Oszteoporózisnak nevezzük a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenését, amely fokozott törékenységgel, a kóros és spontán törések kockázatának fokozódásával jár. A betegség neve is azt jelenti: porózus, lyukacsos, üreges csont.
A...
Oszteoporózisnak nevezzük a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenését, amely fokozott törékenységgel, a kóros és spontán törések kockázatának fokozódásával jár. A betegség neve is azt jelenti: porózus, lyukacsos, üreges csont.
A felnőttkori csontszövet megfelelő szerkezetét, tartását a csontképzési és csontbontási folyamatok összehangolt működése biztosítja. A csonttömeg az életkortól függően változik, fiatalkorban a csont tömegét növelő építő folyamatok vannak túlsúlyban, később az arány megfordul. A csontszövet állománya 25-30 éves korig gyarapszik, majd tömege fogyni, gyengülni kezd. Az élettanilag normális csontvesztés ekkor mintegy évi 3-5 százalék.
Ha a csontépítő sejtek (oszteoblasztok) és a csontlebontást végző sejtek (oszteoklasztok) működésének egyensúlya megbomlik, akkor ennél nagyobb mértékű csontvesztés következik be, és alakulhat ki.
Az étrendi kezelés célja az egészséges csonttömeg megtartását elősegítő kalcium és relatív fehérjegazdagság biztosítása. Javasolt a tej és tejtermékek beépítése az étrendbe (az ezekben megtalálható D-vitamin és tejcukor elősegíti a kalcium beépülését). Előnyös hatású a zöldségfélék, gyümölcsök bőséges szerepeltetése annak figyelembevételével, hogy egyes szerves anyagok, pl. a sóskában, parajban megtalálható oxálsav csökkenthetik a kalcium hasznosulását. Kerülendő az alkohol és a sózott élelmiszerek fogyasztása, valamint a túlzott fehérjebőség, mert ezen tényezők rontják a kalcium értékesülését. A korábbi feltételezést, miszerint a kalcium hasznosulását a szervezetben a foszforbevitel nagy mértékben befolyásolja, az újabb kutatási eredmények kevésbé tartják jelentősnek, de a foszforban gazdag üdítőitalok, húsipari termékek jelentős mennyiségű fogyasztása ettől függetlenül nem javasolt. A kalciumtartalmú étrendkiegészítők (pl. pezsgőtabletták) alkalmazása előnyös lehet.
A finomra vágott hagymát átfuttatjuk a felmelegített olajon, hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, meghintjük petrezselyemmel, fűszerezzük, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott répát és gyökeret, erős tűzön lepirítjuk, majd a csontlevest hozzáadva felforraljuk. Beletesszük a paprikát és a paradicsomot és tovább főzzük. Zsemleszínű diétás rántással sűrítjük, tejföllel dúsítjuk és összeforraljuk.
sajtos palacsinta
Hozzávalók
- palacsinta
3 db
- margarin
12 g
- liszt
12 g
- tej (1,5%)
60 ml
- Tolnai sovány sajt
50 g
- szerecsendió
ízlés szerint
Elkészítés
A palacsintákat a következő sajtkrémmel megtöltjük: a margarinból és a lisztből rántást készítünk, melyet felengedünk tejjel, hozzáadjuk a sajt kétharmadát és ízesítjük szerecsendióval. A megtöltött palacsintákat margarinnal kikent hőálló tálba tesszük, meghintjük reszelt sajttal és előmelegített sütőben átsütjük.
tejfölös uborkasaláta
Hozzávalók
- uborka
100 g
- tejföl (12%)
30 g
- kapor, citrom
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
775
36
42,3
56,6
Uzsonna
narancs
200 g
puffasztott búzaszelet
4 db
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
202
2,2
1
40,7
Vacsora
kapros tökfőzelék
Hozzávalók
- tök
200 g
- paradicsom
20 g
- olaj
8 g
- liszt
16 g
- tejföl (12%)
30 g
- vöröshagyma
3 g
- kapor
ízlés szerint
- kovászosuborka-lé
100 ml
- fűszerpaprika, só, ecet
ízlés szerint
Elkészítés
A felmelegített olajban átfuttatjuk a finomra vágott hagymát. A tűzről levéve meghintjük paprikával és kevés vizet öntve alá fedő alatt pároljuk. Zsírjára sütjük és hozzáadjuk a gyalult tököt. Sózzuk, ízesítjük kaporral és ecettel s fedő alatt megpároljuk. Felöntjük kovászos uborkalével, beletesszük a félbevágott paradicsomot és összeforraljuk. Tejfölös habarással sűrítjük.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással sűrített főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek, hüvelyesek, gomba
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyas-, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek (különösen javasolt: szardínia), mérsékelt (max. 30%) zsírtartalmú felvágottak, zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) hús- és halételek
tej és tejtermékek 1,5% és 2,8% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, mérsékelt (20-30%) zsírtartalmú sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári)
tojás hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek kevert tészták, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, csokoládé (max. 3 dkg/adag), teljes kiőrlésű lisztből készült keksz
italok víz, ásványvíz (különösen javasoltak a kalciumban gazdag vizek: pl. Fonyódi, Kékkúti, Kristályvíz), zöldség- és 100%-os gyümölcslé, tejes-, joghurtos turmixok, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők, Ca+ ital
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács