Oszteoporózisnak nevezzük a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenését, amely fokozott törékenységgel, a kóros és spontán törések kockázatának fokozódásával jár. A betegség neve is azt jelenti: porózus, lyukacsos, üreges csont.
A...
Oszteoporózisnak nevezzük a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenését, amely fokozott törékenységgel, a kóros és spontán törések kockázatának fokozódásával jár. A betegség neve is azt jelenti: porózus, lyukacsos, üreges csont.
A felnőttkori csontszövet megfelelő szerkezetét, tartását a csontképzési és csontbontási folyamatok összehangolt működése biztosítja. A csonttömeg az életkortól függően változik, fiatalkorban a csont tömegét növelő építő folyamatok vannak túlsúlyban, később az arány megfordul. A csontszövet állománya 25-30 éves korig gyarapszik, majd tömege fogyni, gyengülni kezd. Az élettanilag normális csontvesztés ekkor mintegy évi 3-5 százalék.
Ha a csontépítő sejtek (oszteoblasztok) és a csontlebontást végző sejtek (oszteoklasztok) működésének egyensúlya megbomlik, akkor ennél nagyobb mértékű csontvesztés következik be, és alakulhat ki.
Az étrendi kezelés célja az egészséges csonttömeg megtartását elősegítő kalcium és relatív fehérjegazdagság biztosítása. Javasolt a tej és tejtermékek beépítése az étrendbe (az ezekben megtalálható D-vitamin és tejcukor elősegíti a kalcium beépülését). Előnyös hatású a zöldségfélék, gyümölcsök bőséges szerepeltetése annak figyelembevételével, hogy egyes szerves anyagok, pl. a sóskában, parajban megtalálható oxálsav csökkenthetik a kalcium hasznosulását. Kerülendő az alkohol és a sózott élelmiszerek fogyasztása, valamint a túlzott fehérjebőség, mert ezen tényezők rontják a kalcium értékesülését. A korábbi feltételezést, miszerint a kalcium hasznosulását a szervezetben a foszforbevitel nagy mértékben befolyásolja, az újabb kutatási eredmények kevésbé tartják jelentősnek, de a foszforban gazdag üdítőitalok, húsipari termékek jelentős mennyiségű fogyasztása ettől függetlenül nem javasolt. A kalciumtartalmú étrendkiegészítők (pl. pezsgőtabletták) alkalmazása előnyös lehet.
A megtisztított almát vékony szeletekre vágjuk és a cukorral, valamint a fűszerzacskóba tett fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal együtt 2,5 l hideg vízben feltesszük főni. Ízesítjük kevés sóval. Amikor az alma már majdnem puha, a tejből és a pudingporból készült finomhabarással sűrítjük és kiforraljuk. Szobahőmérsékletre hűtve tálaljuk.
sajtos hústekercs
Hozzávalók
- marhahús (sovány)
80 g
- olaj
2 g
- zsemle
1/5 db
- tojás
1/5 db
- Óvári sajt
30 g
- vöröshagyma
5 g
- sűrített paradicsom
3 g
- szerecsendió, petrezselyemzöld
ízlés szerint
- feketebors, só
ízlés szerint
Elkészítés
A húst ledaráljuk, összedolgozzuk az előzetesen beáztatott és kinyomkodott zsemlével, tojással, reszelt hagymával. Sózzuk, ízesítjük a fűszerekkel. Egy darab alufóliát vékonyan megkenünk olajjal és a kapott masszát téglalap alakban elterítjük rajta. Vékonyan bekenjük sűrített paradicsommal, egyenletesen megszórjuk reszelt sajttal és a fólia segítségével feltekerjük, majd becsomagoljuk. Előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Végül a fóliát kinyitjuk és még néhány percig pirítjuk.
burgonyapüré
Hozzávalók
- burgonya
250 g
- tej (1,5%)
80 ml
- margarin (Rama)
8 g
- só
ízlés szerint
kefires céklasaláta
Hozzávalók
- cékla
100 g
- kefir
30 g
- búzacsíra
3 g
- citrom, köménymag
ízlés szerint
- metélőhagyma, só
ízlés szerint
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
772
41,4
23
99,3
Uzsonna
sajtfalatok gyümölccsel
Hozzávalók
- ementáli sajt
10 g
- Trappista sajt
10 g
- Köményes sajt
10 g
- narancs
10 g
- őszibarack (befőtt is lehet)
10 g
- alma
10 g
- dió
3 g
kifli
1 db
E (kcal)
Fehérje (g)
Zsír (g)
Szénhidrát (g)
224
13,1
6
28,6
Vacsora
tojással töltött zsemle
Hozzávalók
- tojás
2 db
- zsemle
1 db
- margarin (Rama)
5 g
- petrezselyemzöld, só
ízlés szerint
Elkészítés
A félbevágott zsemle belsejét kanállal kivájjuk, a fél zsemlék belsejét margarinnal megkenjük és egymás mellé egy sütőlapra tesszük. A fél zsemlék belsejébe 1-1 tojást ütünk, sózzuk és előmelegített sütőben a fehérje megalvadásáig sütjük. Frissen finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
gabonafélék, kenyér, péksütemény teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka
zöldség és főzelékfélék, gombák, hüvelyesek saláták zsírszegény (pl. joghurtos, ecetes, kefíres, citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek, habart és diétás rántással sűrített főzelékek, savanyúságok, zsírszegény burgonyaköretek, hüvelyesek, gomba
zsiradékok növényi olajok, csökkentett zsírtartalmú margarinok (alkalmanként 1 teáskanálnyi mennyiségben)
húsok, hús-készítmények, hal szárnyas-, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, halkonzervek (különösen javasolt: szardínia), mérsékelt (max. 30%) zsírtartalmú felvágottak, zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) hús- és halételek
tej és tejtermékek 1,5% és 2,8% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, mérsékelt (20-30%) zsírtartalmú sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári)
tojás hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott)
édességek kevert tészták, rétes, kelt tészták, főzött krémek, tejes, gyümölcsös, vizes fagylaltok, müzliszelet, Túró Rudi, csokoládé (max. 3 dkg/adag), teljes kiőrlésű lisztből készült keksz
italok víz, ásványvíz (különösen javasoltak a kalciumban gazdag vizek: pl. Fonyódi, Kékkúti, Kristályvíz), zöldség- és 100%-os gyümölcslé, tejes-, joghurtos turmixok, alkalmanként max. 2 dl száraz bor, sör, light üdítők, Ca+ ital
gabonafélék, kenyér, péksütemény finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács