A
magas koleszterinszint a zsíranyagcsere zavarai közé tartozik. A vérplazmában lévő összekapcsolódott zsírok és fehérjék (lipoproteinek) zsírokból (lipidekből) és zsírokhoz kapcsolódni képes fehérje részekből (apolipoprotein) épülnek fel. A...
A
a zsíranyagcsere zavarai közé tartozik. A vérplazmában lévő összekapcsolódott zsírok és fehérjék (lipoproteinek) zsírokból (lipidekből) és zsírokhoz kapcsolódni képes fehérje részekből (apolipoprotein) épülnek fel. A zsír alkotórészek között található a koleszterin, a triglicerid és a foszfolipidek. A koleszterineken belül még számos altípus létezik, de klinikai szempontból leginkább az LDL- és a HDL-koleszterin elkülönítése lényeges. Ezek, ugyanis egymással ellentétesen viselkednek. Míg az LDL-koleszterin segítségével szállítódik az erek falába a lerakódó koleszterin, mely később az érelmeszesedés kialakulásában igen jelentős szerepet játszik, addig a HDL-koleszterin ezzel ellenkezőleg, összegyűjti, és a májba szállítja a keringésben talált, illetve lerakódott koleszterineket. És ez a legfontosabb, ami miatt annyira haragszunk a magas LDL-koleszterin szintre, hiszen pontosan az érelmeszesedés kialakulása miatt igen szoros összefüggés van a szív-érrendszeri megbetegedések és halálozások, illetve a magas LDL-koleszterin értékek között. Ezért a HDL-koleszterinből azt szeretjük, ha minél több van, mivel rizikócsökkentő hatású, míg az LDL-koleszterint egy bizonyos határ alá igyekszünk szorítani.
Az LDL-koleszterin emelkedése a vérben gyakran jár együtt triglicerid-emelkedéssel is, illetve számtalanszor látható az ún. "metabolikus szindróma", mely több kóros anyagcsere-folyamat jellegzetes csoportja egyéb tünetei kíséretében. A metabolikus tünetegyüttes alkotói a törzse összpontosuló (visceralis típusú) elhízás, csökkent szénhidrát tolerancia, inzulin-rezisztencia (a vérben keringő inzulinra a sejtek nem reagálnak), magas vérnyomás. A vérzsírok szintjére vonatkozóan a különböző laborokban eltérőek lehetnek a normál értékhatárok. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy elsősorban szív-érrendszeri megbetegedés szempontjából tekintve, a különböző kockázati csoportokba tartozó egyéneknél más és más célértékeket határoztak meg nagy esetszámú nemzetközi vizsgálatok segítségével.
Összességében megállapítható, hogy egészséges egyéneknél a normál összkoleszterin érték felső határa 5,2 mmol/l. Az e fölötti értékek még nem jelentik egyértelműen gyógyszeres beavatkozás szükségességét. Első lépésként, és később a gyógyszeres kiegészítés mellett is igen fontos az életmód, táplálkozási szokások megváltoztatása. A terápiáról és a különböző betegségekben javasolt célértékekről a későbbiekben részletesen lesz szó.
Az étrend célja a táplálkozással összefüggő kockázati tényezők megszűntetése. Jellemzi a teljes zsírbevitel csökkentése, a koleszterinbevitel ne érje el a napi 300 mg-ot. Az étrend fehérje- és szénhidráttartalma a hagyományos egészségmegőrző étrendével azonos annak figyelembevételével, hogy túlsúly esetén ez energiaszegény étrend formájában jelenik meg. A gyakorlatban kerülendők a jelentős koleszterintartalmú nyersanyagok (pl. belsőségek, tojássárgája, jelentős zsírtartalmú tejtermékek, állati zsiradékok); az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak és a rostokban gazdag alapanyagok fogyasztása azonban előnyös.
A túrót villával áttörjük, elkeverjük a kefirrel, a durvára reszelt almával, a darált mandulával és a szárazon megpirított búzacsírával. Ízesítjük szerecsendióval, sóval.
barna kenyér
80 g
gyümölcstea
Hozzávalók
- méz
10 g
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
Koleszterin (mg)
301
13,6
3,5
52,2
10,2
Tízórai
alma
200 g
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
Koleszterin (mg)
62
0,8
-
14
-
Ebéd
mustáros halfilé
Hozzávalók
- halfilé
150 g
- margarin
10 g
- mustár
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
- petrezselyem, citrom, őrölt bors
ízlés szerint
Elkészítés
A halszeleteket megmossuk, besózzuk és a margarin felében pirosra sütjük. A margarin másik felét felolvasztjuk, összekeverjük a mustárral és a fűszerekkel. Az így kapott mártással leöntve, még melegen tálaljuk a halszeleteket. A tetejét finomra vágott petrezselyemmel hintjük meg.
petrezselymes barna rizs
Hozzávalók
- barna rizs
80 g
- lenmag olaj
5 g
- vöröshagyma
ízlés szerint
- petrezselyem
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
Elkészítés
A felmelegített olajon átfuttatjuk az előzőleg néhány órára beáztatott és lecsepegtetett barna rizst. Majd a tömegéhez képest kétszeres mennyiségű forró sós vízzel felengedjük. Egészben tesszük bele a megtisztított hagymát, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük és fedő alatt pároljuk. Ha megpuhult, a hagymát eltávolítjuk.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
Koleszterin (mg)
539,2
35,5
14,85
64,2
64,5
Uzsonna
körtesaláta sajttal
Hozzávalók
- körte
80 g
- Tolnai sovány sajt
30 g
- kefir
50 g
- citrom
ízlés szerint
- búzacsíra
5 g
- méz
5 g
- szerecsendió
ízlés szerint
Elkészítés
A kefirt elkeverjük a citrom levével és kikapart húsával, ízesítjük a mézzel, szerecsendióval, majd az apró kockákra vágott sajt és körte keverékére öntjük. Tálalás előtt legalább 1 óráig hűtőben érleljük, a tetejét búzacsírával megszórva fogyasztjuk.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
Koleszterin (mg)
181
12,1
7,3
15,8
17,4
Vacsora
joghurtos-kapros tökfőzelék
Hozzávalók
- tök
200 g
- paradicsom
20 g
- olaj
5 g
- Graham liszt
10 g
- joghurt
30 g
- vöröshagyma
3 g
- kapor
ízlés szerint
- kovászosuborkalé
100 ml
- fűszerpaprika
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
Elkészítés
A felmelegített olajon átfuttatjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, a tűzről lehúzva meghintjük pirospaprikával és kevés vizet aláöntve fedő alatt pároljuk, majd zsírjára pirítjuk és hozzáadjuk a gyalult tököt. Meghintjük kaporral, meglocsoljuk kevés ecettel és fedő alatt puhára pároljuk. Felöntjük vízzel vagy uborkalével, beletesszük a félbevágott paradicsomot és összeforraljuk. Végül joghurtos habarással sűrítjük.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült sűrített főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek (pl. petrezselymes, zsír nélkül sült, főtt, burgonyahab), hüvelyesek, gomba
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, zsírszegényen elkészített halételek heti min. 1x
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
tojás tojásfehérje, teljes tojás hetente max. 3 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott), ajánlható: omega 3 zsírsavban gazdag ún. okos tojás
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, alkalmanként max. 3 dkg csokoládé, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszek, muffinok
italok víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé (alkalmanként 2-3 dl mennyiségben), vízzel, sovány tejjel készült turmix, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret