Oszteoporózisnak nevezzük a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenését, amely fokozott törékenységgel, a kóros és spontán törések kockázatának fokozódásával jár. A betegség neve is azt jelenti: porózus, lyukacsos, üreges csont.
A...
Oszteoporózisnak nevezzük a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenését, amely fokozott törékenységgel, a kóros és spontán törések kockázatának fokozódásával jár. A betegség neve is azt jelenti: porózus, lyukacsos, üreges csont.
A felnőttkori csontszövet megfelelő szerkezetét, tartását a csontképzési és csontbontási folyamatok összehangolt működése biztosítja. A csonttömeg az életkortól függően változik, fiatalkorban a csont tömegét növelő építő folyamatok vannak túlsúlyban, később az arány megfordul. A csontszövet állománya 25-30 éves korig gyarapszik, majd tömege fogyni, gyengülni kezd. Az élettanilag normális csontvesztés ekkor mintegy évi 3-5 százalék.
Ha a csontépítő sejtek (oszteoblasztok) és a csontlebontást végző sejtek (oszteoklasztok) működésének egyensúlya megbomlik, akkor ennél nagyobb mértékű csontvesztés következik be, és alakulhat ki.
Az étrendi kezelés célja az egészséges csonttömeg megtartását elősegítő kalcium és relatív fehérjegazdagság biztosítása. Javasolt a tej és tejtermékek beépítése az étrendbe (az ezekben megtalálható D-vitamin és tejcukor elősegíti a kalcium beépülését). Előnyös hatású a zöldségfélék, gyümölcsök bőséges szerepeltetése annak figyelembevételével, hogy egyes szerves anyagok, pl. a sóskában, parajban megtalálható oxálsav csökkenthetik a kalcium hasznosulását. Kerülendő az alkohol és a sózott élelmiszerek fogyasztása, valamint a túlzott fehérjebőség, mert ezen tényezők rontják a kalcium értékesülését. A korábbi feltételezést, miszerint a kalcium hasznosulását a szervezetben a foszforbevitel nagy mértékben befolyásolja, az újabb kutatási eredmények kevésbé tartják jelentősnek, de a foszforban gazdag üdítőitalok, húsipari termékek jelentős mennyiségű fogyasztása ettől függetlenül nem javasolt. A kalciumtartalmú étrendkiegészítők (pl. pezsgőtabletták) alkalmazása előnyös lehet.
A salátaleveleket alaposan megmossuk és széles csíkokra vágjuk, majd a hideg csontlevesben feltesszük főni. Sózzuk, egészben tesszük bele a hagymát, ízesítjük a finomra vágott kapor felével. Amikor megpuhult, tejfölös habarással sűrítjük. Ízesítjük citromlével és összeforraljuk. Kaporral megszórva tálaljuk.
kelkáposzta-főzelék
Hozzávalók
- kelkáposzta
150 g
- burgonya
50 g
- olaj
8 g
- liszt
14 g
- vöröshagyma
5 g
- fokhagyma, fűszerpaprika
ízlés szerint
- köménymag, majoránna
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
Elkészítés
A megmosott kelkáposztát cikkekre vágjuk, leforrázzuk és annyi hideg vízben, ami éppen elfedi feltesszük főni. Ízesítjük az egészben hagyott hagymával, zúzott fokhagymával, fűszerpaprikával, sóval, köménnyel, majoránnával. Ha félig megpuhul, hozzáadjuk az apró kockákra vágott burgonyát és puhára főzzük. Zsemleszínű, fűszerpaprikával ízesített diétás rántással (szárazon pirítjuk meg a lisztet, ezután adjuk hozzá az olajat) sűrítjük és összeforraljuk. Tálalás előtt a hagymát kivesszük belőle.
szójafasírt
Hozzávalók
- zsemle
1 db
- szójagranulátum
40 g
- tojás
1/3 db
- olaj
5 g
- tej (1,5%)
50 ml
- vöröshagyma
5 g
- petrezselyemzöld, kakukkfű
ízlés szerint
- borsikafű, fűszerpaprika
ízlés szerint
- só
ízlés szerint
Elkészítés
A szójagranulátumot legalább 2 óráig meleg vízben áztatjuk, alaposan kinyomkodjuk, majd összedolgozzuk a tejbe áztatott és kinyomkodott zsemlével, a tojással, finomra vágott hagymával és a fűszerekkel. Lapos pogácsákat formázunk a masszából, melyeket vékonyan kiolajozott sütőlemezre teszünk és előmelegített sütőben megsütünk.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással sűrített főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek, hüvelyesek, gomba
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyas-, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek (különösen javasolt: szardínia), mérsékelt (max. 30%) zsírtartalmú felvágottak, zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) hús- és halételek
tej és tejtermékek 1,5% és 2,8% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, mérsékelt (20-30%) zsírtartalmú sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári)
tojás hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek kevert tészták, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, csokoládé (max. 3 dkg/adag), teljes kiőrlésű lisztből készült keksz
italok víz, ásványvíz (különösen javasoltak a kalciumban gazdag vizek: pl. Fonyódi, Kékkúti, Kristályvíz), zöldség- és 100%-os gyümölcslé, tejes-, joghurtos turmixok, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők, Ca+ ital
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
Jelen fejezetben arra vonatkozóan kaphat információt, hogy ki, milyen feltételek mellett, milyen vizsgálatok elvégzését igényelheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásában.