
vizes gyümölcsturmix 

Hozzávalók

- grapefruit50 g
- víz150 ml
- méz10 g
 
- puffasztott búzaszelet3 db
1383,6-29,5-
Vacsora
cukkínis lecsó 

Hozzávalók

- cukkíni100 g
- zöldpaprika50 g
- paradicsom50 g
- vöröshagyma10 g
- kukoricacsíra olaj5 g
- fűszerpaprikaízlés szerint
- sóízlés szerint
- tojás0,5 db

Elkészítés

Az apró kockákra vágott vöröshagymát megpároljuk az olajon, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott paprikát, paradicsomot és cukkínit, ízesítjük a sóval és a pirospaprikával, ha szükséges kevés vizet öntünk alá és fedő alatt puhára pároljuk. A végén személyenként 0,5 db tojás ütünk bele és készre főzzük.
- barna kenyér80 g
336,9128,395090


összesen:

1520,36827,83235,2165,5

2. nap

Reggeli
retekkrém 

Hozzávalók

- retek30 g
- tejföl (12% zsírtartalmú)10 g
- Köményes sajt10 g
- vöröshagyma10 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- citromléízlés szerint
- köménymagízlés szerint

Elkészítés

A megmosott retket és a sajtot durva lyukú reszelőn lereszeljük. A tejfölt összekeverjük a v finomra vágott vöröshagymával és petrezselyemmel, ízesítjük őrölt köménnyel és citromlével. Összekeverjük a sajtos-retkes keverékkel és frissen tálaljuk.
- barna kenyér80 g
- vegyes zöldségcsíra100 g
- natúr joghurt200 ml
37017,89,753,333,7
Tízórai
- kornspitz1 db
- alma200 g
2096,20,543-
Ebéd
csirkemellfasírt 

Hozzávalók

- csirkemell100 g
- zabkorpa10 g
- tojásfehérje1/3 db
- olaj5 g
- vöröshagyma5 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- rozmaringízlés szerint
- kakukkfűízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A bőr nélküli csirkemell filét ledaráljuk, összekeverjük a korpával, tojásfehérjével, a kevés olajon átpárolt finomra vágott vöröshagymával, fűszerekkel és a finomra vágott petrezselyemmel. Az így kapott masszából pogácsákat formálunk, amit vékonyan kiolajozott teflonserpenyőben sütünk meg.
zelleres-almás párolt lilakáposzta 

Hozzávalók

- lilakáposzta200 g
- alma30 g
- zeller20 g
- lenmag olaj5 g
- vöröshagyma10 g
- folyékony édesítőszerízlés szerint
- ecet, köménymagízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított káposztát metéltre vágjuk, sózzuk és állni hagyjuk. A zellert és a megmosott almát durva lyukú reszelőn lereszeljük, az alma levét enyhén kinyomkodjuk. Az olajat felmelegítjük, átfuttatjuk a köménymagot benne, hozzáadjuk a káposztát, a zellert és az almát, valamit az egészben hagyott vöröshagymát. Fedő nélkül pirítjuk néhány percig, majd kevés ecettel ízesítve fedő alatt ropogósra pároljuk. Végül eltávolítjuk a hagymát és édesítőszerrel, sóval ízlés szerint utóízesítjük.
- barna kenyér40 g
45033,414,146,238
Uzsonna
nyers sárgarépa-saláta 

Hozzávalók

- sárgarépa80 g
- petrezselyemgyökér10 g
- zeller5 g
- vöröshagyma5 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- citromléízlés szerint
- cukorízlés szerint
- édeskömény, vasfűízlés szerint
- sóízlés szerint
 
- korpás keksz5 db
1451,22,224,7-
Vacsora
holland szendvics 

Hozzávalók

- rozskenyér80 g
- alma60 g
- light margarin (35%)10 g
- Tolnai sovány sajt30 g
 
zöld tea 

Hozzávalók

- méz10 g
 
354,415,69,64911,4


összesen:

1528,474,236,1216,283,1

3. nap

Reggeli
- tolnai sovány sajt50 g
- light margarin10 g
- uborka150 g
- korpás kifli2 db
gyümölcstea 

Hozzávalók

- méz10 g
 
432,623,113,351,819
Tízórai
- narancs200 g
821,2-17-
Ebéd
őszibarackleves 

Hozzávalók

- őszibarack (befőtt)80 g
- tej (1,5%)50 g
- vaníliás pudingpor8 g
- cukor10 g
- citromízlés szerint
- fahéjízlés szerint
- szegfűszegízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A barackot apró kockákra vágjuk és a cukorral, valamint a teatojásba helyezett fahéjjal, szegfűszeggel és citromhéjjal 2,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Amikor megpuhult a barack, turmixgéppel pürésítjük, majd tejjel simára kevert pudingporral sűrítjük, citromlével, kevés sóval utóízesítjük. Hidegen vagy szobahőmérsékletre hűtve tálaljuk.
karfiolos mouszaka 

Hozzávalók

- karfiol250 g
- darált sertéscomb60 g
- zabkorpa10 g
- vöröshagyma10 g
- fokhagyma5 g
- paradicsompüré10 g
- kukoricacsíra olaj10 g
- teljes kiőrlésű liszt10 g
- só, őrölt borsízlés szerint
- őrölt babérlevélízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított és apró kockákra vágott vöröshagymát a felmelegített olajon átpároljuk, beletesszük a darált húst és fehéredésig pároljuk. Felengedjük kevés vízzel, ízesítjük sóval és fedő alatt puhára pároljuk, belekeverjük a zabkorpát. A rózsáira szedett karfiolt kevés sós vízben puhára pároljuk és leszűrjük. A paradicsompürét a liszttel elkeverjük, hígítjuk a karfiol főzővizével, ízesítjük az áttört fokhagymával és a fűszerekkel és összeforraljuk. Egy tűzálló tálat vékonyan kiolajozunk és belesimítjuk a karfiol felét, ezt bevonjuk a hússal és a karfiol másik felével. A tetejére a paradicsommártás kerül. Forró sütőben összesütjük.
- korpás kenyér40 g
6152019,979,242
Uzsonna
zabkorpás almapüré 

Hozzávalók

- alma100 g
- zabkorpa10 g
- méz10 g
- citromízlés szerint
- víz100 ml

Elkészítés

Az almát apró kockákra vágjuk, kevés vízzel, mézzel, citromlével és a citrom kikapart húsával leturmixoljuk. Hozzákeverjük a szárazon enyhén megpirított zabkorpát. Frissen tálaljuk.
811,80,716,3-
Vacsora
sonkakrém 

Hozzávalók

- pulykamell sonka30 g
- light margarin10 g
- kefir20 g
- zabkorpa5 g
- mustár, snidling, őrölt borsízlés szerint
 
- Graham pirítós80 g
- zöldpaprika150 g
318,417,24,848,820,4


összesen:

152963,338,7213,181,4

4. nap

Reggeli
- tej (1,5%)200 ml
gyerekek kedvence 

Hozzávalók

- alma50 g
- banán50 g
- narancs50 g
- tehéntúró (félzsíros)30 g
- zabpehely10 g
- zabkorpa5 g
- méz10 g
- mogyoró3 g
- citromízlés szerint

Elkészítés

A zabpelyhet leöntjük a narancs frissen kifacsart levével, hozzáadjuk a villával széttört banánt, a héjával együtt durvára reszelt almát és az áttört túrót. Ízesítjük citromlével, mézzel és a citrom kikapart húsával. Adagonként tálkákba töltjük, a tetejét reszelt mogyoróval megszórva fogyasztjuk.
31515,17,245,619
Tízórai
mézes-mentás limonádé 

Hozzávalók

- méz10 g
- citromízlés szerint
- víz150 ml
 
- korpás keksz3 db
- kivi200 g
196,62239,7-
Ebéd
karottás burgonyakrémleves 

Hozzávalók

- burgonya50 g
- sárgarépa30 g
- csontleves200 ml
- teljes kiőrlésű liszt5 g
- margarin5 g
- tej (1,5%)40 g
- zeller5 g
- vöröshagyma3 g
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított sárgarépát, burgonyát és zellert felszeleteljük és a csontlevesben feltesszük főni, sózzuk. A margarinból és a lisztből diétás rántást készítünk (szárazon pirítjuk meg a lisztet, ezután adjuk hozzá a margarint) és ha a zöldségek megfőttek, berántjuk. Hozzáadjuk a tejet és kissé lehűtve leturmixoljuk. Finomra vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
brokkolifőzelék 

Hozzávalók

- brokkoli200 g
- margarin5 g
- Graham liszt10 g
- tej (1,5%)30 g
- vöröshagymaízlés szerint
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint
- lestyánízlés szerint

Elkészítés

A rózsáira szedett brokkolit forró sós vízben feltesszük főni. Ízesítjük az egészben hagyott hagymával és lestyánnal. A margarinból és a lisztből diétás rántást készítünk és finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Ha a brokkoli megfőtt, berántjuk és összeforraljuk. Hozzáadjuk a tejet és készre főzzük.
grillezett jércemell 

Hozzávalók

- csirkemell (bőre nélkül!)100 g
- olaj5 g
- sóízlés szerint
 
510,438,519,5939,741,5
Uzsonna
- narancs200 g
- natúr joghurt150 ml
- zabpehely10 g
213,67,15,930,318
Vacsora
kefirrel-sajttal sült cékla 

Hozzávalók

- cékla200 g
- margarin3 g
- Tolnai sovány sajt30 g
- kefir30 g
- kapor, szerecsendióízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A céklát héjában megfőzzük és meghámozzuk. Kockákra vágjuk és egy margarinnal vékonyan megkent tűzálló tálban elrendezzük. A reszelt sajt felét összekeverjük a kefirrel, ízesítjük sóval, reszelt szerecsendióval, finomra vágott kaporral és a cékla tetejére öntjük. A maradék reszelt sajttal meghintve előmelegített sütőben átsütjük.
- kornspitz1 db
287,616,87,237,515


összesen:

1523,279,541,89192,893,5

5. nap

Reggeli
mandulás túrókrém 

Hozzávalók

- félzsíros túró30 g
- mandula3 g
- búzacsíra2 g
- kefir10 g
- alma10 g
- szerecsendióízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A túrót villával áttörjük, elkeverjük a kefirrel, a durvára reszelt almával, a darált mandulával és a szárazon megpirított búzacsírával. Ízesítjük szerecsendióval, sóval.
- barna kenyér80 g
gyümölcstea 

Hozzávalók

- méz10 g
 
30113,63,552,210,2
Tízórai
- alma200 g
620,8-14-
Ebéd
mustáros halfilé 

Hozzávalók

- halfilé150 g
- margarin10 g
- mustárízlés szerint
- sóízlés szerint
- petrezselyem, citrom, őrölt borsízlés szerint

Elkészítés

A halszeleteket megmossuk, besózzuk és a margarin felében pirosra sütjük. A margarin másik felét felolvasztjuk, összekeverjük a mustárral és a fűszerekkel. Az így kapott mártással leöntve, még melegen tálaljuk a halszeleteket. A tetejét finomra vágott petrezselyemmel hintjük meg.
petrezselymes barna rizs 

Hozzávalók

- barna rizs80 g
- lenmag olaj5 g
- vöröshagymaízlés szerint
- petrezselyemízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A felmelegített olajon átfuttatjuk az előzőleg néhány órára beáztatott és lecsepegtetett barna rizst. Majd a tömegéhez képest kétszeres mennyiségű forró sós vízzel felengedjük. Egészben tesszük bele a megtisztított hagymát, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük és fedő alatt pároljuk. Ha megpuhult, a hagymát eltávolítjuk.
539,235,514,8564,264,5
Uzsonna
körtesaláta sajttal 

Hozzávalók

- körte80 g
- Tolnai sovány sajt30 g
- kefir50 g
- citromízlés szerint
- búzacsíra5 g
- méz5 g
- szerecsendióízlés szerint

Elkészítés

A kefirt elkeverjük a citrom levével és kikapart húsával, ízesítjük a mézzel, szerecsendióval, majd az apró kockákra vágott sajt és körte keverékére öntjük. Tálalás előtt legalább 1 óráig hűtőben érleljük, a tetejét búzacsírával megszórva fogyasztjuk.
18112,17,315,817,4
Vacsora
joghurtos-kapros tökfőzelék 

Hozzávalók

- tök200 g
- paradicsom20 g
- olaj5 g
- Graham liszt10 g
- joghurt30 g
- vöröshagyma3 g
- kaporízlés szerint
- kovászosuborkalé100 ml
- fűszerpaprikaízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A felmelegített olajon átfuttatjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, a tűzről lehúzva meghintjük pirospaprikával és kevés vizet aláöntve fedő alatt pároljuk, majd zsírjára pirítjuk és hozzáadjuk a gyalult tököt. Meghintjük kaporral, meglocsoljuk kevés ecettel és fedő alatt puhára pároljuk. Felöntjük vízzel vagy uborkalével, beletesszük a félbevágott paradicsomot és összeforraljuk. Végül joghurtos habarással sűrítjük.
- barna kenyér20 g
sült virsli 

Hozzávalók

- virsli (baromfi)1 db
- olaj3 g
 
429,625,321,3931,578,6


összesen:

1512,887,347,04177,7170,7

6. nap

Reggeli
- Graham pirítós80 g
- gépsonka50 g
- zöldpaprika150 g
- light margarin10 g
gyümölcstea 

Hozzávalók

- méz10 g
 
372,619,97,653,234
Tízórai
házi müzlis gyümölcsjoghurt 

Hozzávalók

- natúr joghurt150 ml
- meggy befőtt50 g
- zabpehely5 g
- búzacsíra5 g
 
174,76,75,922,618
Ebéd
paradicsomleves 

Hozzávalók

- sűrített paradicsom40 g
- csontleves200 ml
- olaj5 g
- teljes kiőrlésű liszt5 g
- vöröshagyma5 g
- zellergumó5 g
- folyékony édesítőszerízlés szerint
- tésztabetét10 g
- sóízlés szerint

Elkészítés

Az olajból és a lisztből diétás rántást készítünk. A tűzről levéve belekeverjük a paradicsompürét és felengedjük a csontlevessel. Hozzáadjuk a zellert és a vöröshagymát. Ízesítjük sóval és édesítőszerrel és alaposan kiforraljuk. A hagymát és a zellert eltávolítva forrón tálaljuk.
fűszeres pirított csirke 

Hozzávalók

- csirkemell100 g
- margarin3 g
- vöröshagyma5 g
- kefir30 g
- fokhagyma, kakukkfűízlés szerint
- borókabogyó, curryízlés szerint
- citrom, sóízlés szerint

Elkészítés

A finomra vágott vöröshagymát átfuttatjuk a felmelegített margarinon. Megpirítjuk benne a falatnyi darabokra vágott csirkét. Ízesítjük a fűszerekkel és kevés vizet aláöntve fedő alatt megpároljuk. Ha a hús megpuhult hozzámelegítjük a kefirt és összeforraljuk.
párolt gomba 

Hozzávalók

- csiperkegomba200 g
- olaj3 g
- petrezselyemízlés szerint
- őrölt bors, sóízlés szerint
 
421,24314,728,648,8
Uzsonna
korpás teasütemény 

Hozzávalók

- finomliszt13 g
- zabkorpa3 g
- margarin10 g
- folyékony édesítőszerízlés szerint
- tojás1/10 db
- sütőpor1 késhegynyi
- citromhéj

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a korpával, elmorzsoljuk a margarinnal, összegyúrjuk a tojással, édesítőszerrel és a citromhéjjal. Hűtőben 20-25 percig pihentetjük az így kapott tésztát. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, tetszés szerinti formára kiszúrjuk és középmeleg sütőben rózsaszínűre sütjük.
12528,79,818
Vacsora
mozzarellás melegszendvics 

Hozzávalók

- barna kenyér80 g
- light margarin10 g
- mozzarella40 g
- paradicsom20 g
 
- retek150 g
zöld tea 

Hozzávalók

- méz10 g
 
411,220,411,552,615,2


összesen:

1504,79248,4166,8134

7. nap

Reggeli
fahéjas-mézes zabkása 

Hozzávalók

- zabpehely40 g
- víz150 ml
- zabkorpa5 g
- méz10 g
- fahéjízlés szerint
 
- tej (1,5%)200 ml
302,713,25,746,910
Tízórai
- grapefruit200 g
721-14,4-
Ebéd
csirkeraguleves 

Hozzávalók

- csirkehús (bőr nélkül)60 g
- sárgarépa25 g
- petrezselyem gyökér20 g
- zeller5 g
- zöldborsó10 g
- karfiol10 g
- kukoricacsíra olaj3 g
- vöröshagyma5 g
- paprika5 g
- paradicsom5 g
- petrezselyem zöldjeízlés szerint
- szerecsendió virágízlés szerint
- sóízlés szerint
- gyömbérízlés szerint

Elkészítés

A csirkét megmossuk, falatnyi darabokra vágjuk, a felmelegített olajban átfuttatjuk, sózzuk és kevés vizet aláöntve fedő alatt pároljuk. Zsírjára sütjük és hozzáadjuk a megtisztított és apró kockákra vágott répát, gyökeret és zellert. Meghintjük finomra vágott petrezselyemmel és az egészet átpirítjuk. Felöntjük 2 liter hideg vízzel. Beletesszük az egészben hagyott vöröshagymát, paprikát, paradicsomot, fűszerezzük sóval, szerecsendió virággal, gyömbérrel és az egészet átforraljuk. Beletesszük a borsót és a rózsáira szedett karfiolt. Ha a leves elkészült, kivesszük a hagymát, a paprikát és a paradicsomot és petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
milánói makaróni 

Hozzávalók

- darált sertéscomb50 g
- szójagranulátum35 g
- vöröshagyma10 g
- kukoricacsíra olaj10 g
- lecsó10 g
- Tolnai sovány sajt30 g
- paradicsompüré5 g
- durum tészta60 g
- ketchup10 g
- só, őrölt borsízlés szerint
- majoránna, fűszerpaprikaízlés szerint

Elkészítés

Az apró kockákra vágott vöröshagymát a felmelegített olajon üvegesre pároljuk. Beletesszük a darált húst és a beáztatott és kicsavart szóját. Kevés vizet öntünk alá és fedő alatt pároljuk. A tűzről levéve ízesítjük a fűszerekkel, paradicsompürével és ketchuppal. A durum tésztát forró sós vízben kifőzzük. Egy tűzálló tálban rétegezzük a tésztát és a ragut. A tetejét reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben összesütjük.
67750,115,2114,968,2
Uzsonna
búzacsírával töltött sült alma 

Hozzávalók

- alma150 g
- búzacsíra5 g
- diabetikus baracklekvár20 g
 
771,80,915,4-
Vacsora
pulyka hamburger 

Hozzávalók

- pulykamell100 g
- tojás0,5 db
- vöröshagyma5 g
- olaj5 g
- borsikafűízlés szerint
- rozmaringízlés szerint
- majoránnaízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A pulykamellet ledaráljuk, összedolgozzuk a fűszerekkel és a finomra reszelt vöröshagymával, valamint a tojással. Az így kapott masszából nedves kézzel pogácsákat formázunk, melyeket vékonyan olajjal megkent kontakt grillben vagy teflon serpenyőben sütünk meg.
angolos sárgarépa 

Hozzávalók

- sárgarépa250 g
- petrezselyem zöldjeízlés szerint
- sóízlés szerint
 
354,426,217,3921,1155


összesen:

125,64,55,21518

8. nap

Reggeli
- Graham pirítós80 g
kefires túró 

Hozzávalók

- félzsíros túró35 g
- kefir50 g
- petrezselyemzöld, sóízlés szerint
 
- zöldpaprika150 g
zöld tea 

Hozzávalók

- méz10 g
 
329,915,96,548,416,5
Tízórai
- narancs200 g
821,2-17-
Ebéd
székelykáposzta 

Hozzávalók

- sertéscomb70 g
- szójakocka15 g
- vöröshagyma20 g
- kukoricacsíra olaj10 g
- savanyú káposzta250 g
- só, borsízlés szerint
- fűszerpaprika, lecsóízlés szerint

Elkészítés

A húst megmossuk, minden látható zsiradékot eltávolítunk róla és egyenletes apró kockákra vágjuk. A szóját beáztatjuk. Teflon edényben a felkockázott hagymát olajon megpároljuk, meghintjük fűszerpaprikával, majd hozzáadjuk a húst és a kinyomkodott szóját. Erős tűzön átpirítjuk, sózzuk, ízesítjük paprikával és kevés vizet aláöntve fedő alatt pároljuk. Majd, ha a hús félig megpuhult, a kinyomkodott káposztát is a húshoz adjuk. Ízesítjük lecsóval és ha szükséges sóval. Készre főzzük.
- barna kenyér80 g
- narancslé200 ml
64829,422,471,251
Uzsonna
vitaminsaláta 

Hozzávalók

- fejes saláta40 g
- sárgarépa20 g
- retek20 g
- gabonacsíra20 g
- hidegen sajtolt olívaolaj3 g
- mustárízlés szerint
- méz2 g
- sóízlés szerint
 
1193,53,418,7-
Vacsora
- kornspitz1 db
almás sonkatekercs 

Hozzávalók

- gépsonka50 g
- alma10 g
- margarin5 g
- só, borsikafűízlés szerint
- petrezselyemízlés szerint
- ecetes tormaízlés szerint

Elkészítés

Az almát megmossuk, lereszeljük, a levét kinyomkodjuk és elkeverjük a puha margarinnal. Ízesítjük sóval, borsikafűvel, finomra vágott petrezselyemmel, és ecetes tormával. Beletöltjük a sonkaszeletekbe.
vegyes zöldsaláta 

Hozzávalók

- uborka50 g
- fejes saláta50 g
 
413,116,92526,242


összesen:

159266,957,3181,5109,5

9. nap

Reggeli
aszalt szilvás müzli 

Hozzávalók

- aszalt szilva40 g
- zabpehely5 g
- zabkorpa5 g
- búzacsíra5 g
- tej (1,5% zsírtartalmú)30 g
- méz10 g
- citromízlés szerint
- fahéjízlés szerint
 
207,64,551,342,251,5
Tízórai
- kivi150 g
1202,20,924,7-
Ebéd
lecsós zöldbab virslivel 

Hozzávalók

- zöldbab200 g
- repce olaj3 g
- vöröshagyma20 g
- lecsó80 g
- sóízlés szerint
- baromfi virsli100 g

Elkészítés

A felmelegített olajon átfuttatjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. Majd fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a babot és fedő alatt rövid lében ezt is pároljuk. Amikor puha, beletesszük a lecsót és a karikákra vágott virslit. Ha szükséges utánsózzuk és néhány perc alatt készre főzzük.
- barna kenyér40 g
- almalé200 ml
564,628,218,761,775
Uzsonna
pikáns banánturmix 

Hozzávalók

- banán40 g
- alma20 g
- kefir40 g
- tej (1,5%)100 ml
- méz10 g
- citromízlés szerint
 
- puffasztott búzaszelet3 db
2548,94,443,59,8
Vacsora
- light kockasajt2 db
- barna kenyér80 g
- paradicsom150 g
- light margarin10 g
36221,18,647,419


összesen:

1508,264,9533,9219,55105,3

10. nap

Reggeli
- korpás zsemle2 db
- light margarin10 g
- méz15 g
tejeskávé 

Hozzávalók

- tej (1,5%)150 ml
- kávé50 ml
- folyékony édesítőszerízlés szerint
 
450166,7787,5
Tízórai
- korpás keksz3 db
- mandarin150 g
127,51223,7-
Ebéd
csontleves 

Hozzávalók

- tésztabetét15 g
 
birsalmás grillcsirke 

Hozzávalók

- csirke180 g
- birsalma100 g
- rozmaringízlés szerint
- majoránnaízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított csirkét kívül-belül sóval, majoránnával és rozmaringgal megszórjuk, alaposan bedörzsöljük. A hasüregébe néhány szál petrezselyemzöldet teszünk. A bőrt fellazítjuk és a megmosott, vékony szeletekre vágott almát alá töltjük. A maradék almát a csirke hasába töltjük és hústűvel összezárjuk. A csirkét vagy a hagyományos sütő rácsán esetleg 1 kg elterített són, vagy pedig grill-nyárson sütjük meg kb. 60-80 perc alatt. A bőre nélkül fogyasszuk.
zsiradék nélkül sült burgonya 

