A
magas koleszterinszint a zsíranyagcsere zavarai közé tartozik. A vérplazmában lévő összekapcsolódott zsírok és fehérjék (lipoproteinek) zsírokból (lipidekből) és zsírokhoz kapcsolódni képes fehérje részekből (apolipoprotein) épülnek fel. A...
A
a zsíranyagcsere zavarai közé tartozik. A vérplazmában lévő összekapcsolódott zsírok és fehérjék (lipoproteinek) zsírokból (lipidekből) és zsírokhoz kapcsolódni képes fehérje részekből (apolipoprotein) épülnek fel. A zsír alkotórészek között található a koleszterin, a triglicerid és a foszfolipidek. A koleszterineken belül még számos altípus létezik, de klinikai szempontból leginkább az LDL- és a HDL-koleszterin elkülönítése lényeges. Ezek, ugyanis egymással ellentétesen viselkednek. Míg az LDL-koleszterin segítségével szállítódik az erek falába a lerakódó koleszterin, mely később az érelmeszesedés kialakulásában igen jelentős szerepet játszik, addig a HDL-koleszterin ezzel ellenkezőleg, összegyűjti, és a májba szállítja a keringésben talált, illetve lerakódott koleszterineket. És ez a legfontosabb, ami miatt annyira haragszunk a magas LDL-koleszterin szintre, hiszen pontosan az érelmeszesedés kialakulása miatt igen szoros összefüggés van a szív-érrendszeri megbetegedések és halálozások, illetve a magas LDL-koleszterin értékek között. Ezért a HDL-koleszterinből azt szeretjük, ha minél több van, mivel rizikócsökkentő hatású, míg az LDL-koleszterint egy bizonyos határ alá igyekszünk szorítani.
Az LDL-koleszterin emelkedése a vérben gyakran jár együtt triglicerid-emelkedéssel is, illetve számtalanszor látható az ún. "metabolikus szindróma", mely több kóros anyagcsere-folyamat jellegzetes csoportja egyéb tünetei kíséretében. A metabolikus tünetegyüttes alkotói a törzse összpontosuló (visceralis típusú) elhízás, csökkent szénhidrát tolerancia, inzulin-rezisztencia (a vérben keringő inzulinra a sejtek nem reagálnak), magas vérnyomás. A vérzsírok szintjére vonatkozóan a különböző laborokban eltérőek lehetnek a normál értékhatárok. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy elsősorban szív-érrendszeri megbetegedés szempontjából tekintve, a különböző kockázati csoportokba tartozó egyéneknél más és más célértékeket határoztak meg nagy esetszámú nemzetközi vizsgálatok segítségével.
Összességében megállapítható, hogy egészséges egyéneknél a normál összkoleszterin érték felső határa 5,2 mmol/l. Az e fölötti értékek még nem jelentik egyértelműen gyógyszeres beavatkozás szükségességét. Első lépésként, és később a gyógyszeres kiegészítés mellett is igen fontos az életmód, táplálkozási szokások megváltoztatása. A terápiáról és a különböző betegségekben javasolt célértékekről a későbbiekben részletesen lesz szó.
Az étrend célja a táplálkozással összefüggő kockázati tényezők megszűntetése. Jellemzi a teljes zsírbevitel csökkentése, a koleszterinbevitel ne érje el a napi 300 mg-ot. Az étrend fehérje- és szénhidráttartalma a hagyományos egészségmegőrző étrendével azonos annak figyelembevételével, hogy túlsúly esetén ez energiaszegény étrend formájában jelenik meg. A gyakorlatban kerülendők a jelentős koleszterintartalmú nyersanyagok (pl. belsőségek, tojássárgája, jelentős zsírtartalmú tejtermékek, állati zsiradékok); az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak és a rostokban gazdag alapanyagok fogyasztása azonban előnyös.
A csirkét megmossuk, falatnyi darabokra vágjuk, a felmelegített olajban átfuttatjuk, sózzuk és kevés vizet aláöntve fedő alatt pároljuk. Zsírjára sütjük és hozzáadjuk a megtisztított és apró kockákra vágott répát, gyökeret és zellert. Meghintjük finomra vágott petrezselyemmel és az egészet átpirítjuk. Felöntjük 2 liter hideg vízzel. Beletesszük az egészben hagyott vöröshagymát, paprikát, paradicsomot, fűszerezzük sóval, szerecsendió virággal, gyömbérrel és az egészet átforraljuk. Beletesszük a borsót és a rózsáira szedett karfiolt. Ha a leves elkészült, kivesszük a hagymát, a paprikát és a paradicsomot és petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
milánói makaróni
Hozzávalók
- darált sertéscomb
50 g
- szójagranulátum
35 g
- vöröshagyma
10 g
- kukoricacsíra olaj
10 g
- lecsó
10 g
- Tolnai sovány sajt
30 g
- paradicsompüré
5 g
- durum tészta
60 g
- ketchup
10 g
- só, őrölt bors
ízlés szerint
- majoránna, fűszerpaprika
ízlés szerint
Elkészítés
Az apró kockákra vágott vöröshagymát a felmelegített olajon üvegesre pároljuk. Beletesszük a darált húst és a beáztatott és kicsavart szóját. Kevés vizet öntünk alá és fedő alatt pároljuk. A tűzről levéve ízesítjük a fűszerekkel, paradicsompürével és ketchuppal. A durum tésztát forró sós vízben kifőzzük. Egy tűzálló tálban rétegezzük a tésztát és a ragut. A tetejét reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben összesütjük.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
Koleszterin (mg)
677
50,1
15,2
114,9
68,2
Uzsonna
búzacsírával töltött sült alma
Hozzávalók
- alma
150 g
- búzacsíra
5 g
- diabetikus baracklekvár
20 g
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
Koleszterin (mg)
77
1,8
0,9
15,4
-
Vacsora
pulyka hamburger
Hozzávalók
- pulykamell
100 g
- tojás
0,5 db
- vöröshagyma
5 g
- olaj
5 g
- borsikafű
ízlés szerint
- rozmaring
ízlés szerint
- majoránna
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
Elkészítés
A pulykamellet ledaráljuk, összedolgozzuk a fűszerekkel és a finomra reszelt vöröshagymával, valamint a tojással. Az így kapott masszából nedves kézzel pogácsákat formázunk, melyeket vékonyan olajjal megkent kontakt grillben vagy teflon serpenyőben sütünk meg.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült sűrített főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek (pl. petrezselymes, zsír nélkül sült, főtt, burgonyahab), hüvelyesek, gomba
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, zsírszegényen elkészített halételek heti min. 1x
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
tojás tojásfehérje, teljes tojás hetente max. 3 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott), ajánlható: omega 3 zsírsavban gazdag ún. okos tojás
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, alkalmanként max. 3 dkg csokoládé, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszek, muffinok
italok víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé (alkalmanként 2-3 dl mennyiségben), vízzel, sovány tejjel készült turmix, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret
A nyaralás közeledtével sokan napokat, heteket töltenek a készülődéssel, előre ismerkednek a látnivalókkal, ezerszer átgondolják, mit kell feltétlenül becsomagolni. Vajon a biztonságukra, a nem várt kellemetlenségek kivédésére is elég gondot fordítanak?