A
magas koleszterinszint a zsíranyagcsere zavarai közé tartozik. A vérplazmában lévő összekapcsolódott zsírok és fehérjék (lipoproteinek) zsírokból (lipidekből) és zsírokhoz kapcsolódni képes fehérje részekből (apolipoprotein) épülnek fel. A...
A
a zsíranyagcsere zavarai közé tartozik. A vérplazmában lévő összekapcsolódott zsírok és fehérjék (lipoproteinek) zsírokból (lipidekből) és zsírokhoz kapcsolódni képes fehérje részekből (apolipoprotein) épülnek fel. A zsír alkotórészek között található a koleszterin, a triglicerid és a foszfolipidek. A koleszterineken belül még számos altípus létezik, de klinikai szempontból leginkább az LDL- és a HDL-koleszterin elkülönítése lényeges. Ezek, ugyanis egymással ellentétesen viselkednek. Míg az LDL-koleszterin segítségével szállítódik az erek falába a lerakódó koleszterin, mely később az érelmeszesedés kialakulásában igen jelentős szerepet játszik, addig a HDL-koleszterin ezzel ellenkezőleg, összegyűjti, és a májba szállítja a keringésben talált, illetve lerakódott koleszterineket. És ez a legfontosabb, ami miatt annyira haragszunk a magas LDL-koleszterin szintre, hiszen pontosan az érelmeszesedés kialakulása miatt igen szoros összefüggés van a szív-érrendszeri megbetegedések és halálozások, illetve a magas LDL-koleszterin értékek között. Ezért a HDL-koleszterinből azt szeretjük, ha minél több van, mivel rizikócsökkentő hatású, míg az LDL-koleszterint egy bizonyos határ alá igyekszünk szorítani.
Az LDL-koleszterin emelkedése a vérben gyakran jár együtt triglicerid-emelkedéssel is, illetve számtalanszor látható az ún. "metabolikus szindróma", mely több kóros anyagcsere-folyamat jellegzetes csoportja egyéb tünetei kíséretében. A metabolikus tünetegyüttes alkotói a törzse összpontosuló (visceralis típusú) elhízás, csökkent szénhidrát tolerancia, inzulin-rezisztencia (a vérben keringő inzulinra a sejtek nem reagálnak), magas vérnyomás. A vérzsírok szintjére vonatkozóan a különböző laborokban eltérőek lehetnek a normál értékhatárok. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy elsősorban szív-érrendszeri megbetegedés szempontjából tekintve, a különböző kockázati csoportokba tartozó egyéneknél más és más célértékeket határoztak meg nagy esetszámú nemzetközi vizsgálatok segítségével.
Összességében megállapítható, hogy egészséges egyéneknél a normál összkoleszterin érték felső határa 5,2 mmol/l. Az e fölötti értékek még nem jelentik egyértelműen gyógyszeres beavatkozás szükségességét. Első lépésként, és később a gyógyszeres kiegészítés mellett is igen fontos az életmód, táplálkozási szokások megváltoztatása. A terápiáról és a különböző betegségekben javasolt célértékekről a későbbiekben részletesen lesz szó.
Az étrend célja a táplálkozással összefüggő kockázati tényezők megszűntetése. Jellemzi a teljes zsírbevitel csökkentése, a koleszterinbevitel ne érje el a napi 300 mg-ot. Az étrend fehérje- és szénhidráttartalma a hagyományos egészségmegőrző étrendével azonos annak figyelembevételével, hogy túlsúly esetén ez energiaszegény étrend formájában jelenik meg. A gyakorlatban kerülendők a jelentős koleszterintartalmú nyersanyagok (pl. belsőségek, tojássárgája, jelentős zsírtartalmú tejtermékek, állati zsiradékok); az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak és a rostokban gazdag alapanyagok fogyasztása azonban előnyös.
A megtisztított csirkét kívül-belül sóval, majoránnával és rozmaringgal megszórjuk, alaposan bedörzsöljük. A hasüregébe néhány szál petrezselyemzöldet teszünk. A bőrt fellazítjuk és a megmosott, vékony szeletekre vágott almát alá töltjük. A maradék almát a csirke hasába töltjük és hústűvel összezárjuk. A csirkét vagy a hagyományos sütő rácsán esetleg 1 kg elterített són, vagy pedig grill-nyárson sütjük meg kb. 60-80 perc alatt. A bőre nélkül fogyasszuk.
zsiradék nélkül sült burgonya
Hozzávalók
- burgonya
200 g
- tej
30 ml
- só
ízlés szerint
Elkészítés
A megtisztított, megmosott burgonyát hasábokra vágjuk, papírtörlővel megszárítjuk. Teflon bevonatú tepsiben egyenletesen leterítjük. Előmelegített sütőben, időnként kevés tejjel meglocsolva sütjük amíg a burgonya megpuhul és szép rózsaszínű lesz.
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
Koleszterin (mg)
440,8
34,3
4,85
64,1
72,3
Uzsonna
narancsos túrókrém
Hozzávalók
- narancs
50 g
- félzsíros tehéntúró
50 g
- méz
10 g
- tejföl (12%)
20 g
- narancs szörp
5 g
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
Koleszterin (mg)
167
9,2
4,5
22,2
26,8
Vacsora
tonhalkrém
Hozzávalók
- tonhal (natúr lében)
30 g
- vajkrém
15 g
- kefir
5 g
- mustár
ízlés szerint
- metélőhagyma
ízlés szerint
- őrölt bors
ízlés szerint
Elkészítés
A lecsepegtetett halat villával összetörjük, hozzáadjuk a vajkrémet, kefirt és a fűszereket és simára keverjük.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással készült sűrített főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek (pl. petrezselymes, zsír nélkül sült, főtt, burgonyahab), hüvelyesek, gomba
húsok, hús-készítmények, hal szárnyashús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, zsírszegényen elkészített halételek heti min. 1x
tej és tejtermékek 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella)
tojás tojásfehérje, teljes tojás hetente max. 3 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott), ajánlható: omega 3 zsírsavban gazdag ún. okos tojás
édességek gyümölcsös, gyümölcszselés, lekváros, túrós, joghurtos vagy pudinggal töltött piskóta, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, alkalmanként max. 3 dkg csokoládé, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszek, muffinok
italok víz, ásványvíz, tea, kávé, zöldség- és 100%-os gyümölcslé (alkalmanként 2-3 dl mennyiségben), vízzel, sovány tejjel készült turmix, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret
A gyógyszer az utolsó, amit bevethetünk, előtte számos apró ötlet, egyéni trükk, bölcs jótanács segítheti az időseket az elalvásban. Az el- és visszaalvásra tett sok görcsös próbálkozás helyett inkább tanuljunk meg helyesen elszenderedni. Lehetséges!