Hozzávalók

- burgonya200 g
- tej30 ml
- sóízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított, megmosott burgonyát hasábokra vágjuk, papírtörlővel megszárítjuk. Teflon bevonatú tepsiben egyenletesen leterítjük. Előmelegített sütőben, időnként kevés tejjel meglocsolva sütjük amíg a burgonya megpuhul és szép rózsaszínű lesz.
440,834,34,8564,172,3
Uzsonna
narancsos túrókrém 

Hozzávalók

- narancs50 g
- félzsíros tehéntúró50 g
- méz10 g
- tejföl (12%)20 g
- narancs szörp5 g
 
1679,24,522,226,8
Vacsora
tonhalkrém 

Hozzávalók

- tonhal (natúr lében)30 g
- vajkrém15 g
- kefir5 g
- mustárízlés szerint
- metélőhagymaízlés szerint
- őrölt borsízlés szerint

Elkészítés

A lecsepegtetett halat villával összetörjük, hozzáadjuk a vajkrémet, kefirt és a fűszereket és simára keverjük.
- Graham pirítós80 g
- paradicsom150 g
339,58,57,98,344,6


összesen:

1524,86925,95196,3151,2

11. nap

Reggeli
- csemege karaj50 g
- barna kenyér80 g
- light margarin10 g
- retek200 g
gyümölcstea 

Hozzávalók

- méz10 g
 
372,520,511,14534
Tízórai
- alma200 g
620,8-14-
Ebéd
karfiolleves 

Hozzávalók

- karfiol60 g
- csontleves200 ml
- sárgarépa10 g
- gyökér10 g
- olaj5 g
- teljes kiőrlésű liszt5 g
- tej (1,5%)40 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- só, fehérbors, szerecsendió virágízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított, megmosott és rózsáira szedett karfiolt vízben vagy csontlevesben feltesszük főni. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendió virággal. Diétás zsemleszínű rántást készítünk (először pirítjuk meg szárazon a lisztet, ezután adjuk hozzá az olajat) és ha a karfiol megfőtt, óvatosan a leveshez melegítjük. Hozzáadjuk a tejet és összeforraljuk. Frissen vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
roston sült ponty 

Hozzávalók

- ponty250 g
- olaj3 g
- bazsalikomízlés szerint
- borsikafűízlés szerint
- citrom
- sóízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított, felszeletelt halat sózzuk, fűszerezzük és olajjal vékonyan bekenjük. Grillsütőben vagy rácson mindkét oldalát pirosra sütjük. Citromkarikával tálaljuk.
pórés kukoricasaláta hamis majonézzel 

Hozzávalók

- kukorica150 g
- póré50 g
- kukoricacsíra olaj5 g
- tojásfehérje1/4 db
- kefir50 g
- só, mustárízlés szerint
- citromlé, folyékony édesítőszerízlés szerint
- fehérbors, petrezselyemzöldízlés szerint

Elkészítés

A kukoricát megfőzzük és hagyjuk kihűlni. A póréhagymát megmossuk és hajszálvékony karikákra vágjuk. A tojásfehérjét folyamatos kevergetés mellett összeelegyítjük az olajjal. Ízesítjük a mustárral és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a kefirt is és azzal is alaposan elkeverjük. Ráöntjük a póré és a kukorica keverékére, alaposan összeforgatjuk és néhány óráig hűtőben érleljük.
589,438,923,9951,5113
Uzsonna
céklás joghurtturmix 

Hozzávalók

- cékla50 g
- natúr joghurt150 ml
- méz5 g
- őrölt köményízlés szerint
 
13365,514,118
Vacsora
kapros kölesfelfújt 

Hozzávalók

- köles25 g
- margarin10 g
- tojásfehérje0,5 db
- kaporízlés szerint
- sóízlés szerint
- zsemlemorzsa
- félzsíros túró50 g

Elkészítés

A kölest megmossuk és a súlyához viszonyított háromszoros mennyiségű hideg vízben feltesszük főni. Ha megpuhult, ízesítjük finomra vágott kaporral, sóval, borssal. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan a köleshez keverjük. Margarinnal kikent és zsemlemorzsával meghintett formába töltjük és a tetejét margarindarabokkal meghintve forró sütőben 10-15 percig sütjük. Túróval kínáljuk.
- körte150 g
371,512,917,137,315


összesen:

1528,479,157,69161,9180

12. nap

Reggeli
petrezselymes margarin 

Hozzávalók

- margarin (light)10 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
 
- Graham pirítós80 g
- zöldpaprika150 g
- natúr joghurt200 ml
375,514,611,154,124
Tízórai
- grapefruit200 g
721-14,4-
Ebéd
zöldségleves 

Hozzávalók

- tésztabetét10 g
 
rakott tök 

Hozzávalók

- darált sovány sertéshús100 g
- tök250 g
- barna rizs10 g
- zabpehely10 g
- kefir50 g
- olaj5 g
- vöröshagyma10 g
- bors, petrezselyemzöldízlés szerint
- kapor, sóízlés szerint

Elkészítés

Az olaj kétharmadán az apró kockákra vágott vöröshagymát megpároljuk, hozzáadjuk a húst, sózzuk, meghintjük petrezselyemzölddel, borsozzuk és fedő alatt puhára pároljuk. A maradék olajjal kikenünk egy hőálló edényt, az aljára terítjük a sóval, kaporral ízesített gyalult tök felét. Rásimítjuk a párolt húst, betakarjuk a tök másik felével, a tetejét kefirrel meglocsoljuk és forró sütőben átsütjük.
- barna kenyér40 g
646,835,12567,781,2
Uzsonna
- paradicsomlé200 ml
- korpás keksz4 db
146-2,528-
Vacsora
gombával töltött burgonya 

Hozzávalók

- burgonya180 g
- gomba80 g
- tojás0,5 db
- Tolnai sovány sajt20 g
- margarin5 g
- vöröshagyma10 g
- petrezselyemzöldízlés szerint
- rozmaringízlés szerint
- bors, sóízlés szerint

Elkészítés

A burgonyát héjában megfőzzük és megtisztítjuk. Ha kihűlt, hosszában kettévágjuk, a belsejét karalábévájóval kiszedjük és egy margarinnal kikent hőálló edénybe rakjuk. A megmaradt margarinban a reszelt vöröshagymát és az apró kockákra vágott gombát megpirítjuk, ízesítjük a fűszerekkel és a petrezselyemmel és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor elkészült, levesszük a tűzről, egyenként hozzákeverjük a tojásokat és az így kapott töltelékkel megtöltjük a burgonyákat. A tetejét reszelt sajttal meghintjük és előmelegített sütőben megsütjük.
3511513,644,280


összesen:

1591,365,752,2208,4185,2

13. nap

Reggeli
reggeli csemege 

Hozzávalók

- narancs60 g
- alma60 g
- zabkorpa10 g
- zabpehely10 g
- tej (1,5%)20 g
- napraforgómag5 g
- méz10 g
- citromízlés szerint
 
- tej (1,5%)200 ml
278,512,5122911
Tízórai
mézes-mentás limonádé 

Hozzávalók

- méz10 g
- citromlé, mentalevélízlés szerint
- ásványvíz200 ml
 
- korpás keksz4 db
112,5-612-
Ebéd
grillezett csirkecomb 

Hozzávalók

- csirkecomb (bőr nélkül)150 g
- olaj5 g
- sóízlés szerint
 
csőben sült spárga 

Hozzávalók

- spárga200 g
- margarin5 g
- kefir50 g
- Tolnai sovány sajt20 g
- tojásfehérje0,5 db
- szerecsendióízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A megtisztított spárgát enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrve margarinnal kikent hőálló edénybe tesszük. A kefirt elkeverjük a reszelt sajt felével, sózzuk, ízesítjük szerecsendióval, lazítjuk a tojásfehérje keményre vert habjával és a spárgára öntjük. A tetejét reszelt sajttal meghintve előmelegített sütőben megsütjük.
csokoládékrém 

Hozzávalók

- tej (1,5%)100 ml
- tojás1/3 db
- cukor15 g
- kakaópor3 g
- csokoládés pudingpor8 g

Elkészítés

A pudingport kevés hideg tejjel elkeverjük és rövid ideig állni hagyjuk. A kakaóport habosra keverjük a cukorral és a tojássárgájával és összedolgozzuk a pudingporos keverékkel. Ezt a kakaós masszát a felforralt tejjel összemelegítjük és folyamatos keverés mellett besűrítjük. A tűzről levéve a tojásfehérjéből vert kemény habbal lazítjuk. Lehűtve tálaljuk.
511,439,923,1934,7154,6
Uzsonna
- kefir200 ml
- puffasztott búzaszelet4 db
18811,20,232,924
Vacsora
zöldfűszeres szendvicskrém 

Hozzávalók

- light margarin10 g
- zellerzöldízlés szerint
- petrezselyemzöldízlés szerint
- metélőhagymaízlés szerint
 
- barna kenyér80 g
- paradicsom200 g
- tej (1,5%)200 ml
42115,71259,110


összesen:

1511,479,353,39167,7199,6

14. nap

Reggeli
sajtkrém 

Hozzávalók

- reszelt Tolnai sovány sajt30 g
- light margarin10 g
- kefir10 g
- metélőhagyma, kapribogyóízlés szerint
- szerecsendióízlés szerint

Elkészítés

A sajtot összekeverjük a felhabosított margarinnal, a kefirrel, a finomra vágott metélőhagymával és a fűszerekkel. Lehűtve tálaljuk.
- uborka200 g
- korpás zsemle2 db
gyümölcstea 

Hozzávalók

- méz10 g
 
491,221,912,170,7-
Tízórai
- banán150 g
1571,9-36,3-
Ebéd
lazac steak 

Hozzávalók

- lazacszelet120 g
- olaj3 g
- sóízlés szerint
 
zelleres burgonyasaláta 

Hozzávalók

- burgonya160 g
- zeller40 g
- mézízlés szerint
- citromléízlés szerint
- zellerzöldízlés szerint
- fehérborsízlés szerint
- sóízlés szerint

Elkészítés

A zellert megmossuk, meghámozzuk, gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk és annyi vízben amennyi éppen elfedi feltesszük főni. Amikor már majdnem puha levesszük a tűzről és a levével együtt lehűtjük. Hozzáadjuk az előzőleg héjában megfőzött és egyenletes apró kockákra vágott burgonyát, ízesítjük citromlével és a fűszerekkel. Tálalás előtt hűtőben érleljük.
441,428,620,193490
Uzsonna
reteksaláta 

Hozzávalók

- fekete retek70 g
- sárgarépa30 g
- torma5 g
- citromízlés szerint
- méz2 g
- búzacsíra2 g
- köménymagízlés szerint
- sóízlés szerint
 
- puffasztott búzaszelet2 db
953,90,318,2-
Vacsora
zöldbabfőzelék 

Hozzávalók

- zöldbab200 g
- olaj5 g
- teljes kiőrlésű liszt10 g
- tejföl (12%)30 g
- vöröshagyma, fokhagymaízlés szerint
- lecsó, petrezselyemzöldízlés szerint
- fűszerpaprika, ecetízlés szerint
- folyékony édesítőszer, sóízlés szerint
 
sült virsli 

Hozzávalók

- virsli (baromfi)1 db
- olaj3 g
 
367,420,721,4921,552,5


összesen:

15527754,08180,7142,5

A(z) Hiperkoleszterinémia (magas koleszterinszint) diétájában
JAVASOLHATÓ ÉLELMIANYAGOK

gabonafélék, kenyér, péksütemény
teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka


zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült sűrített főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek (pl. petrezselymes, zsír nélkül sült, főtt, burgonyahab), hüvelyesek, gomba


gyümölcsök
friss asztali gyümölcsök, aszalt gyümölcsök (alkalmanként 3-4 dkg mennyiségben), lekvár (alkalmanként max. 2 teáskanálnyi mennyiségben), befőtt, kompót (kevés cukorral)


olajos magvak
gesztenye, pattogatott kukorica, dió, földimogyoró, kesudió, kókusz, mandula, mák, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia, tökmag (legfeljebb 2-3 dkg mennyiségben)


zsiradékok
növényi olajok (különösen ajánlott: lenmag-, kukoricacsíra-, repce-, olívaolaj), csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)


húsok, hús-készítmények, hal
szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, zsírszegényen elkészített halételek heti min. 1x


tej és tejtermékek
1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)


tojás
tojásfehérje, teljes tojás hetente max. 3 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott), ajánlható: omega 3 zsírsavban gazdag ún. okos tojás


édességek
gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, alkalmanként max. 3 dkg csokoládé, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszek, muffinok


italok
víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé (alkalmanként 2-3 dl mennyiségben), vízzel, sovány tejjel készült turmix, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők


A(z) Hiperkoleszterinémia (magas koleszterinszint) diétájában
KERÜLENDŐ ÉLELMIANYAGOK

gabonafélék, kenyér, péksütemény
finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács


zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek
bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret


gyümölcsök
szirupos gyümölcsbefőttek, cukrozott gyümölcslevek, nektárok


olajos magvak
gyakori, nagy mennyiségű fogyasztásuk kerülendő


zsiradékok
szalonna, vaj, sertés-, liba-, kacsazsír, majonéz


húsok, hús-készítmények, hal
pecsenye kacsa és liba, angolna, bő olajban sült húsételek, szalonna, kolbász, szalámifélék (30%-nál magasabb zsírtartalmú felvágottak), velő, magas zsírtartalmú sertés-, marhahús (pl. csülök, dagadó), tepertő, belsőségek (pl. máj)


tej és tejtermékek
tejszín, sűrített tej, teljes tej, 20% zsírtartalmú tejföl, zsíros túró, 30%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok (pl. ömlesztett sajtok, parmezán, camambert), tejszínes gyümölcsjoghurtok, zsíros tejpor


tojás
tojássárgája, zsírban gazdag tojásételek (pl. szalonnás, kolbászos rántotta), heti 3 db-nál nagyobb mennyiség, majonéz


édességek
tejszínes, vajas krémmel töltött sütemények, linzerek, tejszínes fagylaltok, nugátok, cukorkák, karamella


italok
szörpök, alacsony gyümölcstartalmú levek, nektárok, cukros üdítőitalok, tömény alkoholos italok, desszert borok, energiaitalok